Byliny na prostatu

Byliny na prostatu Prostata u mužov a problémy s ňou patria medzi najviac podceňované fenomény dnešnej doby. Predstojnica, ako sa táto žľaza odborne nazýva, je však orgánom s dominantným vplyvom na potenciu a plodnosť muža. V prostate sa tvorí prostatický sekrét, ktorý tvorí až tretinu objemu ejakulátu a jeho úlohou je zvýšiť šancu spermií na oplodnenie vajíčka.

Muži si problémy s prostatou najčastejšie uvedomia až vtedy, ak začnú mať problémy s močením. To je spôsobené tým, že prostata tesne susedí s močovým mechúrom a akékoľvek problémy s ňou ovplyvnia aj činnosť a stav mechúra a dolných močových ciest.

Postupom veku dochádza v prostate k zväčšovaniu a práve vtedy sa začnú objavovať prvé príznaky a symptómy. Nakoľko ani ja už nie som najmladší, mám s tým svoje skúsenosti. Riešenie som našiel práve v sile prírody a to pomocou niektorých rastlín.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Najčastejšie problémy s prostatou

Najčastejšie problémy s prostatou Prostata je malý žľaznatý orgán vo veľkosti gaštana, ktorý je previazaný s močovými cestami aj pohlavnou sústavou. To môže spôsobiť viaceré typy problémov a porúch. Nie všetky sú riešiteľné bez pomoci lekára, napríklad nádory či cysty bylinkami jednoducho nevyriešite.

S prostatou sú však spojené aj menej závažné problémy:

najčastejšie ide o nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré prebieha pomaly a prirodzene napríklad aj v dôsledku veku
objavujú sa aj zápaly prostaty, buď akútneho alebo chronického typu, niekedy môžu byť aj neinfekčné, v zásade však majú bakteriálny pôvod
oba tieto problémy sa prejavia negatívne na plodnosti muža, ale tiež aj na spôsobe fungovania močovej sústavy a na močení

Práve na tieto dva spomínané problémy môžu byť súčasťou podpornej terapie práve spomínané bylinky. Využívajú sa aj v rámci prevencie alebo na podporu správnej funkčnosti prostaty pri tvorbe prostatického sekrétu. Treba však tiež povedať, že tieto bylinky majú zväčša len symptomatické účinky a preto je dobré ich skombinovať aj s inou liečbou.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Zloženie, účinky a užívanie bylín na prostatu

Zloženie, účinky a užívanie bylín na prostatu Využitie rastlín na problémy s prostatou sa stáva čoraz populárnejšie a rozšírenejšie. Ja len dodávam, že to je dobre, znova sa totiž vraciame k tomu, čo poznali naši predkovia. Podobne ako s potenciou či močovými cestami, aj na prostatu existujú účinné rastliny.

Bylinky pochopiteľne nemajú silu zmenšiť zhubné zväčšenie prostaty alebo si poradiť s nejakým vážnym zápalom. Môžu však podporovať správne fungovanie prostaty a udržať jej zdravý stav čo najdlhšie. Práve preto ich odporúčam nielen vtedy, ak budete mať nejaké problémy, ale hlavne na preventívne pôsobenie do budúcnosti.

Tieto rastliny majú nasledovný mechanizmus účinkov a pôsobenia:

pomáhajú udržať funkcie, zdravie a prirodzenú veľkosť prostaty

zlepšujú stav močovej sústavy a zmierňujú problémy s močením

niektoré pôsobia aj antibakteriálne a antioxidačne na prostatu a močové cesty

pomáhajú aj na hladinu testosterónu a aj na spermatogenézu

prispievajú k prevencii voči zápalom a infekciám prostaty

Bylinky v prípade prostaty teda prispievajú hlavne k jej zdravému fungovaniu. To, že ide o naozaj pozitívne a viditeľné účinky, môžem potvrdiť aj ja sám a to na základe skúseností. Nie však len vo forme bylinkových čajov, ale aj na základe užívania prípravkov, kde sa nachádzajú rastlinné extrakty a výťažky z týchto bylín.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

VPLYV AJ NA SEXUÁLNU VITALITU

Nakoľko prostata je súčasťou pohlavnej sústavy, ovplyvňujú byliny a rastliny určené na jej podporu aj sexuálne funkcie. Najviac to vidno u rastlín podporujúcich nielen prostatu, ale aj hladinu testosterónu. To má pozitívny vplyv u mužov aj na libido a sexuálny apetít.

Najlepšie byliny na prostatu

Saw Palmetto

Saw Palmetto – Serenoa repens Saw Palmetto, alebo odborne Serenoa repens, je pomerne známa zložka viacerých prípravkov na podporu potencie a erekcie. Ide o palmovitú rastlinu pochádzajúcu pôvodne z oblasti Floridy, ktorá sa pôvodne využívala na problémy s prostatou.

Serenoa plazivá obsahuje zmes viacerých účinných prírodných látok, najmä ide o flavonoidy, fytosteroly, polysacharidy, mastné kyseliny a triglyceridy

Rastlina sa v rôznych formách využíva v rámci ľudovej medicíny najmä na:

zvýšenie libida a sexuálnej energie, nakoľko viaceré látky v jej obsahu účinkujú v našom tele ako hormóny a preto ide o výkonné prírodné afrodiziakum
podporu zdravého fungovania prostaty a to vrátane jej zápalov
zlepšenie chuti do jedla a zlepšenie trávenia
detoxikáciu a na obmedzenie vplyvu voľných radikálov na bunky
podporu vitality a to tak po psychickej, ako aj po fyzickej stránke
zmiernenie symptómov niektorých ženských chorôb či menštruačných problémov

To, či má rastlina aj nejaké negatívne účinky, som rozoberal podrobnejšie v mojom článku zameranom detailne na Saw Palmetto. Nájdete tu aj to, v akých produktoch ho môžete nájsť. Ak chcete čo najviac podporiť najmä kvalitu erekcie a zvýšiť sexuálnu chuť, odporúčam tabletky, ktoré obsahujú aj Saw Palmetto. Ja som najviac spokojný s týmito:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Kotvičník zemný

Kotvičník zemný – Tribulus Terrestris Tribulus Terrestris, hovorí vám to niečo? Určite áno, veď ide o rastlinu pochádzajúcu z Ázie, ktorá sa čoraz častejšie objavuje v zložení rôznych výživových doplnkov určených pre mužov. Dnes ju možno nájsť už aj v Afrike alebo Oceánii.

Kotvičník je významný svojim zložením, nakoľko obsahuje účinné sapogeníny, bioflavonidy, steroidy, živice, fytosteroly, vitamíny a samozrejme aj minerály

A aké má rastlina využitie? Jej účinky na náš organizmus sú pomerne široké:

najdôležitejším účinkom Kotvičníka zemného je jeho podpora potencie, najmä zvýšením libida a to pôsobením na stimuláciu testosterónu u mužov
dôležité je aj to, že Tribulus Terrestris pomáha uvoľniť hladkú svalovinu ciev a tým podporuje lepšiu a kvalitnejšiu erekciu
rastlina pomáha aj lepšiemu tráveniu a metabolizmu
ak si chcete oddýchnuť a upokojiť napríklad podráždené nervy, je to skvelý pomocník
podporný účinok dosahuje aj pri raste svalovej hmoty a aj pri spomalení starnutia

Dobrou správou je, že na rozdiel od mnohých iných bylín, je užívanie väčšinou bez vedľajších účinkov. Čo sa týka formy užívania, vybrať si môžete čaj, tinktúru alebo kvapky, ako o tom píšem aj vo svojej recenzii Kotvičníka. Ak sa rozhodnete pre tabletky na podporu libida či erekcie, pripájam sem zoznam značiek, ktoré majú podľa mňa najlepšiu účinnosť:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Časté otázky

Časté otázky Je možné užívať byliny na prostatu dlhšiu dobu? Aké formy rastlinných prípravkov sú najlepšie pre mužov? Nielen tieto otázky sa veľmi často vyskytujú na internetových fórach a v diskusiách. Aby som túto tému poňal informačne čo najkomplexnejšie, na tie najčastejšie otázky a dotazy teraz odpoviem:

Pre koho sú byliny na prostatu a jej podporu najvhodnejšie?

Problémy s prostatou, najmä jej zväčšenie alebo zhoršenie funkcie kvôli zápalom, majú prevažne muži vo veku nad 40 rokov. Pre túto skupinu majú preto byliny najviac pozitívny a najviac viditeľný efekt a to aj v rámci prevencie, nielen na aktuálne poruchy.

Môžu rastliny naozaj spomaliť zväčšenie prostaty?

Niektoré rastliny skutočne majú vplyv na udržanie zdravej veľkosti prostaty a to hlavne v rámci prevencie voči benígnemu zväčšeniu prostaty. Napríklad Saw Palmetto zabraňuje premene testosterónu na dihydrotestosterón, ktorý môže spôsobiť zväčšenie prostaty.

Na čo ďalšie u muža ešte rastliny na prostatu pôsobia?

Okrem podpory zdravia prostaty sú badateľné vplyvy ešte v dvoch oblastiach. Prvou je lepšie močenie a prečistenie močových ciest, čo pôsobí preventívne aj voči zápalom. Druhou je podpora na libido a celkovo na sexuálnu energiu, čo muži tiež určite ocenia.

Sú lepšie bylinkové čaje alebo prípravky vo forme tabliet?

Jednoznačne druhá možnosť, nakoľko v tomto prípade získavate v jednom produkte výťažky a extrakty z viacerých rastlín a môžu sa tak znásobiť ich účinky. Prípravky majú aj vysokú koncentráciu týchto účinných látok, čo zlepší ich efektivitu.

Ako dlho je potrebné byliny užívať, aby prišlo k zlepšeniu?

Ak budete užívať čisto len čaje alebo odvary, ktoré si spravíte doma, môžete tak robiť aj mesiac či dva. Pokiaľ zvolíte prípravky vo forme tabliet, tam sa riaďte dávkovaním na príbalovom letáku. Niektoré sa užívajú 2 týždne, iné aj 2 mesiace.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Byliny na prostatu a skúsenosti s nimi

Byliny na prostatu a skúsenosti s nimi Ja sám som mal už niekoľkokrát problém s prostatou, našťastie nešlo nikdy o nič príliš vážne. Práve preto som aj siahol po bylinách a musím povedať, že sa mi osvedčili. Obľúbil som si ich najmä v podobe prípravkov, čiže tabliet na perorálne užitie.

Prečo práve tabliet? Majú totiž tieto výhody:

tablety pôsobia obvykle v širšom meradle, nielen na prostatu, ale aj na plodnosť alebo fungovanie močových ciest
sú dostupné bez predpisu alebo lekárskeho vyšetrenia, mnoho značiek si viete kúpiť aj z eshopov ich oficiálnych výrobcov
majú minimum kontraindikácií aj vedľajších účinkov, za čo prípravky vďačia najmä prírodnému zloženiu účinných látok

Pochopiteľne, tieto plusy majú priame či nepriame prepojenie práve na rastliny. Vďaka nim je totiž pôsobenie prirodzené a je možné aj bezproblémové užívanie. Na úplne všetky problémy s prostatou síce bylinky nepomôžu, ale na tie najčastejšie áno. Odporúčam k tomu pridať aj režimové opatrenia týkajúce sa životosprávy.

Bylín pomáhajúcich na prostatu je viac, najznámejšie sú tieto:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty