Yohimbé – Pausinystalia yohimbe

Yohimbé

Oficiálny názov tejto rastliny, či skôr stromu, je Bujarník yohimbe, no ja budem používať skrátené a oveľa známejšie pomenovanie Yohimbé. Dôvod, prečo som sa začal týmto stromom bližšie zaoberať, sú jeho priaznivé účinky na problémy s erekciou. Dnes je možné výťažky z neho vo viacerých prípravkoch určených nielen na posilnenie erekcie a potencie.

Na druhú stranu treba povedať, že produkty obsahujúce najmä kôru Yohimbé nemožno užívať dlhodobo a v akomkoľvek množstve. Môže za to alkaloid Yohimbín, ktorý dokonca aktuálne je pod drobnohľadom zo strany oficiálnych orgánov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Problémom sú aj viaceré kontraindikácie a nežiaduce účinky, nakoľko užívanie prípravkov čisto obsahujúcich len Yohimbé môže pri súčasnom užívaní s inými látkami vyvolať negatívnu reakciu. Treba byť preto naozaj opatrný.

Yohimbé: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Yohimbé: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Odborný názov Yohimbé je Pausinystalia yohimbe a ide o strom z čeľade morenovitých. Jeho prirodzeným miestom výskytu sú najmä dažďové pralesy v oblasti Afriky, najviac sa vyskytuje v Juhoafrickej republike, Nigérii, Kongu a Kamerune. Zo stromu sa získava najmä kôra, ktorá obsahuje viaceré alkaloidy a medzi nimi aj známy alkaloid Yohimbín.

  • Samotný strom Yohimbé dorastá až do výšky 20 metrov a rastie najmä vo vlhkejšom prostredí, ideálnym miestom pre jeho rast sú dažďové pralesy
  • Spoznať ho možno aj podľa tuhých vajcovitých listov s dĺžkou 8 až 13 cm
  • Kvety sú nevýrazné a po čase opadajú, no typickým znamením je jeho hnedá kôra

Účinky, ktoré má kôra Yohimbé, ale rozhodne nie sú záležitosťou len aktuálnej módy. Naopak, po stáročia bola kôra využívaná ako tonikum určené na posilnenie sexuálnej túžby. Využívala sa aj v rámci tradičného liečiteľstva a od 19. storočia sa dostala aj do Európy, kde si získala prvú popularitu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Bolo a je to najmä zásluhou týchto vplyvov:

hoci v prípade účinkov na sexuálne zdravie u mužov sa niektoré oficiálne autority vyjadrujú protichodne, myslím, že prax dáva za pravdu zástancom týchto účinkov
veľmi cenené sú aj antioxidačné účinky, nakoľko Yohimbé pomáha zvládnuť v organizme oxidačný stres a chráni bunky pred nadmerne rýchlym starnutím
preukázaný vplyv je aj na kardiovaskulárnu sústavu, kde výťažky z rastliny pôsobia preventívne proti viacerých ochoreniam

Rovnako tak je Yohimbé podporných prostriedkom pri optimalizácii telesnej hmotnosti, zlepšení stavu a výkonnosti svalov a pri zlepšení stavu vyčerpania. To je aj dôvod, prečo sa vyskytuje v mnohých výživových doplnkoch a doplnkoch stravy určených pre športovcov a kulturistov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Keďže tu nemám príliš veľa priestoru na odbornejšie informácie a nechcem vás nimi ani úplne zahltiť, odporúčam skúsiť externý zdroj, napríklad tento článok na Wikipédii. Je síce po anglicky, ale poskytne vám všetky užitočné informácie o Yohimbé, ktoré treba.

Látky a zloženie stromu Yohimbé

Látky a zloženie stromu Yohimbé To, čo nás pri Yohimbé zaujíma, je najmä zloženie jeho kôry, ktorá sa využíva v rôznych druhoch prípravkov. Dominantnou zložkou sú alkaloidy, ktorých je v Yohimbé celkovo 20 a v správnej koncentrácii môžu pôsobiť pozitívne. Ak sa to však s nimi preženie, majú negatívne účinky.

Toto sú 4 najdôležitejšie skupiny látok v Yohimbé:

Alkaloidy: Najväčšie zastúpenie spomedzi všetkých látok obsiahnutých v strome Yohimbé majú alkaloidy. Tieto prírodné látky majú výrazný fyziologický účinok, ale vo väčších dávkach môžu byť prudkými jedmi. V prípade miernejšieho použitia však môžu mať stimulačné účinky najmä na lepšie prekrvenie niektorých orgánov a tkanív, prípadne iné pozitívne účinky. To je aj dôvod, prečo sa v obmedzenom množstve používajú v liečivách.

Yohimbín: Najdôležitejším alkaloidom, spomedzi všetkých 20, je alkaloid Yohimbín. Tomu sa chcem venovať zvlášť, nakoľko sa využíva ako afrodiziakum a na liečbu problémov s erekciou, zároveň aj vo veterinárnom lekárstve. Okrem pozitívnych účinkov však môže jeho nadmerne časté alebo nadmerne vysoké dávkovanie vyvolať aj niektoré nežiaduce účinky, najmä v súvislosti s krvným tlakom, tepom a nespavosťou.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Flavonoidy: To, že má Yohimbé antioxidačné účinky, je zásluha aj flavonoidov. Ide o špecifické látky, ktoré možno nájsť v mnohom ovocí, zelenine a rastlinách, sú totiž veľmi rozšírené. Obnovujú v bunkách prirodzený stav, brzdia degeneratívne a negatívne zmeny a spomaľujú predčasné bunkové starnutie. Rovnako tak pomáhajú zvládnuť imunitnému systému záťaž pri ochrane organizmu.

Triesloviny: Triesloviny sa vám možno spájajú najmä s vínom, no sú obsiahnuté aj v kôre stromu Yohimbé. Nazývajú sa aj taníny a ide o polyfenolické zlúčeniny, ktoré sú obsiahnuté v kôre viacerých druhov stromov. Rovnako ako flavonoidy, pôsobia antioxidačne a zároveň zlepšujú fungovanie imunitného systému. Znižujú hladinu cholesterolu, znižujú krvný tlak a zvyšujú absorpciu vitamínu C v tele

Yohimbé a jeho účinky

Yohimbé a jeho účinky Aké účinky má Yohimbé? V prvom rade, podporuje zlepšenie potencie a zvýšenie sexuálnej energie. To je koniec koncov aj dôvod, prečo sa mu venujem. Našťastie, nejde o jediný účinok, kôra z tohto stromu má totiž pozitívne účinky aj na iné oblasti života a najmä na naše zdravie. Znova ale upozorňujem, že dôležité je dodržiavať dávkovanie.

Toto sú tie najvýznamnejšie účinky, ktoré Yohimbé ponúka:

Afrodiziakálne účinky

Tým najdôležitejším účinkom Yohimbé je jeho afrodiziakálny vplyv. Vďaka jeho pôsobeniu dochádza k lepšiemu prekrveniu pohlavnej sústavy, čo znamená kvalitnejšie stoporenie a erekciu. Zároveň prichádza aj k zvýšeniu sexuálneho apetítu, teda libida. Niekde som zachytil aj jeho účinky na lepšiu ejakuláciu, ale to potvrdiť ja sám neviem.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Odbúravanie tukov a rast svalov

Toto je asi druhý najčastejšie spomínaný a aj využívaný účinok. Yohimbé býva veľmi často buď jedinou látkou alebo jednou z dominantných zložiek prípravkov určených buď na zníženie hmotnosti alebo na zlepšenie objemu a výkonu svalstva. Používa sa aj na zníženie chuti do jedla, napumpovanie svalov pri posilňovaní a na zníženie telesného tuku.

Zlepšenie stavu kardiovaskulárnej sústavy

Ak chcete podporiť lepšie fungovanie srdca a ciev, Yohimbé pomáha napríklad na uvoľnenie ciev, čo znamená lepšie vyživovanie celého organizmu krvou. Zároveň zlepšuje prácu srdcového svalu, pomáha na zníženie cholesterolu a normalizuje krvný tlak. Toto všetko má za následok zlepšenie stavu celého kardiovaskulárneho systému.

Podpora vitality, mentálneho zdravia a imunity

Yohimbé vplýva pozitívne na vitalitu a to tak fyzickú, ako aj mentálnu. Pomáha pri úzkostných poruchách a dodáva pocit energie. Je dobrou podporou aj pri horúčke a na kašeľ. Ak máte pocit depresie alebo vyčerpania, Yohimbé vám dodá energiu a zlepší váš stav.

Spomalenie starnutia

Vďaka obsahu trieslovín a flavonoidov má Yohimbé aj antioxidačné účinky, čiže spomaľuje predčasné starnutie. Pôsobením týchto látok v Yohimbé dochádza k väčšej ochrane buniek pred oxidačným stresom, následkom čoho na bunky nevplývajú negatívne faktory narušujúce ich štruktúru a funkčnosť.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ďalšie účinky

Yohimbé, konkrétne jeho kôra, sa využívala v ľudovom liečiteľstve aj na zacelenie rán, ktoré sa zle hojili. Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom urýchľuje hojenie vonkajších poranení, pomáha aj na ekzémy, hoci samozrejme nie na všetky a miera účinku je veľmi individuálna aj od stavu imunitného systému.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Poďme sa teraz pozrieť na nežiaduce účinky spojené s užívaním prípravkov a produktov s obsahom Yohimbé. Tie sú spojené s nadmerným užívaním alebo s užívaním produktov skupinami, ktoré ich užívať nesmú. Ak sa tak stane, môžu sa objaviť bolesti hlavy, nevoľnosť, podráždenosť, nespavosť alebo prílišné prekrvenie spojiviek.

Yohimbé nesmiete užívať v týchto prípadoch:

v prvom rade platí, že Yohimbé nesmú užívať tehotné a dojčiace ženy, práve kvôli obsahu alkaloidov a trieslovín
nehodí sa ani pre osoby s vysokým tlakom a kardiovaskulárnymi problémami, tie by sa mali o užívaní najprv poradiť s lekárom
rovnako tak nesmiete užívať Yohimbé naraz s alkoholom, liekmi spadajúcimi medzi tzv. MAO inhibítory a s potravinami so zvýšením množstvom trieslovín a tyramínu

POZOR NA DÁVKOVANIE

Yohimbé môže spôsobovať problémy vtedy, ak sa prekročí dávkovanie. Treba si dávať pozor na to, aby ste samotnú rastlinu a produkt z nej neužívali nielen nadmerne počas jedného dňa, ale ani príliš dlhodobo. V takom prípade sa pozitívny účinok zmení na negatívny.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Vzhľadom na náročné klimatické podmienky ale aj charakter a veľkosť Yohimbé, nie je možné tento strom ani v menšom meradle v žiadnom prípade pestovať doma. Naše podmienky neumožňujú vôbec rast stromu, takže nemá ani zmysel ho sadiť.

Čo je ešte dôležitejšie, na získanie kôry v dostatočnom množstve sa musia stromy vyklčovať ako celok. Za týmto účelom sa pestujú komerčne, kôra sa musí vždy dobre nasušiť a následne posekať na menšie kúsky alebo podrviť na prášok. Jediným spôsobom, ako sa teda k Yohimbé dostať, je zakúpiť si už hotové produkty alebo prípravky, ktoré túto kôru obsahujú.

Prášok, čaj, drť, samostatný extrakt ale aj tabletky

Prášok, čaj, drť, samostatný extrakt ale aj tabletky Na predaj sú viaceré formy výťažkov a extraktov z Yohimbé a to napriek tomu, že posledné regulácie značne obmedzili možnosť predávať kôru a výťažky z kôry v potravinových a výživových doplnkoch. Napriek tomu však je možné niektoré špecifické produkty kúpiť a dokonca cena Yohimbé ani nie je príliš vysoká.

Tu sú najčastejšie formy produktov s obsahom Yohimbé:

Čaje

Rôzne druhy čajov sú zrejme najpopulárnejšou formou využitia prírodných látok všeobecne a to sa týka nielen tradičných liečivých rastlín, ale aj Yohimbé. Kúpiť môžete už pripravené sypané čaje, prípadne si ich môžete spraviť doma z kupovaných surovín, najmä drte. Ak si budete pripravovať čaji sami, odporúčam do neho primiešať aj stéviu a citrón na ochutenie.

Drť a prášok

Druhou časťou formou je surová drť, prípadne pomletý prášok. Z nich môžete spraviť odvary, prípadne skúsiť pridať prášok do studeného nápoja a zamiešať. Ak budete robiť domáci odvar, stačí 0,2 gramu drte alebo prášku zaliať litrom vriacej vody, 10 minút lúhovať a potom už len precediť. Nápoj pite najviac dva týždne, potom si tri týždne dajte prestávku.

Extrakty

Yohimbé sa dá kúpiť aj vo forme špeciálneho extraktu, najčastejšie v koncentrácii 20 %. Extrakt je možné rozmiešať v studenej tekutine, najlepšie čistej vode a vypiť. Maximálna dávka je ale 0,1 gramu extraktu a ani takáto forma nie je určená na príliš dlhé užívanie, práve kvôli vysokému obsahu alkaloidu Yohimbín.

Výživové doplnky na odbúranie tukov

Pohodlnejšou formou sú výživové doplnky vo forme kapsúl určených na perorálne užitie a zapitie vodou. Ide najčastejšie o špeciálne doplnky stravy určené na odbúranie tukov, podporu chuti do jedla a zlepšenie výkonnosti pre kulturistov. Tieto doplnky totiž majú za cieľ posilniť aj lepšie napumpovanie svalov a pôsobia ako termogénny extender.

Tabletky pre mužov na potenciu

Poslednou formou sú špeciálne tabletky určené pre mužov na zlepšenie ich potencie a erekcie. V tomto prípade je však Yohimbé len doplňujúcou súčasťou, čo je ale pozitívne z hľadiska užívania, dávkovania a nežiaducich účinkov. Na zlepšenie potencie, zvýšenie libida a zlepšenie kvality stoporenia sú podľa mňa tieto tabletky najlepšia možnosť.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Yohimbé

Užívanie a dávkovanie Yohimbé Správne užívanie a presne dávkovanie bez nadmernej konzumácie produktov s obsahom Yohimbé sú alfa a omega využitia všetkých pozitívnych účinkov, ktoré tento strom pre nás prináša. Dodržujte všetky odporúčania od výrobcu a zároveň sa vyhýbajte všetkým faktorom a liekom, ktoré sú v kontraindikácii s užívaním rastliny.

Čo sa týka konkrétneho dávkovania, všeobecné odporúčania sú nasledovné:

čaj a odvar sa pijú najviac trikrát denne, ak si spravíte nejaký doma samostatne, dávajte pozor, aby ste tam nepridali viac ako 0,2 gramu samotnej suroviny
pri čaji aj studených nápojoch vyrobených z extraktu alebo prášku platí, že užívanie je možné najviac 2 týždne a potom si treba dať aspoň 3 týždňovú prestávku
tabletky sa užívajú podľa odporúčania výrobcom, väčšinou je to v objeme 1 až 2 kapsúl za deň, stačí ich zapiť vodou

Ako fungujú tabletky s obsahom Yohimbé a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Yohimbé a prečo ich odporúčam Poďme sa pozrieť teraz bližšie na tabletkovú formu užívania Yohimbé. Keď hovorím o tabletkách, nemám ale na mysli výživové doplnky pre športovcov na odbúranie tukov, ale produkty určené špeciálne na potenciu, libido a erekciu. V nich je Yohimbé len jednou z viacerých zložiek v rámci komplexne namixovaného zloženia.

Tieto tabletky pôsobia pritom na jednoduchom princípe:

  • Špeciálna kombinácia prírodných účinných látok doplnená o aminokyseliny, minerály, vitamíny a stopové prvky pomáha svojou prítomnosťou v tele k lepšej erekcii a libidu

Treba však otvorene povedať, že Yohimbé sa nachádza naozaj len v málo značkách tabliet. Našťastie, nevadí to, nakoľko jej účinky zastúpia aj extrakty či výťažky iných rastlín s veľmi podobnou charakteristikou. Ak však sa už rozhodnete po týchto tabletkách siahnuť, zvoľte si radšej tie s komplexným zložením.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Yohimbé bude síce len jednou z viacerých častí a látok, no na druhú stranu, takéto tabletky majú oproti čajom a iných produktom len s obsahom Yohimbé niekoľko výhod:

vďaka komplexnému zloženiu môžu byť aj komplexné účinky, niektoré látky môžu napríklad podporiť nielen libido, ale aj spermogenézu či plodnosť
prípravky s komplexným zložením sú nastavené tak, aby mali čo najmenšie nežiaduce účinky a toto môžem naozaj potvrdiť aj ja sám
nezanedbateľným plusom je tiež fakt, že prípravky tohto typu podliehajú testovaniu ale aj overovaniu v praxi, takže viete, do čoho idete

Netvrdím samozrejme, že ide o nejaký „všeliek“, dokonca tabletky, ktoré mám na mysli ja, nie sú ani lieky. Sú voľne dostupnými prípravkami, ktoré získate bez predpisu, ale zároveň to nijak neznižuje ich účinnosť. Mám s tým bohaté skúsenosti a nie som sám, podobné prípravky užívajú spokojne stotisíce mužov.

DLHODOBÉ UŽÍVANIE

Ak som tvrdil, že produkty s obsahom čisto len Yohimbé nie sú vhodné na dlhodobé užívanie, pri týchto tabletkách je to naopak. Nemusíte sa však ničoho báť, rastliny tu nie je príliš mnoho. Iné zložky, ktoré prípravky obsahujú, majú pri dlhodobom užívaní pozitívny efekt.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Poďme sa teraz pozrieť na konkrétne značky tabliet, ktoré som aj ja užíval a mám s nimi svoje skúsenosti. Len máloktoré obsahujú Yohimbé, to však vôbec nevadí, aspoň nie z hľadiska účinnosti. Ak chcete, môžete skúsiť aj čisto rôzne produkty, vrátane tabliet, ktorých dominantnou zložkou je Yohimbé, ale ja odporúčam niečo iné.

V tabuľke, ktorú vám teraz ukážem, sú mnou overené a testované prípravky určené na zlepšenie potencie a erekcie u mužov. Ide o tabletky čisto prírodného charakteru, ako som hovoril aj vyššie, ktoré sa hodia špeciálne pre mužov s problematickou potenciou. Tu sú:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.50

12 Hodnotení