Antikoncepcia

Antikoncepcia Antikoncepcia je názov pre rôzne spôsoby, formy a techniky smerujúce k zabráneniu otehotnenia ženy pri pohlavnom styku. Kým antikoncepcia pre ženy zahŕňa najmä tabletky, náplaste, telieska a iné prostriedky pôsobiace na hormonálnu hladinu, antikoncepcia pre mužov je mechanická. Ide o kondómy, zvané aj prezervatívy, na zachytenie semena.

Osobitnou formou antikoncepcie pre ženy je postkoitálna antikoncepcia známa aj ako tabletka po.  Kým kondómy viete kúpiť aj bez predpisu, hormonálna ženská antikoncepcia sa bez receptu kúpiť nedá. Jej predaj a začiatok užívania sú totiž viazané na indikáciu od lekára.

Ako funguje ktorá antikoncepcia, aké má vedľajšie a nežiaduce účinky, aká je jej účinnosť a aké sú druhy a ceny, na to som sa pozrel trocha bližšie. Zároveň som sa v detailných článkoch o každej forme zameral aj na jej vplyv na sexuálny život a jeho kvalitu.

Hormonálna antikoncepcia

Hormonálna antikoncepcia Ako provu začnime hormonálnou antikoncepciou pre ženy. Tá má najčastejšiu formu tabliet na perorálne pravidelné a dlhodobé užívanie, no čoraz populárnejšie sa stávajú aj iné podoby, napríklad injekcia, náplasť alebo teliesko.

Hormonálna antikoncepcia je založená na pôsobení na hladinu estrogénov a obmedzení ovulácie, súčasne sťažuje prienik spermií cez maternicu ovplyvnením hustoty hlienu

Čo sa týka pozitívnych a negatívnych vplyvov, tu sú tie najdôležitejšie:

najväčšou výhodou je vysoká účinnosť cez 99 %, problémom je však narušenie hormonálnej rovnováhy
užívanie a dávkovanie je jednoduché, stačí sa riadiť príbalovým letákom
nevýhodou je zvyčajne pokles sexuálneho apetítu, čiže libida
pozitívom zas možnosť ovplyvniť akné alebo veľkosť a pevnosť poprsia
niektoré typy a druhy antikoncepcie môžu zvýšiť riziko rakoviny maternice alebo zhoršiť depresie či bolesti hlavy

Ženy si môžu pri hormonálnej antikoncepcii zvoliť jednozložkové alebo dvojzložkové antikoncepčné tabletky. Ako a kedy je možné túto antikoncepciu užívať, to sa dočítate v mojom článku hormonálna antikoncepcia. Spomínam v ňom aj podporu libida prostredníctvom týchto prípravkov:

Tabletka po

Tabletka po Na hormonálnom princípe je založená aj tzv. „tabletka po“. Ide o postkoitálnu antikoncepciu, čiže o antikoncepčnú metódu využívanú nie pred vykonaním pohlavného styku, ale až po ňom. Táto antikoncepcia sa týka žien, nie mužov.

Princípom pôsobenia „tabletky po“ je zabránenie alebo oneskorenie uvoľnenia vajíčka, čiže zabránenie ovulácie, prípadne zabránenie jeho uhniezdeniu na sliznici maternice

Cieľ antikoncepcie je dosiahnutý pomocou hormónov, čo má výhody aj nevýhody:

výhodou je, že kúpiť „tabletku po“ môžete v lekárni bez predpisu alebo predošlej návštevy u lekára
nemusíte mať časový stres, použitie je možné až do 72 hodín od styku
nevýhodou rozhodne je vážny zásah do hormonálnej rovnováhy
účinnosť „tabletky po“ nie je 100 % a čím neskôr sa použije, tým je nižšia
rátať treba aj s viacerými nežiaducimi a vedľajšími účinkami a to aj na mentálny stav či menštruáciu

Táto antikoncepcia je využívaná ako núdzové riešenie, ak zlyhá mechanická antikoncepcia alebo ak sa vôbec žiadna nepoužije. Má ale negatívny vplyv na hormonálnu hladinu, o čom píšem aj v samostatnom článku na tému „tabletka po“. Ak ide o hormonálnu rovnováhu, na jej podporu odporúčam tieto prípravky:

Kondómy

Kondómy Najznámejšia a v súčasnej dobe najviac účinná mužská antikoncepcia má podobu kondómov. Prezervatívy môžu mať rôzny tvar, príchuť, farbu alebo materiálové prevedenie a ich najväčšou devízou je mimoriadne rýchle a jednoduché použitie.

Mechanizmus fungovania kondómov je jednoduchý, ich cieľom je mechanické zabránenie prieniku ejakulátu so semenom do vagíny počas pohlavného styku

Ak ide o plusy a mínusy, aj táto antikoncepcia má svoje pre a proti:

aj tu je najväčším benefitom účinnosť, riziko nechceného tehotenstva sa môže znížiť len na 2 %
zároveň je to aj mínusom, lebo u mužov prevažuje mýtus, že ochrana je 100 %
100 % nie je ani ochrana voči pohlavne prenosným ochoreniam
problémom môžu byť alergie na niektoré materiály
pre niektorých mužov môže byť nevýhodou zníženie pôžitku zo sexuálnej stimulácie alebo aj problémy s erekciou a ejakuláciou

Prezervatívy majú svoju nespochybniteľnú výhodu v jednoduchom použití, no podobne ako aj pri hormonálnej antikoncepcii, ani tu si ich netreba mýliť s nepriestrelnou ochranou. Všetky aspekty tejto antikoncepcie rozoberám v mojom článku na tému kondómy. Nájdete tam aj odporúčania na prípravky zlepšujúce erekciu:

Kondómy Durex

Kondómy Durex V rámci mužskej antikoncepcie som sa rozhodol spomedzi kondómov zamerať špeciálne na značku Durex. Prezervatívy tohto azda najznámejšieho výrobcu dnes tvoria takmer tretinu ponuky na trhu a značka má vo svojom obore významné postavenie.

Durex ponúka kondómy pre každé použitie, pričom ide o značku, ktorá ako prvá zaviedla ich elektronické testovanie, anatomický tvar alebo svetovú záruku

Paleta kondómov tohto výrobcu zahŕňa všetky triedy a kategórie:

pre bežné použitie sú v ponuke štandardné kondómy Durex Classic alebo Durex Wet
pre obdarených mužov sú určené kondómy Durex King Size
ak máte radi bezpečie, odporúčam hrubšie modely Extra Special a Extra Safe
výrobca má v ponuke aj tri ďalšie verzie s tenkou stenou
ak máte alergiu na latex, sú tu Durex Real Feel
medzi špeciálne prezervatívy patria tie s vrúbkovaním a pruhovaním pre intenzívnejší zážitok alebo znecitlivujúce na oddialenie ejakulácie

Ako vidíte, vybrať si môže naozaj každý muž, bez ohľadu na veľkosť penisu, typ látky alebo tvar. K dispozícii sú dokonca aj prezervatívy so stimulujúcim účinkom pre ženy. Viac o značke sa dočítate v mojom špeciálnom článkukondómoch Durex. Odporúčam si pozrieť aj prípravky pre mužov na podporu lepšej erekcie:

Ako vidíte, mužská aj ženská antikoncepcia môžu mať rôzne podoby a na trhu sú stovky rozličných značiek. Každá antikoncepcia má svoje plusy aj mínusy a v prípade tých najväčších negatív treba zvážiť, či je daná forma vhodná pre kvalitu sexuálneho života. Verím, že vám pri rozhodovaní pomôžu aj moje články.

Chcem kúpiť