D-manóza

D-manóza: čo to je, účinky na močové cesty, cena a kde kúpiť

O D-manóze ste asi doteraz príliš nepočuli, no ide o látku významnú pre udržiavanie zdravého stavu močových ciest a vylučovacej sústavy, takže má súvis aj so sexuálnym životom. Ja sám som sa k nej dostal cez tabletky a kapsule určené na podporu močových ciest, kde bola D-manóza pre svoje účinky jednou z najdôležitejších zložiek.

Z chemického hľadiska ide o monosacharid, čiže jednoduchý cukor. Veľmi často sa využíva vo výživových doplnkov aj s inými látkami, napríklad s propolisom alebo brusnicami. Zaujímavosťou je, že sa označuje aj ako grécka manna.

Dôvod, prečo sa budem touto látkou zaoberať viac, je práve jej účinok na zdravie močových ciest, ale aj niektoré iné vplyvy. Nemá síce nejaké zázračné účinky, no význam látky je z pohľadu zdravia vylučovacej sústavy zásadný.

D-manóza: pôvod, popis a využitie

D-manóza: pôvod, popis a využitie Za D-manózou sa skrýva jednoduchý sacharid, ktorý je zdrojom kvasných produktov, konkrétne bunkovej steny kvasiniek. Látka ako taká sa vyskytuje typicky v jablkách či hruškách, kde sa podieľa na typickej sladkej chuti tohto ovocia. Látka je veľmi podobná glukóze, avšak sa líši usporiadaním niektorých atómov.

  • D-manóza je chemickou formou manózy, pričom manóza je jedným z biologicky významných sacharidov patriacich medzi uhľohydráty
  • Ide o jednoduchý cukor, čiže monosacharid, ktorý je nemetabolizovaný a prírodný
  • Vzhľadom na to, že na rozdiel od iných cukrov sa po vstrebaní vylúči cez močové cesty ako odpad, je D-manóza takmer bezproblémová z pohľadu vedľajších efektov

D-manóza je najvýznamnejšia práve z dôvodu podpory zdravého fungovania močových ciest. To, že sa v tele žiadnym spôsobom nespracováva, má výhodu v tom, že sa celý objem tejto látky vylúči cez obličky a močové cesty von z tela. To umožňuje látke pôsobiť priamo v močovom systéme, či už ide o mechúr, trubicu alebo celé dolné močové cesty.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

D-manóza je cenená najviac kvôli týmto účinkom:

pomoc pri absorpcii a vyplavovaní baktérií E.Coli, ktoré sú najčastejšou a typickou príčinou rôznych druhov zápalov a infekcií v močových cestách
očistenie močových ciest bez vážnejších vedľajších účinkov alebo invazívnych zákrokov, jednoducho pomocou pôsobenia látky a pitného režimu
prevencia voči problémom s močovými cestami v budúcnosti a to najmä voči rôznym druhom bakteriálnych infekcií

D-manóza pochopiteľne nie je univerzálnym všeliekom a čarovným prútikom. Môže síce pomôcť pri akútnych aj chronických problémoch s močovou sústavou či močovým mechúrom, nemôže ale nahradiť napríklad antibiotickú liečbu v prípade vážnejších zápalov. Má teda podporný charakter a kvôli nemu je aj súčasťou rôznych produktov.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Priestor pre odbornejšie informácie je tu obmedzený, takže ak by ste chceli vedieť napríklad chemické zloženie, vzorec alebo iné technické údaje, môžete využiť externé zdroje. Zabudnite ale na nejaké laické internetové fórum, Wikipedia má článok nabitý týmito informáciami.

Kde D-manózu možno nájsť

Kde D-manózu možno nájsť D-manóza nemá síce príliš veľa potravinových zdrojov, ale je ich dostatok na to, aby sa dala prijímať aj týmto spôsobom. Na rovinu však poviem, že v prípade tejto látky je ale príjem prostredníctvom potravín mimoriadne neefektívny, nakoľko sa látka z tela takmer okamžite vylúči bez nejakého viditeľnejšieho využitia.

Pokiaľ by ste si chceli vybrať potraviny, ktoré D-manózu obsahujú, siahnite po týchto:

Zelenina: Ako už býva pravidlom, zelenina je bohatým zdrojom rôznych druhov látok a nachádza sa v nej aj D-manóza. Vyššie množstvá možno nájsť v kapuste, brokolici, baklažáne a zelených kávových zrnách. Ak by ste chceli teda podporiť hladinu D-manózy, zaraďte tieto druhy do svojho jedálnička, ale nepreháňajte to s množstvom.

Strukoviny: Dobrým zdrojom D-manózy sú aj rôzne strukoviny. Fazuľa, zelená fazuľka aj sójové bôby sú veľmi dobrým zdrojom, v prípade sóji si doplníte aj Kyselinu D-asparágovú, ktorá má tiež podporné účinky pre vylučovaciu sústavu. Sójová múka navyše obsahuje aj prospešnú Kyselinu listovú.

Ovocie: Čo sa týka ovocia, to je zdrojom nielen vitamínov a antioxidantov, ale v prípade niektorých konkrétnych druhov aj zdrojom D-manózy. Odporúčam konzumovať vo zvýšenej miere hlavne jablká, hrušky, broskyne, čučoriedky, červené ríbezle a brusnice. Posledné menované ovocie sa spolu s D-manózou často využíva v prípravkoch na močové cesty.

Rastliny a huby: Okrem potravín možno nájsť D-manózu aj v niektorých druhoch rastlinných zdrojov. Zaujímavými rastlinami, ktoré túto látku obsahujú, sú napríklad Aloe vera, Fenugreek alebo morské riasy Kelp. V zásade platí, že vo forme extraktov sa tieto rastliny využívajú v mnohých prípravkoch určených na posilnenie zdravia sexuálneho života.

Korenie: Ak si radi koreníte jedlo niečím štipľavým a preferujete zdravé a prirodzené alternatívy, všimnite si Kajenské korenie. Nielen, že ide o štipľavú koreninu, ale ide predovšetkým o zdroj dôležitých látok pre zdravie močových ciest aj pohlavnej sústavy. Možno tu nájsť nielen D-manózu, ale napríklad aj látky zlepšujúce prekrvenie penisu.

Zmrzlina: Pokiaľ si radi pomaškrtíte na priemyselne vyrábanej zmrzliny a doteraz ste mali výčitky z toho, že ide o nezdravú potravinu, aspoň prítomnosť D-manózy vás môže mierne potešiť. Táto látka sa totiž nachádza ako sacharid v rôznych potravinárskych prísadách, napríklad v karobovej gume alebo guaranovej gume, ktoré zmierňujú rozpúšťanie zmrzliny.

Ostatné: Medzi ďalšie zdroje D-manózy patria napríklad pekárenské kvasnice. Kvôli rôznym potravinárskym prísadám obsahujú látku napríklad aj šalátové dresingy, smotanový syr alebo palmový olej vyrábaný z palmových jadier. Tieto potraviny ale neodporúčam konzumovať vo väčšom, hoci sa v nich nachádza D-manóza, nie sú totiž príliš zdravé.

D-manóza a jej účinky

D-manóza a jej účinky Na rozdiel od iných účinných látok, ktoré som mal tú česť spoznať prostredníctvom rôznych prípravkov, D-manóza je prakticky všetkými svojimi účinkami orientovaná výlučne na močový systém. To je možno trocha hendikep z pohľadu celkového vplyvu na organizmus, zároveň to ale umožňuje špecializované využitie vo výživových doplnkoch.

Poďme sa pozrieť bližšie na účinky, ktoré D-manóza ponúka:

Podpora pri problémoch močového mechúra

Ak vás trápia problémy s močovým mechúrom, je D-manóza jedným z najlepších prirodzených prostriedkov na ich riešenie. Po tom, ako je látka transportovaná z obličiek do močového mechúra, začína sa viazať na povrch stien a pôsobí na prípadné bakteriálne ložiská v močovom mechúre. Pomáha na odplavenie týchto baktérií a vyčistenie mechúra.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Očista močových ciest

Nielen na močový mechúr, ale celkovo na močové cesty pôsobí D-manóza očisťujúco. Pomáha udržiavať ich zdravý stav a správnu funkčnosť. Rovnako tak pomáha na úľavu od najvážnejších negatívnych symptómov podráždených močových ciest, využíva sa tiež na rôzne očistné kúry. Rovnako ako v močovom mechúre, aj tu látka na seba viaže baktérie.

Pomoc pri akútnych infekciách

Pokiaľ vás trápia bakteriálne infekcie spôsobené parazitom Escherischia coli, je práve D-manóza veľmi dôležitá ako podpora počas akútneho zápalu. Viaceré klinické štúdie preukázali, že látka zabraňuje baktériám uchytiť sa na dlhšiu dobu na stenách močového systému a môže tak pomôcť lepšej a rýchlejšej liečbe akútnej bakteriálnej infekcie.

Podpora pri inkontinencii

Ak trpíte inkontinenciou, čiže nekontrolovateľným a samovoľným únikom moču, má pre vás D-manóza tiež svoj význam. Látka spolu s brusnicami alebo brusnicovým extraktom spomaľuje rozklad vylúčeného moču, takže zabraňuje vzniku nepríjemného zápachu. Na samotnú príčinu ale tento monosacharid vplyv nemá.

Preventívne pôsobenie

Posledným efektom, no určite nie svojim významom, je preventívne pôsobenie na močové cesty aj do budúcnosti. Tento účinok je možný jednak vďaka vyplavovaniu baktérií z močových ciest a jednak vďaka ich pravidelnému prečisťovaniu, čo zabraňuje usadeniu infekcie a jej neskoršiemu rozšíreniu a vzniku zápalu.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

D-manóza: Vedľajšie a nežiaduce účinky Z pohľadu možných negatívnych efektov na ľudský organizmus je D-manóza absolútne bezproblémovou látkou a to najmä vďaka tomu, že sa v tele nemetabolizuje, ale naopak, vylúči sa prostredníctvom obličiek do močových ciest. Neznamená to ale zároveň, že ju môžete užívať bez akýchkoľvek pravidiel.

Pozor si dajte najmä na nasledovné situácie:

napriek tomu, že sa D-manóza v tele nemetabolizuje, zvýšenú opatrnosť pri užívaní by mali mať ľudia s cukrovkou a ženy počas tehotenstva
v prípade požití vysokých dávok prostredníctvom rôznych výživových doplnkov možno očakávať nadúvanie a hnačku
ak máte problémy s funkčnosťou obličiek, konzultujte užívanie D-manózy s lekárom
alergická reakcia na samotnú látku nebýva veľmi častá, ale nie je vylúčená
počas užívania D-manózy treba dbať na dostatočný prísun tekutín, ktorý podporuje jej hlavné účinky a pomáha predchádzať prípadným nežiaducim účinkom

VEDĽAJŠIE ÚČINKY V KOMPLEXNÝCH PRODUKTOCH

Pokiaľ ide o užívanie prípravkov s obsahom D-manózy, tu si treba všímať nielen možné komplikácie s týmto jednoduchým sacharidom, ale aj vedľajšie účinky iných látok, ktoré sa v produkte nachádzajú. Platí to najmä o brusniciach a niektorých rastlinných extraktoch, ktoré môžu mať aj svoje vlastné nežiaduce vplyvy.

Potraviny, tabletky a prášok

D-manóza: Potraviny, tabletky a prášok Ako som povedal už na úvod, napriek tomu, že sa D-manóza nachádza aj v potravinách, nie je príjem tejto látky prostredníctvom nich efektívnou cestou k zvýšeniu hladiny v tele. Napriek tomu, že vo väčšine ostatných prípadov by bola prirodzená cesta aj najlepšia, tu platí, že D-manózu je treba pre viditeľné účinky dostať do tela v koncentrovanejšej forme.

Tu sú jednotlivé podoby popísané trocha bližšie:

Potraviny

Prvým možným zdrojom D-manózy sú potraviny. Či už pôjde o zeleninu, ovocie, strukoviny, korenie alebo rastlinné zdroje, vždy sa snažte dodržiavať zásady zdravej životosprávy a nepreháňajte to s množstvom. Pamätajte aj na nutnosť pestrej stravy, takže sa snažte potraviny kombinovať s ohľadom na ich nutričné hodnoty.

Tabletky

Najčastejšou podobou, ako sa dá D-manóza a jej účinky využiť, je tabletková forma alebo gélové kapsuly na perorálne užitie. Na trhu je viacero prípravkov a produktov tohto typu, pričom ide o voľnopredajné výživové doplnky, ktoré sú určené na podporu zdravého fungovania močových ciest. D-manóza je len jednou z mnohých účinných látok.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Rozpustný prášok

Okrem formy tabliet môžu byť voľne dostupné výživové doplnky aj v podobe rozpustného prášku, ktorý sa zarába s vodou. Aj v tomto prípade ide o prípravky a produkty určené primárne na starostlivosť o močové cesty, kde je D-manóza jednou z viacerých účinných látok. Kombinuje sa napríklad s Inulínom a môže sa dávkovať aj pred a po sexe.

Užívanie a dávkovanie látky D-manóza

Užívanie a dávkovanie látky D-manóza Pre dosiahnutie optimálnej účinnosti a maximálneho vplyvu D-manózy je dôležité správne užívanie prípravkov, ktoré túto látku obsahujú. Niektoré sú určené na dlhodobé dávkovanie aj niekoľko mesiacov, iné majú tak vysokokoncentrované zloženie, že sú zamerané na riešenie akútnych problémov počas niekoľkých dní.

Čo sa týka dávkovania a užívania, riaďte sa nasledovnými zásadami:

v prípade výživových doplnkov si vždy prečítajte príbalové informácie a to najmä o možnostiach užívania v tehotenstve
pozornosť venujte aj možným interakciám a kontraindikáciám
ak ide o tabletky, dávkovanie závisí od toho, či sa jedná o prípravky na krátkodobé alebo dlhodobé užívanie, v prvom prípade je bežná dávka v objeme 2 tabliet denne
pri dlhodobom užívaní tabliet býva dávkovanie nižšie, väčšinou 1 tabletka denne
výživové doplnky v podobe prášku sa užívajú spravidla v objeme 1 vrecúška denne, ktoré sa nechá rozpustiť vo vode a polovica sa užíva ráno a polovica večer

Ako fungujú tabletky s obsahom D-manózy a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom D-manózy a prečo ich odporúčam Asi vás neprekvapí, že existujú tabletky určené na zdravé fungovanie močových ciest a D-manóza je práve ich súčasťou. Nejde pritom len o nejakú zanedbateľnú zložku, práve naopak, je to jedna z najdôležitejších účinných látok. Tieto produkty v sebe kombinujú jednoduché dávkovanie a pohodlné užívanie, čo je veľké plus napríklad oproti práškom.

Princíp fungovania týchto prípravkov je veľmi jednoduchý:

  • Z hľadiska zloženia ide o prírodné a rastlinné produkty, ktoré sú tvorené extraktmi rastlín a rôznych podobných látok pôsobiacich na močové cesty a ich zdravý stav

Podľa spôsobu užívania a koncentrácie účinných látok sú na trhu produkty buď určené pri akútnych problémoch, napríklad akútnom zápale močových ciest, alebo prípravky s preventívnym a dlhodobým účinkom, ktoré treba užívať aj niekoľko mesiacov. Výber ponechám na vás podľa toho, aký problém s močovými cestami aktuálne riešite.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Hoci sa ani v jednom prípade nejedná o náhradu odbornej antibiotickej liečby, sú tieto tabletky pre zdravie močových ciest určite prospešné. Navyše majú aj tieto výhody:

kúpite ich bez problémov aj bez predpisu, nemusíte navštevovať urológa a ani nepotrebujete absolvovať žiadne vyšetrenie
prípravky pôsobia na močovú sústavu prirodzene a to vďaka tomu, že v ich zložení sú len látky založené na rastlinnom a prirodzenom pôvode
tabletky si môžete kúpiť pohodlne cez internet, v mnohých prípadoch aj priamo od výrobcu cez jeho oficiálny eshop, čím ušetríte na cene

Najväčšiu výhodu však vidím v tom, že uvedené prípravky pôsobia na močové cesty komplexne. Je to v dôsledku širšieho zloženia, kde je síce D-manóza dôležitou účinnou látkou, ale spolu s ostatnými zložkami sú účinky znásobené. Prípravky možno užívať tak pri problémoch s mechúrom, ako aj pri problémoch s močovými cestami celkovo.

NÁKUP LEN Z OVERENÝCH ZDROJOV

Ak si chcete kúpiť prípravky s obsahom D-manózy, ktoré pomáhajú na zdravie močových ciest, odporúčam kupovať len overené značky zo serióznych zdrojov. Najlepšie je kúpiť takéto tabletky v nejakej lekárni, pokojne aj v tej internetovej, máte aspoň istotu pôvodu.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

D-manóza: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som mal s močovými cestami viacero problémov, hoci je pravda, že neboli až tak dlhodobé a tak vážne, ako postihli moju partnerku. Našťastie sme sa však veľmi skoro dostali k prípravkom, ktoré nám pomohli a to nielen v prípade akútnych situácií, ale aj v rámci prevencie a podpory zdravia močových ciest.

Na našom trhu je takýchto tabliet a rôznych prípravkov pomerne veľké množstvo, nie všetky sú ale rovnako kvalitné. Aby ste predišli pokusom, je lepšie sa orientovať nie podľa ceny či sľubov na obale, ale podľa skúseností. Ja mám najlepšie s týmito značkami:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.47

17 Hodnotení