Pohlavné choroby u mužov

Pohlavne choroby u muzov Cítite na intímnych miestach svrbenie, objavuje sa bolesť pri močení alebo ste si našli na pokožke podozrivé bradavice či herpes? Ako prvé vás asi napadne, či ste naposledy použili pri sexe ochranu. Ak je odpoveď nie, váš problém sa veľmi pravdepodobne volá pohlavná choroba. Žiaden strach, ak ste si problém všimli včas, prognóza liečby je veľmi dobrá.

Prvé čo si treba uvedomiť je, že žiaden príznak či symptóm, ani ten najviac nenápadný, by ste nemali podceniť. Prvé kroky by mali smerovať k urológovi alebo sexuológovi, ktorí už vedia spraviť kompletné vyšetrenie a podľa neho odhaliť, o akú chorobu sa jedná.

My si dnes predstavíme najčastejšie a najznámejšie pohlavné choroby u mužov, ich prejavy, spôsob prenosu a možnosti prevencie či liečby. Dobrou správou je, že v zásade už každé jedno pohlavné ochorenie prenášané nechráneným pohlavným stykom sa dá riešiť.

Čo sú pohlavné choroby a aký je ich prenos

Čo sú pohlavné choroby a aký je ich prenos Pod pojmom pohlavná choroba sa myslí ochorenie prenosné pohlavným stykom. Najčastejšie sa jedná o bakteriálne alebo vírusové infekcie, ktoré sa prejavujú na genitáliách alebo vo vnútri reprodukčného systému, niekedy môže ísť aj o systémové ochorenia.

Pokiaľ ide o prenos, ten je možný viacerými spôsobmi:

nechráneným pohlavným stykom, pričom môže ísť o vaginálny, ale aj orálny a análny pohlavný styk, pri ktorých nebola použitá bariérová antikoncepcia
priamym kontaktom pokožky alebo kontaktom prostredníctvom predmetov, takýmto spôsobom sa prenášajú napríklad genitálne bradavice alebo herpes
krvnou cestou, napríklad z matky na plod počas tehotenstva, z matky na dieťa počas pôrodu alebo krvnými transfúziami či použitím injekčných striekačiek

Mnoho pohlavne prenosných ochorení má dlhodobejší priebeh, typicky napríklad najznámejšie ochorenie HIV. Niekedy je preto ťažšie identifikovať spôsob prenosu a pôvodcu ochorenia. Najrizikovejšou skupinou sú mladí ľudia žijúci aktívnym sexuálnym životom, časté striedanie sexuálnych partnerov pravdepodobnosť prenosu len zvyšuje.

Najčastejšie pohlavné ochorenia u mužov a ich príznaky

Najčastejšie pohlavné ochorenia u mužov a ich príznaky Medzi celosvetovo najviac rozšírené ochorenia patrí trojica HIV / AIDS, kvapavka a syfilis. Hlavné prvá menovaná choroba bola v minulosti vážnym strašiakom a hoci ani dnes sa nedá ešte na 100 % vyliečiť, pokrok v liečbe dokáže chorobu dostať pod kontrolu.

Medzi veľmi infekčné, hoci už menej rozšírené choroby u mužov, patria aj hepatitída B, pedikulóza, genitálne bradavice, genitálny herpes či infekcia vírusom HPV. Nejedná sa len o typicky mužské ochorenia, ale aj o choroby, ktoré postihujú ženy. Prvotné symptómy bývajú obvykle v oblasti genitálií, pri neliečení sa môžu niekedy rozšíriť aj ďalej.

Toto sú najčastejšie a najtypickejšie príznaky pohlavných chorôb:

  • rôzne fľaky, vriedky, zdureniny či pupáky na pokožke
  • začervenanie, svrbenie alebo pálenie na pokožke
  • pálenie a bolesti počas močenia, výskyt výtoku z močovej trubice
  • bolestivosť a citlivosť vonkajších genitálií, čiže penisu a semenníkov
  • všeobecne príznaky typu horúčka, nechutenstvo, únava

Symptómy a prejavy sa pritom nemusia prejaviť okamžite a naraz, ako si to mnoho mužov myslí. Naopak, väčšina ochorení má viacero štádií a príznaky sa objavujú postupne. Niektoré štádia aj úplne bezpríznakové, kedy ťažkosti dočasne ustúpia a muž si tak môže myslieť, že nešlo o nič vážne a už sa vyliečil. Choroba však postupuje ďalej a zhoršuje sa.

VČASNÁ DIAGNOSTIKA

Hoci som to písal už vyššie, rád by som zdôraznil, že nevyhnutným predpokladom úspešného zvládnutia akejkoľvek pohlavnej choroby je včasná diagnostika. Tá zahŕňa anamnézu, fyziologické vyšetrenie, laboratórne testy a výtery na preukázanie prítomnosti danej infekcie.

Časté otázky

Časté otázky Slováci žijú veľmi aktívnym pohlavným životom a svedčia o tom nielen štatistiky o počtu partnerov za život alebo štatistiky o stúpajúcom počte hlásených pohlavne prenosných chorôb, ale aj čoraz častejšie otázky na internetových fórach a v diskusiách. Tu sú tie, ktoré sú kladené najčastejšie:

Existujú aj domáce testy na pohlavné choroby?

Áno, dokonca sú aj veľmi populárne, ale ide skôr o orientačné testy. Takýmto spôsobom sa viete otestovať napríklad na syfilis, HIV infekciu, chlamýdiovú infekciu. Najčastejšie prebieha diagnostika pomocou moču, prípadne z kvapky krvi. Niektoré testy fungujú na princípe odoslania indikačného prúžka do laboratória.

Aká dlhá je bežná inkubačná doba?

Najčastejšie sa pri väčšine pohlavne prenosných ochorení pohybuje v rozmedzí od 3 dní do 2 týždňov, ale je to pri každej chorobe individuálne. U niektorých foriem to môže byť aj niekoľko mesiacov, napríklad v prípade infekčnej hepatitídy B je táto doba od 30 až do 180 dní, čiže aj pol roka.

Je možné sa nakaziť pohlavným ochorením aj bozkávaním či jedlom?

Áno, hoci takýto spôsob prenosu pohlavných ochorení je veľmi málo pravdepodobný u väčšiny z nich a slúži mužom skôr ako výhovorka. Bozkávaním sa dá nakaziť mononukleózou alebo herpesom. Jedlom je prenosná hepatitída, ale nie často spomínaný typ B, ale typ A.

Je použitie kondómu pri sexe 100 % ochranou pred prenosom?

Nie, dokonca ani pri pohlavných chorobách šírených čisto len pohlavným stykom, napríklad AIDS či syfilis, nezaručuje kondóm 100 % ochranu, aj keď má k tomu blízko. Neúčinkuje ani na pohlavne prenosné choroby, ktorými sa môžete nakaziť aj dotykom kože, napríklad vši, genitálny opar či genitálny herpes.

Môžu pohlavné choroby ohroziť aj plodnosť?

Áno, môžu, ale ide naozaj o výnimky. Napríklad vši ohanbia plodnosť u mužov neohrozia, sú ale veľmi nepríjemným ochorením. Podobne ani syfilis či HIV neohrozujú plodnosť. Pri dlhodobo neliečenej kvapavke však v dôsledku zúženia močovej rúry hrozí neplodnosť alebo jej významné zníženie.

Pohlavné choroby u mužov a skúsenosti s prevenciou či liečbou

Pohlavné choroby u mužov a skúsenosti s prevenciou či liečbou Asi sa zhodneme, že lepšie, ako akákoľvek liečba, je pohlavne prenosným chorobám predchádzať. Najúčinnejším spôsobom prevencie je sexuálna abstinencia, ale mnoho ochorení sa prenáša aj kontaktom rúk či predmetmi.

Riziko je možné len minimalizovať a realisticky najviac týmito opatreniami:

zodpovedným výberom sexuálneho partnera
menej častým striedaním náhodných známostí a sexuálnych partnerov, nakoľko mnoho ľudí nemusí mať príznaky v úvodných štádiách
používaním bariérovej antikoncepcie, čiže prezervatívu
vernosťou aktuálnemu sexuálnemu partnerovi
zvýšenou opatrnosťou na rizikových miestach, napríklad na kúpaliskách, v saunách, na plavárňach a v aquaparkoch

Pokiaľ ide o liečbu, jej úspešnosť závisí od toho, ako rýchlo je ochorenie diagnostikované. Pri bakteriálnych ochoreniach sa nasadzujú antibiotiká, pri vírusových zas antivirotická liečba. Veľmi dôležitá je aj sexuálna abstinencia počas liečby, čím sa zabráni šíreniu choroby ďalej. Mnoho ochorení, napríklad syfilis, podlieha aj hláseniu úradom.

Ak by ste chceli viac informácií o pohlavných chorobách u mužov, tu ich nájdete: