Antikoncepcia pre ženy

Antikoncepcia pre ženy Z biologického hľadiska by mal každý nechránený pohlavný styk viesť k tehotenstvu. Platí to samozrejme za predpokladu, že muž má zdravé a pohyblivé spermie, rovnako tiež musí byť v poriadku stav ženskej pohlavnej sústavy, priechodnosť vaječníkov a správne obdobie v ovulačnom cykle. Ak chcete zabrániť tehotenstvu, jedinou možnosťou je antikoncepcia.

Kým v minulosti sa sústredila snaha obmedziť neželané počatie potomka na mužov, moderná doba so sebou priniesla aj iné možnosti. Antikoncepcia pre ženy dáva možnosť všetkým skupinám, či už ide o mladé ženy, alebo o tie staršie vo veku nad 35 či 40 rokov.

Všeobecne najpopulárnejšia je u nás hormonálna antikoncepcia. Nakoľko však má aj nejaké vedľajšie účinky a komplikácie, napríklad problém pri užívaní po trombóze, do popredia sa dostáva postupne aj bariérová antikoncepcia pre ženy.

Čo je antikoncepcia a aké existujú typy ženskej antikoncepcie

Čo je antikoncepcia a aké existujú typy ženskej antikoncepcie Definícia hovorí, že antikoncepcia je ochrana pred neželaným počatím potomka pri vaginálnom pohlavnom styku. Tento cieľ je možné dosiahnuť buď zabránením styku spermií s vajíčkami, alebo pôsobením proti úspešnému oplodneniu vajíčok.

Ženská antikoncepcia má nasledovné druhy a typy:

mechanická bariérová antikoncepcia, ktorá pôsobí práve na zamedzenie preniknutiu spermií a ejakulátu do maternice a vajíčkovodov
hormonálna antikoncepcia, ktorá môže pôsobiť buď neuvoľňovanie vajíčka z vaječníkov, alebo proti jeho usadeniu v maternici
permanentná antikoncepcia, čiže sterilizácia, kedy dochádza k chirurgickému narušeniu priechodnosti vajíčkovodov, takže spermie sa nedostanú k vajíčkam
Z pohľadu metódy pôsobenia je tak ženská antikoncepcia založená buď na mechanickom pôsobení, alebo na hormonálnom, kedy prichádza k ovplyvňovaniu estrogénov alebo hormonálneho cyklu. Hormonálna antikoncepcia môže mať viacero foriem, najčastejšie ide o tabletky, niekedy sa využívajú aj injekcie alebo antikoncepčné náplasti.

Účinky a používanie antikoncepcie pre ženy

Účinky a používanie antikoncepcie pre ženy Podľa konkrétnej metódy má antikoncepcia účinok na zabránenie vstupu spermií do pošvy, zabránenie uvoľnenia vajíčka, zabránenie oplodnenia vajíčka alebo zabránenie uhniezdenia oplodneného vajíčka na sliznici maternice. Takto to funguje pri dočasných metódach.

Ak ide o trvalú antikoncepciu, tak sa jedná o sterilizáciu. V tomto prípade ide o chirurgický zákrok, ktorého cieľom je prerušenie vajcovodov a to tak, aby nemohlo prísť k oplodneniu vajíčka spermiou. Sterilizácia býva vykonávaná pri celkovej alebo lokálnej anestézii, podľa toho, či si vyberiete formu s hospitalizáciou alebo ambulantnú formu zákroku.

Pokiaľ ide o hormonálnu antikoncepciu, tá funguje nasledovne:

  • prvým účinkom je, že antikoncepcia zvýši hladinu estrogénu v tele
  • následkom toho sa zastaví ovulácia a uvoľnenie vajíčka
  • zároveň prichádza k zvýšeniu hustoty pošvového hlienu
  • výsledkom je, že spermie majú sťažený prienik do vajcovodov
  • zároveň sa vo vajcovodoch nenachádza žiadne uvoľnené vajíčko

Hormonálna antikoncepcia sa využíva najčastejšie vo forme tabliet, ktoré sa musia brať pravidelne počas celého mesiaca. Niektoré formy, napríklad náplasti alebo injekcie, môžu fungovať aj dlhšiu dobu, spravidla niekoľko týždňov až mesiacov. V každom prípade platí, že hormonálna antikoncepcia sa dá získať len na predpis od gynekológa.

ANTIKONCEPCIA PO POHLAVNOM STYKU

Okrem antikoncepčných metód, ktoré sa zameriavajú na pôsobenie ešte pred začiatkom pohlavného styku, je jednou z možností antikoncepcie aj pôsobenie po ňom. Týmto spôsobom fungujú známe „tabletky po“, ktoré znemožnia usadenie vajíčka na maternici a jeho vývoj.

Časté otázky

Časté otázky Ako si vybrať hormonálnu antikoncepciu alebo ako fungujú jednotlivé metódy antikoncepcie, to sú najčastejšie kladené otázky na tému ženskej ochrany pred neželaným tehotenstvom. Keďže je táto téma čoraz viac populárna, podobných dotazov pribúda stále viac. Rozhodol som sa tie najčastejšie zhrnúť a zodpovedať:

Aké typy hormonálnej antikoncepcie existujú?

Z hľadiska zloženia sú pre ženy k dispozícii buď jednozložková alebo dvojzložková antikoncepcia. Prvá neobsahuje estrogénové zložky a je vhodná pre ženy s cukrovkou či problémovým krvným tlakom. Druhá obsahuje estrogénové zložky, má vyššiu účinnosť, ale existujú aj mnohé prekážky jej používania.

Sú lepšie tabletky, náplasti alebo injekcie?

To závisí najmä od toho, ako často chcete hormonálnu antikoncepciu užívať a aké pohodlné či jednoduché má byť jej užívanie. Tabletky treba užívať každý deň, ale je to najjednoduchšie. Pri náplastiach je používanie menej pohodlné, ale účinkujú až 3 týždne. Injekčná forma účinkuje až pol roka, ale obsahuje len gestagény.

Ktoré vedľajšie účinky sú spojené s hormonálnou antikoncepciou?

To závisí od toho, ktorý zo spomínaných typov antikoncepcie z pohľadu zloženia zvolíte. Jednozložková antikoncepcia je v tomto ohľade problémovejšia, ale je to zväčša individuálne. Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patria nevoľnosti, bolesti hlavy, zvýšená zrážanlivosť krvi a nepravidelnosť menštruácie.

Je sterilizácia len trvalá, alebo aj dočasná?

Väčšina vykonávaných sterilizácii je trvalého charakteru, čiže príde k nezvratnému prerušeniu vajíčkovodov a k znemožneniu oplodnenia vajíčka doživotne. Za posledné roky je čoraz viac žiadanou aj dočasná sterilizácia, kedy príde len k znepriechodneniu vajcovodov pomocou gélových zátok.

Ako fungujú ženské kondómy a kde ich kúpiť?

Dámske kondómy sú podobné tým pánskym, aj keď v niečom odlišné. Dlhé sú obvykle 15 až 17 cm, vkladajú sa do vnútra vagíny pred pohlavným stykom a pokryjú aj okolie vonkajška pošvy. Vyrobené sú obvykle z polyuretánu a môžu sa použiť aj spolu s lubrikantmi. Kúpiť sa tam, kde aj mužské kondómy.

Antikoncepcia pre ženy a skúsenosti s ňou

Antikoncepcia pre ženy a skúsenosti s ňou Najviac skúseností majú ženy s hormonálnou antikoncepciou, čo platí aj o mojej partnerke. Tá sa na trvalú sterilizáciu ešte neodhodlala, ale chce v blízkej budúcnosti skúsiť aj kondómy pre ženy. Pri výbere konkrétnej metódy každopádne treba zvážiť všetky podmienky.

Dobré je zodpovedať si tiež na nasledovné otázky:

či má ísť o dočasnú antikoncepciu, alebo má ísť o trvalý spôsob zabráneniu tehotenstva, čiže sterilizáciu
ako pohodlné má byť používanie konkrétnej antikoncepcie
či rátate aj s možnosťou nežiaducich a negatívnych účinkov
ako často máte pohlavný styk a či sa oplatí opakovaná alebo trvalá antikoncepcia a to aj z pohľad ceny a jednoduchosti používania
či chcete pôsobiť na riziko tehotenstva pred alebo po pohlavnom styku

Všetky najčastejšie využívané antikoncepčné metódy sú založené na umelom zásahu, či už do organizmu, alebo do sexuálnych funkcií. Prirodzená ženská antikoncepcia vo forme sledovania plodných a neplodných dní však je zo všetkých týchto metód najviac riziková. Na antikoncepcii je tiež najlepšie dohodnúť sa s partnerom.

Ak chcete viac informácií, tu sú ďalšie články na tému antikoncepcie pre ženy:

Chcem kúpiť