Lieky na prostatu

Lieky na prostatu Súčasťou pohlavnej sústavy u muža, konkrétne jej vnútornej časti, je prostata. Ide o drobný orgán vo forme žľazy, ktorý má zmysel pre plodnosť. Tekutina, ktorú prostata tvorí a počas ejakulácie vylučuje von z močovej rúry, je totiž súčasťou ejakulátu. Samotná prostata sa nachádza tesne pod močovým mechúrom a okolo nej prechádzajú aj močové cesty.

Táto poloha je zdrojom problémov s močením vtedy, ak príde k narušeniu stavu a fungovania prostaty. Najčastejšími problémami sú zväčšenie prostaty a jej zápal, pri zväčšení ide hlavne o nezhubné zväčšenie. V mnohých prípadoch je prirodzene spojené s vekom.

Na prostatu sa dá vplývať pritom viacerými spôsobmi. Veľký význam má životospráva aj životný štýl, existujú tiež rôzne cviky alebo opatrenia, ktoré môžu byť aj súčasťou domácej liečby. Čoraz viac muži siahajú aj po liekoch a farmakologických prípravkoch.

Čo je prostata

Čo je prostata Prostata, čiže predstojnica, je žľaznatý orgán pohlavnej sústavy, ktorého úlohou je podpora plodnosti. V prostate sa totiž vytvára špeciálny prostatický sekrét, ktorý je súčasťou ejakulátu. Tento sekrét potom pre spermie vytvára vhodné prostredie zlepšujúce ich pohyblivosť.

Prostata je teda orgán s veľmi zásadným významom pre mužskú plodnosť. Okrem toho pomocou svojich žliazok zvlhčuje močovú rúru a počas ejakulácie uzatvára močovú rúru a semenné kanáliky. Prostata a vyvíja od narodenia po koniec puberty, počas života však postupne s pribúdajúcim vekom dochádza k jej zväčšeniu a práve to spôsobuje problémy.

DEFINÍCIA

Biologická definícia hovorí, že predstojná žľaza je nepárový žľaznatý orgán uložený na svalovom dne panvy, ktorý má tvar gaštana a jej sekrét zvyšuje životaschopnosť spermií. Tento sekrét zároveň tvorí skoro tretinu ejakulátu a obsahuje zložky zvyšujúce plodnosť.

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov s prostatou

Možnosti, ktoré máte na riešenie problémov s prostatou Vzhľadom na to, že viacero problémov s prostatou je spôsobených vyšším vekom, možností, ako riešiť tieto poruchy, sú dosť obmedzené. Existuje však aj viacero opatrení, ktoré sú účinné v rámci prevencie. V prípade, že aj napriek zlepšeniu životosprávy alebo životného štýlu príde k vzniku nejakých problémov, je treba vyhľadať lekára.

Podľa toho, aký problém s prostatou nastal a akú má príčinu, môžete:

zlepšiť svoj jedálniček, najmä znížiť podiel korenín a dráždivých jedál a zvýšiť naopak prísun ovocia, zeleniny a strukovín
na prostatu pomáhajú aj minerály Zinok a Selén, ktoré môžete prijímať aj prostredníctvom orieškov, semien alebo niektorých druhov ovocia a zeleniny
dôležitý v rámci prevencie je celkový pohyb, vyvarujte sa však bicyklovaniu
pri zápaloch je treba okrem antibiotickej liečby obmedziť prísun kofeínu a alkoholu, môžu zhoršiť podráždenie prostaty
na nezhubné zväčšenie prostaty pomáhajú aj viaceré byliny, napríklad existujú aj čaje s urologickým účinkom a účinkom na prostatu
na zápaly aj zväčšenie sú k dispozícii tiež lieky na predpis a voľne dostupné lieky
pri zhubnom zväčšení prostaty sa využíva už chirurgický zákrok, niekedy stačí odstrániť časť prostaty, inokedy celú žľazu

Zloženie, účinky a užívanie liekov na prostatu

Zloženie, účinky a užívanie liekov na prostatu Najčastejšie sú lieky na prostatu založené na prírodných látkach, konkrétne hlavne na rastlinných extraktoch z bylín s overeným účinkom nielen na predstojnicu, ale aj ostatné časti pohlavnej a močovej sústavy.

Typicky sú medzi účinnými látkami extrakty a výťažky najmä z Žihľavy dvojdomej a Serenoi plazivej, ktorú možno poznáte aj pod názvom Saw Palmetto. To, že sú v zložení rastlinné a prírodné látky, nie je samozrejme žiadne negatívum. Naopak, pôsobenie liekov je tak prirodzené a v mnohých prípadoch je kvôli tomu možné aj dlhodobé užívanie.

Lieky na prostatu majú navyše aj tieto dôležité vlastnosti:

viaceré z nich sú dostupné bez predpisu, nemusíte tak vôbec navštíviť lekára

v ponuke sú prípravky na akútne problémy, ale aj na preventívne užívanie

ide o prípravky s overeným zložením a schválené príslušnými úradmi

miera nežiaducich efektov je nízka, hoci nejaké sa objaviť môžu

vplyv ja komplexný, tieto prípravky môžu podporiť celkové zdravie prostaty

Lieky a ich účinky sú založené na pravidelnom dávkovaní, obvykle to je v rozmedzí 1 až 3 tabliet za deň. Niektoré lieky sa dávkujú raz denne, iné viackrát, závisí to od zloženia a koncentrácie jednotlivých účinných látok. Nejde samozrejme o nejaké zázračné pilulky, ale svoje účinky majú a potvrdzujú to aj moje skúsenosti.

AJ ÚČINKY NA FUNKCIE MOČOVEJ SÚSTAVY

Pozitívom uvedených liekov je, že okrem vplyvu na prostatu ovplyvňujú niektoré značky aj činnosť a funkcie močovej sústavy. Ide o vplyv na niektoré nepríjemné príznaky spojené so sťaženým močením, aj keď treba povedať, že sa jedná len o symptomatické pôsobenie.

Časté otázky

Časté otázky Nakoľko problémy s prostatou trápia mužov čoraz viac, veľa z nich sa obracia práve na lieky ako na najviac dostupnú cestu riešenia. S tým sú spojené aj mnohé ďalšie situácie, dotazy a hlavne otázky, ktoré som zozbieral na viacerých internetových fórach. Tu sú tie najčastejšie spolu s mojimi odpoveďami.

Predstavujú tieto lieky trvalé a jednorazové riešenie?

To závisí od toho, o aký problém ide. Najčastejšie sa však jedná len o symptomatickú terapiu, teda potlačenie najviditeľnejších negatívnych prejavov. Zároveň treba povedať, že na niektoré problémy nemusia účinkovať vôbec, napríklad na dlhodobo zväčšenú prostatu. Tam už budú potrebné lieky na predpis.

Sú spojené s užívaním liekov nejaké vedľajšie účinky?

Nežiaduce účinky sa vyskytujú pri každom prípravku, ktorý má nejakým zásadným spôsobom vplývať na ľudský organizmus. Pri liekoch a prípravkoch s rastlinným zložením je však intenzita vedľajšieho pôsobenia minimálna, hoci sa niekedy môžu vyskytnúť napríklad alergické reakcie alebo problémy s trávením.

Ako dlho treba uvedené lieky užívať, aby bol účinok viditeľný?

To záleží od dvoch okolností. Prvou je aktuálny zdravotný stav vašej prostaty a aj celej močovej a pohlavnej sústavy. Druhou je typ a značka lieku a jeho určenie na konkrétny problém. Obvykle sa však tieto lieky užívajú rádovo od 1 do 3 mesiacov a podľa mojej skúsenosti dlhšie užívanie znamená aj lepšiu účinnosť v praxi.

Kde sa dajú lieky kúpiť? Môžem si ich objednať aj cez internet?

Lieky si viete kúpiť v lekárni, keďže ide o oficiálne schválené liečivá. Dôrazne varujem pred tým, aby ste si takéto prípravky kupovali cez internet z pochybných zdrojov, napríklad cez inzerciu. Okrem kamennej lekárni však môžete využiť aj tie internetové, kde odporúčam pre pohodlie hlavne tie známejšie značky.

Môže sa stať, že mi liek nepomôže? Čo robiť v takomto prípade?

Žiaden liek nezaručuje na 100 % účinnosť pri každom type problémov. Najlepšie tieto prípravky účinkujú v prípade menšieho nezhubného zväčšenia prostaty, pri dlhodobejších a chronických problémoch je ich účinnosť nižšia. Ďalšiu liečbu potom môže stanoviť lekár len na  podklade komplexného vyšetrenia.

Lieky na prostatu a skúsenosti s nimi

Lieky na prostatu a skúsenosti s nimi Jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere konkrétneho typu lieku by nemalo byť len jeho zloženie alebo účinky, ktoré sľubuje výrobca v príbalovom letáku, ale tiež aj referencie a hodnotenia z praxe od mužov z reálneho užívania.

Každý liek má samozrejme svoje plusy aj mínusy:

mechanizmus účinku je vďaka prírodným látkam síce prirodzený, ale u každého muža môžu byť výsledky mierne odlišné
pre dávkovanie je dôležitá pravidelnosť užívania každý deň
v niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj nežiaduce efekty
na určité problémy pôsobia lieky len dočasne
pri zhubnom zväčšení prostaty sú tieto prípravky neúčinné, vtedy je nutné len operačné odstránenie prostaty

Z hľadiska dostupnosti sú však tieto prípravky asi najrýchlejšou a najjednoduchšou voľbou. Pri tých najkvalitnejších značkách sa prvá úľava od negatívnych prejavov zväčšenia prostaty dostaví už po pár dňoch a účinnosť môže s dlhodobejším užívaním ešte stúpať. Oplatí sa preto nepozerať pri výbere len na nízku cenu.

Pokiaľ ide už o konkrétne značky a výrobcov, ja mám skúsenosti s týmito doplnkami:

ProduktHodnotenieOverená kúpaRecenzia
1. Prostanax
Prejsť do obchoduMoja recenzia
2. Prostalex Prejsť do obchoduMoja recenzia
3. Prostaxin
Prejsť do obchoduMoja recenzia