Cezmína paraguajská – Yerba Maté

Možno vám názov tejto rastliny nepríde príliš povedomý, tak to skúsim inak: Yerba Maté. Toto pomenovanie je pre laikov oveľa známejšie a to najmä preto, že zhodne sa volá aj nápoj, ktorý možno už väčšina z vás aspoň raz ochutnala. Na túto rastlinu pochádzajúcu z južnej Ameriky som si teda posvietil o niečo viac.

Viete, čo som zistil? Cezmína paraguajská je skvelé afrodiziakum, ktoré má navyše priaznivé účinky na mentálne zdravie, zvýšenie mentálnej energie a zároveň na pokojnejší spánok. Že ide o navzájom nesúvisiace veci? Vôbec nie.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Cezmína obsahuje napríklad veľmi podobné stimulanty, ako káva či čaj, no nápoj pozitívne ovplyvňuje aj celkovo mentálny a fyziologický stav. A, ako som už skôr naznačil, je to veľmi zaujímavé afrodiziakum na zvýšenie chuti do sexu.

Cezmína paraguajská: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Cezmína paraguajská: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Yerba Maté je rastlina vyskytujúca sa prirodzene najmä v južnej Amerike, konkrétne najviac v Brazílii, Paraguaji a Argentíne. Rastlina môže dorásť aj do výšky niekoľkých metrov, pričom juhoamerické indiánske kmene považovali rastlinu za posvätnú a verili v jej zázračnú silu. Listy kvôli tomu prežúvali alebo si z nich spravili nápoj.

  • Cezmína paraguajská je rastlina s bielymi kvetmi a plodmi podobnými brusnici
  • Listy sú oválne, pričom na čaj sú ideálne mladé listy, ale na účely tradičného ľudového liečiteľstva sa zbierajú všetky listy všeobecne
  • Rastlina kvitne od októbra do decembra a plody má od marca do júna

Yerba Maté má po spracovaní napríklad do podoby nápoja charakteristickú arómu a typickú chuť, pričom obsahuje kofeín s rovnomerne pôsobiacimi účinkami počas dlhšej doby. Zároveň ide o veľmi zaujímavý životabudič a afrodiziakum posilňujúce nielen sexuálnu energiu, ale aj vitalitu celého organizmu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vplyv rastliny na ľudské telo je veľmi rozmanitý:

vďaka tomu, že obsah kofeínu v rastline je väčší ako v káve, využívajú sa výťažky z nej najmä pre zahnanie únavy a pre zvýšenie koncentrácie
rovnako tak rastlina upravuje trávenie a to tak s ohľadom na chuť do jedla, ako aj s ohľadom na zlepšenie peristaltiky čriev
rastlina pôsobí pozitívne na krvný tlak a celkovo na kardiovaskulárnu sústavu, nakoľko zlepšuje stav najmä periférnych ciev

Yerba Maté ako čaj je známy po celom svete, nielen v južnej Amerike. Rastlina sa dokonca odporúča aj ako doplnok pri odtučňovacích kúrach, nakoľko zaháňa hlad a zároveň posilňuje trávenie. Mňa zaujala najmä ako súčasť prípravkov na zlepšenie libida a potencie, hoci dlhodobé užívanie rastliny sa neodporúča s ohľadom na možné vedľajšie účinky.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o Yerba Maté, napríklad aj to, ako sa pripravuje nápoj z rastliny a na čo všetko pomáha, dávam vám do pozornosti tento článok na Wikipédii. Dozviete sa z neho veľa informácií, ktoré budú zaujímavé aj užitočné navzájom.

Látky a zloženie Yerba Maté

Látky a zloženie Yerba Maté V Cezmíne paraguajskej sa nachádza pomerne veľké množstvo rôznych druhov látok prospešných pre ľudský organizmus. Sú tu vitamíny, antioxidanty, minerály, kofeín a iné stimulačné látky, ktoré pomáhajú zvýšiť vitalitu tela aj duše. Možno aj práve preto má rastlina tak široké použitie a je veľmi obľúbená.

Toto sú najdôležitejšie látky, ktoré u nej nájdete:

Stimulačné látky: Za svoje stimulačné účinky vďačí Cezmína najmä obsahu troch významných stimulantov: kofeínu, teobromínu a teofylínu. Aj vďaka tomu je rastlina využívaná na zahnanie únavy a zmiernenie psychického vyčerpania, no zároveň vďaka týmto látkam dochádza aj k stimulácii kardiovaskulárneho systému. Výhodou je, že koncentrácie látok sú také, že nedochádza k vedľajším účinkom

Flavonoidy: Flavonoidy obsiahnuté v Yerba Maté sú veľmi efektívne antioxidanty, ktoré chránia naše bunky v tele pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Rovnako tak pozitívne ovplyvňujú žily a cievy. Vďaka tomu, že v rastline sú prítomné aj vitamíny B a C, dochádza spolu s flavonoidmi aj k antibakteriálnemu a protivírusovému pôsobeniu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Kyseliny a aminokyseliny: Z kyselín obsahuje Cezmína najmä kyselinu chlorogenovú a kyselinu pantoténovú. Prvá pomáha na spaľovanie kalórií, druhá je dôležitou časťou metabolizmu. Čo sa týka aminokyselín, tých sa nachádza v rastline až 20 a ich najdôležitejšou úlohou v našom organizme je, že sú základným stavebným kameňom svalstva a dôležitou zložkou pri tvorbe energie.

Vitamíny a minerály: Čo sa týka vitamínov a minerálov, ich dôležitosť pre správne fungovanie zdravého organizmu asi nemusím zdôrazňovať. V Cezmíne nájdete vitamíny A, B1, B2 a známy vitamín C podporujúci imunitu. Z minerálnych látok sú v rastline obsiahnuté mangán, magnézium, vápnik, železo, draslík, sodík, fosfor a ďalšie minerály.

Ďalšie látky: Cezmína paraguajská obsahuje aj cholín, inozitol, triesloviny, živice, aromatické látky, vanilín, saponíny, alkaloidy a veľké množstvo polyfenolov. Tie majú u ľudí zaujímavý účinok a to ten, že pomáhajú potláčať niektoré príznaky a prejavy alergií, ale napríklad aj znižovať riziko cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Cezmína paraguajská a jej účinky

Cezmína paraguajská a jej účinky Vyššie uvedené zloženie a účinné látky obsiahnuté v rastline sa významnou mierou podpisujú na tom, že Yerba Maté má pomerne široké pozitívne pôsobenie a účinky na ľudský organizmus. Mňa síce primárne zaujíma potencia a vplyv na sexuálny život, ale rozhodol som sa spomenúť aj iné dôležité účinky, ktoré rastlina má.

Takže, tu sú tie najvýznamnejšie:

Zvýšenie chuti na sex

Už staré indiánske kmene využívali Yerba Maté ako nápoj podporujúci chuť na sex. Ide o veľmi účinné prírodné afrodiziakum, hoci samozrejme, existujú aj iné rastliny a byliny, ktoré sú ešte efektívnejšie. Pri Yerba Maté je však výhodou to, že pôsobí celkovo ako životabudič a tak máte viac energie nielen v sexuálnom živote, ale všeobecne.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Podpora duševného zdravia

Vďaka tomu, že Cezmína paraguajská obsahuje viaceré stimulanty, podporuje aj zníženie únavy, zmierňuje psychické vyčerpanie a celkovo pomáha k zlepšeniu nálady a duševného stavu. Zároveň upokojuje nervový systém, zlepšuje pamäť, zrýchľuje myslenie a pomáha aj pri strese a nadmernej psychickej záťaži.

Pomoc pri detoxikácii a odtučňovaní

Ak máte problém s nadváhou, je Cezmína vynikajúcim prostriedkom pre podporu odbúrania nadbytočného tuku. Rovnako tak upravuje hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu v krvi. Rastlina sa využíva aj pri detoxikačných kúrach a podporuje zhadzovanie tzv. nadbytočných kilogramov.

Podpora imunitného a kardiovaskulárneho systému

Tým, že Cezmína obsahuje kombináciu viacerých vitamínov a flavonoidov, má aj podpornú funkciu pre lepšie fungovanie imunitného systému. Rovnako tak podporuje lepšie zdravie kardiovaskulárnej sústavy, lepšie prekrvenie ciev a aj ich lepší stav. To je veľmi dôležité napríklad u mužov aj pre ich lepšiu erekciu, čo zvyšuje potenciu.

Zlepšenie vylučovania

Yerba Maté vďaka svojmu zloženiu pomáha stimulovať trávenie a odvádzať prebytočné tekutiny z organizmu. Výťažky z rastliny napríklad pomáhajú pri zápche a pri zlepšení peristaltiky čriev, zároveň upravujú aj chuť do jedla a trávenie ako také. Rastlina taktiež zlepšuje vyplavovanie škodlivín z tela.

Ďalšie pozitívne účinky

Yerba Maté má aj iné pozitívne účinky, ktoré by som rád spomenul. Ide napríklad o zmiernenie niektorých príznakov alergických reakcií, zlepšenie spánku, spomaľovanie starnutia alebo odstraňovanie fyzickej aj duševnej únavy.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Nežiaduce účinky nie sú príliš často spojené s užívaním Yerba Maté, napriek tomu sa môžu niektoré začiatočné a prechodné reakcie vyskytnúť. Môže ísť o bežné zažívacie problémy, výnimočne sa objaví problém s nepravidelným tepom srdca. Užívanie Cezmíny však nie je vôbec rizikové, pokiaľ budete dodržiavať dávkovanie.

Niektoré situácie však napriek tomu môžu individuálne nastať:

v extrémnych prípadoch, ktoré našťastie nie sú časté, sa môže dostaviť podráždenosť alebo nervozita, čo je spôsobené niektorými látkami obsiahnutými v rastline
pri súčasnom požívaní Cezmíny napríklad s alkoholom alebo cigaretami sa môže dostaviť nevoľnosť, pri kombinácii s kofeínom prehnaná nervozita a nepokoj
pri užívaní sedatív či liekov na predpis odporúčam poradiť sa o možnosti užívania Yerba Maté radšej s lekárom

DLHODOBÉ UŽÍVANIE S RIZIKOM

Pozor si treba dávať najmä na dlhodobejšie užívanie rastliny. Ukazuje sa, aspoň teda ja som sa to dočítal, že dlhodobé užívanie môže spôsobiť niektoré z vyššie zmienených vedľajších účinkov či dokonca vyššie riziko rakoviny hrtana alebo močového mechúra.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak sa rozhodnete pre pestovanie Cezmíny paraguajskej doma, musíte sa pripraviť na to, že to nebude tak úplne jednoduchá úloha. Ako ste sa v úvode dočítali, pôvodné miesta výskytu sú na rozdiel od našej polohy o niečo južnejšie položené a preto napríklad nehrozí, aby ste rastlinu pestovali vonku.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ak sa do pestovania pustíte, dodržujte tieto pravidlá:

základom je správna teplota okolia, ktorá by mala byť od 15 do najviac 25 stupňov Celzia, ideálne nie viac a ani nie menej
rastlina vyžaduje priepustnú pôdu viac piesčitého charakteru
doba klíčenia trvá od 2 do 6 mesiacov a počas neho je treba udržiavať dostatočnú vlhkosť
ideálny je dostatok slnečného svetla, príliš veľa tieňu bude rastline pri raste vadiť
pozor si dajte aj na tunajšie parazity, najmä roztoče, mušky a vošky

Čaj, studený nápoj aj tabletky

Čaj, studený nápoj aj tabletky Cezmínu paraguajskú môžete užívať v dvoch formách: buď pôjde o tekutú formu alebo o tabletky, ktorých súčasťou zloženia bude extrakt z tejto rastliny. Pri tekutej forme ide najčastejšie o čaj alebo studený nápoj, pričom ja dávam prednosť tabletkám, najmä tým, ktoré sú špeciálne určené na podporu erekcie.

Prejdime teraz k jednotlivým formám o niečo viac detailne:

Tradičné čaje

Čaj je najstaršia forma užívania rôznych bylín a rastlín a to isté platí aj v prípade Yerba Maté. Tradičný čaj sa pripravuje v nádobe vyrobenej len na tento účel, ale v zásade sa dá pripraviť v čomkoľvek. Buď si kúpite hotovú zmes, alebo si môžete čaj spraviť aj doma, kde ide 10 gramov rastliny na pol litra vody. Teplota vody nesmie presiahnuť 80 stupňov a lúhovanie by malo byť najviac 10 minút.

Studené nápoje

Alternatívou k čajom sú studené nápoje, nazývané niekedy aj studené čaje, čiže „ice tea“. V takomto prípade si môžete spraviť nápoj znova z 10 gramov rastliny, ktorý sa však zaleje ľadovou (nie studenou, ale ľadovou) vodou a celé sa to nechá odstáť 20 minút. Na záver sa nápoj precedí a môžete k nemu na dochutenie pridať citrón. Druhou možnosťou je už kúpiť si hotový nápoj alebo sušený výťažok a pripraviť si Yerba Maté doma.

Tabletky

Ak hovoríme o tabletkách, mám na mysli ani nie tak jednozložkové výživové doplnky s obsahom či extraktom Cezmíny, ale tabletky určené na erekciu alebo libido, kde je táto rastlina súčasťou ich bohatšieho zloženia. Pri tabletkách vidím dve veľké pozitíva a to jednoduché dávkovanie a lepšiu účinnosť, nakoľko v takomto prípravku býva obsiahnutý celý komplex látok špeciálne určených na podporu potencie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Cezmíny paraguajskej

Užívanie a dávkovanie Cezmíny paraguajskej Ak sa rozhodnete pre kúpu nejakého z produktov obsahujúcich Yerba Maté, určite dodržujte dávkovanie odporúčané výrobcom. Do pozornosti najmä dávam fakt, aby ste neprekračovali maximálnu dennú dávku. Odporúčam tiež užívať Cezmínu radšej po jedle, v opačnom prípade môže znížiť chuť do jedla.

Pri užívaní a dávkovaní prípravkov vyrobených doma sa držte aj týchto zásad:

ak budete robiť doma vlastný čaj, neprekračujte dávkovanie viac ako 4 gramov rastliny na jednu šálku, pričom denne vypite maximálne 2 takéto šálky
pri príprave nápoja zloženého aj z alkoholu by ste nemali použiť viac ako 2 či 3 ml tekutého extraktu Yerba Maté a maximálne užite takýto nápoj dvakrát za deň
ak budete pripravovať studený nápoj, nechajte nápoj po zmiešaní sypanej rastliny so studenou vodou stáť aspoň 1 hodinu a ideálne na slnku

Ako fungujú tabletky s obsahom Yerba Maté a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Yerba Maté a prečo ich odporúčam Cezmínu paraguajskú nenájdete v každej tabletke určenej na erekciu, väčšiu šancu budete mať, ak budete hľadať samostatné výživové doplnky len s obsahom tejto rastliny. Podľa mňa je ale lepšou cestou kúpa komplexných prípravkov podporujúcich špeciálne potenciu, erekciu či libido.

Prečo? Z veľmi jednoduchého dôvodu:

  • V komplexných tabletkách výrobca kombinuje špeciálne extrakty a výťažky tých rastlín, ktoré sú určené práve na podporu potencie a to najefektívnejšou formou

K týmto tabletkám je potom možné ako doplnok užívať napríklad doma pripravené čaje alebo studené nápoje práve z Yerba Maté. Na rozdiel od užívania samostatnej rastliny sa navyše dlhodobé užívanie tabliet špeciálne určených na podporu erekcie nespája s výskytom žiadnych negatívnych či nežiaducich účinkov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ak by ste aj nesiahli rovno po tabletkách s obsahom Cezmíny paraguajskej, nemusí to nutne znamenať problém. Ide totiž o podobné prípravky, ktoré majú spoločné tieto tri výhody:

dostupnosť tabletiek a prípravkov na podporu libida či potencie nie je viazaná na žiadny lekársky predpis alebo recept
zloženie týchto produktov je 100 % prírodné, čo znamená, že sú tu obsiahnuté len látky pochádzajúce z rastlín, ktoré sú pre ľudské telo prirodzené
s vyššie spomenutým prírodným zložením súvisí aj minimum vedľajších účinkov a to tak pri krátkodobom, ako aj pri dlhodobom používaní

Nie všetky tabletky sú samozrejme rovnako kvalitné alebo účinkujú u každého muža na 100 %. Je to spôsobené aj tým, že v nich nie sú umelo vyrábané účinné látky, ktoré sú súčasťou liekov na predpis. Ja osobne však prírodné tabletky na potenciu považujem za najviac prirodzený spôsob riešenia bežných sexuálnych problémov.

AJ EREKCIA, AJ LIBIDO

Aby som nezabudol, jedna z podstatných výhod tabliet s komplexným zložením viacerých rastlín a účinných látok je to, že ich účinok je oveľa širší. Kým samotná Cezmína je napríklad skôr afrodiziakum, pridanie iných zložiek do prípravku podporí aj erekciu, nielen libido.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Keďže sa Yerba Maté nenachádza v každej tabletke určenej na podporu potencie alebo libida, neznamená to, že by ste mali ostatné značky zavrhnúť. Práve naopak, aj iné rastliny s podobnými účinkami a vlastnosťami môžu byť prospešné pre zlepšenie vášho sexuálneho života a najmä chuti na sex.

Pravdou však je, že nie všetky prípravky fungujú rovnako a niektoré sú lepšie, iné zas o niečo slabšie. Na základe mojich dlhoročných skúseností som sa teda rozhodol poradiť vám a pripájam prehľad tých tabletiek, ktoré u mňa účinkovali najlepšie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.50

18 Hodnotení