Močové cesty

Močové cesty Kvalitu sexuálneho života a aj zdravie reprodukčnej sústavy ovplyvňujú tiež močová sústava a močové cesty. Významom vylučovacej sústavy totiž nie je len prečisťovanie tela od škodlivých látok a ich vylúčenie von, ale mnoho infekcií a zápalov spojených s močovými cestami sa môže dostať aj do pohlavnej sústavy a narušiť jej funkciu.

Nejde len o bolesti alebo prechladnutie močových ciest, čo sú najčastejšie ochorenia a príznaky, ale aj o celkový stav a funkčnosť jednotlivých orgánov močovej sústavy. Z tohto pohľadu sú najrizikovejšie najmä dolné močové cesty a obzvlášť u žien.

Nakoľko je téma vzťahu močovej sústavy a pohlavného zdravia naozaj komplexná, rozhodol som sa pozrieť na túto problematiku v celej jej šírke. Povieme si preto napríklad aj to, čo na močové cesty vplýva a či čaje, bylinky alebo brusnice naozaj pomáhajú na ich zdravý stav.

Čo sú močové cesty

Čo sú močové cesty Močová sústava je dôležitou súčasťou hlavne kvôli očisťujúcej funkcii. Pomocou obličiek, čo sú základný filtračný orgán v tele, dochádza k očisteniu krvi od odpadových látok, toxínov, ale aj od zbytočne nahromadených minerálov a iných stopových prvkov.

Samotná vylučovacia sústava je tvorená obličkami, močovodmi, močovým mechúrom a močovou trubicou, pričom tieto orgány sa nazývajú niekedy aj močové cesty

Základnou funkciou je odvod nadbytočných a odpadových látok z tela, z hľadiska anatómie sú jednotlivé časti močovej sústavy dôležité aj pre niektoré sexuálne funkcie

Z hľadiska fungovania je močová sústava u žien a aj u mužov rovnaká

Močové cesty sú v mnohých ohľadoch najdôležitejšie pre dlhodobo zdravé fungovanie ľudského tela. Ak príde k poklesu funkčnosti vylučovacieho systému, dochádza k hromadeniu nebezpečných látok v tele a následkom toho sú ovplyvnené napríklad aj krvný tlak a kardiovaskulárny systém, rovnako tak aj hormonálna rovnováha.

Ak ide o detailnejší pohľad z biologického významu, vylučovacia sústava:

tvorí, skladuje, vedie a odstraňuje moč z tela, zároveň aj reguluje objem a chemické zloženie krvi hlavne z pohľadu minerálov a stopových prvkov
reguluje rovnováhu tekutín v tele, filtruje a odvádza nadmerné tekutiny z tela a pomocou močového mechúra a močovej trubice ich vypúšťa mimo tela
podporuje tvorbu červených krviniek prostredníctvom ovplyvňovania hormónov, vylučuje špecifické hormóny a má vplyv aj na udržiavanie pH vnútorného prostredia

Princíp fungovania celej močovej sústavy je založený na spolupráci jednotlivých orgánov a ich častí. Obličky majú za cieľ prefiltrovať krv a zhromaždiť odpadové látky a močovinu, odtiaľ sa potom cez močovody postupne dostávajú tieto látky do močového mechúra a z neho sa jednorazovo cez močovú trubicu vylúčia vo forme moču von z tela.

V súvislosti s močovou sústavou a močovými cestami existuje aj niekoľko zaujímavostí:

dospelý človek by mal prijať denne aspoň 2 litre vody, pričom do močového mechúra sa maximálne zmestí od 1 do 1,5 litra
obličky ako najdôležitejší orgán močovej sústavy pracujú nepretržite 24 hodín denne a svoju filtračnú funkciu si vedia plniť aj v prípade polovičného výkonu
mnoho bakteriálnych infekcií, ktoré spadajú medzi pohlavne prenosné choroby, sa dostáva aj do močovej sústavy a to kvôli blízkosti močového a pohlavného systému

ANTIBIOTIKÁ AJ PROBIOTIKÁ

Dolné aj horné močové cesty môžu byť napadnuté infekciami, najčastejšie bakteriálneho typu. Veľa ľudí v tomto prípade užíva antibiotiká, no tie môžu spôsobiť problémy aj s niektorými pozitívnymi baktériami. Ak budete liečiť močové cesty liekmi, nezabudnite na probiotiká.

Najdôležitejšie časti močových ciest

Najdôležitejšie časti močových ciest Močová sústava je u žien aj u mužov rovnaká z hľadiska jej častí a orgánov. Anatómia či veľkosť niektorých častí sa však odlišuje, napríklad u mužov na močový mechúr z dolnej strany tlačí prostata, ženy zas majú oveľa kratšiu močovú trubicu. To je aj dôvod, prečo treba vnímať u mužov a u žien močové cesty so všetkými ich špecifikami.

Vylučovacia sústava sa skladá z týchto častí:

Močová trubica: Najviditeľnejšou časťou močovej sústavy je močová trubica. U mužov je tak súčasťou vylučovacej, ako aj pohlavnej sústavy, nakoľko okrem odvodu moču spĺňa aj transportnú funkciu pre ejakulát. Samotná trubica začína v močovom mechúre a kým  u mužov ústí na konci penisu, u žien medzi klitorisom a pošvou.

Močový mechúr: Moč, ako ho poznáme pri vylučovaní na toalete, získava svoju podobu najmä v močovom mechúre. Ten má fyziologicky objem od 200 do 300 cm3, no má zároveň aj funkciu roztiahnutia sa pri jeho naplnení. U mužov môže útlak močového mechúra spôsobiť zväčšená prostata, u žien zas dochádza k tlaku najčastejšie v tehotenstve.

Močovody: Trubicový orgán párového typu, to sú močovody. V ľudskom organizme sú dva močovody, každý z nich vedie od obličiek do močového mechúra z inej strany. Močovody sú nerovnako dlhé, ich zmyslom je transport moču z obličiek a jeho dávkovanie do mechúra po častiach. Keďže majú viacero záhybov, bežne sa v nich zachytia močové kamene.

Obličky: Posledným orgánom, ktorý je však najvýznamnejším, sú obličky. Aj v tomto prípade ide o párový orgán, ktorý dosahuje rozmer až 12 cm, zmyslom orgánu je filtrácia odpadových a nadbytočných látok z krvi a ich odvod von z tela. Oslabenie alebo zlyhávanie funkcie obličiek sa odrazí nielen na močovej sústave, ale aj v celom tele.

Príznaky, poruchy, problémy a ochorenia spojené s močovými cestami

Príznaky, poruchy, problémy a ochorenia spojené s močovými cestami Problémy a choroby močových ciest a močovej sústavy sa najčastejšie prejavujú buď bolestivými príznakmi alebo symptómami spojenými so zmenami pravidelnosti močenia. Medzi najčastejšie ochorenia patria problémy narušujúce správnu funkčnosť tvorby a vylučovania moču, mnohé z nich majú súvis aj s pohlavnou sústavou.

Toto sú najbežnejšie príznaky a poruchy vyskytujúce sa u mužov aj u žien:

Bolesti a pálenie: Veľmi častým a najviac viditeľným prejavom problémov sú bolesti. Tie môžu nastať počas močenia, ale aj mimo neho. Najčastejšie sú v oblasti podbruška a panvy, v prípade bolesti obličiek tiež na krížoch. Druhým typom bolesti sú pocity pálenia a rezania počas močenia. Tieto príznaky sú typické hlavne pre infekcie, zápaly alebo močové kamene.

Problémy s močením: Veľmi často sa ochorenia a poruchy močových ciest prejavia aj na pravidelnosti močenia. Nadmerne časté močenie môže byť prejavom zápalu a hyperaktívneho močového mechúra, naopak močenie malého množstva a menej často môže ísť o prejav močových kameňov. Krv v moči zas znamená zvýšené riziko výskytu nádoru alebo cysty.

Inkontinencia: Za týmto pomenovaním je v podstate únik moču a to bez možnosti jeho kontroly alebo zastavenia. Inkontinencia môže vzniknúť v dôsledku oslabenia svalstva zvierača v močovom mechúre, oslabenia svalstva panvového dna, ale aj ako stresová inkontinencia. Môže ísť o príznak dlhodobo neliečeného chronického zápalu močových ciest.

Zápaly a infekcie: Zápaly postihujú močové cesty najviac, najčastejšie dolných močových ciest a močového mechúra. Vyskytujú sa vo väčšej miere u žien, pričom obvykle majú podobu bakteriálnej infekcie, niekedy môžu byť vyvolané aj pohlavne prenosnou chlamýdiovou infekciou. Za neinfekčnými zápalmi sú najčastejšie obličkové kamene.

Močové kamene: Posledným veľmi častým problémom spojeným s močovou sústavou sú močové kamene. Tie vznikajú v močovom mechúre, pričom sa môžu posúvať ďalej do močovej rúry, kde spôsobia prekážku odtoku moču. To isté platí o obličkových kameňoch, ktoré sa zasekávajú v močovodoch. Oba stavy sú sprevádzané prudkou kolikou.

NEPODCEŇUJTE NÁVŠTEVU U LEKÁRA

Viaceré, aj vážnejšie, ochorenia močovej sústavy sa môžu prejavovať na úvod len veľmi miernymi alebo všeobecnými symptómami. Odporúčam nepodceňovať ani ten najjemnejší prejav a v prípade podozrenia vyhľadať lekára. Skorá diagnostika zlepšuje prognózu liečby.

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu močových ciest

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu močového mechúra Nakoľko močová sústava je založená na pravidelnom striedaní prijímania tekutín a ich výdaju, najlepším spôsobom, ako podporiť a zlepšiť jej stav, je ovplyvniť všetky pozitívne a negatívne faktory vyplývajúce zo životosprávy a životného štýlu.

Podpora vylučovacej sústavy zahŕňa pravidelný pitný režim, obmedzenie škodlivých nápojov, jedál a faktorov, ale zároveň aj prírodnú podporu a preventívne pôsobenie

Ja, ale aj moja partnerka, sme v minulosti prekonali viacero problémov týkajúcich sa močových ciest. Bežne šlo o infekcie a zápaly, o niečo menej často sa objavovali aj problémy s močovými kameňmi. Odporúčam každému, aby sa snažil radšej problémom predchádzať, je to totiž oveľa pohodlnejšie, ako riešiť problémy s močením a iné nepríjemné symptómy.

Toto sú veci a oblasti, ktoré môžete ovplyvniť najviac:

dodržujte pitný režim, vypite 2 a ž 3 litre tekutín každý deň
najlepšie je piť čistú vodu, vyhýbajte sa naopak alkoholu a kofeínovým nápojom, problémom sú aj sladené limonády alebo vody s veľkým obsahom minerálov
medzi negatívne faktory patrí aj fajčenie, stres, konzumácia potravín s obsahom soli, cukru a tuku, takže tieto faktory sa snažte minimalizovať a čo najviac obmedziť
naopak, ovocie a zelenina s obsahom vitamínov D alebo C sú veľmi žiadané, špeciálne na prečistenie močových ciest odporúčam brusnice, maliny, čučoriedky alebo hrozno
dostatočný pohyb je zárukou spoľahlivého fungovania nielen celého organizmu, ale aj vhodnou prevenciou pred močovými kameňmi, rovnako tak pravidelné močenie
využívajte aj prostriedky, ktoré nám dala príroda v podobe rôznych rastlín a bylín močopudnými a prečisťujúcimi účinkami na vylučovaciu sústavu a močové cesty, veľmi známe sú napríklad rôzne bylinkové urologické čaje

Najčastejšie otázky o močových cestách

Najčastejšie otázky o močových cestách O močové cesty sa zaujímajú muži aj ženy vo veľmi podobnej miere a to hlavne vtedy, ak príde k výskytu nejakých problémov. Aby som tému o močových cestách vyčerpal na maximum, rozhodol som sa pozrieť do praxe na tie otázky a dotazy, ktoré sa pýtate najviac. Nech sa páči, toto sú veci, ktoré vás zaujímajú najčastejšie:

Má vplyv na stav vylučovacieho systému aj pohlavný život?

Áno, dokonca to platí aj opačne, v mnohých prípadoch obe sústavy spolu súvisia. Najviac to vidno na infekčných ochoreniach, napríklad pri bakteriálnych alebo chlamýdiových infekciách. Pri novom partnerovi preto dodržujte zásadu bezpečného a chráneného styku.

Môže zápal močových ciest alebo močového mechúra spôsobiť chlad?

Nízka teplota sama o sebe infekciu ani zápal nespôsobí, ale je významným rizikovým faktorom, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť, že sa tak stane. Najmä v prechodnom období by si mali ľudia dávať pozor na obliekanie a na to, aby močové cesty nevystavovali zime.

Koho najviac postihujú problémy a ochorenia močovej sústavy?

Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia vo veku nad 40 alebo nad 50 rokov a to hlavne v prípadoch inkontinencie spôsobenej oslabením svalstva panvového dna alebo svalstva zvierača. Zápaly a infekcie sú zas rizikovejšie pre ženy, ktoré majú kratšiu močovú trubicu.

Môže byť aj bežná infekcia močových ciest nejakým spôsobom riziková?

Áno, platí to najmä o infekciách s veľmi slabými prejavmi, ktoré nie sú dostatočne preliečené. Infekcia sa totiž dostane z dolných močových ciest nahor až do obličiek, kde môže spôsobiť chronický zápal. Výsledkom je postupné oslabovanie obličiek a niekedy až ich zlyhanie.

Má na problémy a choroby vylučovacej sústavy vplyv aj hygiena?

Áno, ale nielen tá nedostatočná, ale aj tá prehnaná. Nízka hygiena intímnych partií je problémom najmä pre vstup infekcie u žien, ale všeobecne nie je dobrá ani príliš nadmerná hygiena a časté umývanie. Naruší sa tak ochrana sliznice alebo príde aj k jej podráždeniu.

Ako fungujú tabletky na podporu močových ciest a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu močových ciest a prečo ich odporúčam Prírodná liečba sa dostáva v poslednom období čoraz viac do popredia aj v prípade problémov s močovými cestami. Ja sám som vyskúšal pri rôznych menej závažných infekciách a zápaloch tabletky obsahujúce rastlinné a bylinné extrakty a osvedčili sa mi.

Namiesto čajov tak existujú aj oveľa pohodlnejšie formy a to tabliet:

Z hľadiska účinku sú tieto tabletky založené na bylinách alebo ich extraktoch pôsobiacich na prečistenie močových ciev a pôsobenie proti bakteriálnym infekciám

Najčastejšie sa v týchto tabletkách nachádza napríklad D-manóza alebo extrakt z Brusnice veľkoplodej. Obe tieto látky podporujú prečistenie močových ciest, odplavenie baktérií a zníženie priľnavosti baktérií na stenu a sliznicu močových ciest. Podobné pôsobia aj rastlinné extrakty, napríklad zo Zlatobyle obyčajnej alebo Kapucínky väčšej.

Okrem toho prinášajú tieto tabletky aj tieto výhody:

pôsobia na močové cesty komplexne a celkovo na všetky ich časti, ich účinky teda nie sú izolované len na močový mechúr alebo trubicu
nakoľko je pôsobenie založené na prírodných a prirodzených látkach, netreba sa obávať vážnejších vedľajších účinkov
tabletky si viete kúpiť bez predošlej návštevy lekára a možno ich použiť aj na podporu lekárom odporúčanej terapie antibiotikami

Na trhu sú dostupné prípravky s rôznym spôsobom účinku a dávkovania, takže o výber určite nie je núdza. Môžete si nájsť tabletky na akútne infekcie a problémy s močovými cestami, ktoré sa užívajú kratšiu dobu, ale aj také, ktoré sú vhodné na dlhodobú prevenciu.

KÚPA AJ Z INTERNETOVEJ LEKÁRNE

Nakoľko tieto tabletky sú dostupné bez predpisu alebo inej indikácie, viete si ich kúpiť nielen v kamennej lekárni, ale aj v tej internetovej. Všetko tak vybavíte za pár minút, z pohodlia domova a kuriér vám tabletky prinesie až domov. V niektorých prípadoch aj do 24 hodín.

Tabletky, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi Prípravky určené na podporu zdravého fungovania močových ciest môžu využívať muži aj ženy, v prípade niektorých značiek dokonca aj deti. Ja aj moja partnerka máme s týmito tabletkami veľa skúseností, v minulosti sme vystriedali veľké množstvo značiek. Hoci skoro všetky sú na prvý pohľad rovnaké, sú tu rozdiely pri účinkoch v praxi.

Pri výbere sa preto riaďte nielen tým, čo sľubuje výrobca na obale, ale najmä referenciami a skúsenosti z reálneho užívania. Sledujte úspešnosť aj intenzitu účinkov. Ak by ste sa chceli inšpirovať, v tomto prehľade nájdete značky, ktoré sa nám osvedčili najviac:

ProduktHodnotenieOverená kúpaRecenzia
1. Urixin
Prejsť do obchoduMoja recenzia
2. Urinal Akut FORTE
Prejsť do obchoduMoja recenzia
4. Uroval manosa AKUT
Prejsť do obchoduMoja recenzia
5. Rowatinex
Prejsť do obchoduMoja recenzia
6. Canephron
Prejsť do obchoduMoja recenzia