Urologické problémy

Urologicke problemy U žien aj mužov sa vyskytujú z času na čas nielen problémy sexuálneho charakteru alebo poruchy a ochorenia spojené s pohlavnou sústavou, ale aj urologické problémy. Kým u žien môže ísť o kombinované gynekologicko-urologické problémy, mužov trápia najčastejšie problémy s močovými cestami samostatne.

Typickým a zrejme najčastejším ochorením je zápal močových ciest, hneď po ňom nasleduje zápal močového mechúra. Oba tieto problémy trápia však skôr ženy, než mužov, čo je spôsobené anatomickými rozdielmi.

Menej časté sú už zápaly močovej rúry alebo zápaly obličiek. V každom prípade, bez ohľadu na konkrétny typ problému, najväčší pozor by si mali dávať vždy ženy v tehotenstve. V ich prípade sa netreba spoliehať len na známe bylinky, ale treba zveriť liečbu lekárovi.

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest Asi najčastejším urologickým ochorením je infekcia močových ciest. Tá môže postihnúť muža aj ženu prakticky v každom veku. Tento zápal patrí medzi tie, ktoré nie sú prenosné pohlavným stykom a teda sa nejedná o žiadnu sexuálne prenosnú chorobu.

Dôvodom zápalu je bakteriálna infekcia, najčastejšie spôsobená baktériou E.Coli, ktorá sa do močových ciest dostane obvykle z konečníka, kde sa táto baktéria vyskytuje

O zápale močových ciest treba vedieť aj to, ako sa prejavuje a ako sa lieči:

typickými príznakmi sú bolesti v oblasti podbruška, nutkanie na časté močenie, menšia produkcia moču a pocity pálenia
v prípade pokročilejšieho a neliečeného zápalu sa pridá aj zvýšená teplota
na liečbu sa využívajú najčastejšie antibiotiká na predpis, ktoré sa užívajú perorálne, len v prípade vážnejšieho zápalu aj infúzne
ako podporná terapia sa uplatňuje diéta a režimové opatrenia, napríklad pitný režim
dôležitou súčasťou podpory sú aj bylinkové čaje

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o rizikových faktoroch aj spôsoboch riešenia tohto problému, skúste môj obšírnejší článok na tému zápal močových ciest. Okrem neho som sa venoval špeciálne aj prípravkom rastlinného typu, ktoré podporujú zdravé močové cesty. Tu sú tie najzaujímavejšie z nich:

Zápal močového mechúra

Zápal močového mechúra Druhým najčastejším ochorením je infekcia močového mechúra, ktorá tiež spôsobuje jeho zápal. Cystitída, ako sa ochorenie odborne nazýva, môže u žien súvisieť dokonca aj so zápalom vonkajšieho genitálu, mužov postihuje len zriedkavo.

Podobne ako v prípade predošlého zápalu, aj tu je najčastejším vinníkom baktéria Escherischia Coli, výnimočnejšie sú to stafylokoky alebo kvasinky

Zápal močového mechúra má nasledujúce príznaky a spôsoby liečby:

medzi úvodné príznaky patrí časté nutkanie na močenie, ktoré je sprevádzané bolesťami a objavuje sa aj v noci
neskôr sa pridá častejšie močenie a bolesti aj počas neho
vzhľadom na to, že zápal býva najčastejšie bakteriálneho charakteru, využívajú sa na liečbu antibiotiká, ktoré sa užívajú obvykle krátkodobo
ako podpora sa využívajú aj rastliny a bylinky, najmä v rámci domácej liečby
dôležitou súčasťou podpory je aj pitný režim a dokonalá hygiena

Chcete vedieť niečo viac o tom, ako sa tento zápal diagnostikuje a aký má priebeh? V tom prípade skúste môj článok na tému zápal močového mechúra, kde sa to všetko dozviete. Rovnako aj v tomto prípade vám chcem dať do pozornosti niekoľko prípravkov, ktoré slúžia ako prírodná podpora:

Zápal močovej rúry

Zápal močovej rúry Medzi menej časté urologické ochorenia, ktoré ale určite netreba podceňovať, patrí zápal močovej rúry. Na rozdiel od predošlých ochorení, v tomto prípade môže byť zápal prenosný aj pohlavnou cestou.

Uretritída, ako sa zápal nazýva, môže byť nekvapavkového typu, kedy je spôsobená baktériami a vírusmi, alebo kvapavkového typu, kedy súvisí práve s kvapavkou

Čo sa týka jej prejavov a liečby, tu sú najdôležitejšie informácie:

prvé príznaky súvisia s častejším močením a pocitmi rezania počas močenia
neskôr sa objavuje svrbenie močovej trubice, v prípade chlamýdiového pôvodu sa dostaví aj hnisavý výtok
základom liečby je využívanie antibiotík alebo antivirotík
antibiotiká sa podávajú buď jednorazovo alebo v týždňovej dávke, pri kvapavkovom type sa musí liečba sústrediť aj na preliečenie partnerov
všetky ostatné podporné opatrenia sú len doplňujúce

Hoci ochorenie nie je až také časté, určite ho nepodceňujte a najmä v prípade, že je spojené s kvapavkou. Viac informácii sa dočítate v mojom článku o zápale močovej trubice. V rámci podpory fungovania celých močových ciest aj v tomto prípade odporúčam prípravky prírodného typu:

Zápal obličiek

Zápal obličiek Posledným z urologických problémov, ktoré si predstavíme bližšie, je zápal obličiek. V drvivej väčšine prípadov je toto zápalové ochorenie dôsledkom nedostatočne liečených zápalov močových ciest, prípadne vznikne ako ich komplikácia.

Najčastejšou príčinou vzniku zápalu je rozšírenie infekcie, obvykle bakteriálneho charakteru z močových alebo dýchacích ciest, menšie percento tvoria mykotické infekcie

Zápal obličiek má obvykle nasledovné symptómy a možnosti liečby:

typickým príznakom sú bolesti chrbta v oblasti krížov
medzi ďalšie časté príznaky patria horúčka, zimnica, triaška, bolesti hlavy, celková slabosť a zakalený moč
najčastejšou a jedinou účinnou liečbou sú antibiotiká, ktorých doba užívania zvyčajne nepresiahne 14 dní, pri komplikáciách aj viac
ak vzniknú napríklad močové kamene, treba ich chirurgicky odstrániť
ako podpora sú dôležité aj režimové opatrenia, pitný režim, diéta a bylinky

Nakoľko obličky sú mimoriadne dôležitý orgán pre filtráciu škodlivín a odpadových látok z tela, odporúčam aj môj samostatný text na tému zápalu obličiek. Dôležité je samozrejme aj udržiavanie zdravého fungovania celého močového systému, k čomu môžu dopomôcť aj tieto tabletky a rastlinným zložením:

Udržiavať si zdravé fungovanie a stav močových ciest a celého močového systému má zmysel aj pre sexuálny život. V mnohých prípadoch môžu totiž komplikácie alebo neliečenie urologických porúch a ochorení aj problémy v sexuálnej oblasti, či už s prostatou u mužov alebo s plodnosťou u žien. Prevencia aj správna liečba sú preto alfa a omega úspechu.