Vazektómia

Vazektómia

Vazektómia je odborný názov sterilizácie u muža s nezvratným charakterom. Ide o vážny zásah, avšak ani nie tak do pohlavnej sústavy, nakoľko samotný zákrok má jednoduchý priebeh, ale skôr do plodnosti. Princípom vazektómie je totiž prerušenie prívodu spermií do ejakulát, takže muž sa stáva trvale neplodný. Jedná sa teda o formu antikoncepcie.

Vazektómia sa u nás vykonáva zo zdravotných dôvodov, ale aj na požiadanie. Cena zákroku je len niekoľko stoviek a vykonávajú ho aj súkromné kliniky. Dostupnosť je dobrá, vazektómiu vám vedia spraviť aj v menších mestách typu Trenčín, Nitra či Martin.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Ja osobne síce skúsenosti s vazektómiou nemám, ale jeden môj známy áno. Nakoľko je tento zákrok spojený aj s množstvom rôznych fám a mýtov, rozhodol som sa naň pozrieť bližšie. Spomeniem jeho výhody a prínosy, ale aj komplikácie a možné problémy.

Čo je vazektómia a aký má cieľ

Čo je vazektómia a aký má cieľ Vazektómia je fyzická sterilizácia muža. Ide o chirurgický zákrok, ktorého cieľom je zabrániť spermiám, aby boli súčasťou ejakulátu. Vďaka tomuto zásahu sa tak muž stáva neplodným z princípom, pričom zákrok je trvalého charakteru a obnoviť plodnosť je takmer nemožné.

  • Vazektómia je chirurgický zákrok, ktorého podstatou je odstránenie časti semenovodu, čo je trasa, ktorou sa spermie dostávajú do vývodových ciest a do ejakulátu
  • Vykonanie zákroku môže byť buď pri celkovej alebo pri lokálnej anestézii, pričom druhá možnosť je využívaná čoraz viac kvôli jednoduchšiemu prevedeniu
  • Zákrok sa vykonáva na základe vlastnej žiadosti alebo na základe zdravotnej indikácie

Pokiaľ ide o výhody, najväčšou je, že ide o jednorazový úkon, akúsi formu permanentnej a trvalej antikoncepcie. Tento spôsob je pohodlný aj pre samotný pohlavný styk a poskytuje vyššie percento ochrany a istoty, ako napríklad používanie kondómu. Ak ide o nejaké riziká, môžu nastať menšie pooperačné problémy, ale sú výnimočné.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

V súvislosti s vplyvom vazektómie na sexuálny život by ste mali vedieť, že:

netreba sa obávať straty erekcie alebo jej poškodenia, rovnako tak sa nemusíte báť, že by ste stratili ejakuláciu, akurát ejakulátu bude o niečo menej
pohlavný život po vazektómii je možný obnoviť zhruba už po dvoch týždňoch, avšak až do potvrdenia úspešnosti sa odporúča používať ochranu pri sexe
z hľadiska plodnosti ide o trvalú stratu, hoci niekedy je možné priechodnosť obnoviť, avšak štatisticky je to len veľmi malé množstvo prípadov

 

POUČENIE, PÍSOMNÝ SÚHLAS A LEHOTA

Ak by ste chceli absolvovať vazektómiu, v prvom rade vás lekár poučí o celom zákroku a o jeho plusoch a mínusoch, najmä o nezvratnosti stavu. Potom podpíšete informovaný súhlas a až po 30 dňovej lehote môže prísť k vykonaniu samotnej vazektómii.

Ako prebieha vazektómia a čo všetko je s ňou spojené

Ako prebieha vazektómia a čo všetko je s ňou spojené Vazektómia prebieha buď ako zákrok s lokálnym zásahom alebo ako zložitejších chirurgický úkon vykonávaný v celkovej anestézii. Nakoľko prvá voľba je typická pre väčšinu zákrokov, budem sa práve tomuto spôsobu vazektómii venovať dôslednejšie. Pozrieme sa na celý postup od úvodných konzultácií až po úplnú rekonvalescenciu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Vazektómia teda zahŕňa tieto procesy:

Príprava a úvodné konzultácie: Na úvod prebieha konzultácia medzi žiadateľom o zákrok a lekárom ohľadom priebehu a všetkých výhod a nevýhod spojených so zákrokom. Po podpise informovaného súhlasu a žiadosti začne plynúť lehota 30 dní. Ak sa počas tejto lehoty nič nezmení, pristúpi sa k vazektómii, netreba žiadne špeciálne predoperačné testy.

Princíp zákroku: Cieľom a princípom zákroku je prerušenie prívodu spermií do ejakulátu, čo sa deje prerušením semenovodov. Pred zákrokom je možné jesť aj piť, vykonáva sa pri lokálnom znecitlivení a obvykle trvá do 20 minút, pričom pacient môže komunikovať s lekárom. Pred zákrokom platí obmedzenie ohľadom alkoholu a liekov na riedenie krvi.

Popis zákroku: Na úvod sa miešok a jeho okolie vydezinfikuje a v prípade potreby sa miesto zákroku vyholí. Lekár potom dotykom nahmatá semenovody a aplikuje do okolia lokálne anestetikum. Následne sa spraví jeden alebo dva rezy, semenovod sa v dĺžke 1,5 až 2 cm vypreparuje a na oboch koncoch podviaže. Na záver sa rana zašije.

Rekonvalescencia: Po zákroku sa odporúča pokoj, hoci nejde o radikálny a príliš invazívny úkon. Prvé hodiny ešte bude účinkovať lokálne umŕtvenie, odporúča sa potom v prípade potreby prikladať studené obklady. Niekoľko dní ešte môže byť prítomný opuch, treba nosiť voľnejšiu spodnú bielizeň. V prvý týždeň sa ešte vyhýbajte sexu a zdvíhaniu ťažkých vecí.

Kontrolné vyšetrenia: Po 4 až 6 týždňoch sa vykonávajú kontrolné vyšetrenia po vazektómii. Nejde len o vyšetrenie, či nie sú prítomné žiadne komplikácie v podobe krvných zrazenín, ale aj spermiogram. Ten sa vykonáva pre istotu dvakrát a cieľom je zistiť, či sa v ejakuláte nachádzajú nejaké spermie. Ak nie, vazektómia prebehla úspešne a je možný nechránený sex.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Najčastejšie otázky o vazektómii

Najčastejšie otázky o vazektómii Povedali sme si teda, ako zákrok prebieha, ako sa naň pripraviť a aká je obnova sexuálneho života po ňom. Stále je ale viacero otázok, ktoré zostalo nezodpovedaných. Zašiel som preto na internetové fórum a nahliadol som do viacerých diskusií s cieľom zistiť, čo mužov zaujíma o tejto téme najviac. Tu sú najviac kladené otázky:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Môže sterilizáciu podstúpiť naozaj každý muž, ktorý o ňu požiada?

V princípe áno, pokiaľ má nad 18 rokov a nebránia tomu nejaké zdravotné dôvody. V praxi ale býva problém najmä u mladých mužov vo veku okolo 20 rokov, ktorí ešte nemajú deti. Niekedy môže byť podmienka vykonania sterilizácie aj v potvrdení o zamrazení spermií.

Je možné obnoviť priechodnosť semenovodov po vazektómii v budúcnosti?

Teoreticky to možné je, dokonca sú aj prípady, že k tomu prišlo samovoľne, no šlo o veľmi raritné príklady. Cielený chirurgický zákrok na obnovenie spojenia má však veľmi otáznu úspešnosť a netreba sa na to spoliehať, spermie je lepšie uložiť do spermobanky.

Čo sa stane po sterilizácii so spermiami? Budú sa u muža tvoriť aj naďalej?

Áno, samotná vazektómia nemá vplyv na tvorbu spermií a tie sa budú v mužských pohlavných žľazách tvoriť aj v budúcnosti. Nedostanú sa však do ejakulátu, ale rozložia sa v nadsemenníkoch a vstrebajú do lymfatického systému. Nie je v tom žiadne riziko.

Koľko bežne stojí vazektómia a čo táto cena zahŕňa?

Cena je individuálna a závisí od toho, ktorú kliniku sa muž rozhodne navštíviť. Najčastejšie sa pohybuje v rozmedzí od 300 do 400 € za samotný zákrok, pričom v cene je aj následná kontrola po zákroku. Pred zákrokom však je potrebné zaplatiť ešte za úvodné vyšetrenia.

Existuje aj dočasná vazektómia a ak áno, je lepšou voľbou?

V zahraničí sa okrem permenanetného prerušenia semenovodov využíva aj ich dočasné znepriechodnenie pomocou špeciálneho klipu. Má však viacero rizík, napríklad priepustnosť pre spermie alebo priškrtenie krvného prívodu do semenníkov, takže nie je lepšou voľbou.

 

VIAC SA DOZVIETE OD LEKÁRA

Viacero otázok, ktoré muži kladú na internetových fórach a v diskusiách, má skôr odbornejší charakter. Platí to najmä o medicínskych detailoch, priebehu rekonvalescencie alebo o úspešnosti zákroku. Tieto dotazy odporúčam adresovať radšej už konkrétnemu lekárovi.

Ako zlepšiť a podporiť libido u muža

Ako zlepšiť a podporiť libido u muža Pri vazektómii síce nehrozí priamy vplyv na sexuálny apetít a libido u muža, ale keďže subjektívne môžu mať niektorí muži problém s chuťou na sex, rozhodol som sa na záver venovať trocha detailnejšie aj tejto téme. S podporou libida a to hlavne prirodzenými prostriedkami mam dosť skúseností a možno vám pomôžu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Držte sa hlavne týchto 5 zásad:

po úplnom zotavení sa snažte rozprúdiť sexuálny život častejším stykom, ktorý si môžete ozvláštniť s partnerkou aj novými sexuálnymi praktikami alebo technikami
odporúčam vyskúšať pri sexe aj nové polohy a skúsiť môžete aj nové hračky, napríklad pre ženy rôzne vibrátory a pre mužov zas masturbátory
na všeobecnú podporu libida treba obmedziť fajčenie a konzumáciu alkoholu, naopak, skúste konzumovať potraviny podporujúce prirodzenú tvorbu testosterónu v tele
zamerajte sa aj na prírodné afrodiziaka, napríklad Chilli papričky, ale aj rôzne rastliny a byliny ako Gingko biloba či Saw Palmetto, ktoré kúpite aj vo forme čajov
na základe vlastnej skúsenosti odporúčam popracovať aj na fyzickej kondícii, najmä intenzívny pohyb či cvičenie rozprúdia sexuálnu vitalitu a tiež tvorbu testosterónu

Ako fungujú tabletky na libido a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na libido a prečo ich odporúčam Pokiaľ by ste chceli podporiť svoj sexuálny život prírodnými afrodiziakami, nemusíte siahať len po spomínaných čajoch alebo sušených rastlinách. Moderná doba ponúka už aj oveľa pohodlnejšie riešenie z hľadiska užívania a dávkovania.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Hovorím o tabletkách a kapsulách na perorálne užitie:

  • Základom tabliet sú extrakty a výťažky z overených bylín, ktoré pôsobia na stimuláciu testosterónu, pričom pre lepšiu účinnosť bývajú doplnené aj o minerály alebo vitamíny

Uvedené tabletky samozrejme nie sú nejakým zázrakom na počkanie. Na druhú stranu, nie sú ani placebom, nájdete tu také známe rastliny ako napríklad Ženšen či Maca, čo sú stáročiami overené afrodiziaka a stimulanty. Podporne na libido pôsobia aj ďalšie spomínané zložky, najmä ak ide o minerály typu Zinok či Selén. Tie majú vplyv aj na potenciu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Prípravky naberajú na popularite aj kvôli týmto trom výhodám:

bez problémov ich kúpite bez predpisu či lekárskeho vyšetrenia vopred, nakoľko sa jedná o voľne dostupné a voľne predajné produkty
nemusíte sa obávať ani o nejaké vážnejšie vedľajšie efekty, v porovnaní s prípravkami založenými na syntetických látkach je užívanie bezproblémové
viacero výrobcov predáva tieto tabletky nielen v lekárni, ale aj cez svoj vlastný eshop, kde dokonca garantujú vrátenie peňazí v prípade nespokojnosti s účinkami

Zabúdať netreba ani na to, že bohaté zloženie väčšiny prípravkov so sebou prináša aj širšie účinky na sexuálny život. Bez problému tak väčšina značiek pomáha nielen na oživenie sexuálneho apetítu a libida, ale rovnako tak aj na lepšiu erekciu a jej predĺženie.

DODRŽUJTE DÁVKOVANIE

Hoci sú tieto tabletky založené na účinných látkach rastlinného a prírodného typu, neznamená to, že ich môžete užívať ľubovoľne. Prečítajte si príbalový leták a neprekračujte maximálnu dennú dávku. Taktiež dbajte na pravidelnosť užívania, pomáha to na viditeľnejšiu účinnosť.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som mal problémy s nedostatočným sexuálnym apetítom a trápilo ma aj nízke libido. Keď som sa začal o túto tému a celú problematiku zaujímať viac, zistil som, že najlepšia bude kombinácia zmien v životospráve a podpory prirodzenej hladiny testosterónu práve pomocou rastlinných afrodiziak.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

S uvedenými tabletkami mám preto naozaj dosť skúseností a rozhodol som sa o ne podeliť. Na trhu je totiž viacero výborných značiek, ale sú tu aj prípravky, ktoré za moc nestoja. Aby som vám ušetril čas pri výbere, tu je prehľad tých, ktoré sa osvedčili mne:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

1 Hodnotenie