Menopauza – klimaktérium

Menopauza - klimakterium

Strašiak ženy po 40. roku života, ale aj akýsi pomyselný prechod v živote do ďalšej fázy, to je menopauza, niekedy nazývaná aj klimaktérium. Hoci technicky sa nejedná o to isté, tieto dva pojmy sa vo vzájomnej súvislosti a s nadväznosťou na menštruáciu využívajú natoľko, že som ich spojil do jedného významu aj ja.

U žien je menopauza obdobím, kedy sa hlási o slovo vyšší vek a problémy s hormónmi, čoho výsledkom sú niektoré negatívne príznaky. Ide napríklad o potenie, návaly tepla či časté výkyvy nálady. Diskusia o tejto téme je však akoby stále tabu.

Klimaktérium sa omylom považuje za chorobu, na ktorú je potrebná liečba. Áno, existujú viaceré bylinky, lieky na prírodnej báze, výživové doplnky či homeopatia, ktoré sa týmto stavom zaoberajú, no vždy sa naň treba pozerať komplexnejšie.

Čo je menopauza alebo klimaktérium

Čo je menopauza alebo klimaktérium Klimaktérium je prirodzeným životným obdobím, kedy dochádza k zmenám súvisiacim s pohlavnou aj hormonálnou sústavou. Jedná sa o také typy zmien, ktoré zasahujú cely organizmus a v extrémnych prípadoch vedú až do stavu tzv. klimakterického syndrómu.

  • Pojem klimaktérium predstavuje obdobie niekoľkých rokov, kedy dochádza k vyhasínaniu funkcie vaječníkov a k poklesu estrogénov v tele
  • Za pojmom menopauza je zas posledné menštruačné krvácanie riadené vaječníkmi, po ktorom už dochádza k ukončeniu fungovania typického menštruačného cyklu
  • Menopauza je teda len jeden časový úsek v rámci celého obdobia klimaktéria

Čo je z môjho pohľadu a aj z pohľadu väčšiny žien pre klimaktérium dôležité, to sú prejavy a problémy, ktoré toto celé obdobie sprevádzajú. Počas neho sa totiž menia hladiny jednotlivých hormónov a napríklad aj jednotlivých typov estrogénov. Výsledkom týchto dynamických zmien sú príznaky nazývané aj klimakterický syndróm.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Detailnejšie ich popíšem nižšie, no tu sú aspoň tie najdôležitejšie:

v prvom rade ide o problémy spojené s pravidelnosťou a nepravidelnosťou menštruácie, ktoré sa objavujú najmä v prvej polovici klimaktéria
okrem toho nastávajú aj príznaky spojené s búšením srdca a termoreguláciou, výsledkom čoho sú návaly tepla, v noci spojené aj s nadmerným potením
treťou oblasťou, kde sa klimaktérium výraznejšie prejavuje, je sexuálna oblasť, typicky dochádza k zníženiu sexuálneho apetítu a k väčšej suchosti vagíny

Niektoré z týchto príznakov sa týkajú skoro všetkých žien počas klimaktéria, pričom v tých najvážnejších prípadoch je nutná hormonálna substitučná liečba. Dôvodom je strata schopnosti vaječníkov stimulovať tvorbu estrogénu estradiolu. Naopak, folikulostimulačný hormón stúpa a výsledkom je hormonálna nerovnováha spôsobujúca nepríjemné príznaky.

Tu sú najdôležitejšie čísla týkajúce sa klimaktéria a menopauzy:

klimaktérium ako obdobie môže trvať pokojne aj 15 rokov, obvykle sa začína vo veku okolo 40. rokov a končí vo veku okolo 60. rokov, je to ale individuálne
priemerný vek ženy v menopauze je 51. rokov, ale tento limit treba brať len orientačne; ak sa menopauza vyskytne pred 40. rokom života, je predčasná
priemerne má žena 2 milióny vajíčok, pri menopauze dochádza k poklesu na 15.000
celkovo u ženy nastane menštruácia priemerne 500 krát, menopauza je poslednou

MUŽSKÁ MENOPAUZA

Zaujímavosťou je, že aj u mužov môže nastať obdobie menopauzy, konkrétne sa nazýva andropauza. Hoci ide v princípe o niečo veľmi podobné, prejavy sú odlišné a obdobie sa od menopauzy u ženy odlišuje aj z časového hľadiska. Preto som venoval tomuto fenoménu radšej samostatný článok.

Priebeh menopauzy

Priebeh menopauzy Klimaktérium je z časového hľadiska dosť dlhé obdobie, ktoré má niekoľko fáz. Samotná menopauza nevznikne z ničoho nič, prichádza naopak postupne a aj počas nej je niekoľko období, ktoré sú spojené s výskytom napríklad poslednej menštruácie a podobne. Všetko súvisí samozrejme s hormonálnym systémom.

Tu sú fázy klimaktéria v poradí, ako nastávajú za sebou:

Premenopauza: Úvodnou fázou je premenopauza, čo je obdobie technicky ešte pred menopauzou, čiže poslednou menštruáciou. Ide o stav, keď menštruácia už začína byť nepravidelná, no len občasne. Krvácanie môže byť silnejšie, ale žena má ešte stále plodné obdobie a riziko otehotnenia tu stále je.

Perimenopauza: Druhou fázou je perimenopauza, čo je obdobie bezprostredne pred menopauzou a aj počas prvého roku. Pre túto fázu je typický nástup prvých príznakov klimaktéria, konkrétne najmä návalov horúčavy a nočného potenia, neskôr sa môžu pridávať aj ďalšie symptómy.

Menopauza: Po perimenopauze nastáva krátke obdobie samotnej menopauzy, čiže obdobie, kedy príde k poslednému menštruačnému cyklu, poslednej menštruácii a k úplnému vymiznutiu menštruačného krvácania. V priemere sa toto obdobie vyskytuje u žien medzi 45. a 55. rokom života.

Postmenopauza: Záverečnou fázou je postmenopauza, ktorá je z časového hľadiska mimoriadne široká a žena v tomto období prežije zhruba až tretinu svojho života. Toto obdobie je charakterizované úplným vymiznutím menštruačného cyklu, no zároveň aj potenciálnymi rizikami súvisiacimi so zmenami v hormonálnej rovnováhe.

Príznaky, problémy a poruchy spojené s klimaktériom

Príznaky, problémy a poruchy spojené s klimaktériom Nástup menopauzy a jej priebeh je typický výskytom viacerých symptómov a problémov. Podľa nich sa dá napríklad identifikovať aj to, či už začalo obdobie klimaktéria alebo nie. Takmer všetky tieto príznaky súvisia priamo s kolísaním hormónov v tele, konkrétne najviac so zníženou produkciou estrogénov a progesterónu.

Tu sú najčastejšie poznávacie znamenia klimaktéria u ženy:

Návaly tepla a nadmerné potenie: Asi najčastejším symptómom typickým pre klimaktérium sú nadmerné návaly horúčavy po celom tele, prípadne v jeho hornej polovici. Vyskytujú sa niekoľko desiatok sekúnd až minút a sú sprevádzané tiež potením, najmä v noci.

Problémová menštruácia: V prvotných fázach klimaktéria sa vyskytujú problémy s menštruačným cyklom a menštruáciou, predovšetkým nepravidelnosť menštruácie. Niekedy sa môže objaviť aj nadmerné krvácanie a tiež bolesti počas menštruácie. Všetky tieto problémy súvisiace s kolísaním estrogénu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Problémy s močením: Postupná strata kontroly nad močením a močovým mechúrom je ďalšou skupinou problémov spojených s menopauzou. Močenie je čoraz častejšie, niekedy môže byť aj bolestivé a vyskytovať sa môže aj občasná močová inkontinencia.

Bolesti hlavy a kĺbov: Častejšie bolesti a zvýšenie citlivosti sú pre klimaktérium typické. Problémy nastávajú napríklad s pohybovou sústavou, kde sa môžu vyskytovať bolesti kĺbov či pocity tŕpnutia rúk. Ničím výnimočné nie sú ani častejšie bolesti hlavy, ktoré môžu súvisieť napríklad s nervovou sústavou.

Zmeny v kardiovaskulárnom systéme: Zmeny postihujú nielen pohybový aparát, ale aj srdce a cievy. Môže nastávať napríklad nadmerné búšenie srdca a problémy s krvným tlakom, najmä jeho zvýšenie. To súvisí napríklad aj s návalmi tepla.

Problémy v sexuálnej oblasti: Súčasne so zmenami v pohlavnom systéme sa začínajú vyskytovať aj problémy v sexuálnej oblasti. Klesá libido, čiže sexuálny apetít, čo sa prejaví aj na nižšej intenzite pohlavného styku. Rovnako tak sa zhoršuje zvlhčenie vagíny a to so sebou prináša bolesť pri sexe či slabšie krvácanie.

Problémy s kožou a vlasmi: Pokles hormónov v tele so sebou prináša aj problémy týkajúce sa pokožky a vlasov. Najmä na poprsí stráca koža svoju pôvodnú pružnosť a pevnosť, čo sa prejavuje ich ochabnutím. Menia sa aj nechty, vlasy, zvyšuje sa ich lámavosť.

Viac únavy, menej energie, výkyvy nálad: Typickým príznakom menopauzy je postupné znižovanie fyzickej výkonnosti, čo sa prejaví zvýšením únavy aj po menej náročných činnostiach. Žena má pocit, že je bez energie, nemá potrebnú vitalitu, častejšie sa vyskytujú depresie, úzkosti a strach. Celkovo sú prítomné výkyvy nálady.

Chudnutie alebo priberanie na váhe: Náhle chudnutie, najmä strata nahromadeného tuku, súvisí s poklesom estrogénov v tele a ide tiež o typický príznak menopauzy. Vyskytnúť sa môžu ale aj opačné prípady, čiže priberanie a to opäť na bruchu.

AKO ROZOZNAŤ PRVÉ PRÍZNAKY

Rozoznať prvotné príznaky môže byť niekedy naozaj ťažké, napríklad návaly tepla môžu byť spojené aj s menštruáciou alebo užívaním niektorých liekov. Dôležité je, aby ste u seba spozorovali viacero príznakov súčasne v tom istom období, napríklad sa pridá aj viditeľná strata tuku, časté výkyvy nálad a zmeny aj v sexuálnej oblasti.

Liečba menopauzy a podpora počas nej

Liečba menopauzy a podpora počas nej Klimakterický syndróm sa v prípade potreby lieči substitučnou hormonálnou liečbou. Tá spočíva vo zvyšovaní hladiny hormónov estrogénov spolu s progestínmi, pričom ide o terapiu, ktorá sa môže používať jedine na základe indikácie od lekára.

  • Okrem odbornej liečby klimakterického syndrómu existuje aj veľké množstvo podporných prírodných prípravkov, ktoré fungujú na základe prírodných látok

V oboch prípadoch, čiže pri používaní liekov na predpis a aj pri používaní voľne dostupných tabliet, je cieľom zmiernenie najviac negatívnych prejavov menopauzy. Spravidla sa pôsobí primárne na potláčanie návalov tepla, zníženie miery nočného potenia, zlepšenie zvlhčenia pošvy, spomalenie rednutia kostí, podpora srdca a tiež zlepšenie mentálneho zdravia.

Existujú nejaké prírodné lieky alebo prírodná liečba? Skôr hovorme o prirodzenej reakcii:

v minulosti boli základom rôzne byliny a rastliny, ktoré pôsobili najmä na hormonálny systém, pričom šlo o tradičné liečivé byliny z ľudovej medicíny
dnes sa využívajú mnohé z nich, napríklad Benedikt lekársky, Srdcovník obyčajný, Wild Yam, Angelika čínska alebo Senovka grécka
dôležitou súčasťou podpory klimaktéria je aj zvýšený príjem minerálov a to najmä vápnika, keďže v tomto období hrozia problémy s kosťami, najčastejšie ich rednutie a následne zvýšená lámavosť
taktiež treba zvýšiť príjem vitamínov, najlepšie sú vitamíny skupiny B a C, ktoré zlepšujú vitalitu a imunitu organizmu
pomerne široká diskusia sa vedie o podporných prípravkoch vo forme tabliet, pričom nemám na mysli hormonálnu liečbu, nakoľko tam ide o lieky na predpis
nejedno internetové fórum je plné otázok aj skúseností týkajúcich sa týchto tabliet, pričom v ich zložení sú účinné látky založené na extraktoch vyššie spomínaných rastlín, ktoré bývajú doplnené aj o vitamíny, minerály alebo aminokyseliny

Najčastejšie otázky o klimaktériu

Najčastejšie otázky o klimaktériu Stačí si nájsť nejakú internetovú diskusiu alebo fórum a zistíte, že téma menopauzy je oveľa zaujímavejšia, než sa zdá. Ženy sa pýtajú napríklad aj na tehotenstvo počas nej, na to, ako funguje menštruácia, či existujú aj nejaké nehormonálne lieky alebo aj to, či sa môže klimaktérium vyskytnúť v tridsiatke. Tu sú najviac kladené otázky s mojimi odpoveďami:

Môžu hormonálnu liečbu podstúpiť všetky ženy?

Nie, existuje niekoľko výnimiek vyplývajúcich najmä z kontraindikácií. Tento typ liečby nie je určený pre ženy so zhoršujúcou sa pamäťou, pre ženy s problémovým vaginálnym krvácaním, pre ženy trpiace zápalom žíl alebo ochorením pečene a pre ženy, ktoré prekonali mozgovú porážku alebo infarkt.

Ak sa vyskytne menopauza v 40. roku života či skôr, je to problém?

Pojem predčasná menopauza nie je už nič nové, môže postihnúť ženu v 40ke, ale napríklad aj skôr. Najčastejšie sa vyskytuje takýto stav tým, čo majú extrémny životný štýl, prípadne ženám, ktoré podstúpili liečbu nádorov. Takmer vždy ide súvislosť s nejakým externým pôsobením na hormonálnu hladinu.

Môže sa užívať počas klimaktéria antikoncepcia?

Áno, dokonca je to vhodný prostriedok na uľahčenie od niektorých negatívnych príznakov a zároveň prevencia voči neplánovanému otehotneniu. Výber antikoncepcie by ale žena určite mala konzultovať s lekárom, najčastejšie využívané typy sú hormonálna alebo gestagénna antikoncepcia.

Existuje nejaký test na klimaktérium?

Áno, menopauza sa dá zistiť aj pomocou špecifického testu, ktorý je možné zakúpiť aj bežne v lekárni. Tento test sa vykonáva pomocou prvého ranného moču, do ktorého sa vloží absorpčná časť testera. Výsledok takéhoto domáceho testu je známy zhruba do 5 minút a má 99 % spoľahlivosť.

Ide dokopy klimaktérium a tehotenstvo?

Áno, je možné otehotnieť aj počas menopauzy, no najmä počas jej začiatku. V tomto čase je napríklad aj náročné pomocou plodných a neplodných dní vypočítať bezpečné obdobie, najmä kvôli nevyrovnanému menštruačnému cyklu. Príznaky tehotenstva môžu byť navyše nenápadné a schovávať sa napríklad aj za príznaky klimaktéria.

Ako fungujú tabletky na podporu priebehu menopauzy a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu priebehu menopauzy a prečo ich odporúčam Nakoľko klimaktérium so sebou prináša viacero negatívnych prejavov, viacero žien sa ich snaží čo najviac zmierniť a lepšie sa s nimi vyrovnať. Odpoveďou môžu byť aj špeciálne podporné prostriedky vo forme tabliet, ktoré majú čisto prírodné zloženie.

Tieto tabletky pracujú na princípe pôsobenia svojich účinných látok:

  • Obsah prípravkov je tvorený extraktmi a výťažkami rastlín, ktoré v spolupráci so špecifickými vitamínmi, minerálmi alebo aminokyselinami zlepšujú priebeh menopauzy

Najčastejšie sa jedná o rastliny pôsobiace priaznivo na hormonálny systém, nervový systém, pohybový aparát, srdce a celkovo vitalitu. Bežne sú súčasťou zloženia napríklad Hloh obyčajný, Ďatelina lúčna, Ploštičník strapcovitý alebo Wild Yam. Tieto rastliny sú veľmi dobrým zdrojom fytoestrogénov, ktoré pôsobia podobne, ako ľudské estrogény v tele.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prípravky tohto druhu využívajú ženy najmä z nasledujúcich dôvodov:

pôsobenie je maximálne prirodzené práve z dôvodu, že prípravky obsahujú prírodné látky, najmä extrakty a výťažky z bylín pôsobiacich na hormonálny systém
tabletky sú dostupné bez predpisu, receptu a nutnosti predošlého vyšetrenia u lekára, kúpiť si ich môžete voľne a to aj online
užívanie tabliet je možné dlhodobo a to bez rizika výskytu nežiaducich prejavov, najmä vedľajších alebo negatívnych účinkov

Tabletky neobsahujú žiadne hormóny, nemusíte sa preto báť napríklad o priberanie na váhe. Okrem toho majú oveľa širšie účinky, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Poslúžiť tak môžu aj ženám, ktoré sa ešte v klimaktériu nenachádzajú, najmä s menštruačným cyklom.

HĽADAJTE KVALITNÉ ZLOŽENIE

Od zloženia konkrétneho prípravku závisí aj to, aké budú jeho účinky v praxi. Pozerať treba preto pri výbere nielen na cenu, ale aj na koncentráciu látok. Čím lepšie je zloženie, tým skôr sa prvé účinky dostavia a tým stabilnejší a viditeľnejší vplyv tabletky budú mať.

Tabletky, ktoré vyskúšali moja partnerka aj známa a skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré vyskúšali moja partnerka aj známa a skúsenosti s nimi Viaceré značky tabliet, ktoré mali dobré referencie a komentáre, vyskúšali aj moja partnerka a známa. Kým partnerka ešte v menopauze nie je a skúsila ich skôr pre účinky aj u žien v období pred klimaktériom, moja známa sa v čase prechodu nachádza. Aký bol výsledok ich testovania?

Niektoré prípravky sa skutočne ukázali ako zaujímavým pomocníkom pri zvládaní hormonálnej nerovnováhy a problémov počas menopauzy. Iné však mali účinky v praxi na slabšej úrovni. Ak chcete vedieť, ktoré boli najlepšie, tu je tabuľka s ich porovnaním:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.86

43 Hodnotení

mate niekto skusenosti s nejakym pripravkom spominanym na konci clanku? poprosim len realne skusenosti od niekoho, kto to uzival. naozaj to pomaha na vsetky negativne prejavy? ako dlho trva, nez sa prejavia prve ucinky? vyskytuju sa pocas uzivania aj nejake vedlajsie efekty a podobne?

cervena-qwina píše 06 októbra 2018 o 21:29

ahoj, cervena qwina. ja som skusala menox 45 a musim povedat, ze mne pomohol. uzivam ho vlastne doteraz s mensimi prestavkami vzdy zopar mesiacov. ja som s ucinkami tabletiek naozaj spokojna, nie je im prilis co vytknut, mne osobne pomohli najma s navalmi tepla a obcasnymi bolestami hlavy. prve ucinky sa dostavia urcite pocas prveho mesiaca, uz v jeho prvej polovici. vedlajsie alebo neziaduce ucinky som nezaznamenala. to je asi tak vsetko 🙂 monika

Monika Lejová píše 12 októbra 2018 o 17:58

ahoj ja mozem odporucit menoxin. ma velmi bohate zlozenie a kto si to porovna detailnejsie s inymi tabletkami tak zisti ze aj kvalitnejsie a je tam toho prosto viac. paci sa mi aj cena je neporovnatelne nizsia s mnohou konkurenciou. pocas uzivania sa u mna nevyskytli ziadne negativne prejavy prave naopak tie negativne typu navaly tepla a nocne potenie sa trocha zlepsili. uplne to nevymizne je to predsalen priroda ale mne menoxin pomohol a za dobru cenu 🙂

freeluisa píše 19 októbra 2018 o 20:57

Mne sa osvedčil Feminox, ktorý sa spomína aj tu. Má veľmi vysokú koncentráciu sójového extraktu, ktorý je počas menopauzy najdôležitejší. Čo som ale pozerala, tak aj ostatné príbuzné tabletky to majú podobné, ide teda skôr o to, čo u koho individuálne funguje. Skús vyskúšať viacero značiek a podľa toho, ktorá ti pomôže najviac, sa rozhodni. Ja som to spravila podobne 🙂

maladada píše 25 októbra 2018 o 12:30

nebudete veriť, ale ja som si poradila aj bez nejakých tabliet, proste som zmenila stravovanie a životosprávu. zdravá strava, minimum mäsa, nesolím, žiadne sladkosti, veľa ovocia, športujem a proste nemám žiadne problémy. tak snáď mi to takto vydrží aj dlhšie a nebudem potrebovať žiadne tabletky a prípravky

princezna.vecernica píše 29 októbra 2018 o 19:55

Ahojte , mám 44 rokov a problémy s chrbticou,,, začalo to krčnou a dnes už aj v oblasti krížov, a závratmi, mám aj slabé návaly tepla a zaujímavé že cítim ich niekedy aj v lýtkach a dnes ráno som dostala veľký kŕč do pošvy,, myslite že môžem mat už klimakterium?

Marika1066 píše 14 augusta 2019 o 22:49

Chcem sa opýtať môže mať prechod spoločne aj s naťahovanie na vracanie a pocit suchá v ústach ďakujem za odpoveď.

Marta píše 28 júna 2020 o 11:22

Pridať komentár