Antikoncepcia pre mužov

Človek patrí medzi jeden z mála druhov na planéte, ktoré majú sexuálny a pohlavný styk aj bez primárneho úmyslu splodiť potomstvo. Nechránený sex však prirodzene znamená vysoké riziko, že aj napriek akejkoľvek opatrnosti príde počas pohlavného kontaktu k otehotneniu u ženy. Odpoveďou na otázku, ako toto riziko znížiť, je antikoncepcia pre mužov.

Ľudstvo už odpradávna skúmalo možnosti, ako zabrániť nechcenému počatiu. Týkalo sa to oboch pohlaví, no až do príchodu modernej doby sa tieto metódy zameriavali najčastejšie na mužov. Prvé mužské kondómy sa používali dokonca už v starovekom Egypte.

Samozrejme, 100 % antikoncepciou je nemať pohlavný styk, minimálne nie ten klasický vaginálny. To však v praxi nie je možné a práve preto je úsilie sústredné skôr na minimalizáciu rizika oplodnenia vajíčka spermiou.

Čo je antikoncepcia a aké existujú typy mužskej antikoncepcie

Čo je antikoncepcia a aké existujú typy mužskej antikoncepcie Pod pojmom antikoncepcia sa myslí ochrana pred nechceným alebo nežiaducim počatím pri pohlavnom styku. Existuje viacero spôsobov, ako túto ochranu docieliť, no aj napriek viditeľnému pokroku platí, že žiadna metóda nefunguje na 100 %.

Pre mužov sú najčastejšie tieto tri spôsoby antikoncepcie:

mechanická antikoncepcia, ktorej cieľom je zabrániť spermiám preniknúť do vagíny, najčastejšie sa tým myslia kondómy, čiže prezervatívy
sterilizácia, čiže trvalá antikoncepcia pre mužov, ktorá spočíva v prerušení prívodu spermií do ejakulátu a to pomocou chirurgického zákroku zvaného vazektómia
hormonálna antikoncepcia pre mužov, ktorá sa aplikuje injekčne alebo cez tablety, na Slovensku ale zatiaľ dostupná nie je a je v štádiu vývoja

V praxi sa ako mužská antikoncepcia využívajú najmä prvé dve metódy. Kým prvý spôsob je dočasný, druhý je trvalý a nezvratný. Objektívne treba povedať, že nie všetci muži môžu mechanickú antikoncepciu používať naplno, najmä z dôvodu alergickej reakcie alebo z dôvodu, že nie sú schopní s kondómom dosiahnuť kvalitnú erekciu.

Účinky a používanie antikoncepcie pre mužov

Účinky a používanie antikoncepcie pre mužov Hlavným účinkom antikoncepcie je zabránenie oplodnenia ženského vajíčka pri pohlavnom styku. Mechanizmus pôsobenia je pre všetky typy antikoncepcie v tejto oblasti podobný, čiže spermie sa nedostanú do pošvy a teda ani k vajíčkam.

V prípade vazektómie je tento účinok dosiahnutý prerušením semenovodov. Dochádza k ich narezaniu na dvoch miestach, odstráneniu časti semenovodu a k podviazaniu oboch koncov. Výsledkom potom je, že semeno neopustí semenníky a nedostane sa do ejakulátu. Zákrok sa vykonáva pri lokálnom umŕtvení, obvykle trvá 15 až 20 minút a je bezproblémový.

Pokiaľ ide o mechanickú antikoncepciu, čiže kondómy, tá funguje nasledovne:

  • na penis sa nasadí kondóm, buď z latexu, prípadne iného materiálu
  • kondóm prekrýva celú dĺžku penisu, od špičky po koreň
  • na špičke sa nachádza rezervoár, v ňom nesmie byť vzduchová bublina
  • úlohou rezervoáru a kondómu je pri ejakulácii zachytiť semeno
  • ejakulát sa teda vôbec nedostane do pošvy

Cena prezervatívov je na prvý pohľad veľmi nízka, ale ak je muž sexuálne naozaj veľmi aktívny, môže za rok spotrebovať toľko prezervatívov, koľko by stála chirurgická sterilizácia. Na druhú stranu, použitie kondómu je technicky veľmi jednoduché, môže sa z toho stať dokonca súčasť predohry a vôbec nemusí byť nasadenie kondómu nijak rušivé.

VEĽKÝ VÝBER PREZERVATÍVOV

Pokiaľ ide o kondómy, veľkou výhodou je, že ich výber je čoraz väčší. Kúpiť si môžete rôzne veľkosti, tvary, typy, farby, dokonca existujú aj kondómy s príchuťou. Na výber sú aj špeciálne kondómy napustené benzokaínom pre mužov s problémom predčasnej ejakulácie.

Časté otázky

Časté otázky Prečo nie je bežná mužská antikoncepcia 100 % – ná? Môže vazektómia spôsobiť aj nejaké problémy v sexuálnom živote? Takéto, ale aj mnohé ďalšie otázky sa muži bežne pýtajú v súvislosti s antikoncepciou a jej používaním. Aby som túto tému vyčerpal čo najviac, rozhodol som sa na tie najčastejšie odpovedať:

Aké problémy sa najčastejšie vyskytujú pri použití kondómov?

Vzniknúť môže problém so znížením vzrušivosti, slabšou erekciou, krátkym stoporením, ktoré rýchlo ochabne, prípadne s ejakuláciou. Tá môže úplne absentovať, čiže muž nemôže dosiahnuť orgazmus, alebo môže byť naopak príliš rýchla. Tieto problémy má však menšina mužov, väčšina používa kondómy normálne.

Prečo prezervatívy nemajú 100 % úspešnosť?

Riziko nechceného počatia potomka je v prípade kondómov zhruba 1 až 2 %, samotné prezervatívy po šaržách prechádzajú aj testovaním. Najčastejšie príčiny rizika nechceného tehotenstva sú v dôsledku nesprávneho použitia, napríklad pri nesprávnom nasadení alebo vytvorení vzduchovej bubliny v rezervoári kondómu.

Môže ma antikoncepcia ochrániť pred pohlavnými chorobami?

To závisí od toho, o aké pohlavne prenosné ochorenia sa jedná, vo väčšine prípadov tých najvážnejších problémov však áno. Týka sa to najmä známeho ochorenia HIV, ale aj kvapavky či syfilisu, no ani tu nie je ochrana na 100 %. Pri ochoreniach prenášaných dotykom kože vám ale prezervatív nepomôže.

Existuje aj dočasná vazektómia, alebo len tá trvalá?

U nás sa, aspoň pokiaľ som zisťoval tieto informácie na internete, vykonáva len trvalé prerušenie prívodu spermií do ejakulátu, čiže trvalá vazektómia. Dočasná sa však používa v niektorých krajinách v zahraničí a ide o nasadenie špeciálnu klipu na semenovody. Je tu ale riziko zlyhania tohto prerušenia.

Sú so sterilizáciou spojené aj nejaké riziká?

V tomto ohľade kolujú rôzne mýty, najmä na internetových fórach. Správne vykonaná sterilizácia neznamená žiadne významné riziko pre erekciu a jej kvalitu, rovnako tak ani pre ejakuláciu. Spermie sa síce do ejakulátu nedostanú, ale postupne sa rozložia a vstrebú do lymfatického systému.

Antikoncepcia pre mužov a skúsenosti s ňou

Antikoncepcia pre mužov a skúsenosti s ňou Ja sám mám viacero skúseností s kondómami, samotnú sterilizáciu som sa zatiaľ neodvážil podstúpiť, nakoľko ešte premýšľam o potomstve. Oba spôsoby antikoncepcie majú svoje plusy aj mínusy a to, čo si zvolíte, záleží od vašich očakávaní a možností.

Predtým, než sa pre niečo rozhodnete, odpovedzte si na tieto otázky:

či budete chcieť mať ešte deti, nemusí to byť teraz, nemusí to byť ani s aktuálnou partnerkou, ale či po tom ešte túžite
či máte problémy s erekciou v prípade nejakých rušivých externých vplyvov
koľko chcete investovať do antikoncepcie
akú vyžadujete úspešnosť antikoncepčnej metódy
ako často máte sexuálny styk a či ste ochotní pred pohlavným stykom nasadzovať na penis kondóm a venovať tomu čas

Prirodzená mužská antikoncepcia, čiže prerušovaný styk, sa zo všetkých možností javí ako najmenej úspešná, hoci najpohodlnejšia. Treba však povedať, že pri nej je riziko neželaného počatia najvyššie. Dobre preto zvážte, aký spôsob antikoncepcie si zvolíte. Optimálne je, ak tomu bude predchádzať aj konzultácia a zhoda so svojou partnerkou.

Na tému antikoncepcie pre mužov som napísal aj ďalšie detailnejšie články: