Liečba zväčšenej prostaty

Liečba zväčšenej prostaty

Zväčšená prostata je typickým mužským problémom 21. storočia. Pokiaľ sa jedná o zväčšenie následkom karcinómu, je nevyhnutná okamžitá lekárska a odborná liečba. Netreba však hneď robiť paniku, nakoľko podľa mojej vlastnej skúsenosti je väčšinou zväčšenie nerakovinové, odborne nazývané benígna hyperplázia prostaty.

Tento problém sa pritom zďaleka netýka len mužov v strednom a vyššom veku, napríklad nad 50 či 60 rokov. Prvotné príznaky môžu nastať aj oveľa skôr, pričom už pri ich prvotnom výskyte sa treba čo najskôr zamerať na účinnú liečbu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Základom je pochopiteľne skorá diagnostika, ktorá pomôže určiť presnú príčinu a odhaliť rozšírenie ochorenia na predstojnej žľaze. Riešenie tohto stavu potom môže byť kombináciou viacerých opatrení spojených s užívaním tabliet.

Čo je a čo nie je zväčšená prostata

Čo je a čo nie je zväčšená prostata Zväčšená prostata patrí medzi drvivú väčšinu ochorení spojených s prostatou. Niektoré štatistiky uvádzajú, že ide až o 80 % prípadov problémov s prostatou. Diagnostikovať ale zväčšenie predstojnej žľazy len podľa príznakov sa nemusí vyplatiť.

  • Zväčšená prostata znamená fyzické zväčšenie objemu prostaty
  • Zväčšenie je spôsobené proliferáciou hladkého svalstva a epitelových buniek v periuretálnej oblasti, čím nastane akumulácia objemu týchto tkanív v prostate
  • Výsledkom je zväčšenie prostaty najmä do oblasti dolných močových ciest

Zväčšenie prostaty je sprevádzané väčšinou symptómami spojenými práve s močením, nakoľko predstojná žľaza začne zasahovať do močových ciest. najskôr sa môže objaviť len častejšie nutkanie na močenie, neskôr už aj problémy s neúplným vymočením sa. Neskôr nastávajú už aj bolesti, pocity pálenia a či urgentná inkontinencia.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Hoci presná príčina zväčšenia nie je známa, tieto faktory majú na chorobu najväčší vplyv:

vek, nakoľko prostata sa prirodzene so stúpajúcim vekom zväčšuje a napríklad vo veku 80 rokov trpí benígnou hyperpláziou tejto žľazy až 90 % mužov
hladinou hormónu testosterón, nakoľko z neho sa vytvára biologicky aktívny metabolit zvaný dihydrotestosterón, ktorý vyvoláva napríklad aj vypadávanie vlasov
externé vplyvy, najmä kofeín, korenie a alkohol môžu zhoršiť začínajúce zväčšovanie predstojnej žľazy

KOMPLEXNE O ZVÄČSENEJ PROSTATE

Ak by ste sa chceli dozvedieť o tomto typickom mužskom probléme niečo viac, najmä niečo viac o príčinách, symptómoch, diagnostike či iných špecifických informáciách, dávam vám do pozornosti tento môj komplexný článok na tému zväčšená prostata, kde sú všetky detaily.

Čo zahŕňa liečba zväčšenej prostaty

Čo zahŕňa liečba zväčšenej prostaty Po vykonaní komplexnej diagnostiky sa môže pristúpiť k vhodným liečebným opatreniam. Terapia nemusí pozostávať len z jedného typu liečby, ale môžu sa skombinovať napríklad režimové opatrenia, pozorovanie a prírodné prostriedky na podporu lepšej činnosti prostaty a močových ciest. Najťažšie prípady sa riešia chirurgicky.

Tu sú všetky aktuálne typy terapie:

Režimové opatrenia

Asi nikoho neprekvapí, že prvou voľbou sú niektoré zmeny životného štýlu či životosprávy. Dôležité je upraviť niektoré životné návyky tak, aby sa pomohlo lepšiemu fungovaniu a stavu celej močovej sústavy a to vrátane prostaty. Obmedziť treba napríklad nápoje s dráždivým účinkom na moč a močovú sústavu, najmä alkohol a kávu.

Zároveň treba dbať na pravidelné a úplné vyprázdňovanie močového mechúra a to nielen počas dňa, ale napríklad aj večer pred spaním. Ak sa dá, močte radšej posediačky a nikdy sa s močením neponáhľajte. Vítané je tiež zvýšenie pohybu, ale napríklad aj častejšia ejakulácia a teda aj pohlavný styk. Toto opatrenie zrejme poteší každého muža.

Aktívne sledovanie

Druhou voľbou je aktívne sledovanie stavu, čo už je v podstate medicínska forma liečby. Muž, u ktorého sa prejavili príznaky a vyšetrenie u neho potvrdilo zväčšenie prostaty, sa musí pravidelne podrobiť lekárskej prehliadke. Podľa veku a stavu ochorenia je interval každých 6 až 12 mesiacov, pričom obvykle sa sledovanie kombinuje s režimovými opatreniami.

Táto forma je ale možná len v určitých prípadoch. Odporúča sa len mužom s miernymi symptómami dolných močových ciest, v špeciálne indikovaných prípadoch aj so symptómami stredne závažného charakteru. Dôležité je, aby akékoľvek príznaky neboli zaťažujúce a aby nedochádzalo ku komplikáciám a akútnemu zhoršeniu počas pozorovania.

Rastlinné extrakty

Fytoterapia, čiže liečba pomocou rastlinných zložiek, je založená na účinnosti rastlín a bylín priamo na prostatu alebo na močový systém. Tieto produkty nemajú vedľajšie účinky, čo je jedna z deklarovaných výhod, treba však počítať s tým, že ani tie žiaduce neprídu z večera do rána a je potrebné dlhodobejšie užívanie.

Najčastejšie obsahujú takéto tabletky a produkty rastlinné fytosteroly, fytoestrogény a terpenoidy. Cieľom užívania týchto prostriedkov je zlepšenie funkcie močového mechúra, protizápalové pôsobenie, blokovanie alfa adrenergných receptorov a niektoré iné čiastkové ciele. Výsledkom je zlepšenie symptómov dolných močových ciest.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Blokátory alfa1 adrenoreceptorov

Liečba blokátormi alfa1 adrenoreceptorov patrí už medzi odbornú medikamentóznu liečbu. Princípom tejto liečby je zablokovanie špecifických receptorov, čo vedie k zníženiu napätia hladkého svalstva. Jeho napätie sa podieľa významne aj na tlaku zväčšenej prostaty na močovú rúru, čo vedie práve k nepríjemným prejavom počas močenia.

Nástup účinku týchto liekov je pomerne rýchly a výsledkom je zlepšenie vyprázdňovania močového mechúra, zlepšenie prúdu močenia a zredukovanie frekvencie močenia. Bohužiaľ, liečba má aj nevýhody, nakoľko sa nepreukázalo, že by sa vďaka nej znížila akútna retencia moču alebo že by sa zamedzilo potrebe chirurgického zákroku.

Inhibítory 5-alfa reduktázy

5-alfa reduktázy sú enzýmy, ktoré sú zodpovedné za zmenu testosterónu na účinný dihydrotestosterón. Cieľom medikamentóznej liečby pomocou inhibítorov týchto enzýmov je teda blokovanie ich vplyvu. Výsledkom tejto liečby je zmenšenie samotnej prostaty, v ideálnom prípade až o 25 %.

Okrem toho aj pri tejto medikamentóznej liečbe dochádza k zlepšeniu symptómov dolných močových ciest. Výraznejšie to vidno u pacientov s veľkou benígnou hyperpláziou prostaty a práve preto sa tento typ liečby používa v ťažších prípadoch. Liečba sa však musí aplikovať aspoň 6 mesiacov.

Antimuskariniká

Ďalšou účinnou formou medikamentóznej liečby mužov trpiacich zväčšením prostaty je užívanie antimuskariník. Táto liečba sa používa v prípadoch, že reziduálny moč nie je v hladine vyššej, než 250 ml, pričom typickým príznakom je časté a urgentné močenie. Práve redukcia tohto príznaku je najviditeľnejším prejavom liečby.

Inhibíciou muskarínových receptorov, čo je cieľom pôsobenia týchto farmakologických prípravkov, sa dosiahne redukcia kontrakcií močového mechúra. Výsledkom je stav, ktorý je samozrejmosťou u zdravých mužov, čiže to, že na kontrakciách močového mechúra sa podieľajú len určité receptory a len v zdravej intenzite. Klinické skúšky úspešnosť potvrdili.

Kombinácia liekov

Okrem liečby len jedným typom liekov je možná aj liečba kombinovaným spôsobom. Napríklad antimuskariniká sa môžu použiť nielen samostatne, ale aj v kombinácii s blokátormi alfa receptorov. Kombinovať sa môžu aj blokátory alfa1 adrenoreceptorov spolu s inhibítormi 5-alfa reduktázy a to tak ohľadom symptómov, ako aj progresu choroby.

Klinické štúdie potvrdili, že táto kombinácia je významne účinnejšia, ako keď bol nasadený len jeden typ liečby. Podľa týchto výsledkov je práve skombinovanie týchto dvoch typov medikamentóznej liečby jedným z najviac významných posunov pri liečbe mužov so symptómami dolných močových ciest súvisiacich s benígnou hyperpláziou prostaty.

Chirurgická liečba

Poslednou možnosťou je chirurgický zákrok. Ten pomôže najmä mužom, u ktorých nezaberú lieky a ktorí majú ťažší priebeh ochorenia. U nás sa vykonáva najčastejšie transuretrálna resekcia prostaty, ktorá môže pacientovi veľmi viditeľne zlepšiť močenie a výrazne upraviť symptómy týkajúce sa dolných močových ciest.

Okrem odstránenia prostaty sa môže robiť v prípade menšej prostaty aj menej invazívny zákrok, ktorým je transuretrálna incizícia prostaty. Naopak u veľmi veľkej prostaty sa zas vykonáva otvorená prostatektómia. Zriedkavejšie sú u nás laserové operácie predstojnej žľazy a to napríklad fotoselektívna vaporizácia prostaty alebo enukleácia holmlovým laserom.

Prevencia zväčšenej prostaty

Prevencia zväčšenej prostaty Čím skôr sa zväčšená prostata odhalí, tým lepšie, takže veľmi dôležité sú pravidelné preventívne prehliadky. Tie by mali absolvovať najmä muži v rizikovej skupine, čiže vo veku nad 50 rokov. Všeobecne sa odporúča, aby takéto preventívne prehliadky absolvoval muž aspoň raz za 3 roky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Čo sa týka ďalších preventívnych opatrení, toto sú tie najdôležitejšie:

vhodná strava, najmä obsahujúca ovocie a zeleninu v BIO kvalite, môže byť veľmi dobrá na podporu zdravého fungovania močovej sústavy aj prostaty
na močové problémy sú veľmi dobré brusnice, černice, maliny, jahody a čučoriedky, ktoré určite v rámci prevencie odporúčam zaradiť do jedálnička
dôležité je dbať na pitný režim, najmä piť čistú vodu alebo nápoje prirodzené pre ľudské telo, pričom ruka v ruke s tým musí ísť aj pravidelné vyprázdňovanie sa
vyhýbať sa treba naopak kofeínu, alkoholu, cigaretám, červenému mäsu, vnútornostiam, polotovarom a jedlám s vysokým obsahom soli a cukru
pravidelný pohyb, najmä chôdza a iný prirodzený pohyb, môžu tiež podporiť správnu činnosť prostaty a celého vylučovacieho systému

Ako som spomínal už na úvod, jednou z nezvrátiteľných príčin je stúpajúci vek, nakoľko s pribúdajúcimi rokmi sa zvyšuje riziko vzniku benígnej hyperplázie prostaty. V tomto ohľade síce nie je možné starnutiu predísť, ale vyššie opatrenia môžu stav viditeľne zlepšiť.

SAW PALMETTO AJ INÉ RASTLINY

Do pozornosti by som osobitne dal rastliny využívané už stáročia na zlepšenie činnosti a stavu prostaty, najmä Saw Palmetto má v tejto oblasti významné postavenie. Užívať sa dá vo forme čaju, ale napríklad aj v modernej podobe tabliet určených práve pre mužov.

Časté otázky o liečbe zväčšenej prostaty

Časté otázky o liečbe zväčšenej prostaty Téma zväčšenej prostaty je u mužov veľmi horúca a to nielen preto, že mnohí z tejto choroby majú strach kvôli nedostatku informácií. Veľmi veľa otázok smeruje aj na konkrétne formy liečby a viaceré diskusné fóra neponúkajú adekvátne odpovede. Rozhodol som sa preto, ale aj kvôli úplnej informovanosti, zodpovedať najčastejšie otázky ja sám:

Je vhodné začať s liečbou už vtedy, ak sa vyskytnú prvotné príznaky?

Minimálne je vhodné navštíviť lekára kvôli odbornému vyšetreniu. Ak pôjde len o planý poplach, nič sa nestane, ak však zmeškáte príležitosť včas zväčšenie odhaliť, zhoršujete svoje vyhliadky na rýchle a bezproblémové riešenie tohto nepríjemného problému.

Má vplyv pravidelnosť močenia na zlepšenie problému?

Áno, má, aj preto sú medzi režimovými opatreniami uvádzané viaceré také, ktoré priamo s pravidelnosťou močenia súvisia. Na večer sa snažte piť menej tekutín a vymočiť sa pred spaním, počas dňa dbajte na pravidelné močenie, no trénujte si tiež močový mechúr.

Ako fungujú lieky určené na prostatu?

Farmakologická liečba patrí medzi najčastejšie využívané, pričom každý typ liekov funguje mierne odlišným spôsobom. Pri liekoch na predpis platí, že ich primárnym cieľom je zlepšiť fungovanie prostaty a močovej sústavy, vďaka čomu ustúpia negatívne symptómy choroby.

Môžu mi pomôcť aj tabletky obsahujúce rastlinné zložky?

Prípravky s prírodným zložením patria medzi prostriedky symptomatickej terapie, čiže sa svojim pôsobením zameriavajú na zníženie problémov s močením a obmedzenie viditeľných negatívnych javov. Môžu zlepšiť aj fungovanie močového mechúra a jeho vyprázdňovanie.

Pre koho je nevyhnutná chirurgická liečba?

Tento typ terapie sa používa v tých ťažších prípadoch, ktoré sú sprevádzané ťažkými symptómami spojenými s problematickým močením alebo s opakovanými infekciami. Táto liečba môže byť vhodná aj pre tých, u ktorých klasické lieky nezabrali.

Tabletky na prostatu ako prírodná a prirodzená podpora

Tabletky na prostatu ako prírodná a prirodzená podpora Pomôcť stavu svojej prostaty a potlačiť nežiaduce príznaky, to sa dá dosiahnuť aj vďaka tabletkách na prostatu založeným na rastlinnom zložení. Ide o voľne dostupné prípravky, ktoré si môžete kúpiť bez toho, aby ste museli absolvovať vyšetrenie a mať predpis.

Tabletky tohto typu fungujú na tomto princípe:

  • V zložení prípravkov sú extrakty z rastlín pôsobiacich priaznivo na stav prostaty, ale aj na močový mechúr a močové cesty, pričom cieľom je pomôcť správnej funkčnosti

Najčastejšie je základom tabliet extrakt alebo výťažok z rastliny Saw Palmetto, ktorú som spomínal aj vyššie. Táto rastlina má priaznivý vplyv na fungovanie vylučovacej sústavy u mužov, pričom mnohé značky dopĺňajú jej účinnosť aj o iné prírodné zložky či minerály. Tabletky si môžete kúpiť aj online priamo od oficiálnych distribútorov.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Ja osobne v nich vidím aj tieto výhody:

vďaka prírodnému zloženiu sa nemusíte obávať typických nežiaducich účinkov, napríklad problémom s tlakom či retrográdnou ejakuláciou
pôsobenie je širšie a mnoho prípravkov pomáha napríklad aj na zlepšenie stavu a fungovanie pohlavnej sústavy
prípravky majú dobrý pomer ceny a výkonu, no samozrejme treba sa zamerať na tie tabletky, ktoré patria medzi špičku a majú všeobecne pozitívne hodnotenia

Treba si tiež uvedomiť, že pri týchto prípravkoch nemôžete očakávať účinnosť zo dňa na deň, dôležité je dlhodobejšie dávkovanie. Mne osobne našťastie ale stačil už mesiac užívania a prišlo k viditeľnému zlepšeniu negatívnych symptómov. Ideálne je užívanie pravidelne každý deň, ale neprekračujte maximálnu dennú dávku.

AJ PRI ZÁPALOCH

Ako som hovoril už vyššie, pôsobenie a účinky prípravkov sú o niečo širšie, nakoľko ich cieľom je celkové zlepšenie stavu prostaty a fungovanie močového systému. Využiť ich môžete nielen pri zväčšení prostaty, ale aj pri jej zápale.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Tak, ako aj v prípade iných prípravkov z ďalších oblastí, ani pri tabletkách určených na podporu lepšieho fungovania prostaty nie sú účinky vždy rovnaké. Niektoré značky sú lepšie, iné zas majú v praxi slabšiu účinnosť. Odporúčam sa orientovať podľa referencií a skúseností väčšiny mužov, nielen podľa toho, čo výrobca deklaruje na obale.

Ak vám môžem poradiť, ja na základe vlastných dlhodobých skúseností odporúčam tabletky s kvalitnejším zložením a vyššou koncentráciou účinných látok. Osobne mám najlepšie skúsenosti s nasledovnými značkami:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.22

18 Hodnotení