Zväčšená prostata

Prostata je jedna z tých častí mužskej pohlavnej sústavy, ktorá sa stáva čoraz viac stredobodom pozornosti v posledných rokoch. Môžu za to najmä dva faktory: jej význam pre sexuálny život a problémy, ktoré spôsobuje počas močenia. V nasledujúcich riadkoch sa zameriam na jeden z najčastejších z nich, zväčšenie prostaty.

Rast prostaty je pritom u mužov úplne prirodzený a to najmä s vekom. Jej abnormálne zväčšenie sa týka skoro polovice mužov pred dovŕšením veku 50 rokov, u starších je už riziko vzniku tohto problému takmer stopercentné.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Zväčšená prostata je problém, ktorý sa prejaví najmä pri močení, no má súvislosť tak s vekom, ako aj s hormonálnou rovnováhou. Vzhľadom na to, že ovplyvňuje aj sexualitu, spermatogenézu a potenciu, je riešenie problému s ňou určite prioritou.

Kedy je prostata zväčšená a aké sú toho príznaky

Kedy je prostata zväčšená a aké sú toho príznaky Prostata je v podstate žľaza, ktorá sa nachádza tesne pod močovým mechúrom a u zdravého dospelého muža je vo veľkosti napríklad orechu. Hovorí sa jej aj predstojná žľaza a v prípade, že sa zväčší, môže dosiahnuť dokonca až rozmer tenisovej loptičky.

  • Prostata produkuje mliečnu tekutinu, ktorá tvorí ejakulát
  • Počas života muža nastáva jej zväčšovanie, ktoré však v prípade abnormálnej hypertrofie spôsobuje problémy s močením aj potenciou
  • Menej nebezpečné je nezhubné zväčšenie prostaty, horšie je to už pri rakovine

Práve o nezhubnom zväčšení prostaty budem hovoriť, pričom odborne sa tomuto problému hovorí benígna hyperplázia prostaty. Počas zväčšovania prostaty dochádza k tlaku na močovú rúru, ktorou sa odvádza moč z tela von, pričom ak sa poruche nevenuje dostatočná pozornosť, môže nastať aj úplné zablokovanie močovej rúry.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Zväčšenie prostaty prebieha postupne:

na úvod zdravé je prostata zväčšená len mierne, čo sa prejavuje častejším nutkaním na močenie; paradoxne, veľa mužov si tento prejav vôbec nevšimne
ak už nastáva viditeľnejšia hypertrofia, dostavia sa problémy so začiatkom močenia, pretože muž musí viac tlačiť, aby prekonal zúženie močovej rúry
pokiaľ je problém ignorovaný, príde už aj k pocitom bolesti a pálenia, často nastávajú rôzne infekcie a v najhoršom môže nastať spätné vtekanie moču do obličiek

Okrem problémov s močením vplýva prostata aj na potenciu. Prvým vplyvom je jednak problém s ejakuláciou, následkom čoho môže prísť k obmedzeniu ejakulátu alebo aj k ovplyvneniu jeho kvality. Druhým vplyvom je možná bolestivosť počas pohlavného styku, najmä počas orgazmu.

So zväčšením prostaty sa spájajú nasledovné symptómy:

problém so začiatkom močenia, najmä dlhšie trvanie a nutnosť väčšieho tlaku
kvapkanie moču po skončení močenia
častejšie nutkanie vymočiť sa, najmä počas noci
slabší prúd počas močenia, ktorý môže byť občas silnejší
pocit neúplného vymočenia sa
pocity pálenia, rezania a bolesti najprv len pri močení, neskôr aj počas ejakulácie

PROBLÉMY S EREKCIOU

Hoci sa množstvo mužov domnieva, že zväčšenie prostaty ovplyvňuje aj vznik erekcie, prípadne spôsobuje problémy s dosiahnutím erekcie, nie je tomu tak. Prostata s prípadnom neschopnosťou dosiahnuť erekciu vôbec nesúvisí.

Príčiny zväčšenia prostaty

Príčiny zväčšenia prostaty Zväčšovanie prostaty je počas života muža prirodzený proces, nakoľko to prebieha v podstate už od narodenia až po smrť. Problémom je však abnormálne zväčšenie prostaty, ktoré prináša so sebou viaceré zdravotné komplikácie. Za ním môže byť hneď niekoľko faktorov.

Tu sú tie najdôležitejšie z nich:

Vyšší vek: Áno, postupné zväčšovanie je prirodzené s vyšším vekom, ale práve starnutie je jedným z najčastejších faktorov, ktoré môže ovplyvniť aj príliš rýchle zväčšenie prostaty. Muži vo vyššom veku by si mali preto viac dávať pozor napríklad na životosprávu, ktorá môže ovplyvniť vznik niektorých súvisiacich problémov, ktoré naštartujú zväčšenie prostaty.

Alkohol: Nadmerná konzumácia alkoholických nápojov je nielen nezdravá pre náš organizmus, ale ovplyvňuje aj erekciu, ako už určite viete. Príliš veľa alkoholu však podnecuje aj zväčšovanie prostaty a nie nadarmo lekári starším mužom odporúčajú sa alkoholu radšej úplne vyhýbať. To sa však týka aj mladších ročníkov!

Kofeín: Kofeín je látka, ktorá sa najviac nachádza v káve a energetických nápojoch. Má síce stimulačné a povzbudzujúce účinky na organizmus a najmä na schopnosť sústredenia sa, no zároveň môže spôsobiť aj stimuláciu zväčšovania prostaty. Nadmerný príjem kofeínu je rozhodne rizikovým faktorom.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Korenené jedlá: Štipľavosť síce podporuje erekciu, ale zároveň je aj jedným z možných faktorov pre viaceré zdravotné problémy. Či už ide o rôzne vredové ochorenia, ale napríklad aj o abnormálny rast prostaty. Z tohto pohľadu je preto určite problémom nadmerné korenenie jedál a v prípade starších mužov celkovo korenie ako také.

Hormonálne zmeny: Tak ako ženy majú svoju menopauzu, tak aj muži majú svoj prechod, ktorému sa hovorí andropauza. Pre obdobie prechodu sú u nich charakteristické hormonálne zmeny a práve tie môžu podnietiť rast prostaty. Samozrejme, aj iné príčiny spôsobujúce kolísanie hormonálnej hladiny môžu napokon vyústiť do rastu prostaty.

Nadmerný rast buniek: Za rastom prostaty môže byť aj nadmerný rast buniek z rôznych patologických dôvodov. Môžu za tým byť zmeny priamo v prostate, ktoré spôsobia urýchlenie rastu, ktorý by bol za prirodzených okolností oveľa pomalší.

Diagnostika zväčšenej prostaty

Diagnostika zväčšenej prostaty Či má muž zväčšenú prostatu a ako, to sa nedá na 100 % určiť len bežným sledovaním symptómov. Áno, tie môžu niečo napovedať, no zároveň nie sú tak určité, aby nebolo možné s istotou tvrdiť, že napríklad za problémami s močením alebo bolestivosťou je práve prostata. Navyše, je potrebné určiť aj dôvod zväčšenia prostaty.

Odporúčam tak navštíviť pre presnú diagnostiku lekára, ktorý vykoná tieto vyšetrenia:

anamnéza, vďaka ktorej lekár rozhovorom s mužom zistí, ktoré konkrétne symptómy sú prítomné, aká je ich intenzita a kedy sa objavujú
palpačné vyšetrenie, ktoré slúži na fyziologické preskúmanie stavu prostaty
zobrazovacie vyšetrenie, pri ktorom je možné presne určiť veľkosť aj typ zväčšenia predstojnej žľazy
hormonálny rozbor, pomocou ktorého sa potvrdí či vylúči hormonálny faktor

Všetky vyššie uvedené vyšetrenia však majú len úvodný charakter. Pri zväčšení prostaty je totiž potrebné zistiť aj to, či sa jedná o zväčšenie vplyvom rakovinového bujnenia, alebo nie. Za týmto účelom sa vykonáva test na špecifický prostatický antigén PSA.

PREVENCIA

U mužov nad 40 rokov sa odporúča absolvovať preventívne vyšetrenia pravidelne, aspoň raz za 2 roky. Toto vyšetrenie spočíva v teste pohmatom, kedy lekár cez análny otvor zistí, či je prostata zväčšená abnormálne, alebo či je v poriadku.

Ako na vyriešenie zväčšenej prostaty

Ako na vyriešenie zväčšenej prostaty Spôsob liečby závisí od vyvolávajúcej príčiny a od stupňa zväčšenia predstojnej žľazy. Klasická operácia, ktorá bola bežná v minulosti, už ustupuje pomaly do úzadia, nakoľko sa oveľa viac využíva medikamentózna liečba a režimové opatrenia.

Toto sú možnosti, ktoré máte:

Močenie na dvakrát

Pokiaľ nie je zväčšenie prostaty príliš aktívne, môže pomôcť aj močenie na dvakrát. Ako to prebieha? Jednoducho, vymočte sa, koľko potrebujete na prvýkrát a chvíľku počkajte. O pár minút sa vymočte druhýkrát, čím „oklamete“ zväčšenú prostatu. Pozor ale, nejde o riešenie samotného zväčšenia prostaty, len o opatrenie, ako predísť niektorým jej príznakom, napríklad bolestiam alebo pocitu neúplného vymočenia sa.

Obmedzenie niektorých liekov

Niektoré druhy liekov na predpis môžu spôsobiť sťaženie močenia a to nielen u mužov so zväčšenou prostatou, ale aj u tých úplne zdravých. Ide napríklad o voľnopredajné antihistaminiká, nosové spreje, lieky proti alergiám a niektoré dekonsgetíva. Ak sa dá, nahraďte ich iným druhom, ktorý nemá takéto vedľajšie účinky.

Obmedzenie kofeínu, alkoholu a korenia

Ako som spomenul vyššie, viacero látok obsiahnutých v alkoholických nápojoch môže byť rizikovým faktorom pre rýchlejšie zväčšovanie prostaty. Nakoľko to platí aj o kofeíne a tiež o korení, je dobré v rámci režimových opatrení vyhýbať sa týmto potravinám či nápojom a znížiť ich konzumáciu na úplné minimum.

Lieky na predpis

Čoraz viac prípadov s prostatou sa rieši medikamentózne a to na základe vyšetrení a lekárskeho posúdenia stavu. Tento spôsob liečby je síce označovaný ako konzervatívny, ale osobne si myslím, že je zároveň aj najlepší. Jediným problémom liekov je, že ide skôr o symptomatickú liečbu, takže po prerušení ich užívania sa neduhy vrátia.

Chirurgické odstránenie prostaty

V prípade najťažších stavov a keď je prostata zväčšená tak, že môže prísť k ohrozeniu zdravia pacienta, sa volí chirurgické riešenie. To spočíva v odstránení prostaty, po novom už laparoskopickou metódou, ktorá je menej invazívna. Odborne sa tento zákrok nazýva transuretrálna resekcia a používa sa pri pokročilej hyperplázii prostaty.

Voľne dostupné tabletky

Ako doplnkové riešenie na podporu zlepšenia stavu prostaty a zmiernenia prípadných negatívnych následkov sa môžu využívať aj rôzne voľne dostupné tabletky. Tie sa dokonca používajú aj pri preventívnych opatreniach a celkovo pri podpore zdravého fungovania tak prostaty, ako aj celej močovej sústavy.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Časté otázky o zväčšení prostaty

Časté otázky o zväčšení prostaty Keďže zväčšenie prostaty je záležitosťou pomerne často rozoberanou aj na internetových fórach a diskusiách, rozhodol som sa pre úplné pokrytie témy zistiť, čo sa najviac muži ohľadom prostaty pýtajú. Tu sú najčastejšie otázky o zväčšení prostaty a možnostiach riešenia tohto stavu spolu s mojimi odpoveďami:

Vyskytuje sa zväčšená prostata len u starších mužov?

Určite nie, aj keď rozhodne vyšší vek je jedným z faktorov, ktoré výskyt zväčšenia prostaty určite ovplyvňujú. Aj v mladom veku však nie je problém stretnúť muža, ktorý už trpí zväčšenou prostatou, najmä ak je za tým problém hormonálneho typu.

Sú príznaky prejavom začiatku ochorenia alebo už jeho pokročilého štádia?

Ako ktoré, no pravdou je, že tie príznaky, ktoré muž už viac zaregistruje, sa objavujú skôr v pokročilejšom štádiu zväčšenia prostaty. Pokiaľ však napríklad už máte problémy s častým močením, môže ísť ešte len o prejav začínajúceho zväčšenia, takže odporúčam ísť za lekárom.

Dá sa zväčšeniu prostaty predchádzať?

Úplne zabrániť zväčšeniu prostaty je možné len veľmi ťažko, no správnou životosprávou a najmä vhodnými výživovými doplnkami vo vyššom veku je možné znížiť riziko vzniku problémov vo väčšom meradle. Ak sa dá, užívajte doplnky na zdravie prostaty.

Sú lieky najlepšia forma liečby?

Určite sú najpohodlnejšia, no majú jednu nevýhodu: ide o symptomatickú liečbu. To znamená, že prostata sa vplyvom liekov radikálne nezmenší, môže však prísť k zlepšeniu zdravotného stavu. Jedinou možnosťou pri najťažších stavoch ale zostáva odstránenie prostaty chirurgickým zákrokom, v takýchto prípadoch totiž len lieky nepomôžu.

Počul som už aj o alternatívnej liečbe. Čo na ňu hovoria odborníci?

Asi nikoho neprekvapím, keď poviem, že alternatívna liečba nie je medzi lekármi uznávaná. Možno vás sklamem, keď dodám, že ani ja si o nej nemyslím, že by dokázala pomôcť pri najťažších stavoch. Ako podpornú liečbu či ako prevenciu však určite uznávam prírodné prípravky, ktoré priaznivo vplývajú na močovú sústavu, prostatu aj na pohlavnú sústavu.

Ako na vyriešenie zväčšenej prostaty

Ako fungujú tabletky na prostatu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na prostatu a prečo ich odporúčam Čo sa týka tabliet na podporu prostaty, treba rozlišovať dva druhy tabletiek. Prvým druhom sú tabletky priamo určené na podporu zdravia prostaty, druhým sú tabletky primárne riešiace problém s erekciou či ejakuláciou, ktoré ale podporujú lepšie fungovanie prostaty.

V oboch prípadoch ide o tabletky s prírodným zložením:

  • Medzi najčastejšie zložky, ktoré možno v tabletkách na podporu prostaty nájsť, sú rastliny Saw Palmetto, Pygeum Africanum a Urtica dioica

Samotné tabletky nie sú ani v jednom prípade určené na liečbu zväčšenej prostaty, nakoľko nemajú tú funkciu a možnosť, aby zväčšenú prostatu mohli vrátiť do pôvodného stavu. Pri začínajúcom probléme, prípadne ako prevencia či podpora inej liečby, však môžu na predstojnú žľazu pôsobiť pozitívne.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Iné účinky na zdravie muža však tabletky majú a ide najmä o nasledujúce oblasti:

prispievajú k normálnej funkcii prostaty, najmä vplývajú na jej pravidelnú činnosť a dobrý stav
pomáhajú potencii, nakoľko obsahujú aj látky podporujúce jednak spermatogenézu a jednak aj zintenzívňujúce samotný orgazmus u muža
udržujú močový systém v dobrej kondícií a prispievajú tak k zdravej funkčnosti nielen močových ciest, ale aj močového mechúra

výhodou vyššie spomínaných tabliet je, že sú registrované ako výživové doplnky a teda sú bez lekárskeho predpisu. Zároveň musia spĺňať kvalitatívne normy a ich zloženie podlieha certifikácii zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR. Keďže neobsahujú žiadne umelé účinné látky, nehrozia pri ich užívaní ani negatívne vedľajšie účinky.

Užívanie aj dávkovanie by sa malo riadiť týmito pravidlami:

užívanie je najlepšie spolu s jedlom alebo pred jedlom
treba dodržiavať maximálne dávkovanie a tabletky nezapíjať alkoholom
najlepšie je dlhodobé užívanie, nakoľko takýmto spôsobom sa môže zvýšiť hladina dôležitých látok v tele, ktoré sa nachádzajú práve v spomínaných tabletkách

LEN OVERENÉ ZNAČKY

Vzhľadom na to, že na našom trhu sa nachádza čoraz viac neznámych značiek rôznych výživových doplnkov, určite odporúčam orientovať sa podľa referencií a aj podľa mena. Overené značky, ktoré odporúčam nižšie aj ja, sú najlepšou zárukou účinkov.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi U mňa problémy s prostatou nedosiahli ešte takých rozmerov, aby som musel vyhľadať lekársku pomoc alebo nebodaj podstúpiť chirurgický zákrok. Vďačím za to aj pravidelnému užívaniu tabletiek určených na prevenciu a podporu zdravého fungovania prostaty. Po dlhom testovaní som dokonca aj našiel značky, ktoré majú viditeľné účinky.

Aby som uľahčil situáciu aj vám, prinášam prehľad tých prípravkov, s ktorými mám najlepšie skúsenosti a s ktorými som najviac spokojný. Ku každej značke pripájam vlastné hodnotenie aj odkaz na detailnú recenziu:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.12

17 Hodnotení