Saw Palmetto – Serenoa repens

Saw Palmetto - Serenoa repens cena, účinky a moje skúsenosti

Rastlina, o ktorej vám poviem niečo viac v tomto článku, je veľmi častou súčasťou mnohých značiek tabliet určených na podporu erekcie, libida a sexuálneho života. Reč je o palmovitej rastline známej ako Saw Palmetto, Serenoa repens alebo po slovensky Serenoa plazivá. Na rozdiel od mnohých iných bylín, táto rastlina pochádza zo severnej Ameriky.

Dôvodom, prečo sa ňou zaoberám takto detailne, je jej veľmi silné využitie v oblasti produktov a prípravkov určených pre lepšie fungovanie pohlavnej a vylučovacej sústavy u mužov, ale napríklad aj u žien.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Zaujímavosťou je, že najskôr sa Saw Palmetto používalo v súvislosti s prostatou a až neskôr sa začalo užívať aj na zlepšenie sexuálneho života. Posledné výskumy však ukázali, že napríklad pre ženy má rastlina ešte oveľa viac výhod, než pre mužov.

Saw Palmetto: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Saw Palmetto: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Serenoa repens je menšia palmovitá rastlina, ktorá svojim vzrastom pripomína krík. Jej prirodzeným pôvodom je oblasť Floridy a juhovýchod USA, pričom rastie tak navoľno, ako aj ako okrasná palma. Vyskytuje sa na prériách, v pobrežných dunách, ale aj v blízkosti väčších lesov. Zaujímavé je, že pokrýva až 10 % rozlohy na Floride.

  • Saw Palmetto má buď vetvený alebo nevetvený kmeň do výšky 1 až 3 metrov
  • Listy sú špicaté, široké a vejárovito usporiadané, pričom ich dĺžka môže byť až do 2 metrov a tvoria charakteristické rysy rastliny
  • Kvety sú žltobiele, bobule čierno-červené a plody konzumujú vtáky aj rôzne zvieratá

V prípade Saw Palmetta je zaujímavé využitie celej rastliny. Celá palma je totiž jedlá a napríklad varené plody sa používajú aj na výrobu nápojov. Najviac cenené sú ale plody, ktoré sa v sušenej či drvenej forme používajú tak ako afrodiziakum, ako aj pri zväčšenej prostate.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

V domorodej ľudovej medicíne mala rastlina veľmi rôznorodé využitie:

v tradičnej indiánskej medicíne sa rastlina používala ako bežný liečebný prípravok, napríklad pri chrípke, prechladnutí alebo pri bronchitíde
známa bola aj pre svoje povzbudzujúce účinky a to celkovo pre celý organizmus, ako aj špeciálne pre posilnenie chuti na sex
v neskoršej dobe sa začala rastlina využívať najmä pri podpore zdravia prostaty, napríklad pri zväčšenej prostate, ale aj pri infekcii močového traktu
Zaujímavosťou je, že účinky Saw Palmetta boli na úvod veľmi široké, neskôr sa však zúžili v podstate len na využitie pri problémoch s prostatou. Až posledné roky ukázali, že ako afrodiziakum je Saw Palmetto vynikajúcim prostriedkom a to dokonca nielen pre mužov, ale aj pre ženy.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak vás zaujímajú ďalšie informácie týkajúce sa tejto nezvyčajnej palmovitej rastliny, odporúčam tento článok na Wikipédii. Dozviete sa niečo viac o histórii rastliny, jej rozšírení, ekologických interakciách a význame.

Látky a zloženie rastliny Serenoa repens

Látky a zloženie rastliny Serenoa repens Už od začiatku 19. storočia bola táto palmovitá rastlina skúmaná dôkladnejšie viacerými botanikmi kvôli zaujímavým účinkom u zvierat, ktoré ju konzumovali. Saw Palmetto obsahuje veľmi rozmanitú škálu rôznych látok podporujúcich viaceré systémy a orgány v tele.

Toto sú najdôležitejšie látky nachádzajúce sa v rastline:

Mastné kyseliny: Saw Palmetto obsahuje veľké množstvo voľných aj esterifikovaných mastných kyselín. Ide napríklad o kyselinu kaprylovú, kyselinu olejovú, kyselinu palmitovú, kyselinu laurovú, kyselinu myristovú či kyselinu stearovú. Tieto kyseliny sú nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj organizmu, ale najmä pomáhajú zlepšiť srdcovocievnu sústavu a zlepšujú stav ciev. Aj vďaka tomu je Saw Palmetto prospešné pre lepšiu erekciu.

Flavonoidy: Ochrana buniek pred oxidačným stresom a teda predčasným starnutím je u tejto rastliny možná aj vďaka vysokému obsahu špecifických látok zvaných flavonoidy. Hoci sa nachádzajú v rôznom ovocí či zelenine, práve veľmi dobrá koncentrácia v Saw Palmetto robí túto rastlinu takou účinnou pri boji pred voľnými radikálmi v našom tele. Flavonoidy majú zároveň aj protizápalový a protivírusový účinok, takže zlepšujú imunitu v našom tele.

Fytosteroly: Serenoa plazivá obsahuje tiež viaceré druhy fytosterolov, napríklad beta-sisterol, kampesterol, daucosterol alebo stigmasterol. Ide o najlepšie prostriedky na zníženie cholesterolu a na zlepšenie priepustnosti ciev, čo znova podporuje zlepšenie erekcie a celkovo stavu celej cievnej sústavy.

Polysacharidy: Zložené sacharidy sú nevyhnutné pre dostatok energie a zároveň sú dôležitou stavebnou súčasťou buniek v našom tele. V Saw Palmetto je možné nájsť tieto látky ako zdroj posilnenia vitality a rovnako ako zdroj energie pre všetky náročné procesy v organizme.

Triglyceridy: Triglyceridy sú druhy lipidov, konkrétne lipoproteínov, pričom sú zložené z glycerínu a mastných kyselín. V Saw Palmetto sa nachádzajú len v menšom množstve, takže neovplyvňujú negatívne napríklad pečeň alebo kardiovaskulárny systém. Pre naše telo nie sú extra prospešné vo veľkých množstvách, ale určitá hladina je potrebná, najmä ako zásobáreň energie v tkanive.

Saw Palmetto popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Saw Palmetto a jeho účinky

Saw Palmetto a jeho účinky Ako som spomenul už vyššie, v domorodej medicíne a liečiteľstve starých indiánskych kmeňov mala táto palmovitá rastlina veľmi bohaté využitie. Dnes je o niečo menšie, napriek tomu podľa mňa stále pomerne zaujímavé. Dominantnou oblasťou je pochopiteľne zdravá prostata a sexuálny život, no tam sa účinky Serenoa repens zďaleka nekončia.

Tu sú tie najvýznamnejšie:

Zvýšenie libida

Vzhľadom na to, že Saw Palmetto je jedno z najlepších prírodných afrodiziak, je zvýšenie libida logickým vyústením jeho užívania. Viaceré obsahové látky v tejto rastline totiž chemicky pripomínajú mužské hormóny a dokonca majú aj podobnú nadväznosť na enzýmy. Tým zároveň prichádza k stimulácii hladiny pôvodných hormónov a synergickým efektom je vyššia sexuálna energia.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Podpora zdravia prostaty

Druhým najdôležitejším účinkom je podpora prostaty. U pacientov trpiacich problémami so zväčšenou prostatou sa bežne využíva ako podporná terapia celá rada výživových doplnkov ale aj tabletiek s obsahom Saw Palmetto. Okrem toho pomáhajú látky obsiahnuté v rastline zmierňovať symptómy zápalu prostaty alebo aj iných typov zápalov v močových cestách.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Podpora vitality organizmu

Ak sa cítite zoslabnutí alebo bez energie, môže vám Saw Palmetto pomôcť nájsť stratenú životnú silu. Rovnako v prípade, že máte problémy s kvalitou pokožky alebo vypadávaním vlasov, dokáže dlhodobejšie užívanie spraviť doslova zázraky. Samozrejme, len v miere primeranej prírodným prípravkom, avšak, prirodzenou cestou.

Zlepšenie chuti do jedla

Pokiaľ vás trápia problémy s trávením, ale napríklad aj stav čriev, môžete sa rovnako na Serenoa repens spoľahnúť. V tomto prípade sa ukazujú ako najlepším prostriedkom špeciálne kvapky, ktoré slúžia na podporu chuti do jedla a na zlepšenie trávenia.

Detoxikácia

Pokiaľ chcete očistiť telo od vplyvu voľných radikálov a potrebujete nejakú „detoxikačnú kúru“, môžete aj v tomto prípade siahnuť po prípravkoch s výťažkom či extraktom tejto palmovitej rastliny. Saw Palmetto dokáže detoxikovať hrubé črevo aj pečeň, samozrejme, aj v tomto prípade len v rozsahu prírodného prostriedku. Je to však veľmi dobrá prevencia voči budúcim problémom.

Špecifické účinky u žien

Saw Palmetto môže pomôcť napríklad v správnej koncentrácii a pri dostatočnom užívaní proti nadmernému rastu ochlpenia, pomáha pri menštruačných bolestiach, zápaloch vaječníkov a u žien tiež očisťuje mliečne žľazy.

Saw Palmetto a jeho účinky

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Hoci Saw Palmetto nie je priamo spojené s žiadnymi príliš negatívnymi a nežiaducimi účinkami, niekedy sa môžu vyskytnúť problémy súvisiace s užívaním niektorých jeho foriem. Ide najmä o problémy tráviaceho traktu, napríklad mierne pobolievanie brucha, hnačku či zápchu. Ide však podľa mňa o ojedinelé stavy a reakciu len pri začiatku užívania.

Zároveň však existujú tri veľmi dôležité kontraindikácia vylučujúce Saw Palmetto:

tehotné ženy a dojčiace ženy by sa mali rastline vyhýbať kvôli možnému vplyvu na hormonálnu hladinu niektorých veľmi dôležitých hormónov
ak trpíte chorobami žalúdku, srdca, pečene alebo pľúc, mali by ste sa poradiť o vhodnosti užívania so svojim lekárom
problémom môže byť aj porucha hormonálnej rovnováhy a preto bez ohľadu na pohlavie by ste mali v takomto prípade Saw Palmetto radšej vymeniť za inú rastlinu

POZOR PRI RAKOVINE PROSTATY

Jedna veľmi dôležitá vec, ktorá sa síce netýka priamo nežiaducich účinkov: ak užívate extrakt alebo tabletky s obsahom Saw Palmetto, môže to spôsobiť problémy pri diagnostike rakoviny prostaty. Ak vás takéto vyšetrenie čaká, oboznámte o užívaní prípravku lekára.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Keďže rastlina sa prirodzene vyskytuje v subtropickej či tropickej oblasti planéty, len ťažko si možno predstaviť, že by ste ju dokázali vypestovať doma na záhrade. Aj keď som našiel niekde informácie o tom, že je mrazuvzdorná, ja osobne by som to neriskoval a pokiaľ sa pre pestovanie doma rozhodnete, nech je to v izbe alebo vo vyhrievanom fóliovníku.

Toto sú podmienky, ktoré si Serenoa vyžaduje pre optimálne pestovanie:

dôležité je slnko, mierny polotieň nemusí vadiť, ale dostatok svetla je základ
ideálnou pôdou je špeciálny substrátu určený pre pestovanie paliem
hnojiť rastlinu môžete, ale nie čerstvo presadenú a radšej menej a častejšie, ako veľa a v kratších intervaloch
pozor si dajte na príliš suchý vzduch, dôležitá je vlhkosť
rastlina nie je príliš odolná voči roztočom a muškám, takže ju pred nimi chráňte
z hľadiska údržby však ide o pomerne bezproblémovú rastlinu, dbajte ale na silné zakorenenie a starostlivosť najmä na úvod rastu

Čaj, tabletky, šampón a tinktúra

Čaj, tabletky, šampón a tinktúra Rastlina sa u nás dá kúpiť v rôznych formách. Sušený extrakt či prášok, tekutý extrakt, to všetko môžete využiť napríklad na výrobu domácich tinktúr, kvapiek a odvarov. Mne však príde oveľa lepšie kúpiť si hotové prípravky, zaujímavosťou je napríklad sprchový šampón s výťažkami Saw Palmetto.

Tradičnejšie formy určené pre vnútorné použitie však sú:

Čaje a odvary

Môže ísť buď o domáci čaj pripravený z extraktu Saw Palmetto, prípadne už o hotový čaj z plodov. Čaje alebo odvary, aj keď si ich spravíte doma, však nebývajú príliš účinné a čo som zistil, môže trvať niekedy aj mesiac či dva, než sa dostavia prvé viditeľné výsledky. Dôvodom je, že najviac účinné látky rastliny nie sú plne rozpustné vo vode, takže sa neuvoľnia.

Kvapky a tinktúry

Pre mužov aj pre ženy bývajú dostupné rôzne kvapky a špeciálne tinktúry. Ich cena nie je na prvý pohľad nijako vysoká, musíte však počítať aj so zodpovedajúcimi výsledkami. Zaujímavosťou je, že kvapky sa dajú použiť nielen u mužov ako afrodiziakum, ale aj u žien a to napríklad pri bolestivej menštruácii. Špeciálne kvapky pomáhajú aj na prostatu.

Tabletky

Serenoa repens vo forme gélových kapsúl je najčastejšou a podľa mňa aj najlepšou formou využitia pozitívnych účinkov tejto rastliny. Môžete si zvoliť napríklad výživové doplnky s obsahom len Saw Palmetta, prípadne v kombinácii s inými podobnými rastlinami, napríklad Macou. Ja osobne dávam prednosť tabletkám so širším zložením a jasným účinkom zameraným práve na sexuálnu stimuláciu, najmä libida. Veľkým plusom navyše je, že tieto tabletky veľakrát pomáhajú napríklad aj na zdravie prostaty.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Saw Palmetto

Užívanie a dávkovanie Saw Palmetto To, ktorú z vyššie uvedených foriem prípravku s výťažkom či obsahom Serenoa repens si vyberiete, ovplyvňuje aj užívanie a dávkovanie. Ak si spravíte čaj, viac ako 1 hrnček denne by ste nemali vypiť, pri kupovaných 3 hrnčeky. Tinktúra má maximálne dávkovanie 4 ml denne, pokiaľ budete konzumovať sušené plody, tu je maximum 1 až 2 gramy.

Aby bolo užívanie maximálne bezproblémové, držte sa aj týchto dôležitých princípov:

ak spadáte z nejakého dôvodu medzi rizikovú skupinu s možným výskytom nežiaducich účinkov, poraďte sa vopred s lekárom
dôležité je síce pravidelné užívanie, ale to, ako dlho budete konkrétny prípravok brať, zvážte aj s ohľadom na koncentráciu Saw Palmetta v ňom
ľudia s problémami pečene, kardiovaskulárnymi problémami alebo s hormonálnymi poruchami by sa mali Saw Palmettu radšej vyhýbať úplne a nájsť si nejakú náhradu

Ako fungujú tabletky s obsahom Saw Palmetto a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Saw Palmetto a prečo ich odporúčam Saw Palmetto môžete nájsť buď ako samostatný výživový doplnok, prípadne v kombinácii s niektorými inými látkami ako prípravok na zlepšenie stavu prostaty. Ak však chcete zlepšiť svoju potenciu, najlepšou voľbou sú tabletky určené na zlepšenie erekcie, libida a plodnosti, ktoré obsahujú práve extrakt z tejto rastliny.

Odporúčam ich z jedného veľmi jednoduchého dôvodu:

  • Vďaka kombinácii viacerých účinných látok a výťažkov rôznych rastlín je efekt Saw Palmetta na libido a potenciu znásobený, takže ide o najefektívnejšie využitie rastliny

Serenoa plazivá sa síce nenachádza vo všetkých značkách, ale keďže ide o pomerne účinné afrodiziakum, dostáva sa do zloženia čoraz väčšieho množstva prípravkov. Veľmi dôležité však je, aby bola podporená vhodnou kombináciou ďalších látok, ktoré umocnia jej efekt najmä v oblasti libida a zlepšenia potencie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Hoci výber konkrétnej značky nechávam samozrejme na vás, odporúčam sledovať tri dôležité faktory, ktoré sú znamením kvalitného prípravku:

prvým faktorom je certifikácia o tom, že daný prípravok spĺňa všetky normy a jeho zloženie bolo potvrdené aj testami
druhým faktorom je prítomnosť ešte aspoň jednej ďalšej rastliny v zložení výrobku, ktorá má pozitívne účinky na erekciu, libido, potenciu alebo spermatogenézu
tretím faktorom kvality sú nezávislé referencie, ktoré hodnotia danú značku tabliet s odstupom a poukazujú tak na jej pozitíva, ako aj na slabé miesta

Tabletky, ktoré som skúšal ja, nespĺňali vždy všetky tri podmienky, no tie najlepšie už áno. To, že ide o prípravky dostupné bez lekárskeho predpisu, by vás nemalo vôbec odradiť. To, či je alebo nie je niečo na lekársky recept, ešte nie je indikátorom kvality či účinnosti. Verte mi, mám s tým veľmi bohaté skúsenosti.

POZOR NA MNOŽSTVÁ A KONCENTRÁCIU

To, že sa Saw Palmetto nachádza v nejakom prípravku, ešte automaticky neznamená záruku 100 % účinkov u každého muža. Dôležité je aj to, v akom množstve sa výťažok z rastliny nachádza v produkte, rovnako ako aj to, aké ďalšie účinné látky tabletky obsahujú.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Saw Palmetto je základom viacerých tabliet určených na podporu erekcie či libida. Samozrejme, nezavrhujem ani tie, ktoré neobsahujú výťažok tejto rastliny, pretože v ich zložení sa zas nachádzajú iné dôležité látky a extrakty ďalších účinných rastlín. Nie všetky účinkujú rovnako, ale to by som ani nemohol chcieť.

Pokiaľ by ste teda chceli skúsiť tie najlepšie možné prípravky s takýmto prírodným zložením, pripravil som pre vás prehľad tabliet, s ktorými som bol ja sám najviac spokojný. Pripájam k nim aj svoje zhodnotenie a odkazy na recenzie. Nech sa páči:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.65

26 Hodnotení