Pohlavné choroby u žien

Pohlavné choroby u žien Sex určite veľmi príjemná činnosť a pokiaľ je partner naozaj dostatočne kreatívny a výkonný, tak môže byť milovanie perfektný relax aj fyzická aktivita zároveň. Malo ľudí však pri pohlavnom živote myslí aj na menej príjemnú stránku a to sú pohlavne prenosné ochorenia. Ani u žien nie sú zriedkavé, niekedy aj v kombinácii s gynekologickými infekciami.

Mnohokrát prebiehajú bez nejakých vážnejších viditeľných prejavov, aspoň prvé dni. Ako náhle sa ale objavia bolesti, svrbenie, pálenie či nejaký problém na koži v intímnej oblasti, nastáva panika. Upokojím vás, väčšina týchto ochorení sa dá dosť dobre riešiť.

Základom je však čo najskoršia návšteva gynekológa, vyšetrenie a stanovenie liečby. Aké pohlavné choroby u žien aktuálne prevládajú, aké sú ich prejavy a symptómy, ale aj to, aký je priebeh a možná prevencia najčastejších ochorení, to si povieme v ďalších riadkoch.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Čo sú pohlavné choroby a aký je ich prenos

Čo sú pohlavné choroby a aký je ich prenos Ako pohlavná choroba sa definuje ochorenie prenosné pohlavnou cestou, čiže nechráneným pohlavným stykom. Môže sa jednať o viacero typov tohto styku, najčastejšie do rizikovej skupiny patria mladí ľudia s častým striedaním sexuálnych partnerov.

Spôsob prenosu týchto ochorení je rôzny:

najčastejší je práve nechráneným sexuálnym stykom, čiže bez použitia mužského alebo ženského prezervatívu a to aj pri análnom a orálnom sexe
niektoré ochorenia sa prenášajú aj krvou, napríklad infikovanou krvnou transfúziou, injekčnými striekačkami, krvou z matky na dieťa alebo počas pôrodu
najmenej častým, ale tiež teoreticky možným spôsobom prenosu, je aj prenos kontaktom rúk alebo predmetov, napríklad uterákov na kúpaliskách

Ak ide o pôvodcov týchto ochorení, najčastejšie sa jedná o chlamýdie, vírusy alebo baktérie, ktoré spôsobujú infekcie a zápaly priamo v pohlavnej sústave u ženy. veľmi často môže prísť k nakazeniu sa aj premnožením kvasiniek, ktoré sa môžu do reprodukčnej sústavy dostať prechodom z tráviaceho traktu cez konečník. Spôsobov prenosu je teda veľa.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Najčastejšie pohlavné ochorenia u žien a ich príznaky

Najčastejšie pohlavné ochorenia u žien a ich príznaky U žien sú najviac rozšírené bežné ochorenia typu kvasinková infekcia, chlamýdie či trichomoniáza. Posledná menovaná choroba je dokonca najčastejším parazitárnym ochorením vagíny, zaujímavé však je, že môže postihnúť aj mužov a ich prostatu.

Medzi ďalšie pohlavné ochorenia, ktoré sa vyskytujú u žien, patria aj HIV / AIDS, syfilis, kvapavka, hepatitída typu B, pedikulóza, čiže vši ohanbia, genitálne bradavice, genitálny herpes a infekcia HPV. Tieto pohlavne prenosné choroby postihujú samozrejme aj mužov a najčastejšie sa prejavujú príznakmi priamo na genitáliách.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Medzi najtypickejšie symptómy a prejavy väčšiny pohlavných ochorení patria:

  • pálenie, svrbenie, začervenanie a výtok z pošvy
  • bolesti a pálenie počas močenia aj počas pohlavného styku
  • výtok z močovej trubice alebo výtok z pošvy, bolestivosť pošvy
  • vonkajšie prejavy na pokožke, napríklad rôzne vriedky a fľaky
  • pri systémových ochoreniach aj celkové príznaky typu únava či horúčka

V prípade, ak sa u vás vyskytne podozrenie alebo prítomnosť niektorých z týchto symptómov, prioritou by malo byť absolvovať aspoň domáci test na tie najrozšírenejšie choroby. Takýmto štýlom sa dajú otestovať chlamýdie, syfilis ale aj HIV infekcia. Tieto testy ale nemusia mať 100 % spoľahlivosť a preto je lepšie v prípade pretrvávania príznakov zájsť za lekárom.

ODBORNÉ VYŠETRENIE U GYNEKOLÓGA

Základom pre čo najúspešnejšiu liečbu je čo najskoršia diagnostika a vyšetrenie u gynekológa. Hneď, ako sa objavia prvé príznaky alebo ťažkosti, mali by ste sa za ním vybrať. Nepodceňujte pochopiteľne ani každoročné pravidelné gynekologické prehliadky.

Časté otázky

Časté otázky Chcete vedieť, aké rôzne prenosy pohlavných ochorení okrem sexuálneho styku existujú? Alebo to, aké komplikácie môžu ochorenia spôsobiť? Pri pohľade na fóra a diskusie sú toto len príklady čoraz častejšie sa opakujúcich dotazov a otázok. Rozhodol som sa na tie najdôležitejšie odpovedať:

Môže byť ochorenie na úvod aj bez viditeľných príznakov?

Áno, stáva sa to najmä pri systémových ochoreniach typu syfilis a HIV. Na úvod môžu tieto choroby prebiehať len s veľmi jemnými príznakmi, ktoré žena nemusí spozorovať a úvod ochorenia je preto takmer asymptotický. To sťažuje jeho odhalenie, skorú diagnostiku a zhoršuje prognózu.

Aká forma antikoncepcie je najúčinnejšia proti prenosu?

Najlepšou formou antikoncepcie na minimalizáciu rizika prenosu pohlavného ochorenia je použitie bariérovej antikoncepcie, čiže prezervatívu. Ani ten ale nezaručuje vždy ochranu na 100 %. Nemusí však vôbec fungovať pri ochoreniach prenášaných kontaktom kože, napríklad pri genitálnom herpese.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Ktoré pohlavne prenosné ochorenia sú rizikové pre plod?

Veľmi nebezpečnou pohlavnou chorobou rizikovou počas tehotenstva je chlamýdiová infekcia. Cez placentu sa na plod môže preniesť ale napríklad aj syfilis. Počas pôrodu cez vaginálne pôrodné cesty sa môžu na novorodenca preniesť kvapavka, HIV, hepatitída B aj genitálne bradavice a genitálny herpes.

Aký ďalší prenos pohlavných ochorení sa týka žien najviac?

Používanie spoločnej žiletky môže priniesť riziko poranenia a prenosu ochorenia prostredníctvom krvnej cesty kontamináciou predmetom, napríklad pri hepatitíde. Používaním spoločných uterákov sa prenáša najčastejšie trichomoniáza, orálny herpes a niekedy tiež kvapavka.

Ktoré choroby sú nebezpečné pre plodnosť?

Našťastie, z tohto pohľadu je väčšina sexuálne prenosných chorôb bezproblémová a hoci môžu mať iné nebezpečné následky či komplikácie, z hľadiska plodnosti je jedinou problémovou chlamýdiová infekcia. Zhoršenie plodnosti môžu za istých okolnosti spôsobiť kvapavka a trichomoniáza.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Pohlavné choroby u žien a skúsenosti s prevenciou či liečbou

Pohlavné choroby u žien a skúsenosti s prevenciou či liečbou Ak ide o prevenciu, najlepším spôsobom predchádzania pohlavne prenosných ochorení je sexuálna abstinencia. Viaceré choroby sa však prenášajú aj iným spôsobom, takže ani toto nie je 100 % účinná metóda. Pre väčšinu žien je aj nereálna.

Lepšie je teda riziko reálne minimalizovať a to najlepšie týmito opatreniami:

ak máte partnera, tak vernosťou len jemu
ak partnera nemáte, dôležitý je zodpovedný výber
pokiaľ sa koncentrujete na krátkodobejšie vzťahy, mali by ste partnerov striedať menej často a vždy použiť kondóm
rizikovým faktorom je aj nedostatočná či nadmerná hygiena intímnej oblasti
mnoho ochorení sa prenáša aj priamym či nepriamym kontaktom, pozor si treba dať najmä na kúpaliskách a v saunách

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Väčšina bežných infekčných ochorení je spôsobená parazitmi a preto sú veľmi dobre liečiteľné medikamentóznou a konzervatívnou formou. Po diagnostike u gynekológa tak dostanete buď tabletky, alebo lokálne prípravky s vonkajšou aplikáciou v intímnej oblasti a pošve. Súčasťou liečby sú aj sexuálna abstinencia a ďalšie režimové opatrenia.

Najčastejšie pohlavné ochorenia u žien som rozpísal aj detailnejšie, tu sú:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie