Brusnice – Kľukva veľkoplodá

Brusnice: účinky na močové cesty, cena, tablety a čaj

Brusnica veľkoplodá či Kľukva veľkoplodá, to sú len dva najznámejšie oficiálne názvy Brusnice. Ide o ovocie, ktoré u nás nie je pod týmto pomenovaním až tak známe a ak, tak sa u nás pestuje skôr druh Brusnica obyčajná. Tá sa odlišuje len menšou veľkosťou plodu, inak ide o prakticky totožné ovocie určené na močové cesty.

Práve to, aké použitie Brusnice majú a aké sú ich liečivé účinky ma priviedlo k tomu, aby som o tomto ovocí napísal niečo viac. Brusnice sú totiž niečo ako prírodný liek určený na podporu zdravia močového systému a teda nepriamo aj na podporu pohlavného života.

Spracovanie Brusníc a ich použitie za týmto účelom je pritom rôzne. Konzumovať môžete aj čerstvé ovocie, existujú dokonca rôzne recepty do kuchyne. Okrem toho sa dá ovocie využiť aj na čaj a tablety vo forme výživových doplnkov.

Brusnica veľkoplodá: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Brusnica veľkoplodá: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Zo všetkých typov tohto ovocia sa zameriam špeciálne na Brusnicu veľkoplodú, ktorá sa najviac využíva na podporu močových ciest. rastlina je v podstate kerom, ktorého domovskou oblasťou je Severoamerický kontinent, pestuje sa najmä v Kanade. Rastlina obľubuje chladnejšie a tienisté miesta, vďaka čomu je možné jej pestovanie aj u nás.

  • Kľukva veľkoplodá, ako sa tiež Brusnica inak nazýva, môže dorastať až do výšky 50 cm, jej plody majú v ideálnom prípade veľkosť až do 2 cm
  • Biologicky je to plazivý krík, ktorého plody dozrievajú v septembri až októbri
  • U nás sa obvykle nadivoko rastlina nevyskytuje, treba ju teda len cielene pestovať

Čo sa týka porovnania jednotlivých typov rastliny, Brusnica obyčajná je menšia a môže mať menšie množstvo a koncentráciu účinných látok, nakoľko aj jej plody sú nepomerne menšie. Na druhú stranu, ide stále o tú istú rastlinu, u nás hojne využívanú v minulosti v ľudovom liečiteľstve. Dnes je však lepšou alternatívou práve Brusnica veľkoplodá.

Brusnice - Kľukva veľkoplodá

  • pomoc pri infekciách a zápaloch močových ciest
  • vplyv na srdce a cievy
  • podpora tráviacej sústavy

Tá je veľmi cenená najmä pre tieto vplyvy:

silné močopudné účinky a pomáha pri infekciách a zápaloch močových ciest, preventívne pôsobí aj proti inkontinencii
Brusnice pomáhajú aj na zdravé fungovanie srdca a ciev, majú pozitívny preventívny vplyv voči kardiovaskulárnym problémom
zabudnúť netreba ani na ich účinky v rámci trávenia, podporujú tvorbu žlče a tiež majú vplyv na stolicu

Pochopiteľne, toto ovocie sa využíva nielen z hľadiska nejakých liečivých účinkov, ale aj na bežnú konzumáciu. Napriek tomu, že Brusnica je celkom trpká, je populárnou prísadou do džemov, marmelád, sirupov a iných receptov pre použitie v kuchyni. Ja sa na ňu ale pozerám z pohľadu zdravia močových ciest.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť o rastline samotnej a tiež aj o plodoch nejaké ďalšie užitočné biologické informácie, odporúčam ako cenný externý zdroj tento článok na Wikipédii. Nájdete tu informácie o viacerých druhoch Brusnice a tiež o jej význame.

Látky a zloženie rastliny Kľukva veľkoplodá

Látky a zloženie rastliny Kľukva veľkoplodá Brusnice sú veľmi bohaté na rôzne zaujímavé a typické rastlinné látky, ale nájdete tu napríklad aj vitamíny. Rovnako tu možno nájsť minerály, kyseliny a iné nutričné látky. Práve vďaka takto bohatému zloženiu má Brusnica toľko pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a nielen na močovú sústavu.

Poďme sa pozrieť na najdôležitejšie látky obsiahnuté v rastline:

Proantokyanidíny: Táto skupina látok je príčinou typickej trpkej chuti Brusníc, no zároveň môže aj za najdôležitejší účinok ovocia a to vplyv na zdravie močových ciest. V plodoch sa nachádza najúčinnejší typ, proantokyanidín A, ktorý patrí medzi bioaktívne látky so silným antiadhéznym efektom. Vďaka nemu pôsobí proti usadeniu baktérií na stenu močových ciest.

Kyseliny: Spomedzi viacerých kyselín obsiahnutých v Brusniciach sú najdôležitejšie omega kyseliny, konkrétne omega-3 a omega-6 kyseliny, kyselina pantoténová a kyselina listová. Posledná je dôležitá pre krvný obeh a tvorbu červených krviniek, podieľa sa na metabolizme a je napríklad dôležitá aj pre ženskú plodnosť a tehotenstvo.

Vitamíny: Ak hovoríme o obsahu vitamínov, vďaka čomu má Brusnica napríklad antioxidačné a protektívne účinky, treba povedať, že v tomto ovocí je takýchto látok naozaj dosť. Najviac sa tu nachádza vitamínu C, potom nasledujú vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín K a vitamín A. Prítomné sú aj cholín, luteín či betaín.

Minerály: Čo sa týka minerálov, Brusnice sú bohaté najmä na minerály priaznivo vplývajúce na močovú, nervovú a kardiovaskulárnu sústavu. Ide napríklad o Draslík, Fosfor, Horčík, Vápnik, Zinok, Sodík, Selén, Mangán alebo Železo. Viacero týchto látok pomáha na srdce, cievy, trávenie, metabolizmus aj na dobrý stav nervového systému.

Ďalšie látky: Medzi ostatné látky obsiahnuté v Brusnici patria napríklad pektíny, vláknina, tuky, cukry či bielkoviny. Chýbať nemôžu ani bioflavonoidy, čo sú typické rastlinné zložky zodpovedné za antioxidačné účinky a ktoré zároveň vplývajú pozitívne na cievy, nakoľko znižujú riziko vzniku zrazenín a aterosklerózy.

Brusnice a ich účinky

Brusnice a ich účinky Podpora močových ciest a močového systému je len jeden účinok, aj keď uznávam, že v prípade Brusníc asi najznámejší. Nebolo by ale správne degradovať samotnú rastlinu tým, že nespomeniem ostatné pozitívne vplyvy na náš organizmus. Použitie plodov je čisto na vnútorné užitie, ale Brusnice pomáhajú aj navonok.

Tu sú najdôležitejšie účinky a vplyvy na naše zdravie:

Pomoc pri infekciách a zápaloch močových ciest

Prvým a najznámejším účinkom Brusnice je vplyv na močovú sústavu. Vďaka tomu, že plody obsahujú proantokyanidíny, pomáhajú Brusnice pri bakteriálnych infekciách a zápaloch močových ciest. Môžu pôsobiť tak na akútne problémy, ako aj dlhodobo a využívajú sa ako prevencia na podporu zdravého fungovania močovej sústavy.

Brusnice - Kľukva veľkoplodá

  • pomoc pri infekciách a zápaloch močových ciest
  • vplyv na srdce a cievy
  • podpora tráviacej sústavy

Vplyv na srdce a cievy

Brusnice sú výborné aj na kardiovaskulárny systém a viaceré jeho problémy. Majú pozitívny vplyv na vysoký cholesterol aj vysoký krvný tlak, podporujú zdravý stav ciev. Rovnako tak sa využívajú na srdcovú činnosť a ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Účinky na ústnu dutinu

Ďalšou oblasťou je využitie antiseptických účinkov v ústnej dutine. Brusnice totiž pomáhajú napríklad pri paradentóze a pri rôznych infekciách a zápaloch v ústnej dutine. Rovnako tak zabraňujú baktériám usídliť sa v ústnej dutine a sú aj prevenciou proti zubnému povlaku.

Podpora tráviacej sústavy

Ak hľadáte prírodný prostriedok na podporu nielen vylučovania, ale aj príjmu potravy a trávenia, Brusnice sú dobrou voľbou. Podporujú napríklad chuť do jedla a celkovo metabolizmus, majú pozitívny účinok na trávenie, vylučovanie žlče a na pravidelnosť stolice.

Pohybový aparát a účinky navonok

Trápi vás reuma alebo chcete preventívne pôsobiť proti osteoporóze? Aj v tejto oblasti sú Brusnice výborným prostriedkom, podporujú napríklad tvorbu kostného tkaniva. Rovnako tak majú pozitívny vplyv na zdravie vlasov, pokožky a nechtov.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie pozitívne a priaznivé vplyvy Brusníc na ľudský organizmus patrí všeobecne antioxidačné pôsobenie, podpora obranyschopnosti buniek, podpora nervového systému a tiež aj vplyv na lepšiu regeneráciu očného purpuru.

Vedľajšie a negatívne účinky

Brusnice - Kľukva veľkoplodá: Vedľajšie a negatívne účinky Okrem pozitívnych účinkov môžu Brusnice v istých prípadoch spôsobovať aj problémy. Medzi typické nežiaduce účinky patria najmä účinky spojené s predávkovaním, problémom môže byť aj alergická či precitlivená reakcia. Ak sa takéto príznaky objavia, užívanie prerušte a poraďte sa s lekárom.

Pozor si treba dať aj na nasledujúce situácie a kontraindikácie:

Brusnice by sa nemali užívať spolu s liekmi určenými na riedenie krvi, rovnako tak si treba dať pozor na kombináciu s inými liekmi určenými na úpravu krvného tlaku
tiež sa im treba vyhnúť, ak máte ťažké ochorenie pečene alebo obličiek
nadmerné užívanie môže spôsobiť vedľajšie účinky týkajúce sa tráviaceho traktu, napríklad podráždenie žalúdka, hnačku či nevoľnosť
v extrémnom prípade môže na základe dlhodobého užívania, čiže viac ako 2 či 3 mesiace po sebe, prísť aj k tvorbe obličkových kameňov

UŽÍVANIE V TEHOTENSTVE A POČAS DOJČENIA

Na rozdiel od mnohých iných rastlín, počas tehotenstva a kojenia môžete Brusnice užívať, nevhodné sú ale čerstvé. Okrem toho, že plody prinášajú pomoc pri urologických problémoch, obsahujú aj kyselinu listovú, ktorá je veľmi dôležitá počas gravidity.

Pestovanie doma

Brusnice - Kľukva veľkoplodá: Pestovanie doma Ak sa rozhodnete pestovať Brusnice doma, v prvom rade pozerajte na to, aby ste mali k dispozícii kvalitné sadenice. Hoci u nás sa obvykle vyskytuje len Brusnica obyčajná, pestovať sa môžete rozhodnúť aj Brusnicu veľkoplodú, ktorá sa pre svoje pozitívne účinky na močové cesty využíva najviac.

Pestovanie Brusnice je možné pri splnení nasledovných podmienok:

pestovanie je možné v polohách do 1.100 metrov nad morom, ak chcete mať plody dvakrát za rok, maximom je výška 750 metrov nad morom
ideálna je kyslá pôda s pH od 3,5 do 4,5, použiť sa dá aj substrát vytvorený zmiešaním rašeliny, piesku, kompostu a pilín, jeho hĺbka nemusí presiahnuť 30 cm
najlepšie je vysádzať rastlinu do polotieňa, neznášajú príliš veľa slnka, no napríklad v úplnom tieni by kvitli len veľmi málo
zavlažovanie stačí len po vysadení a v prípade nedostatku vlahy po dobu dvoch týždňov, hnojiť netreba, pozor dajte na chloridové hnojivá, Brusnica ich neznáša

Čaje, kapsule, odvar, sirup aj potraviny

Brusnice - Kľukva veľkoplodá: Čaje, kapsule, odvar, sirup aj potraviny Brusnice sú ovocie, ktoré sa dá konzumovať aj v surovom a čerstvom stave, kúpiť si ich môžete aj v obchode. Takouto konzumáciou ale nemôžete nikdy dosiahnuť natoľko viditeľné účinky ako v prípade, že sa rozhodnete užívať konkrétne prípravky a prostriedky s ich vyššou koncentráciou.

Tu sú najčastejšie formy spracovania Brusnice a informácie, čo s nimi robiť:

Čerstvé a surové Brusnice

Ak ide o použitie ovocia v kuchyni, tu sú možnosti naozaj veľké. Brusnice môžete využiť ako prísadu na výborné kompóty, marmelády a džemy, ktoré je možné konzumovať celoročne. Spraviť si môžete aj omáčku, konzumácia je možná samozrejme aj v surovej a čerstvej forme. Ak sa rozhodnete plody vysušiť, spravte tak rýchlym sušením.

Čaj, zápar a odvar

Pokiaľ ide o spracovanie Brusníc do prípravkov, najčastejšou možnosťou sú čaje a odvary. Tieto nápoje si môžete pripraviť doma, napríklad macerovaním lístkov rastliny po dobu 10 až 12 hodín a odvarením. Teplý zápar sa môže použiť aj na vyplachovanie ústnej dutiny, čaj sa pije bežne ako pri iných rastlinách. Kúpiť sa dajú aj hotové čaje so širším zložením.

Sirup

Ak hľadáte niečo pohodlnejšie na prípravu a dávkovanie, vyskúšajte sirupy a kvapky. Kúpiť si môžete viacero značiek a typov, napríklad sirup s obsahom Brusnice a vitamínu C, prípadne aj so širším zložením. Výhodou je možnosť rozdelenia celodennej dávky podľa potreby na niekoľko menších dávok a tiež aj možnosť riedenia s vodou. V ponuke sú viaceré príchute.

Tabletky

Brusnice sú veľmi často súčasťou rôznych výživových doplnkov aj vo forme tabliet. Najčastejšie ide o extrakt z plodov, pričom v ponuke sú tabletky s komplexnejším zložením alebo prípravky, ktoré sú založené dominantne len na brusniciach. Cena oboch typov je veľmi podobná, avšak ruka v ruke s bohatším zložením ide aj komplexnejšie pôsobenie.

Brusnice - Kľukva veľkoplodá

  • pomoc pri infekciách a zápaloch močových ciest
  • vplyv na srdce a cievy
  • podpora tráviacej sústavy

Užívanie a dávkovanie Brusnice

Užívanie a dávkovanie Brusnice Podľa toho, akú formu z vyššie spomínaných možností zvolíte, je potrebné prispôsobiť aj dávkovanie a užívanie Brusníc. V prípade čerstvých alebo sušených plodov sa netreba príliš obávať napríklad predávkovania, no aj v tomto prípade pamätajte na zachovanie pestrosti vášho jedálnička.

Ak ide o iné formy, tak dávkovanie a užívanie by malo byť nasledovné:

pri čajoch, odvaroch, macerátoch a záparoch je obvyklá maximálna denná dávka 10 gramov Brusnice na vnútorné použitie
ak ide o čaj, najčastejšie sa pripravuje z 1 lyžičky rastliny, pričom sa môže piť 4 až 5 krát za deň
zápar na vyplachovanie úst používajte najviac dvakrát denne
sirup sa najčastejšie dávkuje pre dospelých v objeme 1 až 3 lyžičiek za deň, maximálna dávka býva do 15 ml denne, pre deti to môže byť menej, obvykle do 10 ml
v prípade tabliet sa držte odporúčania od výrobcu, tu dávkovanie závisí od kvality zloženia a koncentrácie brusnicového extraktu
prípravky s obsahom ovocia neužívajte bez prestávky viac ako 2 či 3 mesiace

Ako fungujú tabletky s obsahom Brusnice a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Brusnice a prečo ich odporúčam Ako som spomenul už vyššie, Brusnica veľkoplodá je veľmi často súčasťou tabliet určených na podporu močového systému. Nakoľko pomáha preventívne proti usadzovaniu baktérií v dolných močových cestách, využíva sa v prípravkoch práve s týmto účinkom. Žiaden strach, ide o čisto prírodné tabletky s bezproblémovým užívaním.

Ich zloženie môže byť rozličné:

  • Niektoré výživové doplnky obsahujú len brusnicový extrakt, iné zas majú bohatšie zloženie s viacerými rastlinnými látkami, čo so sebou prináša aj širšie pôsobenie

Rastlinné zloženie týchto prípravkov je ich najväčším benefitom, nakoľko vďaka nemu pôsobia tabletky prirodzene. Pochopiteľne, nejedná sa o žiadnu alternatívu k liekom určeným na riešenie vážnych urologických problémov, ale ak hľadáte podporu zdravého fungovania močových ciest, z vlastnej skúsenosti hovorím, že je to dobré riešenie.

Ak ide o typ tabliet podľa zloženia, tie, ktoré obsahujú len Brusnice určite nezavrhujem, no uprednostňujem bohatší počet účinných látok. Prečo? Najmä z týchto dôvodov:

širšie zloženie znamená viac účinkov na rôzne oblasti močovej sústavy, napríklad nielen na dlhodobé problémy, ale aj pri akútnych poruchách
tabletky sú dostupné bez predpisu a môžete si ich kúpiť aj online, pričom majú veľmi dobrý pomer ceny a účinnosti
užívanie je možné aj krátkodobo aj dlhodobo, stačí si len podľa typu problému vybrať konkrétnu značku a prípravok

Tabletky sa dajú kúpiť najčastejšie v lekárni, či už v kamennej alebo v internetovej. Lekáreň však nemusí byť nutne jedinou možnosťou, viacero výrobcov ponúka prípravky aj cez svoj vlastný oficiálny eshop. Nakoľko sa jedná o výživové doplnky, predaj je bez receptu a kúpiť si ich tak môžete jednoducho aj z pohodlia domova.

KVALITNÁ KONCENTRÁCIA

Ak ide o účinnosť prípravkov s obsahom Brusníc, treba zdôrazniť, že kvalitná koncentrácia je nevyhnutným predpokladom viditeľných výsledkov. Tu treba sledovať množstvo látok zvaných proantokyanidíny, čo sa označuje aj ako PAC. Čím je množstvo vyššie, tým lepšie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Nakoľko Brusnice sú súčasťou naozaj veľkého množstva rôznych druhov tabliet a prípravkov určených na podporu močových ciest, máte na prvý pohľad ľahký výber. Pozor si ale dajte na to, aby ste nepodľahli lákaniu menej známych značiek za nízku cenu, práve tu hrozí riziko nekvalitného zloženia a teda aj horších účinkov.

Ja sám mám najlepšiu skúsenosť s tabletkami, kde bol brusnicový extrakt jednou z viacerých účinných látok. Širšie a bohatšie zloženie umožnilo synergiu viacerých účinkov a výsledok bol nad očakávania dobrý. Tu sú značky, ktoré sa mne osvedčili najviac:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.63

16 Hodnotení

Chcem kúpiť