Lieky na močové cesty

Lieky na močové cesty Niektoré druhy problémov, ochorení a porúch súvisiacich s močovými cestami si vyžadujú nielen obyčajné tabletky vo forme výživových doplnkov, ale lieky s účinnými látkami na vyššej úrovni. Nemusí ísť vždy samozrejme len o syntetické zložky, známe sú aj prírodné lieky na močové cesty, niektoré voľnopredajné, iné na predpis.

Močové cesty sú pritom u mužov aj žien dôležité nielen z pohľadu správneho vylučovania škodlivých a odpadových látok z tela, ale aj kvôli kvalitnému sexuálnemu životu a zdraviu reprodukčnej sústavy. Práve preto sa treba o ne starať a to aj v rámci prevencie.

Nie vždy je ale prevencia úspešná na 100 % a vtedy musí prísť na rad medikamentózne riešenie. Aké lieky sa u nás dajú nájsť, na ktoré problémy účinkujú a aký je najlepší kupovaný aj domáci liek na močové cesty, o tom si povieme niečo viac v ďalšom texte.

Čo sú močové cesty

Čo sú močové cesty Pod laickým pojmom močové cesty sa myslia vylučovacia sústava, do ktorej patria obličky, močovody, močový mechúr a močová rúra. Úlohou tejto sústavy je zbaviť telo odpadových a toxických tekutých látok vzniknutých činnosťou priamo v organizme.

Problémov s močovými cestami je viacero. Najčastejšie ide o rôzne zápaly a infekcie, ktoré postihujú dolné močové cesty, čiže močový mechúr a močovody. Ak sa neliečia, môžu prejsť do obličiek a vzniká zápal obličiek. Horším ochorením sú ale situácie spojené s kameňmi, nádormi a cystami, čo si vyžaduje komplexnú lekársku diagnostiku a odbornú liečbu.

DEFINÍCIA

Močové cesty, čiže vylučovacia sústava, je orgánová sústava určená v ľudskom tele na filtráciu odpadových látok a toxických zložiek a ich vylučovanie cez močovú trubicu mimo organizmus. Ide o jednu z najdôležitejších sústav v tele, ktorá pracuje nepretržite.

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov a ochorení močových ciest

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov a ochorení močových ciest Ochorenia močovej sústavy sa dajú riešiť viacerými spôsobmi a s použitím odlišných prostriedkov. Veľkú úlohu zohráva aj prevencia a podporná terapia, čiže rôzne druhy tabliet bez predpisu. Farmakologická liečba však nie je jedinou cestou, na zdravie močovej sústavy sa dá pôsobiť aj inými formami.

Tu sú najčastejšie spôsoby, ako riešiť poruchy a ochorenia močových ciest:

domáca liečba, ktorá zahŕňa režimové opatrenia, najmä pitný režim alebo špeciálnu diétu s cieľom upokojiť prípadné podráždenie močových ciest
voľne dostupné prostriedky, napríklad tabletky, ktoré majú štandardne prírodné zloženie z rôznych rastlín, prípadne kvapky alebo bylinkové čaje
lieky bez predpisu alebo na predpis, ktoré obsahujú už účinné látky a zložky s intenzívnejším pôsobením, využívajú sa najviac na rôzne zápaly a infekcie
v prípade niektorých špecifických ochorení, napríklad močových kameňov, nádorov alebo cýst, musí prísť aj k chirurgickej forme liečby

Zloženie, účinky a užívanie liekov na močové cesty

Zloženie, účinky a užívanie liekov na močové cesty Lieky na močové cesty môžu mať buď prírodné zloženie alebo môžu obsahovať účinné látky založené na syntetických zložkách. Princípom ich fungovania je priame pôsobenie na príčinu problému, niektoré pomocné zložky prípravkov môžu zas vplývať na symptómy.

Ak ide napríklad o lieky určené na zápaly a infekcie, tie pôsobia priamo na baktérie a iných parazitov a to s cieľom zlikvidovať ich. Môžu tiež pomáhať zlepšeniu celkového stavu močových ciest. V prípade liekov určených napríklad na močové kamene je úlohou účinných zložiek ich rozpúšťanie, vďaka čomu sa môžu postupne z močových ciest odplaviť.

Tu sú najdôležitejšie vlastnosti liekov na močové cesty:

kúpiť sa dajú buď na lekársky predpis alebo bez neho

účinné látky môžu mať prírodný pôvod alebo môžu byť vyrobené synteticky

účinnosť liekov je vyššia ako v prípade bežných výživových doplnkov

problémom môžu byť ale kontraindikácie s inými liekmi či vedľajšie účinky

liek pôsobí obvykle izolovane len na konkrétny problém

Ak ide o užívanie, tu sa treba držať odporúčania od výrobcu a inštrukcií, ktoré obsahuje príbalový leták dodávaný ku každému lieku. Dávkovanie je pre každý liek odlišné, určite ale neprekračujte maximálnu dennú dávku. Výsledkom totiž nebude lepšia účinnosť, ale skôr vyššie riziko nežiaducich účinkov.

VEDĽAJŠIE A NEŽIADUCE ÚČINKY

Jedným z mínusov, ktoré treba pri týchto liekoch akceptovať, je možnosť výskytu nežiaducich alebo vedľajších účinkov. Môže ísť o nevoľnosť, tráviace problémy alebo vylučovacie problémy, u každého sa to ale môže prejaviť individuálne. Zväčša však nejde o nič závažné.

Časté otázky

Časté otázky Ak ide o lieky na predpis, ktoré indikuje lekár, tam ľudia majú väčšinou dostatok dôvery a minimálne množstvo otázok. Viaceré liekov určených na problémy s močovými cestami je ale dostupných voľne, čiže aj bez receptu, kde sa dopyt po informáciách zvyšuje. Rozhodol som sa preto na tie najviac kladené otázky zodpovedať.

Dokážu tieto lieky problém s močovými cestami úplne vyliečiť?

Závisí od toho, o akú poruchu či ochorenie sa jedná. Ak ide o lieky určené na infekciu alebo zápal, ich úspešnosť je vysoká a môžu vám pomôcť sa daného problému úplne zbaviť. Pokiaľ ide zas o kvapky určené na uvoľnenie močových kameňov, tieto niekedy nemusia pomôcť na 100 %, takže napríklad v prípade veľkých kameňov bude treba aj operácia.

Sú nejaké vedľajšie či nežiaduce účinky, ktoré sa pri užívaní vyskytujú?

Áno, ale to neznamená, že sa musia vyskytnúť u každého. Prakticky všetky lieky založené na aktívnych účinných látkach však môžu okrem žiaducich účinkov spôsobiť aj nežiaduce efekty, ich intenzita je ale individuálne odlišná. V prípade liekov na močové cesty sem patria napríklad nevoľnosť, hnačka, poruchy močenia, problémy s vyprázdnením a podobne.

Ako je to s interakciami a kontraindikáciami?

Typickou kontraindikáciou k užívaniu akéhokoľvek lieku je výskyt alergickej či inak precitlivenej reakcie, vtedy treba zvážiť inú značku ako alternatívu. V prípade liekov na močové cesty môžu byť aj kontraindikácie s niektorými poruchami obličiek. Pozor aj na interakcie s inými liekmi.

Kde sa dajú tieto lieky kúpiť?

Na rozdiel od výživových doplnkov je možné kúpiť takéto lieky len v lekárni, nakoľko ide o oficiálne produkty schválené pre predaj týmto spôsobom kvôli obsahu registrovaných účinných látok. V prípade liekov bez predpisu ale nepotrebujete recept od lekára a môžete vtedy využiť aj objednanie z pohodlia domova cez internetovú lekáreň.

Je možné lieky na močové cesty užívať aj počas tehotenstva?

Aj tu platí, že to závisí od konkrétneho lieku a jeho určenia. Niektoré prípravky sa nemôžu počas tehotenstva užívať z dôvodu, že by mohli príliš podráždiť maternicu alebo celkovo organizmus, iné sú zas bezproblémové alebo sú špeciálne určené na obdobie gravidity. Vždy sa však treba poradiť s lekárom o vhodnosti či nevhodnosti užívania daného lieku.

Lieky na močové cesty a skúsenosti s nimi

Lieky na močové cesty a skúsenosti s nimi Viaceré lieky na močové cesty sú všeobecne známe, takže ak poviem napríklad názvy Canepron či Rowatinex, určite budete už podľa mena vedieť, že ste o danom prípravku niečo počuli. Na trhu je však rôznych liekov určených na problémy s močovými cestami, či už ide o zápaly alebo močové kamene, oveľa viac.

Tu je porovnanie plusov a mínusov liekov určených na močové cesty:

najväčšou výhodou je účinnosť, tá je v prípade týchto liekov takmer na 100 %
rovnako tak sa môžete spoľahnúť na to, že liek účinkuje tak, ako to deklaruje výrobca
viacero liekov sa dá kúpiť aj bez predpisu, čo zjednodušuje celú situáciu
v porovnaní ceny a výsledkov sú lieky pre mnohé situácie najlepšou voľbou
menšou nevýhodou môže byť riziko výskytu nežiaducich a vedľajších účinkov
problémom môžu byť aj niektoré interakcie alebo kontraindikácie

Ak budete chcieť užívať lieky bez receptu, lebo aj takých je dostatok, zamerajte sa v prvom rade na to, aby šlo o kvalitný prípravok s účinnosťou presne na váš problém. Ideálne je preto poradiť sa o vhodnosti danej značky s lekárom alebo s lekárnikom a neindikovať si konkrétny typ lieku svojvoľne.

Tu sú lieky, s ktorými som prišiel do kontaktu ja alebo moja partnerka:

Chcem kúpiť