Hloh obyčajný – Crataegus laevigata

Hloh obyčajný: predaj, pestovanie, použitie, účinky, zber

Podľa názvu obyčajná rastlina, respektíve skôr strom, no vďaka tomu, aké má použitie, určite výnimočný prírodný prostriedok s liečivými účinkami. To je Hloh obyčajný, ktorý je rozšírený prakticky po celej Európe vrátane Slovenska. Na zber slúžia plody, listy aj kvety, pričom najvyššia cena je za kvety a listy.

Mňa rastlina zaujala najmä pre účinky v oblasti ženských problémov, nakoľko sa využíva v prípravkoch určených pre ženy počas klimaktéria. Jeho využitie je ale oveľa širšie, čomu napovedajú aj recepty z tradičnej medicíny, kde sa najviac využíval plod.

Kúpiť sa dajú napríklad aj samostatné čaje, tinktúry alebo tabletky s obsahom len Hlohu obyčajného, ktoré obvykle slúžia primárne na posilnenie krvného obehu a srdca. To, ako rôzne sa dá rastlina využiť, si povieme práve teraz.

Hloh obyčajný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Hloh obyčajný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Crataegus laevigata, ako sa odborne Hloh nazýva, patrí medzi tŕnité stromy, prípadne kríky, ktoré sú rozšírené v miernom podnebnom pásme a vyskytujú sa aj u nás. Už od staroveku je známe využitie tejto rastliny na problémy kardiovaskulárneho systému, v Ázii sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny využívala rastlina aj pri tráviacich problémoch, najmä hnačke.

  • Hloh obyčajný patrí medzi tŕnité stromy s bohatým rozkonárením, vďaka čomu sa využíva u nás aj na živé ploty
  • Lístky sú dlhostopkaté, rastlina kvitne v máji až júni a plody sú typicky červené
  • Najčastejšie sa využívajú práve plody, no cenené sú aj kvety spolu s listami

Hloh obyčajný dorastá do výšky 5 až 10 metrov a najčastejšie ho možno nájsť na okrajoch lesa alebo na stráňach. Tento tŕnitý ker je známy svojimi liečebnými účinkami už od staroveku, kedy sa dokonca konzumoval surový alebo sa z neho robil lekvár. Zaujímavosťou je, že sa traduje, že z kvetov hlohu bola spletená aj tŕňová koruna Ježiša Krista.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Poďme ale späť do praktického života, nakoľko Hloh sa využíval a využíva ako:

prostriedok na podporu celého kardiovaskulárneho systému vrátane spevnenia a spriechodnenia ciev, čo pôsobí na zníženie krvného tlaku
prírodné antidepresívum a upokojujúci prostriedok na nervový systém, ktorý pomáha odstrániť stres, napätie a stabilizovať náladu či mentálne zdravie
skvelý stimulant imunitného systému a podporovateľ počas chrípky, prechladnutia alebo iných problémov spojených s nedostatkom vitality

Rastlina má svoj zmysel tiež v prípade klimakterických problémov, najmä tých, ktoré sa týkajú srdca a duševného stavu. Nakoľko počas menopauzy sú typické výkyvy nálad a celková depresia či podráždenosť v dôsledku hormonálnej nerovnováhy, upokojujúce účinky Hlohu obyčajného sú viac ako vítanou reakciou.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chcete sa niečo viac dozvedieť o stavbe, biológii alebo iných zaujímavých aspektoch rastliny? Nakoľko tu nie je priestor na to rozoberať všetky takéto údaje do najmenších detailov, odporúčam vám ako dobrý zdroj tento článok na Wikipédii.

Látky a zloženie rastliny Hloh obyčajný

Látky a zloženie rastliny Hloh obyčajný Rastlina je právom zaradená medzi liečivé byliny a prírodné prostriedky využívané v tradičnej medicíne a to práve kvôli svojmu zloženiu. To obsahuje látky s antioxidačnými vplyvmi, ale aj rôzne stimulanty a taktiež látky s upokojujúcimi účinkami. Výsledkom je zaujímavé zloženie a to tak z hľadiska vitamínov, ako aj rastlinných zlúčenín.

Tu sú najdôležitejšie obsahové látky:

Flavonoidy: Flavonoidy sú polyfenolové látky, ktorým sa prisudzujú najmä účinky na mladosť a imunitný systém. Látky totiž majú antioxidačný vplyv a pomáhajú chrániť bunky pred vplyvom škodlivých radikálov, ktoré spôsobujú ich predčasné starnutie. Okrem toho chránia aj srdce, cievy, redukujú zápaly a môžu mať aj antialergické vplyvy.

Vitamíny: Možno by ste čakali vitamíny skôr v ovocí a zelenine, ale aj Hloh obyčajný ich zopár obsahuje. Ide napríklad o vitamín C, ktorý má tiež antioxidačné a imunostimulačné účinky, ale aj o vitamíny skupiny B. Najväčšie zastúpenie v rastline má vitamín B1, ktorý je dôležitý pre vitalitu, koncentráciu a správne fungovanie ciev aj nervového systému.

Glykozidy: V Hlohu možno nájsť v rámci dôležitých látok aj glykozidy, konkrétne kvercitín, rutín a vitexín. Ide o dôležité bioaktívne látky často využívané vo fytoterapii, najmä ohľadom pôsobenia na srdcovocievny systém, močový systém a majú tiež protizápalové účinky.

Aminopuríny: Ďalšou skupinou účinných látok obsiahnutých v Hlohu sú aminopuríny. Ide o špecifické rastlinné zlúčeniny, ktoré majú regulačnú funkciu v súvislosti s krvným obehom, najmä ho uľahčujú, stimulujú a zvyšujú priepustnosť a priechodnosť ciev.

Saponíny: Zaujímavou skupinou látok, ktorou Hloh obyčajný disponuje, sú saponíny. Ide o látky vplývajúce priaznivo napríklad na hladinu cholesterolu alebo na imunitný systém. Podľa niektorých výskumov môžu mať aj preventívne účinky voči výskytu národov.

Triesloviny: Táto skupina látok je typická svojou prítomnosťou najmä pre vína, no triesloviny sa nachádzajú aj v Hlohu. Sú dôležité najmä pre posilnenie imunitného systému, majú aj antibakteriálne účinky. Pôsobia tiež antioxidačne.

Ďalšie látky: Okrem spomínaných skupín účinných látok sa v Hlohu nachádzajú napríklad aj triperténové kyseliny, označované tiež ako špecifické hlohové krategové kyseliny, ďalej sú tu purínové deriváty adenozín, adenín a gvanín, acetylcholín, antokyán, éterické oleje, pektíny, aeskulín, karotény, sacharidy, taníny alebo amíny.

Hloh obyčajný a jeho účinky

Hloh obyčajný a jeho účinky Hloh obyčajný patrí medzi tie druhy rastlín, ktoré majú síce na prvý pohľad príliš málo účinkov, no v skutočnosti vedia pomôcť celému organizmu. Veľmi dobre to ilustruje aj využitie tejto rastliny v rôznych druhoch prípravkov. Všetkým svojim účinkom pochopiteľne vďačí rastlina najmä vyššie spomínaným účinným látkam.

A ktoré sú tie najdôležitejšie účinky? Najmä tieto:

Podpora počas klimaktéria

Práve pôsobenie počas menopauzy je prvým účinkom, ktorý ma z pohľadu môjho oboru záujmu najviac zaujal. Rastlina pôsobí v súčinnosti s ostatnými podobnými prírodnými prostriedkami na zmiernenie niektorých negatívnych symptómov klimaktéria, najmä na búšenie srdca a zmeny nálad. Hloh sa využíva tiež na celkové upokojenie nervového systému.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Zlepšenie fungovania kardiovaskulárneho systému

Ak nerátame pôsobenie u žien počas klimaktéria, tak dominantným využitím rastliny je práve na podporu srdca, ciev a krvného obehu. Hloh vplýva napríklad na srdcovú arytmiu, spevňuje cievy a zlepšuje ich priechodnosť, zlepšuje funkčnosť srdcového svalu, podporuje lepšie prekrvenie končatín a pôsobí veľmi dobre aj proti začínajúcej srdcovej slabosti.

Zlepšenie imunity a vitality

Nielen vďaka obsahu saponínov, flavonoidov alebo vitamínu C má rastlina tiež pozitívny vplyv na imunitný systém. Preventívne pôsobí proti prechladnutiu aj chrípke a potlačuje únavu. Zvýšenie pocitu energie a tiež fyzickej aj mentálnej vitality sú ďalšie benefity veľmi dobre využiteľné nielen počas menopauzy.

Pôsobenie na nervový systém

Ako nervové sedatívum a upokojujúci prostriedok má zmysel Hloh obyčajný nielen počas klimaktéria, ale aj všeobecne. Rastlina vďaka svojim obsahovým látkam pôsobí na celkové upokojenie organizmu, napríklad aj na lepšie zaspávanie a kvalitný spánok. Zmierňuje tiež depresiu, strach, stres, migrény a úzkostné stavy.

Antioxidačný vplyv

Posledným typom účinkov, ktoré môže Hloh obyčajný na ľudský organizmus mať, sú antioxidačné účinky. Za týmto slovným spojením je vplyv proti pôsobeniu voľných radikálov na bunky a tkaniva, čiže vplyv proti predčasnému starnutiu. Za týmto účelom sa Hloh využíva už od nepamäti a to najmä v podobe čajov.

Vedľajšie a negatívne účinky

Hloh obyčajný: Vedľajšie a negatívne účinky V súvislosti s užívaním Hlohu obyčajného je základom je dodržiavať správne dávkovanie. Ak budete užívať tabletky, kde je táto rastlina len jednou z mnohých, tak sa stačí pridržiavať odporúčaní na obale. V prípade samostatného užívania rastliny, napríklad vo forme tinktúry alebo čaju, si vyhľadajte čo najviac informácií ohľadom domácich receptov.

Pozor si treba dať aj na tieto situácie:

v prípade predávkovania hrozí náhly pokles krvného tlaku a poruchy srdcovej frekvencie
rastlinu by nemali užívať deti, tehotné ženy a ženy počas dojčenia
únava, nevoľnosť a nadmerné potenie sa môžu dostaviť pri kombinácii s alkoholom alebo niektorými druhmi liekov, napríklad nitrátov, antihypertenzív a liekov na srdce
problémom môže byť aj alergická reakcia, vtedy sa treba poradiť s lekárom

POZOR NA OSPALOSŤ

Jedným z účinkov Hlohu obyčajného je aj upokojenie nervovej sústavy, čo môže v niektorých prípadoch viesť k ospalosti. Pozor by si preto mali dávať ľudia, ktorí sa musia napríklad v práci sústrediť na vedenie motorového vozidla a nemali by pred jazdou rastlinu užiť.

Pestovanie doma

Hloh obyčajný: Pestovanie doma Nakoľko Hloh sa vyskytuje prirodzene aj v našom podnebnom pásme, je možné jeho bezproblémové pestovanie aj doma. Okrem toho, že má praktické využitie napríklad ako súčasť živého plotu, môžete ho pestovať aj samostatne a to práve za účelom využitia napríklad v domácom čaji, tinktúre alebo zápare.

Zabezpečiť mu však treba nasledovné podmienky:

dostatok slnka je základ, určite sa vyvarujte zasadeniu v príliš tienistom prostredí
pôda musí byť dostatočne humózna a najmä dostatočne priepustná
čo sa týka polievania, Hloh nie je príliš náročný, no určitý stupeň vlahy potrebuje
rastlinu môžete zasadiť samostatne uprostred trávnika, ale napríklad aj v skupine s ostatnými
Hloh kvitne v máji až júni, pričom sa zbierajú kvety, keď sú biele a buď len samotné, alebo aj spolu s listami; zbierať je možné aj zrelé červené plody

Tinktúra, čaj, zápar aj kapsule

Hloh obyčajný: Tinktúra, čaj, zápar aj kapsule Hloh obyčajný je možné využívať v rôznych formách. V minulosti boli pochopiteľne najčastejšie rôzne domáce recepty na odvary, čaje, zápary a podobne, dnes prevažujú skôr hotové prípravky a produkty. Kúpiť sa však dá aj samostatný prášok, ktorý obsahuje extrakt rastliny, pričom ten viete zužitkovať rôznou formou.

Tu sú najčastejšie podoby, ako sa rastlina využíva v praxi:

Čaj a odvar

Najčastejším spôsobom využitia Hlohu je čaj alebo odvar. Za týmto účelom si môžete kúpiť buď hotový produkt, prípadne si spraviť čaj doma zo sušeného extraktu. 1 čajová lyžička pomletých plodov a dva deci vriacej vody sú najlepším receptom na domáci čaj.

Zápar

Ak by ste chceli využiť Hloh obyčajný aj menej tradične, stále je tu možnosť spraviť si doma zápar. Stačí 1 čajovú lyžičku rastliny zaliať 1 hrnčekom vody a nechať lúhovať 15 minút. Zápar sa potom pije najlepšie pred spaním, pomáha na kvalitný spánok.

Tinktúra

Veľmi obľúbenou formou využívania liečivých bylín je aj tinktúra, ktorá býva skombinovaná s alkoholom. Najčastejšie sa využívajú pokrájané kvety s listami, ktoré sa zalejú napríklad vodkou alebo iným bezfarebným destilátom. 15 kvapiek denne sa užíva pred hlavným jedlom.

Tabletky

Poslednou a v podstate aj najžiadanejšou formou využívania liečivých účinkov Hlohu sú výživové doplnky vo forme tabliet. Na výber sú dva typy a síce tabletky, kde je rastlina jedinou účinnou látkou a prípravky, kde je prítomná v rámci širšieho zloženia. V tom druhom prípade ide o prípravky určené na zmiernenie negatívnych príznakov menopauzy.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Hlohu obyčajného

Hloh obyčajný: Užívanie a dávkovanie Hlohu obyčajného Aby ste mohli naplno využiť pozitívne a liečivé účinky Hlohu obyčajného, je nevyhnutné dodržiavať správne dávkovanie a užívanie. Najlepšie sa tak vyhnete možným komplikáciám spojeným s predávkovaním. Obzvlášť opatrní musia byť ľudia s problémami týkajúcimi sa kardiovaskulárneho systému.

Čo sa týka pravidiel pri užívaní Hlohu, dodržiavajte najmä tieto:

ak si kúpite sušený extrakt v sypanej forme, dodržiavajte pokyny uvedené na obale, väčšinou sa užívajú najviac 3 čajové lyžičky denne
v prípade tinktúry záleží dávkovanie od koncentrácie aj príjemcu, pre väčšinu dospelých platí užívanie najviac 45 kvapiek, ktoré treba riediť vo vode
niekde sa uvádza, že jedna zarobená tinktúra sa môže piť len raz za rok
v prípade kupovaného čaju dodržiavajte inštrukcie od výrobcu, zvyčajne sa môžu byť 2 až 3 vrecká alebo dávky za deň
ak si čaj pripravíte doma, maximom sú 3 lyžičky pôvodnej zmesi denne
pri tabletkách a výživových doplnkoch vždy dodržiavajte dávkovanie a najmä ich nezabudnite zapiť dostatočným množstvom nealkoholického nápoja

Ako fungujú tabletky s obsahom Hlohu obyčajného a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Hlohu obyčajného a prečo ich odporúčam Extrakty z Hlohu obyčajného sa využívajú veľmi často vo výživových doplnkoch, ktoré majú podobu tabliet. Môže ísť buď o prípravky obsahujúce čisto len Hloh ako jedinú účinnú látku, prípadne o tabletky so širším zložením, ktoré majú aj širšie účinky. V druhom prípade ide najčastejšie o prípravky pre ženy v klimaktériu.

V oboch prípadoch je princíp fungovania veľmi podobný:

  • Prostredníctvom extraktu z Hlohu obyčajného dochádza k postupnému a prirodzenému pôsobeniu najmä na srdce, cievy, nervový systém, imunitu a vitalitu a to dlhodobo

V prípade, že je Hloh obyčajný jedinou látkou v danom prípravku, najčastejšie sa jedná o prípravok s pôsobením na srdce, cievy a správny krvný obeh. Z môjho pohľadu sú však dôležitejšie prípravky určené pre ženy, kde je táto rastlina jednou z viacerých zložiek, pričom cieľom je zmiernenie nepríjemných príznakov menopauzy.

Pochopiteľne, aj jednozložkové výživové doplnky majú svoje výhody a môžu byť veľmi nápomocné, no širšie zloženie so sebou prináša viac účinkov a benefitov. Tu sú:

kombinácia viacerých látok znamená synergiu pri pôsobení na viacero orgánov a systémov, čiže oveľa širšie a bohatšie účinky na organizmus
vďaka prírodnému zloženiu založenému na extraktoch a výťažkoch je užívanie bezproblémové a to aj s ohľadom na vedľajšie účinky
prípravky sa užívajú podľa presného dávkovania, čo so sebou prináša pohodlie a najmä jednoduchosť samotného užívania

Pokiaľ ide o tabletky určené pre ženy, kde sa Hloh obyčajný pomerne často vyskytuje, tie majú pozitívny vplyv predovšetkým na zmiernenie najvážnejších negatívnych príznakov počas menopauzy. Aj vďaka Hlohu tak môžu pomôcť napríklad na zníženie búšenia srdca, obmedzenie návalov tepla a na lepšiu mentálnu pohodu.

BEZ PREDPISU

Tabletky s obsahom Hlohu obyčajného a ďalších prírodných látok sú dostupné bez predpisu, receptu alebo predošlého lekárskeho vyšetrenia. To zvyšuje ich dostupnosť a jednoduchosť kúpy, viaceré sa dajú dokonca objednať aj priamo z oficiálneho eshopu výrobcu.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Hloh obyčajný: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som neužíval príliš veľa prípravkov alebo produktov s obsahom Hlohu obyčajného, ale moja partnerka má napríklad skúsenosti s tabletkami určenými pre ženy. Ide o tabletky s pôsobením na hormonálny systém, najmä počas menopauzy, prípadne za účelom stabilizácie hormonálnej hladiny.

Tieto prípravky obsahujú viacero účinných látok, najmä fytoestrogénov a majú teda pomerne bohaté zloženie. Hloh je len jednou z mnohých zložiek, hoci dôležitou. Ak chcete vedieť, ktoré prípravky sa v praxi u nej osvedčili najlepšie, tu je ich prehľad:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.03

31 Hodnotení