Damiána – Turnera diffusa

Mayské afrodiziakum, presne tak sa hovorí zaujímavej rastline, o ktorej budem hovoriť na nasledujúcich riadkoch. Jej odborný názov je Turnera diffusa, u nás ju ale môžete skôr poznať pod označením Damiána. Rastlina typická pre strednú Ameriku je obľúbená najmä u žien pre jej účinky zvýšenia chuti na sex.

Samozrejme, účinky tohto prírodného afrodiziaka nie sú nutne obmedzené len na ženy, hoci výťažky a extrakty rastliny sa využívajú najmä v prípravkoch určených pre nežnejšie pohlavie. Využíva sa však aj pri problémoch s nervovou sústavou a problémoch s prostatou.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Zvýšenie sexuálnej potencie ma však zaujíma v prvom rade a aj preto som sa rozhodol preskúmať túto rastlinu a prípravky z nej trocha viac detailnejšie. Výsledkom je nasledujúci text, kde opíšem Damiánu z pohľadu jej benefitov pre sexuálny život.

Damiána: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Damiána: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Pod pomenovaním Damiána sa skrýva rastlina v tvare kríka, ktorý má silnú stonku a viaceré postranné vetvy. Domovskou krajinou rastliny je oblasť strednej Ameriky, konkrétnejšie slnečné a skalnaté svahy v južnom Texase, južnej Kalifornii a celej oblasti Mexika. Neskôr sa krík rozšíril viac do južnej Ameriky a čiastočne aj do Afriky.

  • Damiána má hladké listy, ktoré sú oválne, žltkasté a majú silnú arómu
  • Krík dorastá do výšky najviac 1 až 2 metrov, pričom najčastejšie rastie na suchých, skalnatých a slnečných stranách svahov
  • Kvety sú žlté a rovnako tak produkujú vôňu, ktorá pripomína ovocnú sladkú arómu

Damiána sa v minulosti využívala najmä na prípravu čajov a rôznych nápojov, ktoré sa konzumovali pred plánovaným sexuálnym stykom. Na tento účel sa používali najmä listy, ktoré využívali na zvýšenie svojej sexuálnej potencie pôvodní obyvatelia Mexika a to vrátane starých mayských indiánov.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Rastlina mala a má celkovo veľmi zaujímavé a široké využitie:

okrem toho, že zvyšuje chuť na sex, využíva sa rastlina aj ako nervové tonikum znižujúce depresiu
priamo v Mexiku sa používa rastlina na gastroenterologické a gastrointestinálne poruchy najmä pre svoje antibakteriálne účinky
medzi ženami sa v minulosti využívala napríklad aj na zladenie a zlepšenie pravidelnosti menštruačného cyklu

Bez povšimnutia u mňa nezostali nielen účinky na sexuálne povzbudenie, ale aj účinky týkajúce sa zlepšenia duševného stavu. Zaujímavosťou je, že v dávnej minulosti bola Damiána považovaná za bylinku s magickými účinkami a tak sa využívala pri duchovných obradoch rôzneho charakteru.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Možno ste napríklad nevedeli, že rastlina sa využíva aj ako súčasť náplne bylinných cigariet. Ďalšie zaujímavé aj užitočné údaje týkajúce sa najmä popisu Damiány, jej výskytu, histórie použitia a súčasného využitia v praxi sa dozviete napríklad na Wikipédii.

Látky a zloženie rastliny Turnera diffusa

Látky a zloženie rastliny Turnera diffusa V súčasnej dobe sa z rastliny využívajú najviac listy, ktoré obsahujú skutočne pestrú zmes rôznych látok. Sú tu látky podporujúce dýchaciu sústavu, vylučovaciu sústavu, hormonálnu rovnováhu, ale i éterické oleje a flavonoidy. Zmes je natoľko pestrá, že Damiána je kombináciou niektorých látok naozaj unikátna.

Toto sú najdôležitejšie látky obsiahnuté v rastline:

Flavonoidy: Celkovo je v Damiáne obsiahnutých až 22 flavonoidných látok, ktoré majú protizápalový, protivírusový a na imunitný systém podporný účinok. Okrem toho pomáhajú k ochrane buniek pred predčasným starnutím a teda majú aj antioxidačný účinok. V prípade užívania sa to prejavuje najmä na nervovej sústave a celkovom zlepšení vitality.

Arbutín: Arbutín je látka, ktorá má dezinfekčný účinok a to najmä s ohľadom na vylučovaciu sústavu. Nachádza sa napríklad aj v brusniciach alebo Medvedici lekárskej, ale práve v Damiáne je jej vyššia koncentrácia. Ak teda trpíte napríklad bakteriálnym zápalom močových ciest, čaj z Damiány s obsahom tejto látky je dobrá prvá prírodná pomoc.

Apigenín: Za týmto názvom sa skrýva rastlinný pigment chrániaci Damiánu pred patogénmi. Hoci ide o flavonoid, spomeniem ho zvlášť, nakoľko má špeciálny anxiolytický účinok. Ide o látku, ktorá pomáha pri úzkosti, strese a napätí a zlepšuje teda duševnú rovnováhu.

Éterické oleje a silica: Vďaka tomu, že Damiána obsahuje silicu s pomerne veľkým počtom éterických olejov, pomáha táto rastlina a jej užívanie najmä na problémy súvisiace so zápalom dýchacích ciest a to najmä horných dýchacích ciest. Rovnako tak tieto látky pomáhajú aj pri tráviacich problémoch, napríklad pri zápche.

Mastné kyseliny: Mastné kyseliny sú dôležité pre zlepšenie stavu kardiovaskulárneho systému a ovplyvňujú aj správne fungovanie ciev. Zároveň sú nevyhnutné pre rast a vývoj organizmu, sú dôležitou stavebnou súčasťou buniek a veľmi dobrým zdrojom energie.

Ďalšie látky: V rastline je možné nájsť aj ďalšie látky, napríklad damianín, tricosan, acacetín, beta-sitosterol, cineol, beta-karotén, alfa-pinén, beta-pinén, eukalyptol, tymol alebo triterpenoidy.

Damiána a jej účinky

Damiána a jej účinky Svojim veľmi zaujímavým účinkom, najmä čo sa týka sexuálnej oblasti a duševného zdravia, vďačí rastlina najmä vyššie zmienenému zloženiu a účinným látkam. Hoci mňa prirodzene najviac zaujímajú účinky týkajúce sa potencie či libida, Damiána ich ponúka oveľa viac a musím povedať, že ide o veľmi pozitívne benefity pre celkovú vitalitu.

Posúďte napokon sami:

Zvýšenie libida a chuti na sex

Tou najdôležitejšou vlastnosťou Damiány je jej vplyv na libido a sexuálnu túžbu. Tento účinok vyvoláva predovšetkým u žien a to najmä vďaka tomu, že stimuluje hladinu hormónu progesterón. Zároveň tiež umožňuje vychutnať si u žien lepšie sexuálny styk v prípade, ak tomu bránili psychogénne dôvody. Treba však dodať, že na prejavenie tohto účinku je potrebné dlhodobejšie užívanie Damiány.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Zlepšenie menštruácie

Druhý dôležitý účinok rastliny sa znova týka žien. Práve vďaka tomu, že Damiána vplýva na hladinu progesterónu v tele, pomáha zlepšiť pravidelnosť a priebeh menštruačného cyklu. Môže tak tiež nastať ústup niektorých negatívnych sprievodných javov, čo určite poteší každú jednu ženu, vrátane tých, ktoré sa už blížia k menopauze.

Neplodnosť a prostata

Dobrá správa prichádza nielen s ohľadom na problémy so sexuálnym stykom, ale aj s ohľadom na problémy s potenciou u mužov. Výťažky Damiány totiž môžu pomáhať aj pri nízkej hladine testosterónu a tiež pri problémoch s nedostatočným prekrvením pohlavnej sústavy. Môže sa ako podporná terapia používať aj pri benígnom zväčšení prostaty. Viac o neplodnosti som napísal v tomto článku.

Podpora duševného zdravia

Obsahové a účinné látky nachádzajúce sa v rastline pomáhajú taktiež zlepšiť duševnú vitalitu. Ak trpíte nadmernými úzkosťami alebo príliš depresívnymi stavmi, môže Damiána prinavrátiť energiu. Ľudová medicína využíva extrakty a výťažky z rastliny aj pri pocitoch nepokoja, stresu a k podpore mentálnej aktivity a kognitívnych funkcií.

Podpora relaxácie a spánku

Okrem toho, že viacero látok obsiahnutých v Damiáne pomáha k lepšiemu duševnému zdraviu, celkovo prispievajú k pokoju a to tak duševnému, ako aj fyziologickému, najmä čo sa týka svalstva. Damiána sa používa aj ako svalové tonikom a zaujímavosťou je, že pomáha aj lepšiemu spánku či dokonca lucidnému snívaniu.

Ďalšie účinky

Zaujímavosťou je, že rastlina býva tiež súčasťou čajov určených napríklad na problémy s kašľom alebo tráviacimi problémami, najmä pri zápche. Rovnako tak sa využíva v prípravkoch ako súčasť podpory pri Parkinsonovej chorobe, bolesti svalov alebo pri problémoch s vysokou hladinou krvného cukru.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Čo sa týka negatívnych a nežiaducich účinkov spojených s Damiánou, mám pre vás dobrú správu: až na výnimočné prípady sa nevyskytujú. Samozrejme, podobne ako pri iných bylinkách, aj tu sa môžu u ľudí nezvyknutých na ich užívanie objaviť na začiatku napríklad mierne tráviace problémy, ale ide len o prechodný stav.

Napriek tomu existujú situácie, kedy by som sa užívaniu Damiány vyvaroval:

vzhľadom na to, že nie úplne detailne sú preskúmané jej vplyvy na ženy počas tehotenstva či dojčenia, neodporúča sa užívanie produktov z nej týmto ženám
v prípade, ak ste diabetik alebo užívate antidiabetiká, rovnako tak sa odporúča vyhnúť Damiáne
ak máte problém so svalstvom, napríklad ak užívate lieky na predpis súvisiace so svalmi, mali by ste sa poradiť s lekárom o užívaní prípravkov z Damiány

SPRÁVNE DÁVKOVANIE JE ZÁKLAD

Bezpečnosť užívania rastliny spočíva v dodržiavaní najmä maximálnej dennej dávke. Určite poznáte známe pravidlo, že aj dobrého veľa škodí a to isté platí aj pri prírodných produktoch. Vždy sa riaďte odporúčaniami výrobcu a neprekračujte maximálnu dávku.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak by ste si chceli Damiánu vypestovať doma, nebude to tak úplne jednoduché. Hoci podľa miest výskytu vyzerá byť tento krík nenáročný na okolité podmienky, musíme pripomenúť, že tunajšia klíma má od tej pôvodnej naozaj ďaleko a to najmä počas chladnejších mesiacov. Každopádne, možné to je, len to vyžaduje viac energie a času.

Podľa toho, čo som sa dočítal, toto sú základné podmienky pre domáce pestovanie:

pestovanie musí prebiehať v kvetináči a ideálne vo vnútorných priestoroch, napríklad v skleníku
teplota okolitého prostredia nesmie nikdy klesnúť pod 16 stupňov Celzia
nutnosťou je dostatok svetla, čiže slnka, naopak na tieni by mohla Damiána uhynúť
dôležité je pravidelné zalievanie, ale s vlhkosťou to príliš nepreháňajte
čo sa týka hnojenia, v lete je ideálne hnojiť každý týždeň, v zime stačí raz za 3 alebo 4 týždne
dostatočnú pozornosť venujte aj ochrane pred tunajšími škodcami

Čaj, rozpustné afrodiziakum aj tabletky

Čaj, rozpustné afrodiziakum aj tabletky Damiána je podobne, ako aj iné rastliny, dostupná vo viacerých formách. Najčastejšie ide buď o sušené listy, z ktorých si môžete doma pripraviť čaj či odvar, prípadne o hotové afrodiziakálne čaje alebo nápoje. Keďže veľmi populárna je aj forma kapsúl, k dispozícii je Damiána aj v tomto type.

Toto sú aktuálne dostupné možnosti, ako Damiánu užívať:

Čaje a odvary

Ak si kúpite sušené alebo podrvené listy, môžete si doma pripraviť odvar či čaj. Stačí dať do jedného hrnčeka jednu alebo dve čajové lyžičky, nechať 10 minúť luhovať a nápoj je hotový. Taktiež si môžete kúpiť už hotové čaje a to buď len z tejto byliny, prípadne v kombinácii s inými zaujímavými rastlinami s podobnými účinkami.

Rozpustné afrodiziaka

Pre ženy sú k dispozícii aj špeciálne prípravky vo forme rozpustného prášku s obsahom Damiány, prípadne aj s obsahom iných účinných látok prírodného charakteru. Takýto nápoj je možné pripraviť jednoduchým zaliatím prášku vo vlažnej vode a odporúčania od výrobcov väčšinou hovoria, aby ho žena užila zhruba 30 až 60 minút pred sexuálnym kontaktom.

Tabletky

Najjednoduchšou formou je tabletková forma vo forme gélových kapsúl. Tu máte možnosť zvoliť si buď jednozložkové výživové doplnky s obsahom Damiány, viaczložkové doplnky s kombináciou Damiány a iných bylín, prípadne špeciálne prípravky určené svojim zložením na komplexnú podporu libida a potencie. Ja osobne sa prihováram za tretiu možnosť.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Damiány

Užívanie a dávkovanie Damiány Aby ste mohli benefity a výhody rastliny užívať, musíte zvoliť správnu formu a prispôsobiť sa jej užívaniu a dávkovaniu. V prípade kupovaných čajov by ste nemali prekročiť dávkovanie odporúčané výrobcom, pri domácom čaji by malo byť maximum 1 šálka za deň. Pri kupovanej sáčkovej forme prášku je maximom tiež 1 sáčok za deň.

Zároveň sa pri dávkovaní a užívaní riaďte týmito pravidlami:

ideálne je dlhodobejšie užívanie, pretože tak môžu účinné látky obsiahnuté v prípravku preniknúť natrvalo do organizmu a dosiahnuť ideálnu hladinu
ak budete užívať čaj alebo iný nápoje pred sexuálnym stykom, nech to nie je viac ako jednu hodinu pred samotným aktom
dodržiavajte odporúčania týkajúce sa rizikových skupín, najmä ohľadom diabetikov, tehotných žien a dojčiacich mamičiek

Ako fungujú tabletky aj s obsahom Damiány a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky aj s obsahom Damiány a prečo ich odporúčam Damiána je typicky súčasťou najmä prípravkov na zvýšenie sexuálnej túžby u žien. Ide zväčša buď o tabletky alebo o rozpustný prášok obsahujúci okrem iných rastlín aj výťažok Damiány. Aj muži však môžu využívať prednosti podobných prípravkov, kde sa nachádzajú rovnako tak extrakty podobných rastlín a látok.

V oboch prípadoch fungujú produkty na rovnakom princípe:

  • Zloženie jednotlivých prípravkov je nakombinované tak, aby účinné látky získanie z prírodných afrodiziak stimulovali prekrvenie pohlavnej sústavy aj hladinu hormónov

Damiána sa vyskytuje najčastejšie v kombinácii s podobnými rastlinami, napríklad s Macou, Ženšenom alebo Kotvičníkom zemným. Dôležité je ale nielen to, aby sa výťažok z rastliny nachádzal v kupovanom prípravku, ale aj to, aby sa jednalo o kvalitný extrakt s dostatočnou koncentráciou.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Keďže Damiánu máte možnosť kúpiť si vo výživovom doplnku samostatne alebo ako súčasť komplexnejšieho prípravku, tu sú pre a proti oboch možností pre lepšie porovnanie:

ak sa rozhodnete pre „čistú“ Damiánu, môžete si vybrať viac foriem produktu, napríklad si môžete spraviť doma aj vlastný čaj
v prípade komplexného produktu máte výhodu, že kombinácia viacerých rastlín znásobí účinky a výsledný efekt je tak ešte lepší a viac viditeľný
veľmi dôležitou výhodou v prospech komplexných prípravkov je jednoduché užívanie a veľmi presné dávkovanie

To, aký typ produktu budete užívať, je samozrejme na vás. Spoločnou výhodou je možnosť kúpy bez lekárskeho receptu, nakoľko ide o voľne dostupné výživové doplnky na povzbudenie sexuálneho života. Zároveň platí, že pri prírodných produktoch je len minimálne riziko nežiaducich a negatívnych vplyvov, na rozdiel od chemicky vyrábaných prípravkov.

NEZABUDNITE ANI NA ĎALŠIE MOŽNOSTI

Hoci je Damiána či iné podobné bylinky účinným prírodným afrodiziakom, netreba sa spoliehať len na jeden prostriedok. Odporúčal by som využiť aj iné možnosti, napríklad jedlá s podobnými účinkami, prípadne menšie množstvo vína, ktoré tiež dokáže nabudiť zmysly!

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som prirodzene neskúšal produkty určené pre ženy, ale moja partnerka ich už vyskúšala a bola s nimi spokojná. Pre mužov však už viem dať odporúčania na základe vlastných skúseností, ktorých mám naozaj dosť, nakoľko som sám vyskúšal desiatky rôznych prípravkov a tabliet na podporu potencie či libida.

Výsledok? Asi už tušíte, že nie všetky tabletky či produkty majú rovnakú účinnosť. Bohužiaľ sa ale ešte stále nájde veľa takých, ktorých efekt je veľmi nedostatočný. Aby som vám pomohol zorientovať sa, tu je prehľad tých tabletiek, s ktorými som bol najspokojnejší:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.24

21 Hodnotení