Selén

Selén: účinky, cena, produkty, zdroje a potraviny, kde je

Selén patrí medzi dôležité minerály pre správne fungovanie organizmu, či už ide o imunitu, nervy, svaly alebo aj o celkové pohlavné zdravie. Má význam predovšetkým pre mužskú plodnosť, nakoľko ovplyvňuje spermie a ich kvalitu. To je aj dôvodom, prečo ho obsahujú viaceré tablety a prípravky pre mužov.

Selén je navyše významný antioxidant. To v praxi znamená, že pôsobí proti predčasnému starnutiu buniek a chráni ich pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Týka sa to aj buniek produkujúcich spermie v semenníkoch.

Selén je veľmi dôležitý pre mužov aj pre jeho pôsobenie na prostatu, hlavne na udržanie jej zdravia a správnej funkčnosti. Využitie minerálu je však aj v iných oblastiach a to je dôvod, prečo vám chcem tento dôležitý stopový prvok predstaviť komplexne.

Selén: pôvod, popis a využitie

Selén: pôvod, popis a využitie Selén je stopový prvok, ktorý sa v ľudskom organizme nachádza hlavne v pečeni, obličkách, slezine a pankrease. Špeciálne u mužov je obsiahnutý aj v semenníkoch, takže jeho hladina a prítomnosť ovplyvňuj aj potenciu z hľadiska vplyvu na spermatogenézu či dozrievanie spermií. V ľudskom organizme sa nachádza minerál v objeme 10 až 30 mg.

  • Selén je považovaný za kľúčový stopový prvok výživy, bez ktorého správnej prítomnosti nemôže ľudský organizmus prežiť a riadne fungovať
  • Prvok bol objavený v roku 1817, najskôr bol považovaný pre človeka za toxín
  • Dnes vieme, že je nevyhnutný pre srdce, vlasy, nervy, pohybový aparát aj plodnosť

V rámci životného prostredia sa Selén vyskytuje v pôde, ale predovšetkým vo vodných zdrojoch, hlavne vo vodných nádržiach a v moriach. Nedostatok selénu v ľudskom organizme sa prejavuje zníženou výkonnosťou a slabosťou, poruchami pečene či kožnými ochoreniami. Pomáha tiež proti chemickým alergiám, hlavne voči ťažkým kovom.

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Spomedzi všetkých skupín potenciálnych užívateľov je minerál dôležitý pre:

mužov, ktorí chcú podporiť svoju zníženú plodnosť z pohľadu kvality spermií
tehotné ženy, ktoré hľadajú prostriedok pre zdravý priebeh gravidity
ľudí konzumujúcich vo väčšej miere alkohol
všetkých, ktorí sú vystavený chemickým alergénom
tých, čo chcú zlepšiť činnosť a fungovanie štítnej žľazy
podpornú terapiu počas prekonávania vírusových ochorení
ľudí, u ktorých je zvýšené riziko niektorých typov rakoviny
športovcov a fyzicky aktívne žijúcich jedincov
každého, kto pociťuje nadmernú únavu a vyčerpanosť

Minerál je možné využiť vo viacerých oblastiach preventívne, čo je jeho veľké plus. Práve preto je potrebné zachovávať jeho dostatočný príjem a udržiavať správnu hladinu. Tieto faktory môžu byť významné v predchádzaní problémov aj s plodnosťou.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť o tomto minerály niečo viac, napríklad ohľadom jeho fyzikálnych a chemických vlastnostiach, zlúčeninách s jeho obsahom alebo ohľadom jeho využití aj mimo ľudské zdravie, odporúčam článok o Seléne na Wikipédii.

V ktorých potravinách Selén možno nájsť

V ktorých potravinách Selén možno nájsť Výhodou selénu je, že sa nachádza naozaj v mnohých potravinách, či už ide o živočíšne alebo o rastlinné zdroje. Jeho denná spotreba býva u mužov na vyššej úrovni, ako u žien, v prípade potreby pôsobenia na zlepšenie spermatogénezy môže byť dokonca až trojnásobná oproti štandardnej dennej dávke okolo 60 až 70 mcg minerálu.

Spomedzi potravín odporúčam zaradiť do vášho jedálnička hlavne nasledovné:

Mäso: Tak, ako aj v prípade iných minerálov, aj Selén možno nájsť v živočíšnych zdrojoch, konkrétne v mäse. Spomedzi všetkých druhov sa ho najviac nachádza v hovädzom červenom mäse, menej už v bravčovom. Dobrým zdrojom je aj hydina, napríklad kuracie prsia, nájsť ho možno v istom objeme aj v morčacom mäse.

Ryby a morské plody: Druhým dobrým zdrojom minerálu sú produkty a potraviny z mora. Tak, ako v bežnom mäse, možno nájsť Selén aj v mäse z rýb, obzvlášť dobrým zdrojom sú tuniak, platesa a sardinky. Minerál sa nachádza aj v niektorých daroch mora, napríklad v ustriciach, homároch a kraboch. Obsahujú ho tiež zelené morské riasy.

Mliečne výrobky a vajcia: Zo živočíšnych zdrojov majú osobitné postavenie z pohľadu obsahu minerálu ešte mlieko a mliečne výrobky. Ide hlavne o kvalitné syry s vysokým obsahom kravského mlieka, ale aj jogurty, napríklad grécky jogurt je dobrým zdrojom nielen tohto ale aj iných minerálov. Nájsť ho možno aj vo vajciach.

Zelenina: Pokiaľ ide o rastlinné zdroje, tým najprirodzenejším z hľadiska bežného zastúpenia v jedálničku je zelenina. Tá je bohatá aj na iné prospešné minerály, napríklad aj Zinok, tiež podstatný pre plodnosť. Selén sa nachádza hlavne v cesnaku, cibuli, rajčinách, brokolici a vo fazuli, takže ak chcete podporiť plodnosť, zaraďte ich do jedálnička.

Semená, orechy, strukoviny a zrná: Selén sa nachádza tiež v niektorých druhoch strukovín, napríklad vo fazuli, prípadne v zrnách a produktoch z nich. Medzi najlepšie zdroje tohto druhu patria celozrnné pečivo alebo celozrnná múka. Je tiež obsiahnutý v para orechoch, brazílskych orechoch alebo v slnečnicových semenách.

Ďalšie rastlinné zdroje: Medzi ďalšie dobré rastlinné zdroje Selénu patria huby shiitake, kukurica, nelúpaná ryža, pivovarnícke droždie, bežné kuchynské korenie a niektoré druhy obilnín. Rovnako tak viacero rastlín obsahuje minerál, napríklad koreň lopúcha, hloh, praslička, pŕhľava, rebríček obyčajný a podobne.

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Selén a jeho účinky

Selén a jeho účinky Ako som spomenul v úvode, Selén je dôležitý hlavne pre mužov na plodnosť, no toto nie je jeho jediné využitie, práve naopak. Oblastí, kde minerál pôsobí a kde má svoje účinky, je naozaj veľké množstvo a to je aj dôvodom, prečo je Selén dosť častou súčasťou či už výživových doplnkov, alebo produktov a prípravkov kozmetického typu.

Pokiaľ ide o to, na čo je Selén dobrý a na čo pomáha, toto sú najdôležitejšie účinky:

Mužská plodnosť

Z môjho pohľadu je najdôležitejšie pôsobenie Selénu na mužské reprodukčné zdravie. Minerál totiž podporuje zdravú spermatogenézu, čiže tvorbu spermií, rovnako tak vplýva na ich dostatočné dozrievanie. Výsledkom je potom ich vyššia kvalita a zlepšenie šance na oplodnenie vajíčka. Podporuje aj zdravie prostaty.

Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek

Rovnako tak je minerál nevyhnutný pre správne fungovanie obranyschopnosti a podporu imunitného systému, má aj protizápalové účinky. Selén je aj významný antioxidant, čo znamená, že vplýva na ochranu buniek pred pôsobením oxidačného stresu a voľných radikálov, ktoré spôsobujú ich predčasné starnutie.

Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine

Ak ide o chemické alergie, minerál sa vie zlúčiť s niektorými ťažkými kovmi, hlavne s kadmiom, olovom a ortuťou, takže ich vie eliminovať. Využíva sa tiež pri liečení niektorých autoimunitných ochorení. Využíva sa aj ako prevencia proti určitým typom rakoviny pľúc, prostaty, hrubého čreva alebo konečníka.

Vplyv na pohybový aparát

Hladina Selénu v tele je dôležitá aj pre vplyv na pohybový aparát a to vo viacerých smeroch. Minerál sa používa v rámci prevencie voči niektorým degeneratívnym ochoreniam, na udržanie funkcie svalov, znižuje opuchy kĺbov a pôsobí utlmujúco na niektoré reumatické bolesti a pomáha aj na stav a zdravie chrupaviek.

Podpora nervového, hormonálneho a kardiovaskulárneho systému

Selén je významný aj pre činnosť, zdravie a stav niektorých životne dôležitých orgánových sústav. Ide hlavne o hormonálnu sústavu, kde pôsobí na činnosť štítnej žľazy, rovnako tak podporuje stav nervov a má preventívne účinky voči skleróze multiplex a na niektoré srdcové ochorenia. Zlepšuje tiež pretok krvi v cievach.

Ostatné účinky

Medzi ďalšie významné vplyvy, ktoré tento minerál má, patria ochrana organizmu voči slnečnému žiareniu, podpora funkcie buniek pečene, pomoc pri nadmernej únave, zníženie návalov v období menopauzy u žien, detoxikácia organizmu, podpora trávenia, zmiernenie astmatických prejavov a Selén pomáha tiež na stav vlasov a nechtov.

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Vedľajšie a nežiaduce účinky Pokiaľ ide o možné vedľajšie alebo nežiaduce účinky, minerál nie je v tomto prípade nebezpečný, podstatné je dodržiavanie odporúčaných dávok, či už ide o príjem z potravín alebo z doplnkov výživy. Pri nadmernom užívaní minerálu hrozí problém so stavom vlasov a nechtov, kedy má Selén opačné účinky, ako sú jeho pôvodné.

Pokiaľ ide o ďalšie riziká súvisiace s nadmerným užívaním, toto sú tie najdôležitejšie:

toxická dávka je v objeme cez 900 mcg a môže vyvolať vyrážku, nevoľnosť, stratu vlasov, zmeny na nechtoch alebo výraznejšie psychické prejavy, hlavne pokiaľ ide o zvýšené riziko depresie a nervozity
dlhodobé predávkovanie poškodzuje aj nervy a fungovanie nervového systému
pozor si treba dať na niektoré lieky a liečivá ovplyvňujúce hladinu hormónov, prípadne špecifické lieky pôsobiace na štítnu žľazu, srdce, obličky a pečeň, ktoré by mohli byť v kontraindikácii s vyššou hladinou Selénu

NADBYTOK A PREDÁVKOVANIE SÚ NEPRAVDEPODOBNÉ

Ak sa obávate nadbytku či predávkovania sa Selénom, pri dodržiavaní zásad ohľadom užívania minerálu z doplnkov výživy a pri bežnom stravovaní nič také nehrozí. Medzi príznaky prebytku minerálu patria nervozita, nevoľnosť či cesnakový zápach z úst.

V potravinách, tablety, prášky, kvapky aj multiminerály

V potravinách, tablety, prášky, kvapky aj multiminerály Ak ide o výskyt Selénu a niektoré jeho zdroje či možnosti, ako ho doplniť, hlavnú úlohu hrajú potraviny a doplnky výživy. Kým v prvom prípade je konzumácia bezproblémová, v druhom prípade sa treba držať inštrukcií od výrobcu. Jedine tak dosiahnete optimálny príjem.

Tu sú najdôležitejšie zdroje minerálu a ich charakteristika:

Potraviny

Pokiaľ ide o stravu, minerál je obsiahnutý v mnohých rastlinných aj živočíšnych zdrojoch potravín. Z hľadiska celkového vplyvu na pohlavné zdravie odporúčam do jedálnička zaradiť hlavne morské ryby a dary mora, brazílske (para) orechy, slnečnicové semená a zo zeleniny cibuľu, ktorá patrí tiež medzi afrodiziaka. Len potraviny ale stačiť nebudú.

Multiminerály a minerálové doplnky

Veľmi často možno nájsť Selén v minerálových prípravkoch, kde je buď jedinou aktívnou zložkou, alebo je súčasťou komplexnejšieho zloženia v podobe multiminerálov. V druhom prípade býva najčastejšie spolu so Zinkom a Horčíkom, hlavne pokiaľ ide o podporu fungovania nervovej sústavy, vlasov, kože a proti únave.

Kvapky a tabletky so všeobecným pôsobením

Selén býva aj súčasťou niektorých doplnkov výživy v podobe všeobecných prípravkov s pôsobením napríklad na posilnenie zdravia vlasov a nechtov, prípadne s vplyvom na imunitu a proti únave. Tieto prípravky majú najčastejšie podobu tabliet na perorálne užívanie, prípadne môže ísť o kvapky určené aj pre deti alebo tehotné ženy.

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Špeciálne prípravky pre mužov a pre ženy

Výživové doplnky nie sú len o všeobecnej podpore hladiny minerálu v tele, ale aj o jeho využití na pohlavné zdravie, pokojne aj v kombinácii s vitamínmi a rastlinnými extraktmi. V prípade mužov je možné kúpiť napríklad prípravky na podporu plodnosti v podobe prášku, u žien zas vedú tabletky určené na zmiernenie negatívnych prejavov menopauzy.

Užívanie a dávkovanie minerálu Selén

Užívanie a dávkovanie minerálu Selén Aby ste mohli využiť minerál Selén a jeho pozitívne vplyvy a účinky na maximum, je dôležitý jeho správny príjem. Užívanie či denná dávka závisia tak od veku, ako aj od konkrétnej situácie daného užívateľa. Rovnako tak je dôležité, či potrebujete doplniť minerál len preventívne, alebo chcete pôsobiť napríklad na plodnosť.

Preto sa držte nasledovných zásad:

bežná denná spotreba pre dospelého muža alebo dospelú ženu je od 60 do 70 mcg denne, krátkodobé liečebné dávky môžu byť až do 600 mcg
v prípade hotových prípravkov dodržiavajte odporúčané dávkovanie od výrobcu, pri tabletkách to býva 1 až 2 tablety denne, pri šumivých najviac 1 tableta denne
u športovcov a dojčiacich žien je dávka vyššia, aj cez 70 mcg
nekonzumujte viac prípravkov a doplnkov výživy s obsahom Selénu, aby neprišlo k prekročeniu dennej dávky

Ako fungujú prípravky s obsahom Selénu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú prípravky s obsahom Selénu a prečo ich odporúčam Ak sa rozhodnete na doplnenie Selénu vyskúšať výživové doplnky, máte na výber z viacerých typov prípravkov. Takmer vždy platí, že ich zloženie je komplexnejšie a okrem toho minerálu sa v zložení nachádzajú aj viaceré iné stopové prvky, či dokonca vitamíny. Vďaka tomu prichádza k synergii účinkov.

Tu je rozdelenie prípravkov podľa účelu:

  • Kým všeobecné výživové doplnky sa snažia zvýšiť len hladinu minerálu Selén, špecializované pôsobia na konkrétny problém, napríklad aj na plodnosť

V prípade prvého typu je síce obsah minerálu vyšší a ide obvykle o dominantnú či dokonca jedinú aktívnu zložku, no v prípade druhého typu môžete získať nielen tento minerál a jeho pôsobenie, ale k nemu aj pôsobenie iných dôležitých zložiek pre podporu hlavného účinku. Navyše, v druhom prípade máte na výber viac foriem.

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Môže ísť napríklad o tablety na bežné perorálne užívanie, ale aj o rozpustný prášok vo vode, ktorý sa jednoduchšie užíva. Špecializované prípravky na plodnosť majú aj tieto výhody:

ich zloženie je nakombinované tak, aby prišlo k maximálnej účinnosti práve na spermatogenézu, to v iných produktoch nenájdete
pôsobenie je čisto prírodné a maximálne prirodzené, jednotlivé aktívne látky sú totiž rastlinného, minerálového a vitamínového pôvodu
obávať sa netreba ani o vedľajšie účinky či kontraindikácie, žiadne vážnejšie problémy tohto typu nehrozia

Benefitom týchto produktov je, že všetky sa dajú kúpiť bez predošlého vyšetrenia u lekára a bez predpisu. Výhoda to je hlavne u mužov, nakoľko tí majú niekedy problém navštíviť lekára, ak ide o záležitosti ohľadom plodnosti. Prípravky však treba užívať dlhšiu dobu, či už ide o tablety alebo inú formu, aspoň 3 mesiace.

NAKUPUJTE LEN Z OVERENÝCH ZDROJOV

Bez ohľadu na to, ktorý typ prípravku si vyberiete, zvážte aj to, kde ho kúpite. Ak sa dá, napríklad pri tabletkách na erekciu, využite eshop priamo oficiálneho výrobcu či dodávateľa. Pri iných doplnkoch výživy dajte prednosť overeným lekárňam, napríklad ako je Dr. Max.

Prípravky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Prípravky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Bez ohľadu na to, za akým účelom chcete Selén doplniť, prípravkov a produktov s jeho obsahom je na našom trhu naozaj dosť. Platí to tak o všeobecných minerálových doplnkoch, ako aj o špeciálnych prípravkoch určených pre mužov na podporu potencie či plodnosti, prípadne pre ženy na hormonálnu rovnováhu.

Ja sám mám pomerne bohaté skúsenosti s prípravkami určenými pre mužov na podporu ich sexuálneho zdravia a viem, že to najdôležitejšie, čo rozhoduje, sú účinky v praxi. Preto som sa rozhodol zverejniť svoje skúsenosti a podeliť sa o svoje referencie s týmito značkami:

Jamieson Selen 100 mcg

  • Mužská plodnosť
  • Posilnenie obranyschopnosti a ochrany buniek
  • Pôsobenie na alergie a prevencia proti rakovine
  • Vplyv na pohybový aparát

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.17

12 Hodnotení

Chcem kúpiť