Vyšetrenie prostaty

Vyšetrenie prostaty

Vyšetrenie prostaty nepatrí medzi mužmi síce medzi to najobľúbenejšie, ale je z pohľadu zdravia pohlavnej sústavy a kvality sexuálneho života veľmi dôležité. V minulosti bol jediný možný postup vyšetrenia pohmatom a následne ultrazvukom či niektorými viac invazívnymi metódami, no dnes je k dispozícii už aj domáci test na prostatu.

Prostata je pritom dôležitá nielen z hľadiska reprodukčného systému a plodnosti, ovplyvňuje kvôli svojej blízkosti aj močovú sústavu. Najčastejšie problémy, čiže zápal alebo zväčšenie prostaty, sa teda prejavia aj príznakmi súvisiacimi s močením.

Vyšetrenie a testy prostaty sú zamerané v prvom rade na včasné odhalenie zväčšenia, čiže hyperplázie prostaty. Môže ísť o nezhubné ale aj o zhubné zväčšenie a výskyt nádorov. Sekundárne môžu signály z vyšetrenia poukázať aj na zápal prostaty.

Kedy je vyšetrenie prostaty potrebné a aký je jeho priebeh

Kedy je gynekologické vyšetrenie potrebné a aký je postup U mužov do veku 50 rokov je síce výskyt problémov s prostatou nižší, ale ak sa objavia nejaké príznaky signalizujúce jej zväčšenie, nastal najvyšší čas na vyšetrenie. Ide napríklad o problémy s močením, bolesti počas močenia a podobne.

  • Vyšetrenie prostaty je v prvom rade zamerané na zistenie možného zväčšenia prostaty, sekundárne sa potom testuje príčina zväčšenia a prítomnosť rizikových faktorov
  • Zväčšenie prostaty so sebou prináša problémy nielen s močením, ale aj s plodnosťou, keďže prostatický sekrét je obsiahnutý v semene a ovplyvňuje pohyblivosť spermií
  • V minulosti bolo možné vyšetrenie prostaty len u lekára, teraz existujú aj domáce testy

Prečo je vyšetrenie prostaty také dôležité? Najmä kvôli tomu, že včasná diagnostika a odhalenie začínajúceho zväčšenia predstojnej žľazy znamenajú zvýšenie úspešnosti liečby zápalu, nezhubného zväčšenia alebo rakoviny prostaty. Hoci je vyšetrenie menej príjemné, nie je bolestivé a obavy z neho naozaj nie sú na mieste.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Ako prebieha vyšetrenie prostaty? Tu je obvyklý postup:

na základe podozrenia zisteného anamnézou vykoná lekár palpačné rektálne vyšetrenie, ktorým nahmatá prípadné zväčšenie prostaty
okrem neho sa pre potvrdenie alebo vyvrátenie podozrenia vykonávajú aj krvné testy na prítomnosť špecifického prostatického antigénu PSA
v prípade pozitívneho výsledku nasledujú zobrazovacie a viac invazívne testy, napríklad vyšetrenie prostaty ultrazvukom, biopsiou a podobne

NEPODCEŇUJTE PREVENTÍVNE VYŠETRENIE

Či už domáci test alebo vyšetrenie u lekára by mali aspoň raz za rok vykonať muži v najrizikovejšej skupine, čiže vo veku nad 50 rokov. Práve u týchto mužov je výskyt problémov s prostatou, najmä zhubné či nezhubné zväčšenie, najväčší.

Domáci test prostaty – návod

Gynekologické vyšetrenia - prehľad Ešte pred pár rokmi boli domáce testy na prostatu len fikciou a zbožným želaním, dnes sú realitou. Vďaka jednoduchému a rýchlemu použitiu je možné z jednej kvapky krvi získať aspoň orientačne predstavu o tom, či môžete mať problém so zväčšením prostaty. Test je založený na zistení prítomnosti špecifického prostatického antigénu PSA priamo v krvi.

Domáci test na prostatu funguje na jednoduchom princípe:

po dôkladnej dezinfekcii a pomasírovaní priložte na bruško ukazováka špeciálnu lancetu obsahujúcu hrot ihly, ktorá stlačením prenikne do prsta a hneď sa zasunie späť
následne sa na prste objaví kvapka krvi, ktorej vzorku odoberiete do pipety vďaka vzlínavosti, odobratá krv musí dosiahnuť vyznačenú čiarku
vzorku umiestnite do testovacieho okienka na kazete priloženej k testu, pridajte špeciálny tlmivý roztok a potom už len počkajte na výsledok

Najväčšou výhodou je, že tento domáci test je samodiagnostický, takže nepotrebujete asistenciu druhého človeka. Výsledok sa dozviete po uplynutí 10 minút, nečakajte ale zbytočne dlho, po 15 minútach sú už výsledky nerelevantné.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Súvisiace lekárske vyšetrenia prostaty

Súvisiace lekárske vyšetrenia pre potvrdenie tehotenstva Hoci domáci test na prostatu je pohodlný, jednoduchý na použitie a má pomerne spoľahlivý výsledok, sám o sebe nemôže na 100 % potvrdiť problémy s prostatou. Ak je však pozitívny, je to indikátor nutnosti návštevy lekára a absolvovania ďalších odborných vyšetrení a testov, ktoré môžu ukázať aj príčinu zväčšenia či zápalu prostaty.

Tu sú tie, ktoré sa najčastejšie využívajú:

Palpačné rektálne vyšetrenie pohmatom

Prvým a najbežnejším vyšetrením prostaty u lekára je hmatové vyšetrenie prostaty cez rektálny otvor. Z tohto vyšetrenia majú muži najväčší strach, ale úplne neodôvodnene, väčšina z nich nebude ani vedieť, že nejaké vyšetrenie prebehlo. Úlohou lekára je skúsiť fyzicky nahmatať jasné zväčšenie prostaty cez zakončenie hrubého čreva.

Krvné testy PSA

Druhým vyšetrením sú laboratórne krvné testy. Ich cieľom je zistenie hladiny už spomínaného špecifického prostatického antigénu PSA, ktorého zvýšený hladina môže indikovať problémy s prostatou. V každom veku sú limity ešte zdravej hladiny odlišné, tento test sa tak robí na mieru a hodnoty sa musia posudzovať s ohľadom na vek.

Skúška prietoku moču

Metódou, ktorá sa dnes už používa o niečo menej ako v minulosti, je skúška prietoku moču. Cieľom vyšetrenia je zistiť rýchlosť prietoku moču a to pomocou močenia do špeciálneho prístroja. Na základe tejto rýchlosti je možné stanoviť podozrenie na nejakú prekážku v močových cestách, čo môže znamenať napríklad zväčšenie prostaty.

Vyšetrenie prostaty ultrazvukom a RTG

Na potvrdenie alebo vyvrátenie výsledkov predošlých vyšetrení sa robia zobrazovacie vyšetrenia oblasti prostaty. Ich cieľom je pomocou transrektálneho ultrazvuku alebo RTG zistiť stav prostaty a mieru prípadného zväčšenia. RTG sa vykonáva s použitím kontrastnej látky, ultrazvuk zas s použitím špeciálnej rektálnej sondy.

Cytoskopia

Pomerne invazívnym typom vyšetrenia je cytoskopia, ktorej cieľom je vizuálne prehliadanie vnútra močovej sústavy. Lekár počas tohto vyšetrenia zavedie špeciálny prístroj zvaný cytoskop cez ústie močovej trubici do močového mechúra, pričom prístroj je vo forme tenkej trubice so šošovkami a mikroskopom. Úlohou vyšetrenia je zistiť stav vnútra prostaty.

Biopsia

Posledným vyšetrením, ktoré spomeniem, je biopsia. Jej cieľom je nielen prehliadka, ale aj odobratie časti tkaniva alebo látok z prostaty, ktoré sú podrobené laboratórnemu skúmaniu. Vyšetrenie sa vykonáva buď cez konečník alebo cez miesto medzi mieškom a konečníkom. Toto vyšetrenie je najviac rizikové, ale skúsený lekár ho vie zvládnuť bez problémov.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Najčastejšie otázky o vyšetrení prostaty

Najčastejšie otázky o tehotenskom teste Tak, ako som spomenul aj na úvod, vyšetrenie prostaty nepatrí u mužov medzi obľúbené testy. Zodpovedá tomu aj záujem a otázky týkajúce sa tejto témy, ktoré som našiel na internetových fórach a v diskusiách. Pre úplnosť tejto témy som sa rozhodol tie najčastejšie zverejniť a zodpovedať na ne tu:

Môžu vyšetrenie absolvovať aj muži do 50 rokov?

Áno, samozrejme, u mužov nad 40 rokov to určite osobne odporúčam, aj keď u nich nie je riziko tak vysoké, ako u mužov po 50ke. Nakoľko prevencia je dôležitá a včasné odhalenie naozaj účinné zvyšuje úspešnosť liečby, malo by byť takéto vyšetrenie samozrejmosťou.

Je biopsia ako súčasť vyšetrenia 100 % spoľahlivá a bezpečná?

Spomedzi všetkých vyšetrení je biopsia tým, ktoré vzbudzujú najväčšiu pozornosť. Z hľadiska bezpečnosti je bezproblémová, hoci po ňom môžu nastať u niekoho menšie komplikácie. Z hľadiska spoľahlivosti ale nie je 100 %, no aj preto sa okrem nej robia ďalšie testy.

Pre koho je určený domáci test prostaty?

Primárne je tento test určený mužom vo veku od 50 do 75 rokov, ktorí pociťujú symptómy spojené so zväčšením prostaty alebo chcú preventívne vedieť o svojom stave. U mužov nad 75 rokov môžu byť hodnoty PSA zvýšené aj prirodzene, takže test nie je výpovedný.

Kedy je najlepšie domáci test spraviť a aká je jeho spoľahlivosť?

Hoci testovanie domácim testom prostaty je možné vykonať počas dňa, najhodnovernejšie výsledky sú dosiahnuté hneď ráno, kedy je hodnota antigénu PSA najviac výpovedná. Čo sa týka spoľahlivosti výsledku, väčšina testov udáva hodnotu 88 %.

Sú nejaké prekážky, kedy nie je možné testovanie PSA vykonať?

Áno, hoci ich nie je veľa. Okrem hornej vekovej hranice spomínanej vyššie by ste sa nemali testovať po intenzívnejšej fyzickej záťaži a v prípade, že aktuálne trpíte zápalom či infekciou. Tieto faktory môžu mať vplyv na hodnoty albumínu v moči.

ODBORNÉ OTÁZKY LEN LEKÁROVI

Zachytil som okrem praktických otázok týkajúcich sa vyšetrení alebo testu prostaty na internetových fórach aj niekoľko odborných záležitostí. Na tie si netrúfam odpovedať a týkajú sa najmä konkrétnych ochorení prostaty. Tieto otázky klaďte len lekárovi.

Ako zlepšiť a podporiť zdravie prostaty

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej rovnováhy a prečo ich odporúčam Zdravý stav prostaty je veľmi dôležitý pre kvalitný sexuálny život, plodnosť a tiež aj pre bezchybné fungovanie močového systému. Hovorím to na základe vlastných skúseností, mal som totiž s prostatou dosť veľa problémov. Aby som sa im do budúcnosti vyhol, začal som využívať niektoré preventívne opatrenia.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Tieto sa mi osvedčili najviac:

odporúčam konzumovať viac orechov, zeleniny, ovocia a rýb, do pozornosti dávam hlavne paradajky, para orechy a lososa
vyhýbať sa treba naopak mastným jedlám, tučnému mäsu a mliečnym výrobkom
pite viac vody a menej alkoholu, kávy a príliš silného čaju
snažte sa močiť pravidelne a zbytočne močenie neodkladajte
obmedziť treba lieky sťažujúce močenie, napríklad antihistaminiká a lieky na alergie
osobne som veľmi spokojný aj s rôznymi bylinkami a rastlinami, či už vo forme odvarov, prípadne v pohodlnejšej forme tabliet ako výživových doplnkov

Ako fungujú testy na prostatu a ktorý odporúčam

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Domáci test na vyšetrenie prostaty je výborná vec a jeho použitie je jednoduché, rýchle a pohodlné. Test síce nemôže v plnej miere nahradiť odborné vyšetrenie u lekára, ale môže aspoň orientačne potvrdiť či vyvrátiť podozrenie na zväčšenie prostaty.

Princíp jeho fungovania je jednoduchý:

  • Cieľom testu je z jednej kvapky krvi zistiť prostredníctvom chemickej reakcie prítomnosť špecifického prostatického antigénu PSA, čím sa potvrdí zväčšenie prostaty

Test funguje teda veľmi podobne ako niektoré testy na pohlavné choroby, nemusíte sa obávať vôbec o to, že by bol príliš komplikovaný na použitie v domácich podmienkach. Úlohou testu je ale len potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť látky poukazujúcej na nejaký problém s prostatou, príčinu a presný typ problému stanoviť nevie.

Má však viacero podstatných a dôležitých výhod:

test si môžete kúpiť voľne v lekárni a to dokonca aj cez internet, nepotrebujete mať na to žiadne odporúčanie od lekára a nemusíte absolvovať žiadnu prehliadku
cena testu je nízka, obvykle kúpite najlacnejšie testy už do 10 €, záleží najmä od toho, v akej lekárni nakupujete
použitie testu je jednoduché a zvládnu ho ľudia aj bez akýchkoľvek špeciálnych pomôcok, všetko nájdete obvykle priamo v balení daného testu

Jedno balenie testu sa dá použiť na jedno otestovanie, domáci test na prostatu je jednorazový. Pri výbere odporúčam určite veľmi dobre zvážiť, kde si test kúpite, dajte prednosť overeným lekárňam, ktoré majú test k dispozícii skladom, aby ste ho mali doma čo najrýchlejšie.

POZOR NA KONTRAINDIKÁCIE

Odporúčam si ku každému testu preštudovať aj príbalový leták, ktorý obsahuje nielen kompletný návod na použitie testu na prostatu, ale aj informácie o tom, kedy nie je možné test vykonať a aké sú kontraindikácie pre jeho použitie.

Testy, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tribul: Vlastná skúsenosť Na trhu ponúkajú lekárne viacero druhov a značiek domácich PSA testov prostaty. Všetky pracujú na rovnakom princípe zisťovania prítomnosti špecifického antigénu, no nie sú úplne rovnaké. Odlišujú sa cenou, niekedy aj jednoduchosťou použitia. Všetky ale spĺňajú štandard a sú vhodné na testovanie.

Ak neviete, ktorý si vybrať, môžete dať na skúsenosti ostatných mužov a ich referencie. Je to oveľa lepšie, ako sa orientovať len podľa ceny alebo tvrdení výrobcu na obalu. Svoju skúsenosť som sa rozhodol zverejniť aj ja, možno sa ňou inšpirujete:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.61

18 Hodnotení