Tabletky na močové cesty

Tabletky na močové cesty Problémy s močovými cestami majú muži aj ženy, hoci je pravda, že nežné pohlavie trápia rôzne zápaly a infekcie o niečo častejšie najmä z fyziologických dôvodov. Medzi typické prejavy poruchy správnej funkčnosti a zdravia močových ciest patria problémy s intenzitou močenia, častejšie močenie alebo pocity pálenia či bolesti.

No aj bez výskytu týchto prejavov je dôležité zaujímať sa o stav močovej sústavy, minimálne aj kvôli tomu, že to má súvis so zdravím pohlavnej sústavy. Na podporu a prevenciu močových ciest existuje viacero prostriedkov.

Niektorí ľudia využívajú homeopatické lieky, šumivé tablety či „zaručené“ recepty starých mám. Ja osobne však na základe svojich skúseností aj skúseností partnerky uprednostňujem voľne dostupné tabletky založené na prírodných látkach.

Čo je močová sústava

Čo je močová sústava Močová sústava je laický názov pre vylučovaciu sústavu tvorenú obličkami, močovodmi, močovým mechúrom a močovou rúrou. Močový mechúr a močovody sa nazývajú niekedy spoločne aj močové cesty a práve ich zvyknú najviac postihovať infekcie a zápaly.

Vylučovacia sústava je jedným z najdôležitejších systémov v ľudskom organizme, pričom jej zmyslom je odstránenie moču z tela. Ten je tvorený odpadovými a toxickými látkami vzniknutými činnosťou ostatných orgánov v tele. U mužov súvisí stav močovej sústavy aj s pohlavným životom, minimálne v tom, že cez močovú rúru prechádza ejakulát.

Močovú sústavu a močové cesty postihujú rôzne typy ochorení a problémov. Medzi tie najčastejšie, ktoré sa vyskytujú u mužov aj u žien, patria bezpochyby najmä zápaly či infekcie, prevažne bakteriálneho charakteru.

DEFINÍCIA

Močová sústava, nazývaná odborne vylučovacia sústava, zabezpečuje hospodárenie s vodou a vylučovanie odpadných a toxických látok tekutého typu z organizmu. Odstraňuje z tela odpadové a cudzorodé látky, pričom funguje nepretržite 24 hodín denne počas celého života.

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov s močovými cestami doma

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov s močovými cestami doma Ak ide o problémy súvisiace s močovými cestami, hneď na úvod chcem povedať, že nie všetko sa dá riešiť doma. Rôzne nádory alebo cysty určite neriešte cez žiadnu domácu liečbu, to isté platí aj v prípade vážnych zápalov a infekcií.

Pri intenzívnom alebo opakovanom výskyte akýchkoľvek nepríjemných príznakov súvisiacich s močovou sústavou a močením odporúčam návštevu lekára. Ten vykoná odbornú diagnostiku a naordinuje liečbu, najčastejšie založenú na liekoch. Súčasťou podpory aj prevencie však môžu byť viaceré opatrenia.

Toto sú tie, ktoré môžete aplikovať aj doma:

udržiavať pravidelný pitný režim, pričom najlepšia je čistá voda, vyhýbať sa treba naopak sladeným nápojom a limonádam
vyhýbať sa dráždivým jedlám a nápojom, obmedziť napríklad kofeín, korenie, chilli a samozrejme alkohol
odporúčajú sa aj rôzne bylinkové čaje založené na rastlinách s pozitívnym urologickým účinkom alebo prečisťujúcim účinkom na močové cesty
dôležité je preventívne zvýšiť aj imunitu, najmä konzumáciou ovocia s obsahom antioxidantov a vitamínu C
treba zlepšiť aj hygienu, čo je dôležité najmä do budúcnosti pre zamedzenie opakovania infekcie a týka sa to hlavne žien
dôležitý je tiež pokoj od nadmernej fyzickej aktivity, pokiaľ vám lekár nakáže zotrvávať na lôžku, držte sa tejto rady
pozitívnou podporou sú tiež výživové doplnky vo forme tabliet na perorálne užitie, čoraz populárnejšie sú tie, ktoré sú založené na prírodných látkach

Princíp a účinky tabliet na močové cesty

Princíp a účinky tabliet na močové cesty Jednou z možností, ktoré som spomenul vyššie, sú aj tabletky na podporu močových ciest a močovej sústavy. Nemyslím tým lieky, ktoré vám predpíše lekár, ale voľnopredajné prípravky a produkty, ktoré sú bez receptu.

Tieto tabletky sú založené na extraktoch rastlín s prečisťujúcim účinkom na močové cesty, napríklad Zlatobyľ obyčajná alebo Pŕhľava dvojdomá. Veľmi často sú súčasťou zloženia aj brusnice, ktoré majú aj preventívne účinky na močové cesty. Často bývaj súčasťou zloženia aj nejaký vitamín, napríklad vitamín D.

Princípom účinku je pôsobenie na stenu močových ciest, kde tieto látky znižujú priľnavosť baktérií a tie sú odplavované z močového systému cez močovú rúru preč z organizmu. Dochádza k pôsobeniu na existujúce baktérie, ale aj k preventívnemu vplyvu do budúcnosti.

NEŽIADUCE A VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Jednou z výhod zloženia bez syntetických látok je nielen prirodzené pôsobenie na močový systém, ale tiež minimum nežiaducich alebo vedľajších účinkov. Užívanie je tak možné aj dlhodobo a bez výskytu nejakých nepríjemných problémov a efektov.

Časté otázky

Časté otázky Ohľadom tabliet na močové cesty je množstvo nedorozumení aj otázok, ktoré sú pre väčšinu ľudí s nedostatkom skúseností na prvý pohľad príliš nezrozumiteľné. Aby som vám trocha viac situáciu osvetlil, rozhodol som sa odpovedať na tie najčastejšie:

Môžu tieto tabletky pomôcť na akýkoľvek problém s močovými cestami?

To nie, nakoľko ide o voľne dostupné tabletky s prírodným zložením, ktoré na základe svojich látok majú schopnosť pôsobiť len na bakteriálne infekcie v močových cestách. Môžu teda byť prevenciou voči takýmto zápalom, prípadne podporou na ich lepšie zvládnutie. V žiadnom prípade nie sú alternatívou k liekom.

Na čo všetko majú tieto tabletky vplyv?

Účinok prípravkov tohto typu je dvojaký. Jednak pomáhajú na aktuálnu bakteriálnu infekciu, zároveň pôsobia aj preventívne do budúcnosti. Okrem toho, že vplývajú priamo na močové cesty, niektoré typy a značky môžu mať vplyv aj na priaznivý stav močového mechúra alebo podporovať zvýšenie obranyschopnosti.

Ako dlho ich treba užívať?

To záleží od toho, čo píše príbalový leták, od veľkosti balenia, tiež od spôsobu dávkovania a najmä od toho, či vám pomáhajú, alebo nie, čiže či príznaky ustupujú. Najčastejšie sa tieto prípravky užívajú 5 až 15 dní, niektoré značky je však možné užívať aj dlhodobo v rámci prevencie niekoľko mesiacov. Odporúčam sa držať dávkovania od výrobcu.

Kde sa dajú tieto tabletky kúpiť?

Nakoľko ide o riadne registrované výživové doplnky, kúpiť ich môžete pochopiteľne v lekárni. Nepotrebujete na to žiaden recept či predpis, tabletky sa predávajú voľne. Druhou možnosťou je kúpa z pohodlia domova, napríklad cez internetovú lekáreň. Niektoré značky majú aj vlastný oficiálny eshop, čo využívam aj ja sám.

Môžu tieto tabletky užívať aj deti?

Záleží od konkrétnej značky alebo zloženia, stačí si pozrieť príbalový leták, kde je vždy uvedené, pre koho sú tabletky určené. Niektoré môžu užívať aj deti, napríklad od veku 12 rokov, avšak vždy by som sa o prípadnom užití poradil s lekárom. Ten môže odporučiť napríklad menšie dávkovanie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi Ja sám aj moja partnerka sme skúsili viacero značiek a druhov tabliet určených na močové cesty. Niektoré sú všeobecne známe, iné sme objavili na základe pozitívnych referencií od iných užívateľov. Ponuka na trhu je naozaj pestrá, čo ale nie je vždy len výhoda.

Okrem zaujímavých a kvalitných produktov sa totiž vyskytuje oveľa viac takých, ktoré sú v praxi na slabej úrovni. Môže za to najmä snaha o čo najnižšiu cenu, čo sa odrazí v horšej kvalite účinných látok a ich koncentrácii. Odporúčam preto v prvom rade pri výbere pozerať na kvalitu a referencie z praxe, nie len na to, koľko dané tabletky stoja.

Prv, ako vám predstavím tie značky, ktoré u mňa a mojej partnerky účinkovali najlepšie, rád by som uviedol 4 najdôležitejšie princípy, ktorých sa pri výbere držať:

zloženie je pri týchto produktoch základ, dôležité však je pozerať na kvalitu látok a nie kvantitu
ak je značka úplne neznáma, treba si pozrieť reálne hodnotenia iných užívateľov s ňou pre získanie objektívneho obrazu
vždy kupujte tieto prípravky len v lekárni alebo od oficiálneho distribútora cez jeho eshop, nikdy nie cez inzerát
odporúčam neveriť všetkým bombastickým tvrdeniam o účinkoch

Poďme sa teraz pozrieť na značky tabliet, ktoré som skúsil ja alebo moja partnerka a na to, ako fungujú v praxi. Nech sa páči, tu sú:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr