HPV infekcia

HPV infekcia

HPV je označenie pre ľudský papillomavírus, čo je vírus prenosný pohlavným stykom a spôsobujúci viaceré ochorenia v organizme. Genitálny HPV vírus napáda pohlavnú sústavu, či už jej vonkajšie časti alebo tie vnútorné, pričom výsledkom infekcie sú napríklad genitálne bradavice na intímnych miestach u mužov a karcinóm hrdla maternice u žien.

Veľmi nebezpečná je HPV infekcia u žien v tehotenstve, nakoľko môže prísť aj k prenosu na plod. Na druhú stranu, štatistiky hovoria, že až 80 % ľudí príde počas života do styku s vírusom. Nie u každého ale príde k prepuknutiu ochorenia, závisí to od stavu imunity.

Akým spôsobom sa dá HPV vírusom nakaziť, ako sa prejavuje a ako sa lieči HPV infekcia, to si povieme v tomto článku. Rozhodol som sa totiž, kvôli veľkému rozšíreniu vírusu, venovať tejto infekcii komplexný test a pozrieť sa na všetky dostupné informácie o nej.

Čo je HPV infekcia

Čo je HPV infekcia HPV infekcia je pohlavne prenosná infekcia, ktorá môže viesť u mužov aj žien k vážnym ochoreniam reprodukčnej sústavy. Vírus, ktorý infekciu spôsobuje, je vysoko nákazlivý a v mnohých prípadoch nemá dlhú dobu vonkajšie prejavy, čo situáciu zhoršuje.

  • Za HPV infekciou je ľudský papillomavírus HPV, najčastejšie typy 6, 11, 16 a 18
  • Typickým prejavom je výskyt bradavíc v intímnej oblasti, pričom v prípade agresívnejšieho typu vírusu prichádza aj k bradaviciam vo vnútri pohlavnej sústavy
  • Ochorenie sa prenáša akýmkoľvek nechráneným sexuálnym kontaktom

HPV infekcia patrí v súčasnosti medzi najviac rozšírené a to hlavne v skupine mladých ľudí do 30 rokov, kde má tento vírus každý tretí človek. Najviac frekventovanými typmi vírusu sú typy 16 a 18, ktoré sú zodpovedné až v 99 % za vznik karcinómu krčka maternice. Zároveň ale môže prísť aj k vzniku nádorov na penise u mužov či v oblasti análneho otvoru.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Mechanizmus vzniku infekcie a spôsobu fungovania vírusu v tele je nasledovný:

k nainfikovaniu sa vírusom HPV dochádza najčastejšie prostredníctvom pohlavného kontaktu a to nielen vaginálnym, ale aj orálnym či análnym sexom
vírus napáda tkanivá najskôr vonkajšieho genitálu, čo sa prejaví vznikom bradavíc, neskôr môže prísť k jeho prieniku hlbšie, kde môže spôsobiť aj rakovinu
v prípade nedostatočnej liečby alebo neskorého odhalenia vírusu prichádza k zmenám buniek, najčastejšie v oblasti krčka maternice u žien, takže vzniká karcinóm
vírus však môže byť dlhú dobu aj bez manifestácie vonkajších príznakov, čo znamená, že sa navonok prejaví až pri oslabení organizmu, najčastejšie pri oslabení imunity

Vírus HPV v tele zostáva aj po preliečení, takže aj po liečbe napríklad genitálnych bradavíc môže vzniknúť opakovaná infekcia. Vo viacerých prípadoch absentujú vonkajšie symptómy, dôležitá je preto prevencia a obzvlášť u žien aj pravidelné gynekologické prehliadky.

INKUBAČNÁ DOBA

Od momentu nainfikovania sa až po prvé prejavy alebo prepuknutie choroby môže byť rôzne dlhá doba. Ak ide o genitálne bradavice spôsobené typmi HPV 6 a 11, tu je inkubačná doba od 1 do 8 mesiacov. Ak ide o vznik karcinómu penisu či krčka maternice, čo spôsobujú typy 16 a 18, v tomto prípade môže byť inkubačná doba aj 10  či 15 rokov.

HPV infekcia a jej príznaky a prejavy

HPV infekcia a jej príznaky a prejavy Nakazenie sa vírusom HPV nemusí vždy znamenať, že sa na pokožke alebo slizniciach pohlavných orgánov objavia nejaké príznaky. Ak sa prejavy objavia, ide najčastejšie o menšie bradavice, ktoré sú na úvod skôr sploštené a začervenaní, až neskôr vystúpia viac nad povrch a môžu sa prejaviť napríklad vytvorením zhlukov.

U žien aj u mužov sa objavujú najmä v genitálnej oblasti:

u mužov sú najtypickejšie na žaludi alebo v okolí ústia močovej rúry na špičke penisu, výnimočne sa objavia na semenníkoch alebo na predkožke
ak ide o výskyt u žien, typicky ich nájdete na malých a veľkých pyskoch pošvy, čiže na vonkajšom genitále, môžu ale preniknúť aj do vnútra pošvy
najnebezpečnejšie je, ak sa u žien objavia na krčku maternice

V prípade nezhubnej HPV infekcie sú bradavice jediným príznakom nakazenia sa. Ak ide o typ vírusu, ktorý môže spôsobiť karcinóm zmenami v bunkách, tak sa po čase začne vyskytovať práve zhluk nádorových buniek, ktorý sa šíri do okolitých tkanív.

Príčiny, rizikové faktory a prenos HPV infekcie

Príčiny, rizikové faktory a prenos HPV infekcie HPV infekcie sú teda spôsobené ľudským papillomavírusom. Pri správnom fungovaní imunitného systému ale nenastáva automaticky aj prepuknutie ochorenia, vírus môže v tkanivách a bunkách pohlavného systému prežívať v bezpríznakovej latentnej fáze.

Tu sú faktory, ktoré môžu spôsobiť vznik ochorenia:

Vírusová infekcia HPV: Vírus HPV patrí medzi ľudské papillomavírusy napádajúce kmeňové bunky pokožky a podkožných vrstiev. Existujú dva typy týchto vírusov a to tzv. HPV-HR, čiže High risk, a HPV-LR, čiže Low risk. Do prvej kategórie patria vírusy spôsobujúce rakovinu krčka maternice či penisu, do druhej tie, ktoré spôsobujú bradavice.

Prenos pohlavným stykom: Najčastejším spôsobom prenosu vírusu je nechránený pohlavný styk a to v akejkoľvek podobe, čiže orálnej, vaginálnej aj análnej. Nie vždy postačí na dokonalú ochranu aj použitie prezervatívu, nakoľko vírusom sa dá nainfikovať aj cez drobné poranenia na pokožke alebo sliznici v okolí intímnej oblasti.

Iný priamy a nepriamy prenos: Okrem pohlavného styku je možné sa nakaziť aj iným fyzickým kontaktom, napríklad pri styku s predmetmi kontaminovanými vaginálnym sekrétom či ejakulátom. Tento spôsob prenosu je ale veľmi málo častý. Naopak, je až 90 % pravdepodobnosť prenosu je pri prenose z matky na dieťa a to aj počas kojenia.

Rizikové faktory: Najčastejšie dochádza k aktivácii vírusu na základe oslabenia obranyschopnosti organizmu, čo býva typicky pri nadmernej fyzickej alebo psychickej vyťaženosti a strese. Medzi ďalšie faktory potom patria dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie, fajčenie alebo nezdravá životospráva celkovo.

Priebeh, fázy a vývojové štádia HPV infekcie

Priebeh, fázy a vývojové štádia HPV infekcie Vzhľadom na veľmi dlhú inkubačnú dobu je zrejmé, že infekcia HPV prebieha vo viacerých štádiách a fázach. Tie nekončia len prejavením sa príznakov, ale aj po ich manifestácii môže ochorenie pokračovať ďalej. V krajnom prípade môže viesť až ku karcinómu.

Priebeh HPV infekcie od nakazenia sa až po konečné štádium má tieto fázy:

Prvé štádium: Počas prvej fázy prichádza k vzniku infekcie a to prenosom najčastejšie pohlavným stykom s už nakazeným hostiteľom. Prenos môže byť orálnym, vaginálnym aj análnym sexuálnym kontaktom. V momente prieniku vírusu HPV dochádza k jeho infikovaniu buniek a následnej rýchlej replikácií vírusu s prienikom do okolitých tkanív.

Druhé štádium: Druhá fáza je charakteristická začiatkom vonkajších prejavov infekcie. Najčastejšie dochádza k vzniku menších genitálnych bradavíc a to v okolí pošvy, na penise a výnimočne aj na semenníkoch alebo v okolí análneho otvoru. Vznik bradavíc sprevádzajú aj začervenanie a podráždenie pokožky, bradavice sú spočiatku menšie a sploštené.

Tretie štádium: Tretia fáza je typická väčším výsevom bradavíc, ktoré sú vypuklejšie, mokvajú a pri podráždení môžu prasknúť a krvácať. Dochádza k intenzívnejšiemu podráždeniu pokožky, bradavice sa môžu zhlukovať do väčších plôch a postupne prenikajú do hlbších tkanív. Najčastejšie sa tak deje u žien, kedy preniknú do vnútra vagíny.

Štvrté štádium: V prípade, že je HPV infekcia spôsobená vírusmi typu 16 alebo 18, v poslednej fáze dochádza k vzniku karcinómov. Typicky ide o karcinóm krčka maternice, môže sa ale jednať aj o nádory na penise alebo v análnom otvore. Do tohto štádia sa ale infekcia dostáva niekoľko rokov, niekedy aj bez iných predošlých vonkajších prejavov.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Diagnostika HPV infekcie

Diagnostika HPV infekcie Princípom diagnostiky infekcie spôsobenej vírusmi HPV je jednak potvrdenie prítomnosti vírusu, ale tiež aj určenie miesta infekcie a zistenie konkrétneho typu vírusovej infekcie. Za týmto účelom musí byť diagnostika čo najviac komplexná, zahŕňa teda viacero testov a vyšetrení. Týka sa to najmä diagnostiky infekcie u žien.

Vyšetrenie je vedené teda viacerými smermi:

anamnéza – prvotným typom diagnostiky je anamnéza, počas ktorej sa zistí prítomnosť príznakov alebo prejavov a tiež možné rizikové faktory pre infekciu
fyziologické vyšetrenie – u mužov sa najčastejšie aplikuje fyziologické vyšetrenie, kedy lekár zisťuje veľkosť, tvar a povahu genitálnych bradavíc na penise
PAP test – tento test sa robí ženám a ide o diagnostiku vzorky steru z krčka maternice, pričom test môže zistiť prítomnosť abnormalít buniek z tejto časti maternice
HPV DNA test – na odlíšenie konkrétneho typu HPV vírusu a potvrdenie, či sa jedná o zhubný typ, slúži DNA test vírusu, ktorý sa robí z odobratých vzoriek z danej oblasti

Muži by rozhodne nemali zanedbať návštevu urológa alebo dermatovenerológa hneď pri výskyte prvej bradavice. Ženy by zas mali navštíviť gynekológa pri akomkoľvek netradičnom prejave, dávať by si mali pozor najmä pri sexuálnom kontakte s novým partnerom.

PRAVIDELNÉ GYNEKOLOGICKÉ PREHLIADKY

Veľmi často sa stáva, že najmä ženy vo vyššom veku zanedbávajú pravidelné každoročné kontroly, najmä s ohľadom preventívnych testov na prítomnosť vírusu HPV spôsobujúceho rakovinu krčka maternice. Rovnako tak by mali dôslednejšie kontroly so zameraním na túto infekciu podstupovať aj mladšie ženy, najmä do 25 rokov.

Riešenie a liečba HPV infekcie

Riešenie a liečba HPV infekcie Infekcia vírusom HPV sa lieči viacerými spôsobmi, no ani jeden z nich nedokáže váš organizmus vírusu zbaviť nadobro. Úlohou liečby je potlačiť aktivitu vírusu natoľko, aby sa infekcia dostala do latentnej fázy a vírus sa nemohol ďalej šíriť a spôsobovať problémy.

Liečba HPV vírusu záleží od toho, v akej forme sa ochorenie prejaví:

Lokálne prípravky na bradavice

Pokiaľ ide o prípravky na genitálne bradavice, tie sú založené na látkach vyvolávajúcich odpoveď imunitného systému či na zložkách pôsobiacich na odlúčenie bradavíc od pokožky. Najviac sú využívané prípravky s vonkajšou aplikáciou, napríklad krémy, masti a oleje, ktoré sa potierajú na postihnuté miesto. Používanie prípravkov je možné len na indikáciu lekára.

Odstránenie genitálnych bradavíc

Ak chcete rýchlejšie výsledky liečby, aktuálne najviac využívanými spôsobmi takmer okamžitého odstránenia sú kryoterapia, odstránenie vyrezaním alebo odstránenie elektrokauterom. Prvá možnosť spočíva v zmrazení povrchu bradavice tekutým dusíkom a musí sa viackrát opakovať. Druhé dve možnosti sú jednorazové a pri lokálnom umŕtvení.

Odstránenie karcinómu

Ak HPV vírus už spôsobil karcinóm, vykonáva sa chirurgická excízia. Tá sa uplatňuje v prvotných štádiách najmä na ložisko a jeho okolie, čo má za cieľ odstrániť vírus úplne z postihnutého tkaniva. Pokiaľ je karcinóm už v pokročilejšom stave, používa sa na liečbu rakoviny štandardná chemoterapia v kombinácii s rádioterapiou.

Časté otázky o HPV infekcii

Časté otázky o HPV infekcii HPV infekcia je všeobecne veľmi často diskutovanou témou a to hlavne u žien. Vidno to aj podľa ich otázok, dotazov a reakcií na internetových fórach a v diskusiách webových stránok zameraných na ženské ochorenia. Rozhodol som sa preto na tie najdôležitejšie reagovať:

Je každý HPV vírus rizikový z hľadiska rakoviny?

Nie, platí to iba pre niektoré typy vírusu, HPV 16 alebo HPV 18. Aj v prípade, ak je u vás HPV infekcia spôsobená týmito vírusmi, ešte to automaticky neznamená, že u vás príde k vzniku rakoviny. Ich prítomnosť je ale dôvod na pravidelné kontroly.

Týka sa výskyt karcinómu iba žien a iba krčka maternice?

Nie, karcinóm v pohlavnej sústave sa môže vyvinúť aj u mužov a postihnúť môže rôzne tkanivá reprodukčného systému. U žien je to krčok maternice, ale aj vagína a vzniknúť môže aj rakovina vonkajšieho genitálu. U mužov sa týka penisu aj análneho otvoru.

Je možné sa zaočkovať voči HPV vírusom? Platí to pre všetky bežné typy?

Áno, očkovanie je dostupné a hoci sa využíva najmä v prípade mladších generácií ešte pred ich prvým sexuálnym kontaktom, zaočkovať sa dá prakticky v každom veku. Vakcinácia je dostupná aj voči typom HPV spôsobujúcim tak genitálie, ako aj rizikovým pre karcinómy.

Môžem sa nakaziť v bazéne, saune či na toalete?

V krvi sa HPV vírus nevyskytuje, rovnako tak sa nemôžete nakaziť úplne bežnou návštevou spomínaných miest. Na prenos je potrebný priamy kontakt kože alebo sliznice s inou kožou alebo sliznicou s infekciou, prípadne výnimočne cez kontaminované predmety.

Ak sa objaví genitálny herpes, znamená to partnerovu neveru?

Nie nevyhnutne, najmä z toho dôvodu, že HPV infekcia môže v tele prebývať aj veľmi dlhé roky bez akýchkoľvek príznakov. Od prenosu po prvé prejavy počas primárnej infekcie môže byť aj 8 mesiacov, v prípade karcinómu aj 10 rokov alebo dokonca viac.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Ako fungujú lieky na HPV infekciu

Ako fungujú lieky na HPV infekciu Ak je u vás diagnostikovaný typ HPV vírusu 6 alebo 11, nehrozí prepuknutie karcinómu v pohlavnom systéme a v tomto prípade sa indikujú liečivé prípravky. Tie môžu obsahovať syntetické látky, ale napríklad aj látky pochádzajúce z katechínov prírodného pôvodu.

Tu sú najviac využívané typy prípravkov určených na genitálne bradavice:

  • Prípravky sú vo forme produktov na vonkajšiu aplikáciu, ide hlavne o oleje, krémy, masti a gély, ktoré sa viackrát za týždeň nanášajú lokálne na miesto výskytu infekcie

Prípravky tohto typu sa aplikujú aj niekoľko týždňov, niekedy bývajú kombinované s invazívnym typom terapie zameraným na odstránenie bradavíc. Väčšina liečiv spôsobuje zvýšenie imunitnej reakcie alebo priamo deštruuje tkanivo genitálnej bradavice. Asi najčastejšími prípravkami sú krémy a masti typu Condylox.

KONTROLA A LIEČBA PARTNERA

Nakoľko HPV vírus je vysokoprenosný a veľmi často dochádza k infekcii už pri prvom nechránenom pohlavnom styku, kontrolu musí podstúpiť aj sexuálny partner, prípadne viacero partnerov z nedávnej minulosti. Ak sa infekcia potvrdí, musia tiež absolvovať liečbu.

Prevencia HPV infekcie

Prevencia HPV infekcie Najlepšou prevenciou je dodržiavania základných pravidiel bezpečného sexu a najmä očkovanie. Pravidelné prehliadky sú ideálne pre ženy, nakoľko tu je možné objavenie infekcie aj v zárodku, kedy ešte neprišlo k manifestácii symptómov navonok. Ak sa rozhodnete pre prevenciu, mala by byť komplexná a čo najširšia.

Tu sú najefektívnejšie skupiny preventívnych opatrení:

sexuálny styk – pri nových sexuálnych partneroch by malo byť samozrejmosťou použitie kondómu a to nielen pri vaginálnom, ale aj orálnom sexe
pravidelné kontroly – najmä ženy by mali pravidelne absolvovať v rámci gynekologických prehliadok testy a kontroly so zameraním na krčok maternice
vakcinácia – očkovať sa dnes už dá proti vírusom HPV spôsobujúcim tak výskyt bradavíc ako aj výskyt karcinómu, vakcinácia je možná v akomkoľvek veku
rizikové faktory – súčasťou prevencie by mali byť aj režimové opatrenia zlepšujúce imunitu organizmu a zároveň preventívne pôsobiace voči najviac rizikovým faktorom

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Veľmi dôležitým bodom prevencie by mala byť hlavne včasná diagnostika. Už v momente na podozrenie, že prišlo k nakazeniu sa, je dobré čo najskôr navštíviť lekára kvôli vyšetreniu. Čím skôr sa začne s liečbou a pôsobením proti vírusu, tým lepšia prognóza je.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.11

9 Hodnotení