Zemežlč menšia

Zemezlc mensia - ucinky, uzivanie, pouzitie na caj a kvapky

Jednou z pomerne známych bylín, ktoré sú ale podľa mňa z hľadiska vplyvov na ľudské zdravie stále podceňované, je aj Zemežlč menšia, nazývaná jednoducho len Zemežlč. Použitie rastliny je primárne pri problémoch týkajúcich sa vylučovacej a tráviacej sústavy, pomáha však aj pri problémoch s močovými cestami.

Práve udržanie zdravého fungovania močovej sústavy je nevyhnutným predpokladom kvalitného sexuálneho života. Bylina má v tomto ohľade veľmi pozitívne účinky a navyše, cena za prípravky s jej obsahom je veľmi priaznivá.

Najčastejšie sa využíva Zemežlč na čaj a kvapky, no čoraz viac je vo forme extraktu súčasťou aj rôznych druhov tabliet s komplexným zložením. Bohužiaľ, nevýhodu rastliny je, že jej užívanie nie je možné v tehotenstve.

Zemežlč menšia: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Zemežlč menšia: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Zemežlč patrí medzi rastliny typicky sa vyskytujúce prakticky v celej Európe, ale napríklad aj v miernom pásme severnej Afriky a Ázie. U nás rastie bylina prakticky všade, najčastejšie na poliach, lúkach a stráňach, obľubuje skôr suchšie miesta. Napriek tomu, že ide o hojne rozšírenú rastlinu, v mnohých krajinách je chráneným druhom.

  • Zemežlč menšia je jedno až dvoj ročná rastlina dorastajúca nanajvýš do výšky 40 cm, ktorá kvitne v lete a má jasne ružové päťpočetné kvety
  • Stonka je hore rozkonárená a tak sa Zemežlč veľmi často pestuje ako okrasný druh
  • Rastlina sa vyskytuje v nadmorskej výške do 1200 metrov, pestovať sa dá aj u nás

Účinky a pôsobenie Zemežlče na organizmus sú široké. Najviac sa využíva na zlepšenie tráviacich a vylučovacích procesov, je veľmi často aj zložkou prírodných tabliet určených na podporu močových ciest. Pomáha aj na nechutenstvo, upravuje stolicu a je výborným prírodným prostriedkom proti črevným parazitom a na pálenie záhy.

Zemežlč menšia

  • pomoc na lepšie zdravie močových ciest
  • vplyv na žlčník a žlčové cesty
  • pomáha upokojiť žalúdok

Okrem toho je bylina veľmi cenená aj pre nasledovné vplyvy:

ako už hovorí jej samotný názov, podporuje vylučovanie žlče a tráviacich štiav, pomáha aj na zdravé fungovanie žlčníka a žlčovodov
zaujímavým využitím je pomoc na zlepšenie imunity, má dokonca aj vonkajšie použitie a to ako obklad na horšie sa hojace poranenia
ak máte problém s nízkym krvným tlakom, bylina ho môže mierne zvýšiť, no na druhú stranu to je zároveň problém pre ľudí s vysokým tlakom

Ak sa pýtate, prečo sa rastlinou zaoberám detailným článkom a aký má Zemežlč súvis s pohlavným životom, odpoveďou je, že jej priaznivé účinky sa orientujú aj na močové cesty a vylučovaciu sústavu. Jej zdravý stav a fungovanie pomáhajú aj na sexuálny život. Bylinka patrí v tomto ohľade medzi typické urologické rastliny, hoci je o niečo menej známejšia.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Zemežlč je nepochybne mimoriadne zaujímavá rastlina o ktorej by sa dalo napísať ešte veľa. Ak by ste sa chceli dozvedieť nejaké ďalšie informácie, najmä biologického charakteru, odporúčam nasledovný článok na Wikipédii, ktorý ich obsahuje viac než dosť.

Látky a zloženie rastliny Zemežlč menšia

Látky a zloženie rastliny Zemežlč menšia Rastlina obsahuje všetky typické bylinné zložky a obsahové látky. Ide napríklad o silice, triesloviny, glykozidy, horčíny, flavonoidy a rôzne druhy kyselín. Vďaka zaujímavej kombinácie týchto látok a ich koncentrácii má bylina typickú horkú chuť, čo sa prejaví najmä v čaji. Na prvý pohľad je to síce paradox, ale rastlina tým odstraňuje nechuť do jedla.

Poďme sa pozrieť na jej zloženie trocha viac detailnejšie:

Flavonoidy: Protizápalové, protivírusové a antioxidačné účinky, za to všetko môžu látky zvané flavonoidy. Tieto látky sú prospešné pre samotnú rastlinu a tiež aj pre človeka v tom, že mu pomáhajú sa adaptovať na nečakané životné podmienky. Sú veľmi dobré aj pre pôsobenie proti rôznym patogénom a podporujú aj hormonálny systém.

Horčínové glykozidy: Asi najdôležitejšou skupinou látok z pohľadu účinkov Zemežlče sú práve horčínové glykozidy. Tieto látky pomáhajú na sekréciu žalúdočných a žlčníkových štiav a majú aj všeobecne povzbudzujúci účinok do jedla. Zaujímavosťou je, že zároveň dávajú rastline jej typickú horkastú chuť. Pôsobia tiež na správne fungovanie srdca.

Kyselina nikotínová: V Zemežlči možno nájsť viacero druhov kyselín, pričom Kyselina nikotínová je natoľko zaujímavá, že som sa ju rozhodol spomenúť detailnejšie. Poznáte ju možno skôr pod označením vitamín B3 a ide o látku nenahraditeľnú pri premene potravy na energiu. Má zmysel aj pri podpore činnosti srdca, svalov a nervovej sústavy.

Erytricín: Za týmto názvom sa skrýva špecifický rastlinný alkaloid, ktorý sa typicky vyskytuje práve v Zemežlči menšej. Ide o látku s priaznivým účinkom na tráviacu sústavu, najmä pre pôsobenie proti rôznym črevným parazitom. Pomáha tiež správnemu fungovaniu žalúdka a tiež pomáha na niektoré metabolické ochorenia.

Triesloviny: Poslednou kategóriou účinných látok obsiahnutých v Zemežlči sú triesloviny. Nazývajú sa aj taníny a sú prirodzené napríklad pre víno. Zaujímavé však je, že sa nachádzajú aj v mnohých rastlinách a pôsobia antioxidačne, čiže zbavujú telo oxidačného stresu. Majú aj antibakteriálne účinky a posilňujú imunitný systém a prirodzenú obranyschopnosť.

Zemežlč menšia a jej účinky

Zemežlč menšia a jej účinky Poďme sa teraz detailnejšie pozrieť na jednotlivé účinky rastliny v praxi na ľudské zdravie a fungovanie organizmu. Ako som spomenul na úvod, Zemežlč som spoznal práve prostredníctvom prípravkov určených na zdravie močových ciest, no nie je to ani zďaleka jediná skupina účinkov rastliny. Naopak, vplyvov je oveľa viac.

Tu sú tie najdôležitejšie a tie najviac známe:

Pomoc na lepšie zdravie močových ciest

Ak hľadáte prírodný prostriedok na podporu správneho a zdravého fungovania močových ciest, je Zemežlč určite tou správnou voľbou. Vďaka svojim obsahovým látkam má pozitívny vplyv na zdravie močovej sústavy a podporuje vylučovanie moču najmä pri dlhodobejšom užívaní. Flavonoidy obsiahnuté v rastline pomáhajú aj svojimi protizápalovými účinkami.

Zemežlč menšia

  • pomoc na lepšie zdravie močových ciest
  • vplyv na žlčník a žlčové cesty
  • pomáha upokojiť žalúdok

Vplyv na žlčník a žlčové cesty

Nemenej dôležitým účinkom rastliny je jej vplyv na žlčník, koniec koncov, názov byliny z tejto oblasti aj vychádza. Zemežlč pomáha napríklad na sekréciu žlče a na preventívne pôsobí aj na zdravie žlčových ciest. Zabraňuje tvorbe žlčových kameňov a odporúča sa piť vo forme čaju aj pri rôznych ochoreniach týkajúcich sa žlčníka a žlčových ciest.

Podpora trávenia a vylučovania

Ak máte problém s vylučovaním tráviacich štiav alebo s peristaltikou, je Zemežlč veľmi dobrým prírodným prostriedkom s účinkami aj v tejto oblasti. Zlepšuje trávenie a to vďaka obsahu horčínov, upravuje stolicu a pôsobí priaznivo proti zápche. Okrem toho pomáha na prečistenie čriev od rôznych črevných parazitov narušujúcich mikroflóru a upokojuje žalúdok.

Zlepšenie chuti do jedla

Napriek tomu, že Zemežlč má horkú príchuť a čaj z nej nie je tou najlahodnejšou vecou na svete, samotná rastlina má pozitívne účinky na chuť do jedla. Podporuje celkovo tráviace procesy, čo prispieva aj k lepšiemu uvoľňovaniu žalúdočných štiav a efektívnejšiemu spracovaniu potravy. Chuť do jedla sa tak zvyšuje maximálne prirodzeným spôsobom.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie účinky a vplyvy Zemežlče patrí zvýšenie imunity a obranyschopnosti organizmu, zmiernenie pálenia záhy či detoxikácia organizmu a tráviaceho systému celkovo. Rastlina pomáha aj na lepšie zrážanie krvi a pri hemoroidoch. Má tiež vonkajšie využitie, využíva sa na čistenie pleti, vyrážky, akné a pri niektorých kozmetických problémoch pleti.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Môže mať okrem pozitívnych a prospešných účinkov Zemežlč aj nejaké negatívne efekty či nežiaduce vplyvy? To závisí v prvom rade od užívania a dávkovania. Okrem možnej alergickej reakcie, kedy telo reaguje precitlivene na rastlinu ako takú, sa vyskytujú problémy v niektorých špecifických prípadoch.

O ktoré konkrétne ide? Toto sú najdôležitejšie z nich:

pri predávkovaní alebo dlhodobom nadmernom dávkovaní hrozia problémy tráviaceho charakteru, najmä nevoľnosti, hnačky a zvracanie
vzhľadom na vplyv rastliny na krvný tlak sa neodporúča jej užívanie ľuďom s príliš vysokým a neliečeným krvným tlakom
užívanie Zemežlče nie je tiež možné súčasne s liekmi určenými na zrážanie krvi
ak trpíte kŕčmi alebo hnačkou, nemali by ste rastlinu užívať vôbec
napriek možnosti vonkajšieho použitia na rôzne poranenia a ekzémy nie je dobré rastlinu užívať na vážne kožné ochorenia bez konzultácie s lekárom

VEĽKÝ POZOR NA MAXIMÁLNU DENNÚ DÁVKU

Na rozdiel od mnohých iných rastlín, pri Zemežlči hrozí v prípade predávkovania viacero veľmi nepríjemných nežiaducich účinkov. Preto treba pri užívaní byliny dávať veľký pozor na maximálnu dennú dávku a tú neprekračovať, najmä ak ide o čaj alebo zápar. Pri tabletkách sa treba riadiť príbalovým letákom.

Pestovanie doma

Zemežlč menšia: Pestovanie doma Zemežlč si môžete v našich podmienkach pokojne pestovať aj doma na záhrade, rastlina nie je príliš náročná na okolité vplyvy a ani na starostlivosť. Vďaka ružovým kvetom, ktoré kvitnú v lete, je ideálna ako okrasná rastlina, zaujímavosťou tiež je, že po zbere kvetov dokáže opakovane zakvitnúť znova.

Pri pestovaní sa riaďte týmito zásadami:

ak sa dá, pestujte Zemežlč na pozemku tak, aby mala dostatok slnka z južnej strany
pôda môže byť humusová, vápenatá, hlinová aj mierne ílovitá, no musí byť dostatočne prehriata a s miernou vlhkosťou
najlepšie je vysievať semená na jeseň, nemusíte príliš kopať, práve naopak, lepší je výsev na plytko no s dostatočným zavlažením na úvod
počas zimy rastlinu prikryte, niekde som sa dočítal, že ideálnym prekrytím je slama
napriek tomu, že Zemežlč je nenáročná, dajte si veľký pozor na burinu, tú odstraňujte už v zárodku, aby rastlinu nezadusila

Čaje, tabletky, macerát, zápar aj vonkajšie použitie

Zemežlč menšia: Čaje, tabletky, macerát, zápar aj vonkajšie použitie Využitie Zemežlče je mimoriadne bohaté a široké a to najmä čo sa týka rôznych foriem prírodných prostriedkov a prípravkov. Typicky sa dá rastlina použiť na prípravu čaju, najmä ak si kúpite už hotovú vňať. Spraviť si môžete aj zápar alebo macerát, no najzaujímavejšie je vonkajšie použitie, kde slúži Zemežlč ako prírodná kozmetika.

Tu sú jednotlivé formy popísané detailnejšie:

Čaj, odvary, zápary a macerát

Najčastejším spôsobom využitia Zemežlče je čaj. Ten si môžete kúpiť hotový, ale lepšie je kúpiť si vňať a spraviť si čerstvý čaj z 1 až 2 lyžičiek doma. Rastlinu stačí nechať lúhovať 8 až 10 minút v 2,5 dcl vriacej vody a potom vypiť. Podobne sa robí aj odvar a zápar, ten si môžete aj osladiť. Macerát sa robí z 2 lyžičiek rastliny, ktoré máčajte za studena celú noc.

Zemežlč menšia

  • pomoc na lepšie zdravie močových ciest
  • vplyv na žlčník a žlčové cesty
  • pomáha upokojiť žalúdok

Vonkajšie použitie

Navonok sa používa Zemežlč najmä za účelom lepšieho hojenia rôznych ekzémov, rán a kožných defektov. Rany alebo vyrážky môžete potierať pripraveným záparom, odvarom aj čerstvou šťavou, najlepšie je si ich spraviť doma z jednej lyžičky posekanej vňate. Ak chcete podporiť zdravý stav vlasov, môžete si uvariť nálev z 50 g rastliny a 1 litra vody.

Výživové doplnky a tabletky

Zemežlč je súčasťou viacerých prípravkov prírodného a rastlinného charakteru, ktoré sú určené na podporu vylučovania a močových ciest. Oproti iným bylinám nebýva Zemežlč menšia dostupná ako jednozložkový prípravok, vždy je súčasťou širšieho zloženia. To so sebou prináša výhodu synergie viacerých látok a efektívnejších účinkov na močové cesty.

Užívanie a dávkovanie Zemežlče menšej

Užívanie a dávkovanie Zlatobyle obyčajnej Pri užívaní a dávkovaní sa treba riadiť princípom, že menej je niekedy viac. Nakoľko je primárnym vplyvom rastliny podpora lepšieho trávenia a vylučovania, bola by škoda, ak by ste si nadmerným dávkovaním privodili napríklad nevoľnosti, hnačky či žalúdočné problémy, čo sú typické nežiaduce účinky.

Pri užívaní preto dodržujte tieto odporúčania:

ak ide o tabletky, tu sa treba riadiť príbalovým letákom a maximálnou dennou dávkou, obvykle sa užíva 3 až 6 tabliet denne v závislosti od veku
ak ide o čaj, najčastejšie sa robí z 1 až 2 lyžičiek vňate, pričom je dobré prestriedať občas čaj zo Zemežlče aj s inými bylinkovými čajmi, napríklad z mäty či šalvie
ideálne je čaj piť pred jedlom alebo nalačno, maximálne 3 šálky za deň
ak si chcete spraviť nálev, tu použite maximálne polovicu lyžičky s vňaťou rastliny
pri náleve na vonkajšie použitie sa naopak využíva až 50 gramov rastliny
pri zápare platí, že sa pripravuje z jednej lyžičky, pričom sa môže piť 3 až 5 krát za deň zhruba pol hodiny pred jedlom

Ako fungujú tabletky s obsahom Zemežlče menšej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Zlatobyle obyčajnej a prečo ich odporúčam Zemežlč je pomerne často súčasťou rôznych prípravkov rastlinného charakteru, najmä tabliet. Táto forma je mimoriadne populárna pre jednoduché užívanie a presné dávkovanie, čo musím potvrdiť. Rastlina je v tabletkách prítomná vo forme extraktu a najčastejšie ide o prípravky určené na podporu trávenia, vylučovania a močových ciest.

Ako takéto tabletky fungujú? Veľmi jednoducho:

  • V ich zložení sa nachádza Zemežlč a tiež aj iné rastlinné extrakty a výťažky, ktoré pri dlhodobom užívaní pomáhajú na obnovenie zdravého fungovania konkrétnych orgánov

Práve dlhodobejšie užívanie je základom dosiahnutia pozitívnych účinkov, ktorých je v prípade týchto tabliet nemálo. Zväčša ide o pôsobenie na lepší stav močových ciest, zlepšenie fungovania močového mechúra a podporu zdravého stavu obličiek. Vďaka Zemežlči dochádza aj k pôsobeniu na žlčník a žlčové cesty.

Tabletky o ktorých hovorím patria zväčša medzi voľne dostupné prípravky, takže na ne nie je potrebné mať lekársky predpis. Okrem toho majú aj tieto 3 dôležité výhody:

vďaka tomu, že obsahujú rastlinné látky, sa nemusíte obávať žiadnych vážnejších nežiaducich účinkov, prípravky sú plne bezpečné
pôsobenie je obvykle širšie, či už ide o zdravie močových ciest, tráviacej sústavy alebo vylučovacej sústavy celkovo
prípravky môžete užívať na akútne problémy, ale napríklad aj dlhodobo v rámci prevencie a všeobecnej podpory

Pokiaľ vám nevyhovuje čaj alebo odvar z rastliny kvôli horkosti, sú tabletky ideálnou voľbou. To isté platí aj z hľadiska vedľajších efektov, ktoré sú v tomto prípade minimálne. Cena je síce vyššia ako v prípade kupovanej vňate, ale užívanie je ďaleko efektívnejšie kvôli komplexnému zloženiu.

PREČÍTAJTE SI PRÍBALOVÝ LETÁK

Pred užívaním akýchkoľvek tabliet, nielen tých, ktoré spomínam, odporúčam prečítať si leták od výrobcu. Nájdete v ňom napríklad aj možné kontraindikácie a interakcie s liekmi či rôznymi situáciami a napríklad aj to, či je možné daný prípravok užívať počas tehotenstva.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Zlatobyľ obyčajná: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Chceli by ste Zemežlč vyskúšať vo forme tabliet? V takom prípade vám môžem poradiť minimálne to, aby ste nepozerali len na cenu alebo len na deklarované účinky, ale riadili sa skúsenosťami z praxe. Na trhu je veľa prípravkov určených na podporu močového systému s obsahom tejto rastliny, no nie všetky sú rovnako kvalitné.

Zároveň chcem upozorniť, že nielen Zemežlč je zárukou pozitívneho vplyvu na stav močového systému, ale sú tu aj iné rastliny. Pozerajte preto na zloženie komplexne. V nasledovnej tabuľke nájdete značky tabliet, ktoré u mňa zabrali najlepšie:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.04

25 Hodnotení

V našej rodine sa zemežlč traduje už dlhé generácie takmer ako všeliek. Je neuveriteľne účinná a práve ju pijem, keď píšem tento komentár, lebo mám nejaké ťažkosti s trávením. Účinok a úľava sa dostavia veľmi rýchlo a na túto bylinu nedáme v rodine dopustiť. Je to jedna z najúžasnejších vecí, aké človek v prírode objaví. Všimol som si, že sa o nej veľa nerozpráva a to je chyba. Automaticky, s väčšinou problémov s trávením (a nielen tým) by mala ísť Zemežlč (Centauria) ruka v ruke.

Fest píše 21 mája 2019 o 10:41

Pridať komentár

Chcem kúpiť