Zvýšenie estrogénu

Zvýšenie estrogénu

Zvýšenie hladiny estrogénu u žien, ktoré majú problémy s menopauzou a priebehom klimaktéria, môže byť kľúčové pre zmiernenie najviac negatívnych prejavov a symptómov prechodu. Za týmto účelom je možné skúsiť viacero možností, najznámejšou je hormonálna liečba indikovaná priamo lekárom.

Lieky však zďaleka nie sú jediným spôsobom, naopak, existujú aj prirodzenejšie cesty. V poslednej dobe sa do kurzu dostali najmä potraviny či bylinky na zvýšenie estrogénu, populárne sú tiež prírodné tabletky.

Nedostatok estrogénu pritom vôbec nemusí byť spojený len s menopauzou. Môže nastať prakticky kedykoľvek a to aj u žien v mladšom veku. Typicky sa jeho znížená hladina prejaví najmä problémami s pravidelnosťou menštruačného cyklu.

Estrogén: definícia, význam a fungovanie

Estrogén: definícia, význam a fungovanie Estrogén je typicky ženský hormón a v mnohých ohľadoch aj najdôležitejší. Má svoj význam najmä pre menštruačný cyklus a ovuláciu, pomáha tiež v sexuálnej oblasti. Hladina hormónu začína stúpať ešte pred pubertou a klesá naopak v období menopauzy.

  • Estrogén je primárnym ženským pohlavným hormónom, pričom existujú až tri druhy estrogénov a to Estradiol, Estriol a Estrón
  • Všetky tieto hormóny sa syntetizujú z androgénov a to vďaka špecifickým enzýmom
  • Estrogény vznikajú najmä vo vaječníkoch, žltom teliesku a v placente, v menšej miere aj v pečeni, nadobličkách a v prsníkoch

Zo sexuálneho hľadiska je estrogén dôležitým hormónom pre libido, čiže sexuálny apetít. Normálna hladina sa prejavuje tým, že žena má prirodzenú chuť na sex, naopak, nedostatok spôsobuje nízke libido a môže spôsobiť aj problémy s dostatočným zvlhčením pošvy. Hormón však má aj ďalšie dôležité vplyvy a účinky.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú tie, ktoré sú najvýznamnejšie a najznámejšie:

Estradiol má vplyv na rast poprsia a ženských reprodukčných orgánov, je dôležitý aj počas tehotenstva, kedy jeho hladina stúpa
Estriol sa vytvára v placente a tiež je dôležitý počas tehotenstva
Estrón je druh estrogénu, ktorý je svojimi účinkami slabší a dominuje v menopauze

Počas menštruačného cyklu sú estrogény dôležité na ovplyvnenie počatia a plodnosti, vplývajú aj na celý proces menštruácie. Hormón vo vyššom veku riadi tvorbu rastového hormónu a aj preto počas menopauzy dochádza u žien k zvýšenému riziku vzniku osteoporózy. Platí, že zdravá hladina tohto hormónu je dôležitá pre celý organizmus.

HORMONÁLNA ROVNOVÁHA

Okrem estrogénu sú v ženskom tele aj iné dôležité hormóny, napríklad progesterón či prolaktín. Z hľadiska zdravia reprodukčnej sústavy a kvalitného sexuálneho života je dôležitá ich rovnováha a práve estrogén je z tohto pohľadu najviac rizikový, takže ho treba zvyšovať.

Aké problémy s estrogénom nastávajú a aké sú ich príznaky

Aké problémy s estrogénom nastávajú a aké sú ich príznaky Podobne ako u mužov a testosteróne, aj s estrogénom môžu nastať dva typy problémov. Prvým je jeho nedostatočná hladina, druhým jeho nadbytok, čiže príliš vysoká hladina. Obe situácie môžu počas života ženy nastať a majú aj svoje typické prejavy a symptómy.

Tu sú bližšie informácie o oboch problémoch:

Vysoká hladina estrogénu: V tejto situácii sa môžu ocitnúť najmä ženy, ktoré si neprešli tehotenstvom alebo dojčením. Zvýšená koncentrácia hormónu v organizme sa objavuje pri niektorých špecifických nádoroch, najmä pri rakovine prsníka. Prebytok môže ale vzniknúť aj po predošlom nedostatku, napríklad následkom hormonálnej liečby či antikoncepcie.

Medzi najčastejšie prejavy vyššej hladiny estrogénu patria opuchnuté a bolestivé prsia, príliš intenzívne výkyvy nálady, rýchle priberanie hmotnosti, problémy s nadúvaním, vypadávanie vlasov či pocit studených končatín. Zaujímavým príznakom je príliš silné menštruačné krvácanie, čiže opak stavu, ktorý je spojený s nedostatkom estrogénu.

Nízka hladina estrogénu: Nedostatok estrogénu je oveľa častejším stavom a je typický najmä u žien v prechode. Je typický pre ženy, ktoré sa venujú priveľa športovaniu a cvičeniu, prípadne aj pre ženy, ktoré trpia anorexiou, čiže poruchou príjmu stravy. Príčinou môže byť aj nejaké ochorenie súvisiace s hormonálnou sústavou.

Nízka hladina hormónu sa prejavuje najmä na menštruácii, konkrétne jej oneskorením, nepravidelnosťou alebo slabou intenzitou. Nastávajú aj návaly tepla, nočné potenie, výskyt akné na suchej koži, zníženie energie a vitality a problémy s kosťami. Typicky je znížené aj libido, zvýšená naopak môže byť telesná hmotnosť.

Príčiny problémov s estrogénom

Príčiny problémov s estrogénom Nakoľko nižšia hladina estrogénu je častejší problém, budem sa mu venovať detailnejšie a okrem možností na zvýšenie hladiny tohto hormónu by som rád priblížil aj príčiny, pre ktoré tento stav nastáva. Niektoré sú prirodzené, iné však môžu mať aj vážnejší charakter.

Tu sú najčastejšie faktory ovplyvňujúce estrogén:

Menopauza: Najčastejším faktorom vplývajúcim na zníženie hladiny estrogénu v tele je klimaktérium, čiže menopauza. Či už ide o predčasnú menopauzu alebo o tú, ktorá nastáva v pravú dobu, vždy je tento stav spojený so znížením hladiny estrogénu. V prípade vážnejšieho priebehu môže prísť dokonca aj k výskytu tzv. klimakterického syndrómu.

Endokrinné ochorenia: Druhou príčinou je ochorenie týkajúce sa endokrinného systému. Môže ísť o problém so štítnou žľazou, napríklad jej rakovinu. Taktiež môže ísť o problém vylučovania gonadotropných hormónov, ktoré riadia aj sekréciu estrogénu. Tieto príčiny každopádne je potrebné riešiť len na základe lekárskej diagnostiky.

Životospráva: Znížená hladina estrogénu alebo jeho úplný nedostatok môžu byť aj výsledkom zlej životosprávy, najmä ak ide o poruchu príjmu potravy, čiže anorexiu. Nedostatočné zasýtenie organizmu znižuje jeho hladinu v krvi, rovnako tak aj nedostatok tukových zásob.

Nadmerná fyzická aktivita: Veľmi častou s anorexiou súvisí aj nadmerné cvičenie, no všeobecne príliš veľa fyzickej aktivity môže vyvolať zníženie hladiny estrogénu v krvi. Príliš náročné športovanie alebo cvičenie má aj samostatne, bez ohľadu na príjem potravy, negatívne účinky na hormonálnu rovnováhu, najmä na hodnoty estrogénu.

Dedičné choroby: Nielen ochorenia týkajúce sa hormonálnej sústavy, ale aj iné choroby ovplyvňujú estrogén v tele. Ide napríklad o niektoré autoimunitné ochorenia, čiže poruchy fungovania obranyschopnosti organizmu. Rovnako tak Turnerov syndróm spôsobuje problém s estrogénom a tiež aj s ovuláciou.

Externé faktory: Nielen príčiny a faktory zvnútra tela, ale aj tie okolité majú vplyv na estrogén. Je všeobecne známe, že medzi negatívne faktory spôsobujúce nedostatok hormónu v tele patria napríklad niektoré chemické látky alebo toxické látky, prípadne rádioterapia a chemoterapia, ktoré produkciu estrogénu v tele zastavujú.

TRVALÉ VS. DOČASNÉ PRÍČINY

Niektoré z vyššie spomínaných príčin sú trvalého typu, napríklad menopauza, iné môžu byť dočasné, napríklad nadmerné športovanie v kombinácii s nedostatkom potravy. Podľa konkrétnej príčiny je potom potrebné zvoliť aj typ riešenia.

Ako na zvýšenie estrogénu u žien

Ako na zvýšenie estrogénu u žien Zvýšenie hladiny estrogénu v tele u ženy nie je proces, ktorý by sa dal dosiahnuť z večera do rána. Nedokáže to ani hormonálna liečba postavená na externej substitúcii hormónu. Na druhú stranu, možností ako zvýšiť estrogén je pomerne veľa a viaceré zvládnete aj sami.

Toto sú najviac využívané:

Vyriešenie vyvolávajúcej príčiny

V prvom rade je dôležité obmedziť alebo vyriešiť príčinu, ktorá nízku hladinu estrogénu spôsobuje. Ak ide napríklad o vplyv nejakého ochorenia endokrinného systému, treba sa zamerať na jeho liečbu. V prípade vplyvu anorexie alebo v prípade nadmernej fyzickej záťaži je treba vyriešiť tieto príčiny a až potom riešiť zvýšenie hormonálnej hladiny.

Hormonálna liečba

V prípade, že navštívite lekára, ten môže okrem liečenia vyvolávajúcej príčiny stanoviť aj substitučnú liečbu. Ide teda o doplnenie estrogénu z externého zdroja za účelom jeho čo najrýchlejšieho zvýšenia v tele. Najviac sa na to využívajú špeciálne hormonálne lieky, alternatívou môže byť aj predpísanie hormonálnej antikoncepcie.

Potraviny

Potrava a jedlo, to sú prirodzené súčasti každodenného bežného života. Aj vďaka nim je možné ovplyvniť hladinu estrogénu, najmä konzumáciou potravín, ktoré obsahujú prírodný fytoestrogén. Jedná sa najmä o sóju, obilniny, strukoviny a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Veľmi bohaté na fytoestrogén sú najmä ľanové, tekvicové a sezamové semienka.

Bylinky

Nielen potraviny, ale aj viacero druhov bylín a rastlín je bohatých na prírodné estrogény, čiže na fytoestrogény. Ide napríklad o Ďatelinu lúčnu, Angeliku čínsku, Šalviu lekársku alebo Hloh obyčajný. Tieto rastliny sa už v minulosti využívali pri ženských problémoch, najmä vo forme odvarov a čajov. To isté môžete spraviť aj vy dnes.

Tabletky a krémy

Čoraz populárnejšími prostriedkami na zvýšenie estrogénu sú rôzne tabletky na vnútorné užitie a krémy na vonkajšie použitie. Tieto prípravky sú založené práve na rastlinnom zložení, nakoľko obsahujú extrakty vyššie spomínaných bylín. Niektoré z týchto prípravkov sú určené špeciálne na podporu počas klimaktéria, iné sú len všeobecnými výživovými doplnkami.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Hormonálna joga

Jednou z tých zaujímavejších možností, ktoré máte na zvýšenie hladiny estrogénu, je aj tzv. hormonálna joga. Tá vplýva nielen na tento hormón, ale na celú hormonálnu rovnováhu. Ide o špeciálne cviky povzbudzujúce a stimulujúce vaječníky, štítnu žľazu, hypofýzu a nadobličky. Cieľom cvikov je podpora vlastnej tvorby hormónov.

Najčastejšie otázky o problémoch s estrogénom

Najčastejšie otázky o problémoch s estrogénom V súvislosti s estrogénom a problémom s jeho hladinou existuje naozaj veľké množstvo otázok. To isté platí aj o riešeniach a možnostiach, ako estrogén zvýšiť. Prešiel som teda niektoré internetové fóra a diskusie, aby som našiel tie otázky, ktoré sa opakujú najviac:

Môže sa u ženy znížiť estrogén aj pred menopauzou?

Áno, je to možné, nakoľko na hladinu estrogénu vplýva viacero faktorov. Ak by sme aj vynechali chorobné príčiny, zníženie tohto hormónu v tele môžu mať na svedomí napríklad nadmerné cvičenie alebo diétovanie. Zníženie hormónu nemusí byť vždy len dlhodobé, môže byť aj dočasné.

Je nejaký súvis medzi kvalitou sexuálneho života a estrogénom?

Je a veľmi veľký. Estrogén totiž ovplyvňuje dva dôležité aspekty a to libido a vlhkosť pošvy. V prvom prípade je pôsobenie hormónu na sexuálny apetít založené na podobnom princípe, ako aj u mužov. Čo sa týka druhého aspektu, ten spôsobuje hormón prolaktín, ktorého je tým viac, čím menej je estrogénu.

Nestačia na zvýšenie estrogénu len potraviny alebo čaje?

To záleží od toho, v akej situácii sa žena nachádza. Ak je pokles estrogénu prechodný a veľmi mierny, je možné, že čaje z bylín obsahujúcich fytoestrogény v kombinácii s potravinami by mohli stačiť, ale treba zvážiť aj efektivitu takéhoto zvyšovania estrogénu. Práve tu majú najväčšiu výhodu tabletky.

Sú tabletky bezpečné?

Ak ide o tabletky s obsahom rastlinných extraktov, tak ide o jednu z najbezpečnejších možností vôbec. Tieto prípravky sú testované a majú certifikáciu ako výživové doplnky, takže prešli testovaním ohľadom zloženia. Plusom je aj minimálny výskyt nežiaducich či vedľajších účinkov.

Existujú nejaké kontraindikácie pre užívanie tabliet?

V zásade ide o dve a to výskyt alergickej reakcie na niektorú z látok a užívanie hormonálnej liečby. Kombinovať by sa nemali ani viaceré prípravky s obsahom fytoestrogénov naraz, kombinovanie potravín a tabliet možné je. Netreba to ale s jedlom preháňať, zachovajte si čo najpestrejší jedálniček.

Ako fungujú tabletky na zvýšenie estrogénu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na zvýšenie estrogénu a prečo ich odporúčam Poďme sa teraz bližšie pozrieť na čoraz obľúbenejší spôsob zvýšenia estrogénu a to pomocou voľne dostupných tabliet. Ide o prípravky, ktoré obsahujú rastlinné extrakty a ich cieľom je zvýšenie estrogénu práve pomocou rastlinných náhrad tohto ľudského hormónu.

Princíp fungovania tabliet je založený na dvoch zásadách:

  • V prvom rade ide o prípravky, ktorých účinné látky sú 100 % prírodné. V druhom rade musí byť užívanie tabliet pravidelné a dlhodobé.

Čo sa týka konkrétneho obsahu, najčastejšie sa v tabletkách nachádzajú extrakty z rastlín ako sú Wild Yam, Angelika lekárska či Ženšen. Veľmi často sú v nich obsiahnuté aj extrakty zo sóje, ktoré dopĺňajú niektoré minerály a vitamíny. Dávkovanie je veľmi jednoduché, obvykle sa užívajú 1 až 2 tabletky denne, ktoré sa zapijú čistou vodou.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Samotné prípravky majú hneď viacero pozitívnych vlastností:

prvou je, že ich pôsobenie na hormonálnu hladinu u žien je maximálne prirodzené, nakoľko v ich zložení nenájdete žiadne syntetické látky
s predošlou výhodou súvisí aj druhá, ktorá znamená možnosť bezproblémového užívania tabliet bez výskytu vážnejších negatívnych účinkov
treťou výhodou je dostupnosť, nakoľko tabletky si kúpite aj bez predpisu a vďaka veľkej ponuke značiek máte bohatý výber

Čo sa týka konkrétnych účinkov týchto prípravkov, toto sú 3 najčastejšie:

Zlepšenie príznakov klimaktéria: Doplnenie estrogénu znamená zmiernenie napríklad návalov tepla alebo nočného potenia, čo sú typické symptómy menopauzy

Úprava menštruačného cyklu: Ženy, ktoré ešte nie sú v prechode, pociťujú pozitívny vplyv na pravidelnosť menštruácie a aj zmiernenie prípadných bolestí

Podpora libida: Nakoľko podobne ako u mužov, aj u žien súvisí libido s hormonálnou hladinou, jedným z efektov tabliet je aj zvýšenie sexuálneho apetítu

DODRŽUJTE DÁVKOVANIE

Mnoho žien ignoruje inštrukcie od výrobcu a užíva tabletky aj nadmerne v domnienke, že tým zlepšia ich účinok. To určite neplatí a dôležité je neprekračovať maximálnu dennú dávku, v opačnom prípade sa môžu vyskytnúť niektoré nežiaduce alebo nepríjemné účinky.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Moja partnerka vyskúšala viacero značiek prípravkov určených na zvýšenie estrogénu. Nie všetky boli pochopiteľne rovnako účinné, viaceré mali zrejme menej kvalitné zloženie a tak ich účinky zostali skôr na obale a v praxi sa prejavili minimálne. To je zároveň výstrahou pre ženy, ktoré by chceli pri výbere pozerať len na cenu.

Vždy sa pri kúpe riaďte odporúčaniami tých, čo už dané tabletky reálne vyskúšali a hodnotia ich účinky pozitívne aj v realite. Ak by ste chceli v tomto ohľade poradiť, zverejňujem tu značky tabliet, ktoré mojej partnerke pomohli najviac:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.23

30 Hodnotení