Kotvičník zemný – Tribulus Terrestris

Kotvičník zemný - Tribulus Terrestris

Kotvičník zemný, nazývaný aj Tribulus Terrestris, je rastlina pochádzajúca pôvodne z Ázie, ktorá bola už pred 15 storočiami známa pre svoje blahodarné účinky na vitalitu organizmu. Už v starej Číne vedeli tamojší obyvatelia, že v tejto byline sa nachádza veľká sila pomáhajúca pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Možno sa pýtate, prečo spomínam Kotvičník zemný práve v súvislosti s erekciou a potenciou. Odpoveď je veľmi jednoduchá: ide o rastlinu ovplyvňujúcu libido a potenciu, ale napríklad aj priaznivo vplývajúcu na prostatu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Táto rastlina je natoľko dôležitá a fascinujúca, že som sa rozhodol o nej napísať niečo bližšie a priblížiť vám jej účinky ako aj možnosti využitia v praxi. Ja sám som bol veľmi pozitívne prekvapený jej účinkami na môj organizmus a moju potenciu.

Kotvičník zemný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Kotvičník zemný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Tribulus Terrestris je zelená rastlina so žltými kvetmi, ktorá nie je náročná na okolité podmienky. Môže rásť tak na suchých miestach, ako aj na pastvinách, pozdĺž riek a vo voľnej pôde. Rastlina dnes rastie na území Ázie, Afriky, Európy aj Oceánie, avšak pre kvalitný účinok nie je dôležitý ani tak kontinent, ako konkrétne podmienky na mieste rastu.

  • Kotvičník je jednoročná ťahavá bylina, ktorá sa zaraďuje do čeľade kacibových
  • Stonka rastliny je dlhá 10 až 60 cm, je dlhá, má pomerne jednoduché vetvenie a listy sú pozdĺžneho tvaru
  • Plod je tvrdý v hviezdicovom tvare, pričom po stranách má špicaté a tvrdé ostne

Rastlina pochádza z Ázie, ale dnes sa veľmi hojne vyskytuje napríklad aj v oblasti Balkánu. Známy je napríklad bulharský Kotvičník zemný, ktorý obsahuje mimoriadne vysokú koncentráciu látky zvanej protodioscín. Tá je dôležitá práve pre mužov z pohľadu erekcie a potencie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tribulus Terrestris má pomerne široké využitie:

bylina sa používa pri problémoch s erekciou, ale najmä pri problémoch s nízkou hladinou testosterónu u mužov a estragénu u žien
indiánske kmene v minulosti využívali rastlinu aj pre jej močopudné, antiseptické a protizápalové účinky
Kotvičník sa využíva napríklad aj pri problémoch s prostatou a pomáha pri liečbe zvýšeného obsahu cholesterolu

Rastlinu môžete pestovať aj v domácich podmienkach, či už na záhrade, alebo v črepníku s dostatočným priemerom, aspoň 20 cm. Ideálnym miestom sú suché a slneční miesta, menej sa darí tým pestovateľom, ktorí bylinu pestujú v interiéroch. Ak sa rozhodnete pre domáce pestovanie, zber je len raz do roka.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak by ste chceli vedieť viac o samotnej rastline, odporúčam ako dobrý zdroj zaujímavých a užitočných informácií článok na Wikipédii. Dozviete sa viac o popise, rozšírení, účinkoch a obsiahnutých látkach v rastline.

Látky a zloženie rastliny Tribulus Terrestris

Látky a zloženie rastliny Tribulus Terrestris Kotvičník zemný je pre nás zaujímavý svojím zložením, pričom rastlina sa využíva celá, nielen napríklad jej plody či listy. Samozrejme, plody či kvety obsahujú mierne odlišné látky, ktoré sa však dopĺňajú a aj vďaka tomu má Kotvičník také pozitívne účinky.

Toto sú najdôležitejšie látky obsiahnuté v byline:

Všeobecne: Rastlina obsahuje všeobecne predovšetkým sapogeníny, najmä chlorgenín, gitigenín, diosgenín, ruskogenín a trogoghenín. Okrem toho je Kotvičník bohatý aj na alkaloidy, najmä harmin a harman, tiež na bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, triesloviny a živicu. Veľký je obsah fytosterolovo a sterínov, rovnako tak niektoré časti rastliny obsahujú aj vitamíny a minerály.

V kvetoch: Kvety Kotvičníka zemného obsahujú steríny, najmä stigmasterín, campestrin a beta-sitosterín. Nachádzajú sa tu aj steroidy, napríklad diosgenín, ale aj flavonid campherol, alkaloidy, rutín a quercetín.

V plodoch a semenách: Plody sú na rastline najbohatším zdrojom prírodných anabolických steroidov označovaných ako fytosteroly. V semenách aj plodoch sa nachádzajú alkaloidy, oleje, kyselina linolová a linoleová, kyselina stearová a kyselina behenová. Tieto časti rastliny sú taktiež bohaté na živicu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

V listoch a vňati: Čo sa týka listov a vňati, nájdete tu tiež alkaloidy, triesloviny, flavonoidy, steroidné saponíny a živicu. Listy sú bohaté aj na vitamín C. Listy a vňať majú v sušine tiež bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a minerálne látky.

V koreni: Koreň rastliny je bohatý najmä na fytosteroly. Tribulus Terrestris je unikátny najmä konkrétnou zmesou fytosterolov nachádzajúcich sa v jeho koreňoch, vďaka čomu je koreň veľmi často využívaný ako základ výživových doplnkov určených pre zlepšenie vitality tela a na podporu pohlavných funkcií.

Kotvičník zemný - popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Kotvičník zemný a jeho účinky

Kotvičník zemný a jeho účinky Efekt rastliny je veľmi bohatý a jej priaznivé účinky sú známe už storočia. Vďaka tomu, že dnes sa do popredia znova dostáva prírodný spôsob riešenia viacerých problémov, je aj Tribulus Terrestris oveľa viac v hľadáčiku mužov či žien po celom svete. Najmä zmes fytosterolov je unikátna a aj preto je bylina veľmi vyhľadávaná a využívaná.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najdôležitejšie účinky, ktoré má:

Zvýšenie libida, sexuálnej chuti a potencie

Toto je zrejme najdôležitejší účinok, kvôli ktorému o Kotvičníku píšem. Už po 30 dňoch užívania výťažkov či extraktov z rastliny môže prísť k zvýšeniu hladiny testosterónu u mužov a estrogénu či progesterónu u žien, čo má priamo vplyv na zvýšenie libida. Navyše rastlina pomáha uvoľniť hladkú svalovinu ciev prekrvujúcich pohlavnú sústavu, čo zlepšuje erekciu. Pozitívny vplyv je aj na zlepšenie pohyblivosti spermií.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Zlepšenie zdravia pohlavnej aj vylučovacej sústavy

Ak vám záleží nielen na lepšej potencii, ale aj na zdraví vašej pohlavnej a močovej sústavy, je Tribulus Terrestris veľmi dobrou voľbou. Prispieva totiž napríklad k zlepšeniu fungovania prostaty a pomáha aj pri zlepšení stavu vylučovania. Tribulus totiž pôsobí močopudne, vďaka čomu sa močové cesty častejšie prečisťujú a sú v lepšej kondícií. Rastlina sa využíva aj pri zväčšení prostaty ako doplnková podpora.

Podpora metabolizmu

Podpora metabolizmu, najmä zlepšenie trávenia a zvýšenie jeho efektívnosti, je rovnako tak dôležitým priaznivým účinkom. Platí to tak pre mladších ako aj starších ľudí a napríklad ten, kto má problém s vysokou hladinou cholesterolu vplyvom nesprávnej životosprávy, si tiež príde na svoje.

Podpora svalstva

Už prvé pokusy a štúdie pred 30 rokmi ukázali, že Tribulus Terrestris má pri správnom užívaní podporný účinok na rast svalovej hmoty a zlepšenie jej stavu. Obľúbený je tak najmä u športovcov a kulturistov, ale napríklad aj u seniorov, ktorí sú na tom v tomto ohľade väčšinou zle.

Zlepšenie vitality

Zlepšenie výkonnosti organizmu, potlačenie nespavosti, depresie, napätia a podráždenosti, to všetko vplýva na zvýšenie vitality. Tieto účinky dosahuje Kotvičník najmä vďaka svojmu zloženiu a ak máte problém s nadmernou únavou alebo má váš organizmus problém s regeneráciou, môžem užívanie rastliny len a len odporučiť. Získate totiž naozaj veľmi dobrý zdroj životnej energie.

Ďalšie účinky

Užívanie Kotvičníka so sebou prináša aj pozitívne efekty pri prečistení organizmu, redukcii telesného tuku, zmierňovaní problémov s menopauzou, zlepšení fungovania imunitného systému, zlepšení stavu kardiovaskulárneho systému a spomalení starnutia. Samozrejme, miera a viditeľnosť týchto účinkov je u každého značne individuálna.

Kotvičník zemný a jeho účinky

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Jedna z vecí, ktoré sa mi najviac na Tribuluse páčia, sú takmer nulové nežiaduce účinky. viacero iných bylín, ktoré poznám a ktoré som vyskúšal, síce majú priaznivé účinky na sexuálne zdravie, ale bohužiaľ prinášali aj niektoré vedľajšie účinky najmä v súvislosti s tráviacou sústavou. Tu je to našťastie lepšie.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Niektoré veci by ste ale mali aj tak dodržiavať:

ak máte žalúdočné vredy alebo významné poruchy trávenia, vyriešte si tieto problémy skôr, ako začnete bylinu alebo prípravky z nej užívať
to isté platí aj v prípade, že trpíte ochoreniami pečene, čo je kontraindikácia k užívaniu Kotvičníka zemného
pokiaľ trpíte nádorovým ochorením, napríklad týkajúcim sa pohlavnej sústavy, taktiež nie je Tribulus Terrestris pre vás vhodný kvôli možným vedľajším účinkom

SPRÁVNE DÁVKOVANIE A UŽÍVANIE

Aby ste sa maximálne vyhli akýmkoľvek nežiaducim účinkom, odporúčam dodržiavať vždy maximálnu dennú dávku a nepreháňať to ani s kombináciou rôznych foriem a typov užívania rastliny. Neplatí totiž, že viac znamená vždy lepšie.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak nechcete rastlinu alebo jej časti kupovať, môžete si ju za istých okolností pestovať aj doma. Dôležité je, aby rastlina mala dostatok slnka, nebola vystavená príliš veľkej vlhkosti a aby ste ju ochránili pred škodcami a chorobami. Pestovať sa môže dnu aj vonku, pri pestovaní v skleníku pozor na vošky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pri pestovaní sa riaďte týmito zásadami:

výsev semien uskutočnite v období od konca marca do konca apríla
vonku je ideálne pestovanie v kvetináčoch a truhlíkoch, ideálny priemer je 20 cm
pestovanie môže prebiehať v zemine, ale lepší je záhradnícky substrát s pieskom
ak budete siať rastlinu voľne do zeme, dodržujte odstup aspoň 25 cm
mladá rastlina je citlivá na hubové choroby, takže je dôležité dostatočné vetranie
padanie vyklíčených rastlín je pri Kotvičníku veľmi časté, ak sa to stane, stonky rýchlo odoberte, aby nezačali hniť a neovplyvnili ďalšie rastliny

Čaj, kvapky, tinktúra či kapsule?

Čaj, kvapky, tinktúra či kapsule? Tribulus Terrestris sa dá užívať vo viacerých formách. Najčastejšie sú formy čaju, kvapiek a tabletiek, pričom v tomto prípade je veľkým plusom zaručená kvalita aj jednoduché dávkovanie. Ak sa rozhodnete spraviť si rastlinu doma, máte to síce „čerstvejšie“, ale časovo náročnejšie a musíte mať naozaj kvalitné suroviny, aby ste dosiahli očakávaný výsledok.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najčastejšie formy Kotvičníka zemného:

Čaje a odvary

Čaj si môžete kúpiť alebo pripraviť doma. Ak sa rozhodnete pre tie kupované, nájdete ich najčastejšie ako čaje čisto z Kotvičníka zemného vo vrecúškovej forme. Doma si môžete spraviť čaj alebo odvar jednoducho z jednej lyžičky sušenej bylinky, ktorú zalejete zhruba pol litrom vody, necháte lúhovať 10 minút a potom to všetko precedíte.

Kvapky a tinktúry

Ak sa rozhodnete pre kvapky a tinktúry, opäť máte možnosť vyrobiť si niečo podobné doma zo sušenej rastliny s pridaním alkoholu, prípadne si zakúpiť hotový produkt. Pri kvapkách sa dajú kúpiť najčastejšie balenia do 50ml, ktoré sa užívajú jednoduchým nakvapkaním podľa odporúčania od výrobcu na čajovú lyžičku a kvapky následne prehltnete.

Tabletky

Pre mňa najjednoduchšou formou sú tabletky. Veľmi veľký výber rôznych druhov tabliet priamo s dominantnou účasťou Kotvičníka zemného v zložení alebo len s jeho doplnkovou prítomnosťou je výhodou aj nevýhodou zároveň. Nie všetky značky sú totiž rovnako kvalitné a je potrebné dlhšie hľadať prípravok, ktorého zloženie naozaj zodpovedá dostatočnej dávke pre optimálne účinky na zdravie a pohlavnú sústavu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Tribulus Terrestris

Užívanie a dávkovanie Tribulus Terrestris Čo sa týka užívania, každá z vyššie zmienených foriem má iné podmienky. Najjednoduchšie sú tabletky a kupované čaje, domáca príprava rastliny môže spôsobiť rozdiely medzi jednotlivými dávkami. Pri čajoch sa zvyčajne užíva jeden čaj denne, pri tabletkách obvykle najviac 2 tabletky denne. Tinktúry sa dávkujú zvyčajne po 15 kvapkách a 3 krát za deň.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pre bezpečné užívanie a optimálne výsledky dodržujte nasledujúce tri princípy:

maximálna denná dávka samotnej rastliny by nemala prekročiť 1250 mg na deň, pričom určite nesmie ísť o jednorazové užitie takejto dávky
väčšina produktov nie je vhodná pre mladých ľudí do 18 rokov, tehotné a dojčiace ženy; aj keď nie ste v tejto skupine, pri výskyte vedľajších účinkov užívanie prerušte
pravidelné užívanie je dôležité, ale rozhodne by ste to nemali preháňať s dlhodobosťou a viac ako 3 mesiace po sebe by som už Kotvičník neužíval

Ako fungujú tabletky s obsahom Kotvičníka zemného a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Kotvičníky zemného a prečo ich odporúčam Hoci Kotvičník zemný je možné kúpiť ako samostatný výživový doplnok, ak chcete komplexne riešiť svoju potenciu a libido, odporúčam zamerať prípravky podporujúce erekciu a chuť na sex celkovo. Hoci nezatracujem žiadnu formu, mne sa najviac osvedčili tabletky.

Tie fungujú pomerne jednoducho:

  • Zloženie tabliet je prispôsobené pozitívnemu účinku na potenciu a plodnosť, takže tu nájdete extrakty a výťažky rastlín s podpornými účinkami na libido aj erekciu

Tribulus Terrestris je v prípade väčšiny tabliet tohto typu základným kameňom ich zloženia. Dôležité je však pozerať nielen na to, či sa v prípravku nachádza, ale aj na to, v akej kvalite a v akej koncentrácii je v tabletkách obsiahnutý. Na toto si dajte najväčší pozor, nakoľko nie všetky značky obsahujú dostatok výťažku z tejto „prírodnej viagry“.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

A prečo si vybrať práve tabletky s komplexným zložením namiesto prípravkov s obsahom len Kotvičníka zemného? Tu sú tri dôvody:

kombinácia viacerých rastlín a bylín môže spolu pomôcť riešiť problémy s libidom a potenciou oveľa lepšie, ako len jedna rastlina, hoci aj s väčšou koncentráciou
pôsobenie je komplexné a to tak na zvýšenie libida, ako aj na zlepšenie erekcie, rýchlosť jej nástupu a predĺženie jej trvania
podpora potencie a plodnosti je zabezpečená napríklad aj tým, že tieto tabletky obsahujú látky podporujúce spermatogenézu, čo Kotvičník sám o sebe nedokáže

Ako veľmi veľkú výhodu vidím aj fakt, že tabletky sú dostupné vo forme výživových doplnkov bez nutnosti lekárskeho predpisu alebo receptu. Navyše, samotné tablety nemajú takmer žiadne negatívne a vedľajšie účinky, takže ide skutočne o optimálny prostriedok na zlepšenie svojho sexuálneho života.

JEDNODUCHÉ A PRESNÉ UŽÍVANIE

Aby som nezabudol, mne osobne sa tabletková forma páči aj kvôli naozaj pohodlnému užívaniu. Stačí jednoducho gélovú tabletku podľa dávkovania raz či dvakrát za deň užiť, zapiť vodou a nemusíte nič riešiť. Užívanie je presné a nezaberie takmer žiaden čas.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ako už určite tušíte, nie všetky tabletky, ktoré sú aktuálne na trhu, majú rovnakú kvalitu. Základom by malo byť, aby bol prípravok registrovaný a certifikovaný na Úrade verejného zdravotníctva SR, ale ani to ešte nezaručuje, že vám prinesie optimálny výsledok. Niektoré značky sú jednoducho lepšie, iné zas horšie.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ako rozlíšiť kvalitu ? Prvou možnosťou je skúsiť všetky prípravky a zistiť výsledok na vlastnej koži. Ak sa vám do toho nechce, čo sa ani nečudujem, môžete využiť moje skúsenosti. Tu sú tabletky s obsahom Tribulus Terrestris, s ktorými som najviac spokojný ja:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.97

33 Hodnotení

Dobrý den,

je mi 28 let, mám menší potíže s nižším libidem. Při dostatečném pohybu a sportu je to lepší. Moje otázka zní jestli doporučujete již v mém věku užívat tribulus terrestris tablety? Výše jste uváděl, že nekteré doplňky před 30tým rokem života nedoporučujete kvůli možnému oslabení přirozeného generování testosteronu v mužském těle. Je tedy na tribulus příliš brzo a mohlo by to být kontraproduktivní? Děkuji.

Petr píše 08 apríla 2020 o 22:23

ja by som prispel so svojou skusenostou, mam 29 rokov a tribulus uzivam uz asi rok. nepocitujem ziadne negativne javy, skor len pozitivne a to hlavne vo zvyseni celkovej vitality. mam akoby viac energie, som menej unaveny a pokial ide o libido, tak to sa zvysilo az neuveritelne. vzdy som si o sebe myslel, ze mam libido v norme, ale az ked som zacal pravidelne a viac brat tribulus, zistil som, kde vsade som mal rezervy. ja by som sa toho teda nebal, pokojne chodte do toho!

Piqueer77 píše 14 mája 2020 o 21:37

tiež môžem zdieľať podobnú pozitívnu skúsenosť, dôležité je vybrať si správny produkt. väčšina týchto tribulusov je skôr pre športovcov, preto ak chce niekto skôr podporiť že erekciu alebo sex a takto, tak nech siahne po tých prípravkoch priamo na to. obsahujú aj tribulus, ale aj iné zložky a tak majú lepšie účinky v tejto oblasti 🙂

lévy-44 píše 20 mája 2020 o 10:38

áno, tribulus poznám a aj som užíval, ale je veľmi dôležité, ako tu už niekto spomenul nado mnou, zvoliť optimálny produkt. väčšina tribulusov je pre športovcov, čomu zodpovedajú aj tie prípravky v ponuke. jednou z mála výnimiek je napríklad primulus, kde zloženie je také, že podporuje aj potenciu a sexuálny výkon a lilbido. pri tých ostatných je to také skôr „všeobecnejšie“ alebo zamerané na svaly či fitness…

geroy-777 píše 27 mája 2020 o 09:14

Ahojte, mne kotvičník velmi pomohol mne aj môjmu partnerovi. Máme v intímnej oblasti lepšie vysledky než sme mali pred užívaním 🙂 Len odporúčame!
Skúste, uvidíte

lara3333 píše 17 augusta 2023 o 21:22

Pridať komentár