Nedostatok estrogénu

Nedostatok estrogenu

Veľmi známy ženský pohlavný hormón, ktorý má vplyv na prsia a tiež na plodnosť, to je estrogén. Nedostatok hormónu estrogén so sebou prináša viaceré problémy, najmä ak je v mladom veku, nakoľko hormón má vplyv napríklad aj na rast reprodukčnej sústavy. V mladosti tak nedostatok estrogénu v tele znamená vážny problém.

Počas života prichádza k pravidelným zmenám v hladine tohto hormónu, napríklad aj počas menopauzy a po nej. Nie vždy sú však príčiny nízkej hladiny také prirodzené a preto je dôležité vedieť, čo spôsobuje nedostatok estrogénu u žien v každej fáze života.

Dnes sa pozriem bližšie na celú problematiku nedostatku a nízkej hladiny estrogénov, čiže aj na prejavy a príznaky, rovnako tak na to, aká je najčastejšia liečba či možnosti riešenia. Málo estrogénu totiž určite treba riešiť.

Estrogén: definícia, význam a účinky

Estrogén: definícia, význam a účinky Hormón estrogén patrí medzi steroidy a jeho názov je odvodený od tzv. estrálneho cyklu. Estrogén však nie je len jeden, ale existujú až tri jeho druhy, pričom hormón patrí medzi typické ženské pohlavné hormóny, hoci v menšej miere sa môže vyskytovať aj u mužov.

  • Pod označením estrogény sa myslia hormóny estradiol, estriol a estrón
  • Ide o pohlavné hormóny, ktoré u žien vzniká vo vaječníkoch, žltom teliesku a v placente, v závislosti od toho, o ktorý druh hormónu ide
  • Každý z estrogénov je produkovaný v inom životnom období a má mierne iné účinky

Estrogény vznikajú syntézou androgénov pôsobením špecifických enzýmov, estradiol vzniká napríklad z testosterónu a estrón z androstenediónu. Hladina jednotlivých hormónov sa mení počas menštruačného cyklu aj počas celého života, to isté platí aj o ich produkcii. U žien po menopauze dominuje produkcia estrogénov v pečeni, nadobličkách a prsníkoch.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Čo sa týka najdôležitejších účinkov jednotlivých estrogénov, tu sú:

estrón je hormón typický pre obdobie po menopauze, je produkovaný nadobličkami a podkožným tukovým mazivom, pričom je zo všetkých estrogénov najslabší

estriol je hormón dôležitý pre tehotenstvo, pričom sa tvorí v placente a jeho hladina stúpa zhruba od ôsmeho týždňa gravidity až do pôrodu

estradiol je produkovaný vaječníkmi a má zmysel najmä pre rast ženských reprodukčných orgánov a pre dozrievanie vajíčka počas ovulácie

Celkovo estrogény hrajú dôležitú úlohu tak pre libido, ako aj pre plodnosť ženy. U žien počas prechodu nastáva všeobecný pokles hladiny estrogénu, čo spôsobuje negatívne príznaky a symptómy klimaktéria. Práve preto je nedostatok estrogénu najviditeľnejší práve u žien v strednom veku a počas menopauzy, kedy ho treba zvyšovať.

U MUŽOV JE PROBLÉM NADBYTOK ESTROGÉNU

Kým u ženy nastáva problém v prípade nízkej hladiny estrogénu, u mužov sa objavujú negatívne účinky pri jeho vysokom množstve. Jeho vysoká hladina u muža môže spôsobiť nedostatočnú tvorbu a dozrievanie mužských pohlavných buniek, čiže spermií.

Nedostatok estrogénu a jeho príznaky

Nedostatok estrogénu a jeho príznaky Pokles estrogénu nastáva typicky v období menopauzy, no môže sa objaviť aj skôr. Nakoľko hormón ovplyvňuje viacero aspektov sexuálneho aj bežného života, je nízka hladina estrogénu sprevádzaná viacerými prejavmi.

Tu sú najčastejšie symptómy nedostatku estrogénu:

Problémy s menštruáciou: Nakoľko estrogén je hormón, ktorý má vplyv aj na menštruačný cyklus a menštruáciu, jeho nedostatok v organizme sa prejaví poruchami spojenými s menštruáciou. Môže ísť o narušenie pravidelnosti, oneskorenie menštruácie či dokonca jej úplné vymiznutie. Nastať môžu aj výraznejšie bolesti.

Zníženie libida a plodnosti: Estrogén ovplyvňuje nielen menštruáciu, ale aj ovuláciu. Tento hormón je dôležitý pre dozrievanie vajíčka, čiže pre proces, ktorý predchádza priamo oplodneniu. Nízka hladina estrogénu sa prejavuje aj zvýšenou suchosťou pošvy a nižšou túžbou po sexuálnom styku.

Príznaky spojené s klimaktériom: Typicky sa prejavuje nízka hladina estrogénu aj niektorými prejavmi spojenými s obdobím prechodu. Ide najmä o návaly horúčavy v noci, v extrémnom prípade prichádza aj k nočnému poteniu. Výsledkom týchto prejavov môže byť tiež poruchy spánku.

Mentálne problémy a problémy s vitalitou: Ženy, u ktorých príde k zníženiu estrogénu v tele, môžu trpieť aj problémami s pamäťou a koncentráciou, veľmi často dochádza k bolestiam hlavy a migrénam, objavuje sa aj točenie hlavy. Vyskytujú sa tiež nadmerná únava a celková strata energie.

Problémy s pohybovým aparátom: Nakoľko estrogén riadi tvorbu rastového hormónu, má vplyv aj na pohybovú sústavu, najmä na kvalitu a stavbu kostí. Nedostatok hormónu môže vyústiť postupne do rednutiu kostí, neskôr aj k väčšej náchylnosti na zlomeniny a v konečnom dôsledku aj do osteoporózy.

Prejavy na koži, vlasoch a stavbe tela: Poslednou skupinou významnejších príznakov sú vonkajšie prejavy. Nízka hladina estrogénu môže zvýšiť riziko rednutia a vypadávania vlasov, koža sa stáva suchou a vyskytovať sa môže aj akné. Dochádza tiež k priberaniu na váhe a zvýšeniu telesnej hmotnosti, prípadne naopak k výraznému úbytku.

Príčiny nedostatku estrogénu

Príčiny nedostatku estrogénu Za nízkou hladinou estrogénu treba hľadať viacero príčin. Niektoré sú prirodzené, najmä vek, no za hormonálnou nerovnováhou môžu byť aj niektoré závažnejšie ochorenia. Na estrogén vplýva aj životný štýl, životospráva a tiež užívanie niektorých liekov.

Toto sú faktory a príčiny, ktoré môžu spôsobiť nedostatok estrogénu:

Menopauza a predčasná menopauza: Prirodzenou príčinou poklesu estrogénu je obdobie prechodu, čiže menopauza. Toto obdobie u žien nastáva spravidla medzi 45. a 55.rokom života, no v niektorých prípadoch sa môže objaviť aj pred 40kou, kedy sa mu hovorí predčasná menopauza.

Ochorenia hormonálnej sústavy: Okrem prirodzenej príčiny, ktorou menopauza je, môžu byť za problémami s estrogénom aj nejaké poruchy či ochorenia týkajúce sa hormonálnej sústavy. Najčastejšie ide o ochorenia hypofýzy, problémy so štítnou žľazou alebo o poruchy týkajúce sa vylučovania gonadotropných hormónov, ktoré riadia sekréciu estrogénu.

Iné ochorenia a externé faktory: Nie vždy je nízka hladina estrogénu spôsobená len problémom priamo v hormonálnej sústave. Nedostatok estrogénu môžu spôsobiť aj niektoré autoimunitné ochorenia či ochorenia pohlavnej sústavy, najmä rakovinového a nádorového typu. Negatívnym faktorom sú aj niektoré druhy liekov vplývajúce na hormonálny systém.

Životospráva a životný štýl: Nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, príliš rýchle chudnutie napríklad aj v dôsledku anorexie a nevyvážená strava s nedostatkom železa, to všetko môže ovplyvniť hladinu estrogénu tiež. Rovnako tak nedostatok pohybu či naopak príliš vyčerpávajúca fyzická činnosť majú negatívne vplyvy na tento hormón.

AJ KOMBINÁCIA PRÍČIN

Za nízkou hladinou estrogénov môže byť nielen jedna príčina, ale aj kombinácia viacerých faktorov. Práve preto by malo byť súčasťou riešenia čo najširšie množstvo opatrení, nevynímajúc aj niektoré prostriedky či tabletky určené na podporu hormonálnej rovnováhy.

Ako na zvýšenie estrogénu

Ako na zvýšenie estrogénu Nízka hladina estrogénu so sebou prináša množstvo negatív zasahujúcich aj do bežného fungovania, nielen konkrétne do kvality sexuálneho života. Primárne je preto dôležité pri poklese estrogénu začať riešiť príčinu a tiež aj možnosti, ako estrogén zvýšiť.

Tu sú najčastejšie možnosti:

Potraviny

Estrogén môžeme prijímať aj pomocou úpravy jedálnička a tento spôsob je aj najviac prirodzený, hoci nie najviac efektívny. Odporúčam konzumovať vo zvýšenej miere napríklad sójové bôby, zelenú fazuľu, cesnak, mrkvu, čerešne, ľanové semienka či fenikel. Ak vám chutí tofu, skúste ho tiež.

Bylinky a rastliny

Okrem jedál sa treba zamerať na príjem rastlinných estrogénov aj pomocou rôznych druhov bylín a rastlín. Nejde pritom o žiadne šarlatánstvo alebo systém pokus-omyl, viaceré takéto rastliny poznali už naši predkovia. Skúste napríklad Šalviu, Pupalku, Ľubovník bodkovaný či Myší chvost, viaceré sú známe z ľudovej medicíny.

Režimové opatrenia

Súčasťou udržania zdravej hladiny estrogénu môžu byť aj niektoré režimové opatrenia, ktorých cieľom je eliminovať negatívne faktory prispievajúce k zníženiu hladiny hormónu v tele. Vyhýbajte sa fajčeniu, stresu, konzumácii alkoholu a nadmernej fyzickej aktivite. Pozor na nedostatok pohybu.

Estrogénové krémy

Ak hľadáte cestu využitia fytoestrogénov priamejšie a jednoduchšie, než len pomocou potravín či rastlín, siahnuť môžete po špeciálnych estrogénových krémoch. Tie sú určené najmä na lokálne použitie a aplikujú sa napríklad na intímne partie. Ich cieľom je vplyv hlavne na sexuálnu oblasť.

Prírodné tabletky s fytoestrogénmi

Pre vnútorné užitie, ktoré má skôr komplexnejšie a nie len lokálne účinky, sú určené tabletky s rastlinným zložením obsahujúce fytoestrogény. Ide o voľne dostupné prípravky, ktoré si možno kúpiť bez predpisu a ktorých cieľom je prírodná a prirodzená pomoc najmä pri problémoch počas menopauzy.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Hormonálna substitučná liečba

Poslednou možnosťou na zvýšenie estrogénu v tele je špeciálna hormonálna substitučná liečba. Tú musí naindikovať jedine lekár a spočíva v podávaní syntetických náhrad estrogénu do tela, čím dochádza k zvýšeniu hladiny tohto hormónu v organizme. Táto liečba však má aj viacero vedľajších účinkov.

Najčastejšie otázky o nedostatku estrogénu

Najčastejšie otázky o nedostatku estrogénu Nízka hladina estrogénu trápi ženy pomerne často, najmä tie v strednom veku. Nakoľko je estrogén veľmi intenzívne spojený s klimaktériom a menopauzou, zaujímajú sa ženy najviac o túto problematiku. Tu sú najčastejšie otázky, ktoré kladú na internete:

Ako sa najčastejšie prejavujú hormonálne zmeny počas menopauzy?

Pokles estrogénu je najčastejší počas klimaktéria a býva sprevádzaný niektorými fyziologickými aj psychickými príznakmi. Ide napríklad o časté zmeny a výkyvy nálad, podráždenosť, nadmerné potenie, návaly tepla, poruchy spánku či problémy s močením. Pri výskyte tzv. klimakterického syndrómu sú tieto príznaky ešte silnejšie.

Čo robiť, ak chcem vedieť, či mám estrogén naozaj znížený?

Okrem niektorých príznakov a prejavov je dôležité navštíviť aj lekára pre stanovenie konkrétnej hladiny estrogénu v tele. Vyšetrenie hormonálnej hladiny môžu vykonať endokrinológ, gynekológ, andrológ či sexuológ, no dôležité je určiť aj to, čo presne je príčinou poklesu estrogénu.

Je hormonálna liečba nutná alebo nie?

Každá žena, ktorá sa dostane do menopauzy alebo do situácie, že má nedostatok estrogénu, bude riešiť skôr či neskôr dilemu, či si má nechať predpísať hormonálnu substitučnú liečbu. V tejto oblasti nechcem dávať kategorické odpovede, no aj na základe skúsenosti mojej partnerky odporúčam skúsiť najskôr prírodné fytoestrogény.

Ako fungujú fytoestrogény a prečo mi môžu pomôcť?

Fytoestrogény sú prírodné hormóny rastlinného typu, ktoré majú v tele podobné účinky, ako ľudské estrogény. Možno ich nájsť v sójových produktoch, niektorých koreninách, orechoch, druhoch strukovín, zelenine alebo v ovocí. Kúpiť sa dajú aj špeciálne prípravky vo forme tabliet, ktoré obsahujú tieto rastlinné estrogény a sú určené práve pre ženy.

Môžu fytoestrogény naozaj zastúpiť ľudské estrogény?

Hoci sa samozrejme nejedná o totožné látky, rastlinné estrogény sa dokážu tiež viazať na estrogénové receptory v ľudských bunkách a tak ich efekt môže byť skutočne podobný tomu, aký má aj ľudský estrogén. Nie vždy samozrejme takáto náhrada stačí, pri vážnych stavoch je nutná len syntetická hormonálna liečba.

Ako fungujú tabletky na podporu estrogénu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu estrogénu a prečo ich odporúčam Pre ženy, ktoré majú problém s hormonálnou rovnováhou a chcú podporiť hladinu estrogénu, existujú špeciálne tabletky založené na rastlinných účinných látkach. Ide o voľne dostupné výživové doplnky, ktoré môžu pomôcť aj ženám počas menopauzy.

Prípravky fungujú na jednoduchom a prirodzenom princípe:

  • Základom tabliet sú účinné látky obsahujúce extrakty rastlín s vysokou koncentráciou fytoestrogénov, čo sú prírodné hormóny funkciou veľmi podobné ľudským estrogénom

Najčastejšie obsahujú tieto tablety sójové izoflavóny, ktoré patria medzi najefektívnejšie fytoestrogény. Okrem toho tu možno nájsť aj rôzne iné rastlinné extrakty podporujúce či už priamo hormonálnu rovnováhu alebo ovplyvňujúce napríklad vitalitu a imunitu. Veľmi často ide o prípravky, ktoré sú svojim zložením ideálne pre ženy v strednom veku.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tabletky majú zároveň niekoľko pozitívnych vlastností a výhod:

okrem toho, že sú dostupné bez predpisu a receptu, je možné ich kúpiť jednoducho aj cez internet, či už v internetovej lekárni alebo aj v eshope priamo od výrobcu
komplexné zloženie so sebou prináša aj širšie pôsobenie a účinky, spravidla nielen priamo na hormonálnu sústavu, ale aj na imunitu či mentálne zdravie
veľkou výhodou je možnosť dlhodobejšieho užívania a tiež možnosť kombinácie užívania tabliet s niektorými inými opatreniami

Tabletky určené na podporu estrogénu majú viacero vplyvov, napríklad:

Pomáhajú počas menopauzy: Samozrejmosťou je, že ruka v ruke so zvýšením testosterónu ide aj zlepšenie sexuálneho života, či už ide o libido alebo o plodnosť

Môžu ovplyvniť aj iné ženské problémy: Druhým podstatným vplyvom je zlepšenie celkovej mentálnej a fyzickej vitality a viditeľné zvýšenie pocitu energie

Majú vplyv na vitalitu: Najčastejšie pomáhajú tieto prípravky aj na zlepšenie fyzickej vitality a proti psychickej únave

POZERAJTE NA ZLOŽENIE

Ak budete chcieť vyskúšať tieto tabletky, odporúčam pozerať na zloženie, medzi jednotlivými značkami sú totiž veľké rozdiely. Bohatšie zloženie síce nemusí vždy zaručiť najlepšie možné účinky, ale skúsenosti mojej partnerky ukazujú, že je tu šanca na efektívnejšie výsledky.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Moja partnerka má s prípravkami s obsahom fytoestrogénov dosť skúseností, hoci ešte samozrejme nie je v období klimaktéria. Nakoľko však tieto tabletky pomáhajú aj na niektoré ženské problémy súvisiace s pravidelnosťou menštruácie, vyskúšala ich. Skúsila aj tabletky na zväčšenie poprsia, ktoré fytoestrogény obsahujú tiež.

Aký je výsledok? Veľmi pozitívny, no nie vždy a u každej značky rovnako. Na trhu je viacero veľmi kvalitných prípravkov, ale aj množstvo tabliet, ktoré sú účinné len veľmi málo viditeľne. Ak sa chcete inšpirovať, tu sú značky, ktoré sa ukázali ako najlepšie:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.91

47 Hodnotení