Zinok

Zinok účinky, dávkovanie a v ktorých potravinách je

Zinok je minerál, ktorý sa vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Pre náš organizmus má význam najmä z hľadiska pozitívnych účinkov na kožu, nechty, vlasy a dokonca aj z hľadiska erekcie. Neveríte? Nuž, jeho prítomnosť v takmer všetkých voľne dostupných tabletkách na erekciu je toho dôkazom.

Navyše, tento minerál ovplyvňuje aj plodnosť u žien a to najmä vtedy, ak dlhodobo užívali hormonálnu antikoncepciu. U mužov ovplyvňuje okrem lepšej erekcii aj libido, takže je všeobecne prospešnou látkou pre potenciu ako takú.

Využiteľnosť Zinku v našom tele však závisí od viacerých faktorov, niektoré látky zhoršujú napríklad jeho vstrebateľnosť z bežných potravín. Aj to je dôvod, prečo uprednostňujem tabletkovú formu. Ale poďme pekne postupne.

Zinok: pôvod, popis a využitie

Zinok: pôvod, popis a využitie Zinok je minerál a stopový prvok bežne sa vyskytujúci v prírode a náš organizmus ho bezpodmienečne potrebuje na svoje fungovanie. Jeho nedostatok sa prejaví najmä na koži a vlasoch, no je dôležitý aj pre kostné tkanivo. Jeho nadmerné množstvo je pre ľudský organizmus tiež negatívne, najmä v tráviacej, pohybovej a vylučovacej sústave.

  • Z chemického hľadiska je Zinok prvok používaný ako súčasť zliatin, pričom je bohato zastúpený v zemskej kôre aj v morskej slanej vode
  • Tento stopový prvok je bohato zastúpený v potravinách aj v organizmoch živočíchov
  • V ľudskom tele ho sú len 2 až 3 gramy, až 90 % ho je v kostiach, zvyšok najmä v koži

Zinok je nevyhnutný pre fungovanie viacerých procesov v tele, hoci ho je oproti iným minerálom a stopovým prvkom pomerne malé množstvo. Má však veľmi pozitívne vlastnosti a to aj v sexuálnom živote, takže je prirodzene súčasťou tabliet na erekciu či zvýšenie libida. Pozor si však treba dať, aby ste sa ním nepredávkovali, vtedy má negatívne účinky.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

A kto najviac potrebujete Zinok spomedzi všetkých ľudí? Najmä tieto skupiny:

muži v strednom veku, ktorí majú znížené libido a problémy s kvalitou erekcie
ľudia s vyššou fyzickou aktivitou, najmä športovci
seniori nad 60 rokov
tehotné a dojčiace ženy a to najmä pre správny vývin plodu
ľudia čo v malej miere konzumujú mäso alebo živočíšne produkty
pacienti s celiakiou a zápalovými ochoreniami čriev, ktorí majú znížené množstvo minerálov
ľudia nadmerne konzumujúci alkohol
ľudia s problémami pokožky, vlasov a so zníženou imunitou

Zinok sa dá prijímať prostredníctvom potravy s rastlinným aj živočíšnym charakterom, no len to nestačí. Nízka hladina tohto prvku rozhoduje v prípade mužov napríklad aj o potencii a práve preto je treba ho dodatočne užívať vtedy, ak máte problémy v tejto oblasti.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Na známej internetovej encyklopédii Wikipédia je o Zinku komplexný článok. Nájdete v ňom najmä informácie a údaje odbornejšieho charakteru, takže ak by ste boli zvedavý na tento typ informácií, je to dobrý externý zdroj.

V ktorých potravinách Zinok možno nájsť

V ktorých potravinách Zinok možno nájsť Poďme sa teraz pozrieť na to, kde je možné Zinok v potrave nájsť. Medzi veľmi bohaté zdroja patria živočíšne produkty, najmä červené mäso. Nájdu sa však aj rastlinné zdroje, no bez ohľadu na pôvod zdroja platí, že aby sme mohli očakávať od Zinku nejaké účinky v sexuálnej oblasti, len potraviny stačiť nebudú.

Napriek tomu odporúčam konzumovať pravidelne najmä tieto druhy potravín:

Mäso: Ako som povedal už na úvod, veľa Zinku obsahuje mäso, konkrétne to červené. Chudšie hovädzie či bravčové mäso je skvelým zdrojom mnohých minerálov, ale najmä zinku. To isté platí o kuracom mäse, napríklad kuracie prsia sú veľmi dobrým zdrojom tohto minerálu.

Morské plody: Ak máte radi dary mora, určite sa potešíte, že viacero z nich je veľmi bohatých na Zinok. Ide napríklad o ustrice, homáre, kraby a niektoré morské živočíchy s červeným mäsom.

Zelenina: Zelenina je veľmi prospešná a zdravá pre naše telo kvôli bohatému obsahu vitamínov aj minerálov. Zinok sa najviac nachádza v špenáte, brokolici, cesnaku, kapuste a tiež v zelenej vňati.

Orechy a semená: Podobne ako pri Horčíku, aj pri Zinku platí, že viaceré druhy orechov sú veľmi dobrým zdrojom tohto minerálu. Ide napríklad o arašidy alebo o píniové orechy. Rovnako tak môžete konzumovať kvôli Zinku aj tekvicové semená.

Strukoviny a zrná: Ovsené vločky, hnedá ryža, pšeničných chlieb, quinoa, obilniny a celozrnné výrobky, to všetko je bohaté na Zinok. Okrem toho ho možno nájsť aj v niektorých strukovinách, napríklad v čiernej alebo zelenej fazuli, hummuse alebo v šošovici.

Mliečne výrobky: Mlieko a mliečne výrobky sú skvelým zdrojom Zinku, ale napríklad aj Vápnika. Tu odporúčam najmä nízkotučné mlieko, nízkotučné jogurty a kvalitnejšie syry z kravského mlieka.

Ďalšie zdroje: Okrem vyššie spomínaných zdrojov sa nachádza Zinok napríklad aj hubách alebo v inaktívnych pivovarských kvasniciach. Rovnako napríklad sója obsahuje Zinok, kde môže byť sójové mlieko bezlaktózová náhrada toho klasického kravského.

Zinok a jeho účinky

Zinok a jeho účinky Zinok je veľmi známym najmä svojim pozitívnym účinkom na pokožku, vlasy a nechty, no zďaleka nejde o jeho jediný účinok. Tento minerál je kľúčový aj pre fungovanie niektorých základných procesov v tele, ale napríklad aj pre zdravie našich zmyslov. Vďaka svojmu pôsobeniu na hormóny a cievy je veľmi dobrým prostriedkom pre lepšiu potenciu.

Na čo je dobrý Zinok? Tu sú jeho najdôležitejšie účinky:

Lepšia erekcia

Zlepšenie erekcie a stoporenia vďaka Zinku? Áno, najmä kvôli podpore lepšieho prekrvenia ciev a lepšej práce srdca. Tento minerál priaznivo ovplyvňuje zdravé fungovanie srdca, ktoré môže pumpovať dostatok krvi aj do periférnych ciev a tak dochádza k lepšiemu prekrveniu pohlavnej sústavy vrátane penisu ale napríklad aj prostaty. Navyše Zinok znižuje hladinu cholesterolu, čo je doslova nepriateľ erekcie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vyššie libido

Zinok ovplyvňuje hormonálnu hladinu, najmä prostredníctvom podpory tvorby anabolických hormónov, melatonínu, regulácie dopamínu a prostredníctvom pôsobenia na inzulín. Toto všetko priaznivo ovplyvňuje znova erekciu, no aj vďaka podpory syntézy testosterónu prichádza k zvýšeniu libida.

Na akné aj na vlasy

Koža, vlasy a nechty, to sú presne tie časti nášho tela, kde je dostatok Zinku nevyhnutný. Látka priaznivo pôsobí na vyrážky, ovplyvňuje zvýšenú tvorbu mazu, podporuje dobrú kondíciu nechtov a zlepšuje zdravie vlasov.

Imunita a hojenie rán

Protivírusové a antibakteriálne pôsobenie Zinku pomáha lepšej imunite. Zinok najmä u detí a u starších ľudí priaznivo pôsobí na zníženie rizika infekčných ochorení a na posilnenie fungovania imunitného systému. U žien je aj dobrou prevenciou pred mykotickými infekciami pošvy. Látka tiež podporuje lepšie a rýchlejšie hojenie vonkajších poranení.

Podpora zmyslov

Správne fungovanie čuchu, zraku a chuti je dôležité pre každého človeka a ak máte v tejto oblasti problémy, je Zinok naozaj efektívnym riešením. Minerál zároveň ochraňuje bunky týchto receptorov a zmyslov pred oxidačným vplyvom a predčasným starnutím, vďaka čomu fungujú lepšie oveľa dlhší čas.

Fyzická a psychická pohoda

Zinok užívajú športovci a ľudia s nadmerným fyzickým či psychickým zaťažením a veľmi dobre vedia prečo. Minerál pôsobí pozitívne na výkonnosť organizmu, rast, fyzickú vitalitu, ale napríklad pomáha aj na nervovú činnosť, tlmí depresie a upokojuje nervový systém.

Ďalšie dôležité účinky

Zinok podporuje metabolizmus cukrov, bielkovín aj tukov, podieľa sa na syntéze nukleových kyselín, neutralizuje škodlivé účinky alkoholu, podporuje tvorbu kostného tkaniva a užíva sa napríklad ako podpora aj pri liečbe rakoviny prostaty.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Vedľajšie a nežiaduce účinky S užívaním Zinku nebývajú spojené žiadne negatívne účinky, samozrejme, v prípade, že to nepreháňate. Nadmerne vysoká konzumácia tejto látky môže viesť k problémom, takže je určite dobré dodržiavať maximálnu dennú dávku. Pozor si treba dávať pri súčasnom užívaní liekov na žalúdočnú kyselinu, hormonálnej antikoncepcie a liekov z kategórie diuretík.

Čo sa týka vedľajších účinkov, môžu sa dostaviť v týchto prípadoch:

pri nadmernom užívaní, napríklad vysoko nad 100 mg denne, sa dostavia tráviace problémy, pri dlhodobo prekračovaných dávkach aj poruchy svalstva, zlyhávanie obličiek a vyskytnúť sa môže aj chudokrvnosť
ak budete užívať napríklad 30 mg denne dlhšiu dobu, potrebujete k tomu užívať aj 2 až 3 mg medi pre správnu rovnováhu týchto dvoch látok v tele
ak nebudete rešpektovať kontraindikácie s niektorými špecifickými liekmi ovplyvňujúcimi hladinu hormónov, ohrozujete činnosť obličiek alebo činnosť srdca

AKO ZISTIŤ PREBYTOK ZINKU V TELE?

Dobrým poznávacím znamením, ako zistiť nadmernú hladinu Zinku v tele a teda jeho prehnaný denný príjem, je chuť v ústach. Ak budete cítiť divnú kovovú chuť, je to znamenie, že máte príliš veľa Zinku v tele a teda sa môžu dostaviť vedľajšie účinky.

V potravinách, šumivé tabletky, kapsuly, oleje aj kvapky

V potravinách, šumivé tabletky, kapsuly, oleje aj kvapky Okrem potravín, čo je síce najprirodzenejší, ale zároveň najmenej efektívny príjem Zinku z hľadiska účinnosti na erekciu či potenciu, existuje niekoľko ďalších foriem. Ja osobne mám najradšej tabletky kvôli jednoduchému užívaniu a dávkovaniu, ale ani iné formy nie sú zlé.

Predstavím vám ich o niečo detailnejšie:

Potraviny

Zaradiť morské plody, orechy alebo niektoré iné potraviny s vyšším obsahom Zinku do jedálnička nemusí byť žiaden problém. Najmä však odporúčam ustrice, ktoré sú veľmi známym afrodiziakom zvyšujúcim sexuálnu túžbu. Aby ste však mohli zlepšiť erekciu či libido dlhodobo, len potraviny stačiť nebudú.

Olej

Zaujímavou možnosťou, ako prijímať Zinok do tela, je olej vhodný pre prípravu pokrmov v rámci studenej kuchyni. Napríklad Tekvicový olej obsahuje veľmi zaujímavé množstvo nielen Zinku, ale aj Vápnika, Železa a iných látok podporujúcich zdravie a aj potenciu. Určite odporúčam!

Kvapky

Ďalšou zaujímavejšou formou sú kvapky s obsahom kombinácie niekoľkých minerálov, najmä Zinku, Mangánu či Železa. Ide o výživový doplnok so všeobecným účinkom, no ak ho budete kombinovať aj s inými formami, môže vám pomôcť k lepšiemu zdraviu a najmä k zvýšeniu sexuálnej energie.

Šumivé tabletky

Vo forme šumivých rozpustných tabliet sa dá Zinok kúpiť nielen ako samostatný minerál, ale aj v kombinácii napríklad s Magnéziom, Vápnikom alebo v multivítamínových tabletkách. Ako podporná forma je to určite dobrá možnosť, ale zázraky ohľadom zlepšenia erekcie určite nečakajte.

Tabletky

Klasické tabletky sú podľa mňa najlepšia forma. Môžete si kúpiť napríklad výživové doplnky so obsahom len Zinku, prípadne v kombinácii s inými látkami ako sú Horčík alebo Selén. Druhou možnosťou, ktorú dávam do pozornosti z vlastnej skúsenosti, sú tabletky špeciálne určené na podporu potencie (napríklad tabletky Zinkosel). Tu máte na výber viacero značiek a typov, napríklad aj na predĺženie erekcie alebo zvýšenie libida.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie minerálu Zinok

Užívanie a dávkovanie minerálu Zinok Správne užívanie a dávkovanie je základom získavania benefitov z tohto minerálu. Ak sa chcete vyhnúť vedľajším účinkom a zároveň pocítiť čo najviac pozitívne účinky Zinku na organizmus, riaďte sa odporúčaným dávkovaním od výrobcu konkrétneho výživového doplnku.

Dodržujte aj tieto zásady:

neprekračujte maximálnu dennú dávku, ktorá je u dospelých 15 mg denne, u detí 7 mg denne, u tehotných žien do 20 mg denne a u športovcov do 25 mg denne
vždy si zvoľte taký výživový doplnok, ktorý má len 100 % prírodné zloženie a je bez konzervačných látok, farbív a chemicky vyrábaných doplnkových látok
neužívajte Zinok tesne pred alebo po káve či inom nápoji s obsahom kofeínu, nakoľko ten znižuje vstrebanie Zinku do tela; to isté platí aj o látkach z kategórie fytátov
olej s obsahom Zinku užívajte len pri studenej kuchyni, nikdy nie na pri tepelnej úprave
dávkovanie pri kvapkách a výživových doplnkov by malo byť presne podľa odporúčaní od výrobcu, obvykle je to 1 tabletka za deň alebo jej ekvivalent
pre športovcov je najlepšia forma v podobe chelátu

Ako fungujú tabletky s obsahom Zinku a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Zinku a prečo ich odporúčam Zinok sa nachádza takmer v každej značke tabliet na podporu potencie či libida. Okrem toho ho môžete nájsť aj ako samostatný výživový doplnok, prípadne v kombinácii napríklad s Horčíkom, Vápnikom alebo niektorými inými vitamínmi. Všetky tieto tabletky fungujú na veľmi podobnom základe ohľadom zloženia.

Je tu ale niekoľko odlišností:

  • Vo všeobecných výživových doplnkoch je Zinok jediná alebo podstatná zložka, pri tabletkách na potenciu je doplnkovou látkou k iným extraktom z rôznych rastlín

Mojim favoritom sú pochopiteľne najmä tabletky špeciálne podporujúce erekciu a libido, nakoľko s nimi mám najlepšie skúsenosti ohľadom výsledkov a účinnosti. Nezavrhujem ale ani všeobecné výživové doplnky a môžem ich s pokojným svedomím odporučiť, napríklad ak by ste ich chceli striedať pri užívaní práve s tabletkami na erekciu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Ak ale máte akútne problémy s erekciou teraz, odporúčal by som vám začať práve tabletkami navrhnutými špeciálne na tento problém. Tu sú 3 najdôležitejšie dôvody, prečo tak spraviť:

zloženie týchto tabliet je špeciálne nakombinované priamo na pomoc s potenciou, vybrať si môžete aj špeciálne tabletky na zvýšenie libida či oddialenie ejakulácie
vďaka 100 % prírodnému zloženiu sa nemusíte báť žiadnych vedľajších účinkov a kontraindikácii s inými liekmi je tiež veľmi málo
na rozdiel od bežných výživových doplnkov sľubujú tie najlepšie značky aj vrátenie peňazí v prípade nespokojnosti s účinkami

Veľkou výhodou je, že oba typy tabliet sa dajú získať bez lekárskeho vyšetrenia a predpisu. Nemusíte tak navštevovať žiadneho lekára a absolvovať žiadne vyšetrenie. Pri užívaní to môžete dokonca striedať, takže napríklad 3 mesiace budete užívať tabletky priamo na erekciu a ďalšie 3 mesiace všeobecné výživové doplnky.

LEN OVERENÉ ZNAČKY

Bez ohľadu na to, či budete užívať špecializované tabletky na erekciu alebo prípravky vo forme všeobecných výživových doplnkov, určite stavte len na overené a známe značky. Nevyhnutnosťou je, aby bol produkt schválený Úradom verejného zdravotníctva SR.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Keďže na našom trhu je pomerne široká ponuka rôznych prípravkov a výživových doplnkov naozaj široká, je niekedy ťažké sa v tom všetkom zorientovať. Aby som vám to uľahčil, pripravil som si pre vás prehľad tých značiek, s ktorými som bol najviac spokojný a ktoré mali najlepšie účinky.

Vzhľadom na to, že ide o výživové doplnky s prírodným obsahom, na prejavenie účinkov je nutné dlhodobejšie užívanie. Miera účinnosti je u každého individuálna, ale verím, že budete s nasledovnými značkami spokojní aj vy:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.83

6 Hodnotení

Dobrá poradňa pre všetkých ludi

Jozef píše 18 augusta 2019 o 14:55

pekný deň.. prajem.. dnes som nechtiac užila tabletky zinku (15mg – zabudla som, že som si dala ráno už jednu) jednu ráno a jednu večer. Je to v poriadku mám sa obávať?

gabika píše 23 septembra 2019 o 13:36

Dobrý deň.Chcel by som vedieť či je lepší zerex alebo ejoy.V hodnotení je ejoy ale vy píšete o zerexe.Ďakujem.

Jan píše 10 októbra 2019 o 10:23

Pridať komentár