Hormonálna antikoncepcia

Hormonálna antikoncepcia pre ženy predstavuje aktuálne najbežnejšiu formu antikoncepcie a prevencie pred nechceným otehotnením. Hoci účinnosť tejto antikoncepcie nie je na 100 %, veľmi sa k tomuto číslu blíži a tak je zatiaľ hormonálna antikoncepcia najlepšia voľba ochrany. Možno ste to nevedeli, ale zďaleka nemusí mať formu len tabliet.

Práve antikoncepčné tabletky sú však najviac preferovanou možnosťou. Dôvodom je dlhý zoznam výhod, či už ide o jednoduchosť dávkovania, alebo o pohodlnosť pri užívaní. bez predpisu si ich ale nekúpite, indikovať ich musí váš gynekológ.

Má hormonálna antikoncepcia nejaké vedľajšie účinky a riziká? Aké sú druhy a značky antikoncepcie, aká je cena bežnej tabletky a aký je mechanizmus účinku? V nasledujúcich riadkoch odpoviem nielen na tieto otázky, ale pozriem sa na tému komplexne.

Hormonálna antikoncepcia: význam, pozitíva, negatíva

Hormonálna antikoncepcia: význam, pozitíva, negatíva Hormonálna antikoncepcia má za cieľ zabrániť nechcenému tehotenstvu. Prvé antikoncepčné tabletky uzreli svetlo sveta už v 40. rokoch 20. storočia. Hormonálnu antikoncepciu môže predpísať jedine lekár a to aj kvôli interakcii s antibiotikami a ďalším kontraindikáciám.

  • Hormonálna antikoncepcia funguje na princípe ovplyvnenia estrogénu v tele
  • Významom antikoncepcie je zvýšenie hladiny estrogénov, pričom výsledkom je zastavenie ovulácie a neuvoľnenie vajíčka z vaječníka do vajíčkovodu
  • Druhým efektom je zvýšenie hustoty hlienu v pošve, čo zas pôsobí proti spermiám

Výsledkom tohto pôsobenia je, že spermia sa nemôže dostať do vajcovodov, kde príde obvykle k oplodneniu vajíčka, pričom zároveň sa tu nenachádza žiadne vajíčko, ktoré by mohla spermia oplodniť. Výhodou hormonálnej antikoncepcie je vysoká účinnosť a možnosť užívania pre ženy aj v mladšom veku.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Ak ide o nežiaduce účinky hormonálnej antikoncepcie, toto sú najznámejšie:

ochrana je iba proti neželanému tehotenstvu, nie proti pohlavne prenosným chorobám
problémy s nevoľnosťou a bolesťami hlavy, u niektorých žien aj migréna
problémy s náladou, najmä jej nepravidelnosťou, zhoršenie nálady a depresie
zvýšená zrážanlivosť krvi, zvýšenie rizika mozgového a srdcového infarktu
zhoršenie pravidelnosti menštruačného cyklu
negatívny vplyv na maternicu a zhoršenie možnosti uhniezdenia vajíčka v nej

Z hľadiska sexuálneho života je najväčším negatívom ovplyvnenie hormonálnej rovnováhy a teda aj libida. Práve zníženie libida patrí medzi problémové vedľajšie účinky, na druhú stranu, nemusí sa dotknúť každej ženy a intenzita vplyvu je individuálna. Viaceré z vyššie spomínaných účinkov môžu po čase aj pominúť.

VYVAŽUJTE VPLYV NA LIBIDO

Nakoľko sa najviac venujem práve oblasti sexuálneho života, odporúčam nevýhodu v podobe zhoršovania libida vyvážiť inými formami. Mojej partnerke sa najviac osvedčila kombinácia rastlinných stimulantov a režimových opatrení, spomeniem ich na záver článku.

Ako funguje hormonálna antikoncepcia a aké sú druhy

Ako funguje hormonálna antikoncepcia a aké sú druhy Poďme sa teraz pozrieť konkrétnej na konkrétny typy a druhy hormonálnej antikoncepcie. Z pohľadu jednoduchosti užívania zatiaľ stále prevažujú hormonálne tabletky, no do povedomia žien sa presadzujú už aj depotné systémy.

Každá z foriem má iné výhody, nevýhody a mechanizmus fungovania:

Jednozložková antikoncepcia

Jednozložková hormonálna antikoncepcia obsahuje len jeden typ látok a to látky príbuzné prirodzenému hormónu progesterón. Neobsahuje estrogénové zložky, ktoré najviac ovplyvňujú negatíva antikoncepcie. Táto antikoncepcia je vhodná pre ženy, ktoré majú problémy s krvným tlakom aj cukrovkou.

Rovnako tak je vhodná pre tie ženy, ktoré majú silné menštruačné krvácanie alebo dojčia, nakoľko táto antikoncepcia neovplyvňuje kvalitu materského mlieka. Má však aj svoje mínusy, napríklad nižšiu spoľahlivosť a častejší výskyt krvácania. Môže tiež mierne zvýšiť riziko mimomaternicového tehotenstva.

Kombinovaná dvojzložková antikoncepcia

Najčastejšia z hľadiska predpisovania je kombinovaná dvojzložková hormonálna antikoncepcia. Tá dosahuje vyššiu účinnosť prevencie pred otehotnením a to vďaka tomu, že obsahuje nielen gestagény, čiže analógy progesterónu, ale už aj estrogén. Najviac túto antikoncepciu využívajú ženy nad 35 rokov.

Medzi jej najväčšie výhody patrí vyššia účinnosť. Látky obsiahnuté v tabletke totiž zabraňujú ovulácii a znižujú možnosť spermií preniknúť do dutiny maternice. Antikoncepcia ale nie je napríklad vhodná pre ženy s náchylnosťou na krvné zrazeniny, pri na zhubných nádoroch alebo u žien, ktoré pravidelne fajčia.

Antikoncepčná náplasť, implantát a injekcia

Okrem tabletkovej antikoncepcie existujú aj niektoré alternatívy. Ak hovoríme o najjednoduchšom použití, veľmi obľúbenou formou sú podkožné implantáty vo forme tyčiniek s obsahom syntetického gestagénu. Implantát má výhodu v dlhodobom použití, môže totiž účinkovať až 3 roky.

Ďalšou možnosťou sú náplaste, ktoré sa aplikujú na viaceré miesta raz za týždeň po dobu 3 týždňov. Táto forma je však náročnejšia na používanie, no nezaťažuje pečeň, ako tabletky. Poslednou často využívanou formou sú injekcie s dobu účinku 3 až 6 mesiacov. Aj v tomto prípade ide o antikoncepciu len s obsahom gestagénov.

Problémy a poruchy spojené so sexuálnym životom u ženy

Problémy a poruchy spojené so sexuálnym životom u ženy Na kvalitu sexuálneho života vplýva ale nielen to, aký spôsob hormonálnej antikoncepcie zvolíte, ale aj fungovanie a stav reprodukčného systému a hormonálna rovnováha. Tieto dva faktory majú totiž najväčší vplyv na sexuálne vzrušenie aj dosiahnutie orgazmu.

Tu sú ochorenia a problémy, ktoré sa v tejto súvislosti objavujú najviac:

Nízke libido: Ak máte nízku chuť na sexuálny styk, dôvodom je najčastejšie nízke a nedostatočné libido. To môže byť ovplyvnené hormonálnou hladinou, napríklad aj užívaním antikoncepcie, ale napríklad tiež psychogénnymi faktormi typu stres, nervozita, úzkosť a depresia. Problémom môžu byť aj zlé partnerské vzťahy.

Nedostatočné prekrvenie a zvlhčenie pošvy: Ďalším problémom je problém s prekrvením a zvlhčením pošvy, čo spôsobuje bolesti počas sexu a nemožnosť užiť si sexuálnu stimuláciu a vyvrcholenie. Príčiny môžu byť v cievnej sústave, nízkom libide, vyššie spomínaných psychogénnych vplyvoch a tiež v nedostatočnej stimulácii.

Infekcie a zápaly: Veľmi častým problémom žien sú zápaly pošvy, najčastejšie infekčného charakteru spôsobené baktériami, vírusmi alebo hubami. Okrem toho sa môžu vyskytnúť aj zápaly vnútorných orgánov reprodukčnej sústavy. Všetky tieto ochorenia spôsobujú zhoršenie sexuálneho života a musia sa vždy úplne preliečiť.

Vaginizmus: Jedným z vážnejších problémov, ktorý sa dotýka sexuálneho života, je aj vaginizmus. Tento problém vzniká najčastejšie na základe nejakého traumatického zážitku, prípadne z organických príčin, pričom je sprevádzaný stiahnutím svalstva vagíny, čo znemožňuje plnohodnotný pohlavný styk.

Nemožnosť dosiahnuť orgazmus: Posledným častým problémom je stav zvaný anorgazmia. Trápi čoraz viac žien a typickým príznakom je, že žena nevie dosiahnuť ani napriek dráždeniu orgazmus. Najčastejšie má tento stav psychogénne príčiny podobné tým, ktoré ovplyvňujú libido, niekedy môžu anorgazmiu spôsobiť aj organické poruchy.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

 

PRAVIDELNÉ PREHLIADKY AKO PREVENCIA

Veľmi dobrou prevenciou voči viacerým vyššie spomínaným problémom sú pravidelné gynekologické prehliadky. Tie môžu odhaliť infekcie a zápaly už v rannom štádiu. Rovnako tak anorgazmia alebo vaginizmus sú poruchy vyžadujúce lekársku diagnostiku.

Ako na zvýšenie libida a zlepšenie dosiahnutia orgazmu u ženy

Ako na zvýšenie libida a zlepšenie dosiahnutia orgazmu u ženy Poďme sa teraz pozrieť nielen na to, aké môžu nastať problémy s kvalitou sexuálneho života, ale aj na to, ako zlepšiť vzrušivosť alebo dosiahnutie orgazmu. Práve tieto dva ciele sú pre užitie si sexuálneho styku aj počas užívania antikoncepcie najdôležitejšie.

Na základe skúseností od partnerky odporúčam:

Zlepšiť životosprávu a jedálniček

Pre sexuálne zdravie a fungovanie hormonálneho a pohlavného systému je dôležitá správna životospráva. Zabudnite na mastné, presolené, sladké a ťažké jedlá, nahraďte ich ovocím, zeleninou, sójovými potravinami a orieškami. Dôležitý je aj dostatok pohybu, najmä chôdza, plávanie a beh sú ideálne.

Obmedziť nežiaduce a negatívne vplyvy

Zabudnite nielen na nezdravé jedlá, ale aj na fajčenie alebo alkohol. Oba tieto zlozvyky majú negatívny vplyv na libido a zhoršujú stav kardiovaskulárneho systému. Okrem toho sa treba strániť stresu a nadmernej prepracovanosti, naopak, treba si dopriať viac odpočinku a samozrejme dostatok spánku.

Zmeniť rutinu a stereotyp v sexuálnom živote

Nie je nič horšie, ako stereotyp alebo rutina v partnerskom vzťahu a to platí aj o nudnom sexuálnom živote. Okoreňte si ho napríklad novými sexuálnymi polohami, rôznymi hrami, nebojte sa využiť aj erotické pomôcky a hračky. Skúsiť môžete aj partnerské erotické masáže či nové sexuálne praktiky.

Využiť prírodné afrodiziaka

Mojou poslednou radou je využívať to, čo nám pripravila príroda. Muži aj ženy majú dnes k dispozícii v modernej forme tabliet, krémov alebo gélov overené prírodné afrodiziaka, najčastejšie rastlinného pôvodu. Kúpiť si ich môžete voľne a ide o koncentrované stimulanty libida a sexuálnej energie a vitality.

Najčastejšie otázky o hormonálnej antikoncepcii

Najčastejšie otázky o hormonálnej antikoncepcii Poďme sa teraz pozrieť na niektoré praktické otázky spojené s užívaním hormonálnej antikoncepcie a spôsobom jej fungovania. Ženy táto téma naozaj zaujíma, vidno to aj podľa koncentrácie otázok v diskusiách a na internetových fórach. Tu sú tie najviac kladené:

Môže sa užívať hormonálna antikoncepcia po pôrode a pri kojení?

Táto otázka je asi najčastejšia a záleží od toho, akú formu zvolíte. Ak pôjde o najbežnejší typ, čiže kombinovanú estrogén-progesterónovú antikoncepciu, táto sa kvôli vplyvu na materské mlieko neodporúča. Forma zvaná minipilulka s obsahom iba gestagénnej zložky ale problémom nie je. Rovnako tak poistkoitálna antikoncepcia je možná.

Je nejaké riziko, že hormonálna antikoncepcia spôsobí neplodnosť?

Dlhodobé užívanie antikoncepcie neplodnosť ako takú neovplyvňuje nijakým spôsobom, existuje na to viacero štúdií a výskumov. Je však pravdou, že po vysadení antikoncepcie obvykle nie je žena schopná otehotnieť hneď, to tiež dokazujú viaceré štatistiky. Obnovenie plodnosti je však časovo individuálne, môže to trvať 3 až 12 mesiacov.

Pomáha hormonálna antikoncepcia na zväčšenie pŕs alebo na akné?

Táto antikoncepcia pôsobí na hormonálnu hladinu, takže ak máte vážny problém s akné, môže vám užívanie hormonálnej antikoncepcie zmierniť jeho najviac negatívne príznaky. Čo sa týka zväčšenia poprsia, tu je možné pozorovať sekundárny efekt ovplyvnenia hormonálnej hladiny estrogénu a progesterónu, ale nečakajte žiadne veľké zázraky.

Aká je účinnosť, môže nastať aj napriek užívaniu tabliet otehotnenie?

Vylúčené to nie je, ale ide naozaj len o zlomok prípadov. Účinnosť antikoncepcie sa vyjadruje tzv. tehotenským číslom známym aj ako Pearlov index. Najspoľahlivejšou metódou z tohto pohľadu je kombinovaná hormonálna antikoncepcia, kde podľa štatistík otehotnejú len 3 ženy z 1000. Účinnosť závisí aj od užívania iných liekov, ktoré ju môžu znížiť.

Je pravda, že užívanie antikoncepcie zvyšuje riziko rakoviny maternice a prsníka?

To platí len čiastočne, hoci isté riziko tu je. V minulosti, kedy bola využívaná hormonálna antikoncepcia len na princípe estrogénov, došlo k zvýšeniu rizika pre rakovinu maternice. Dlhodobé užívanie takejto antikoncepcie teda naozaj mohlo mať rakovinotvorný potenciál. Ak však ide o kombináciu estrogénov a progesterónu, táto riziko nezvyšuje.

Ako fungujú prípravky na podporu libida u žien a prečo ich odporúčam

Ako fungujú prípravky na podporu libida u žien a prečo ich odporúčam Moja partnerka sa istú dobu borila s problémami týkajúcimi sa nízkeho libida. Výsledkom bola nechuť k sexu, nízky sexuálny apetít a problémy naplno si užiť pohlavný styk. Po dlhom skúšaní rôznych spôsobov nakoniec našla efektívne prostriedky.

Ide o tabletky, gély či krémy založené na prírodných látkach:

  • Prípravky využívajú prirodzené pôsobenie na hormonálny a pohlavný systém, pričom ich hlavnými účinnými látkami je kombinácia rastlinných extraktov a aminokyselín

Bežnou súčasťou sú napríklad rastlinné extrakty z bylín ako Damiána alebo Žerucha peruánska, čo sú známe afrodiziaka ovplyvňujúce hormonálnu rovnováhu a pôsobiace na libido. Vďaka aminokyselinám typu L-Arginín alebo L-Citrulín zas prichádza k zvýšeniu prekrvenia intímnej oblasti, čo sa využíva hlavne v krémoch a géloch.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú najsilnejšie stránky týchto prípravkov:

vďaka absencii syntetických látok je síce pôsobenie individuálne, ale prirodzené a bezproblémové z pohľadu vedľajších účinkov
dostupnosť je vysoká, keďže sú bez predpisu a môžete si ich kúpiť tak v lekárni, ako aj priamo od výrobcov z ich oficiálnych eshopov
veľkým plusom je vysoký pomer hodnoty a ceny, nakoľko v jednom produkte získate obvykle viacero účinkov komplexne na sexuálny život

Pokiaľ ide o pôsobenie prípravkov, ich účinky sú v týchto oblastiach:

Podpora sexuálneho apetítu: Základnou funkciou prípravkov je pôsobenie na hormonálnu hladinu a teda aj na zvýšenie libida
Zlepšenie prekrvenia genitálií: Pri krémoch a géloch na vonkajšie použitie je mimoriadne silný vplyv zlepšenie prekrvenia a citlivosti pošvy
Zvýšenie vitality: Najmä tabletky majú vďaka bohatému zloženiu pozitívny vplyv aj na fyzickú výkonnosť a mentálnu vitalitu

UŽÍVANIE JEDNORAZOVO AJ DLHODOBO

Podľa konkrétnej formy si môžete vybrať jednorazové aj pravidelné a dlhodobé dávkovanie. Kým krémy a gély s vonkajšou aplikáciou naneste priamo pred sexuálnym stykom, tabletky odporúčam užívať dlhodobo a pravidelne.

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Pri výbere konkrétnej značky nepozerajte len na cenu alebo na to, aké účinky deklaruje výrobca, ale hlavne na to, aké je zloženie a koncentrácia jednotlivých látok. Práve od tejto vlastnosti závisí fungovanie danej tabletky, krému alebo gélu v praxi. Ponuka na trhu je veľmi veľká, ale to ešte neznamená, že všetky prípravky sú aj kvalitné.

Najlepším spôsobom, ako sa nepopáliť a nestratiť zbytočne čas a peniaze, je spoliehať sa na praktické skúsenosti. Ak by ste sa chceli inšpirovať nejakými konkrétnymi, v tejto tabuľke sú značky, ktoré skúsila moja partnerka a pôsobili u nej najlepšie:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

1 Hodnotenie