Zlatobyľ obyčajná

Zlatobyľ obyčajná

Ak vám záleží na zdraví močových ciest, rastlina Zlatobyľ obyčajná by určite nemala chýbať vo vašom užšom výbere. Táto rastlina je totiž pre svoje pozitívne účinky na močovú sústavu veľmi známou súčasťou rôznych druhov prípravkov. Či už sú to tabletky, čaj, kvapky alebo tinktúra, Zlatobyľ obyčajná má silný a viditeľný vplyv.

Na zber rastliny sa využíva vňať, ktorá vďaka účinným látkam má silné močopudné pôsobenie. Priznám sa, že nebyť niektorých prípravkov, ktoré som užíval pri problémoch s močením, o rastline by som ani len netušil.

To je však podľa mňa škoda, nakoľko minimálne z hľadiska vplyvu na zdravie má veľmi pozitívny účinok. Zaujímavé je, že sa používa aj ako kloktadlo a dokonca aj ako masť na natieranie vyrážok či ekzémov na koži.

Zlatobyľ obyčajná: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Zlatobyľ obyčajná: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Ako už vyplýva z názvu, Zlatobyľ obyčajná je rastlina typický svojimi zlato žltými kvetmi. Bylina obýva najmä mierne podnebné pásmo na severnej pologuli, rastie v lesoch, krovinách aj na slnečných svahoch nížin či pohorí. Nemá rada tropické teploty a vyskytovať sa môže aj u nás, čo uľahčuje jej prípadne pestovanie v záhradách, najmä na okrasné účely.

  • Zlatobyľ obyčajná môže dorastať až do výšky 1 metra a ide o trvácu rastlinu s priamou stonkou, ktorá patrí medzi svetlomilné až polotieňové rastliny
  • Existujú severoamerický aj euroázijský typ rastliny, podľa miesta výskytu
  • Listy majú stopkatý aj kopijovitý tvar, kvety sú usporiadané v užšom strapci

Rastlina sa využíva v rámci tradičnej a ľudovej medicíny, zbiera sa horná časť jej vňate v období kvitnutia, čo od júla do októbra. Rastlina sa následne suší, najčastejšie na čaj, no nemenej pozoruhodné je aj využitie navonok. Najčastejšie je využitie v prospech zdravia močovej sústavy, práve týmto spôsobom som sa k rastline dostal aj ja.

Zlatobyľ obyčajná

  • podpora močových ciest a obličiek
  • podpora psychiky a mentálneho zdravia
  • účinky na tráviacu sústavu

Okrem toho má Zlatobyľ obyčajná vplyv aj na niektoré iné oblasti:

rastlina je vhodná pre svoje upokojujúce účinky napríklad aj pri miernych problémoch psychického charakteru, napríklad pri nervozite alebo strese
má protizápalové vlastnosti, takže sa dá použiť aj v rámci prevencie napríklad proti zápalom v ústnej dutine, ale tiež aj navonok proti niektorým kožným zápalom
využíva sa aj v rámci tráviacej sústavy, napríklad čaj pri diétach alebo počas redukčných programov pomáha na metabolizmus a na činnosť čriev

Najdôležitejším účinkom sú ale výrazné močopudné vlastnosti rastliny a to vďaka obsahu flavonoidov a saponínov. Dôležité je, že rastlina sa môže používať vnútorne aj navonok, má teda veľmi univerzálne a flexibilné využitie v rámci ľudového liečiteľstva. Zaujímavosťou je, že patrí aj medzi suroviny na výrobu farbív na plátno či vlnu.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chcete vedieť, kde je rastlina rozšírená najviac, akú má vedeckú klasifikáciu či aké je jej komplexné využitie? Nakoľko som nemal príliš veľa priestoru to sem napísať, rozhodol som sa odporučiť vám externý zdroj týchto informácií, konkrétne tento článok na Wikipédii.

Látky a zloženie rastliny Zlatobyľ obyčajná

Látky a zloženie rastliny Zlatobyľ obyčajná Z pohľadu zloženia je rastlina veľmi zaujímavá a to najmä preto, že sú v nej zastúpené naozaj rôznorodé a typovo rozmanité rastlinné látky. Nájsť sa tu dajú flavonoidy aj saponíny, rovnako sú tu triesloviny a pseudotriesloviny. Vďaka takto bohatému obsahu látok má Zlatobyľ obyčajná naozaj široké vnútorné aj vonkajšie účinky.

Tu sú najdôležitejšie kategórie jej obsahových látok:

Saponíny: Zlatobyľ obyčajná obsahuje viacero druhov saponínov a neutrálnych saponínových glykozidov. Ide o bioaktívne zložky typické pre viaceré rastliny, ktoré sú veľmi dôležité pre celkovú očistu organizmu, tráviacej a vylučovacej sústavy. Pomáhajú na čistenie stien vnútorných orgánov a to aj od rôznych toxických látok prijímaných aj v jedle.

Flavonoidy: Tieto obsahové látky sú typickými rastlinnými zložkami, pričom majú protizápalový a protivírusový účinok. Zároveň majú flavonoidy aj veľmi silný antioxidačný vplyv, čiže pomáhajú na ochranu buniek a tkanív pred predčasným starnutím. Z flavonoidov obsahuje Zlatobyľ obyčajná rutín, kvercetín, kvercitín a kempferol.

Triesloviny a pseudotriesloviny: Ak ide o triesloviny, ktoré sú typické napríklad pre víno, v rastline možno nájsť viacero takýchto látok. Tieto látky pomáhajú na srdcovocievny systém, trávenie a tiež pri vonkajších poraneniach. Okrem nich sú tu aj pseudotriesloviny, napríklad kyselina fenolová, kyselina kávová alebo kyselina chlorogénová.

Ostatné látky: Okrem vyššie spomínaných látok obsahuje Zlatobyľ obyčajná aj silice, horčíny, sliz, polysacharidy, kyselinu nikotínovú a rôzne organické kyseliny. V koreni rastliny sa nachádza aj inulín, avšak z tejto časti Zlatobyle sa väčšinou nerobia žiadne prípravky.

Zlatobyľ obyčajná a jej účinky

Zlatobyľ obyčajná a jej účinky Vyššie spomínané látky majú dôležitý vplyv na účinky rastliny. Jej využitie v rámci tradičnej medicíny je známe už veľmi dlho, v minulosti sa z nej robil napríklad obličkový čaj alebo rôzne obklady na ekzémy. Ak sa rozhodnete spraviť alebo kúpiť si z nej čaj aj vy, budete určite prekvapení z jej pôsobenia.

Tu sú najviac známe a najviac cenené účinky:

Podpora močových ciest a obličiek

Najdôležitejšou oblasťou, kde Zlatobyľ účinkuje, je podpora činnosti močovej sústavy. Má diuretické účinky, pomáha na lepšiu močopudnosť a prečistenie močových ciest. Využíva sa aj pri akútnych a chronických ochoreniach obličiek, taktiež pre posilnenie fungovania močového mechúra. Pomôcť môže aj pri piesku v obličkách a obličkových kameňoch.

Zlatobyľ obyčajná

  • podpora močových ciest a obličiek
  • podpora psychiky a mentálneho zdravia
  • účinky na tráviacu sústavu

Podpora psychiky a mentálneho zdravia

Druhým dôležitým účinkom Zlatobyle obyčajnej je pomoc pri problémoch týkajúcich sa duševného zdravia a psychiky. V tradičnom ľudovom liečiteľstve sa rastlina používala už odpradávna na upokojenie mysle, proti depresii, pri nervozite, pri smútku a pri nadmernej mentálnej záťaži. Má upokojujúce účinky a pomáha aj proti stresu a nervozite.

Účinky na tráviacu sústavu

Zlatobyľ je veľmi cenená aj pre svoj vplyv na metabolizmus a trávenie. Jednak zlepšuje látkovú premenu, ale má napríklad aj pozitívne účinky pri ochoreniach črevného traktu. Ak máte nejakú redukčnú diétu, rastlina podporuje činnosť metabolizmu. Má tiež detoxikačné účinky a podporuje celkovo detoxikáciu organizmu a jeho očistenie od toxických látok.

Vplyvy navonok

Vďaka svojim antizápalovým účinkom sa môže rastlina využívať aj navonok. Ako kloktadlo slúži na vyplachovanie ústnej dutiny. Pomocou trieslovín pôsobí antisepticky a pomáha aj na rýchlejšie hojenie rôznych kožných poranení. Využíva sa aj na druhotné kožné ekzémy a tiež na hnisavé rany alebo podliatiny. Použiť sa môže aj do kúpeľov, napríklad na upokojenie.

Ďalšie účinky

Čo sa týka ďalších účinkov a vplyvov, tak u žien pomáha Zlatobyľ obyčajná na zoslabenie príliš silnej menštruácie, všeobecne zas pri reumatizme alebo ochorení zvanom Dna. Využíva sa aj pri stareckej demencii a zväčšenej prostate. Pomáha tiež na pohybový aparát, hemoroidy, dýchaciu sústavu a zmierňuje kašeľ alebo niektoré negatívne prejavy astmy.

Vedľajšie a negatívne účinky

Zlatobyľ obyčajná: Vedľajšie a negatívne účinky Hrozia pri užívaní rastliny nejaké nežiaduce účinky? V zásade to nie je príliš odlišné od iných bylín, pozor si ale treba dať na zámenu rastliny pri jej zbere s jedovatým Starčekom jakubovým. Ten vyzerá podobne, no má inú stavbu kvetu. Ako najbezpečnejšiu možnosť preto odporúčam kúpu už hotovej sušenej byliny.

Čo sa týka možných problémov, o tomto by ste mali vedieť určite:

pri kojení a počas tehotenstva sa Zlatobyľ obyčajná užívať nesmie
pozor si musia dať ľudia, ktorí majú nižší krvný tlak, rastlina ho totiž ešte viac znižuje
rovnako tak pozor na podráždenie obličiek, to sa týka najmä dlhodobého užívania Zlatobyle obyčajnej
rastlinu by nemali užívať ani ľudia trpiaci kardiovaskulárnymi ochoreniami, napríklad nedostatočnosťou srdca
najlepšie je si robiť prestávky počas užívania, napríklad po 3 týždňoch si dať pauzu jeden týždeň a podobne, znižuje sa tým riziko nejakých toxických nežiaducich efektov

ZVÝŠENÉ RIZIKO ALERGIE

Pri Zlatobyle obyčajnej platí, že na rozdiel od mnohých iných rastlín je riziko alergickej alebo precitlivenej reakcie vyššie. Bylina patrí medzi silnejšie alergény a odhaduje sa, že alergiu na ňu môže mať každý desiaty človek. Niektoré prieskumy hovoria dokonca až o 15 % populácie.

Pestovanie doma

Zlatobyľ obyčajná: Pestovanie doma Dá sa pestovať Zlatobyľ obyčajná aj u nás? Áno a jej veľkou výhodou je, že ide o trvalku, ktorá nie je príliš náročná na podmienky. Navyše, kvitne cez leto a na začiatku jesene, čo mimoriadne skrášli záhradu, no zároveň sa príliš neznesie s ostatnými kvetmi v tesnej blízkosti. Pochopiteľne, pestovať ju môžete aj pre jej liečivé účinky.

Tu sú podmienky, ktoré treba pre bezproblémové pestovanie dodržať:

na pestovanie stačí klasický záhradný substrát, dôležité je, aby prepúšťal vlhkosť a bol neutrálny
rastlinu umiestnite do zadnej časti záhrady do polotieňa, určite ju nevystavujte celodenne nadmernému slnku, ale ani príliš nepolievajte
Zlatobyľ má silný plazivý efekt, dodržujte dostatočný odstup od okolitých rastlín, nakoľko ich môže vytláčať
odporúčam zohnať špeciálne sadenice, kvalita semena je mimoriadne dôležitá
zároveň ale dávam do pozornosti aj informáciu, ktorú som sa niekde dočítal a to, že tento druh rastliny je natoľko invazívny, že ho môžu zakázať pre domáce pestovanie

Tabletky, čaj, masť aj tinktúra

Zlatobyľ obyčajná: Čaj, kapsule aj kvapky Zlatobyľ obyčajná sa veľmi často využíva na prípravu čaju, pričom za týmto účelom sa kupuje sušená rastlina. Hoci táto forma využitia byliny je tradičná, nie je určite jediná. Ja sám som rastlinu spoznal prostredníctvom tabliet na močové cesty, no o to viac ma prekvapilo, keď som zistil, že sa používa napríklad aj ako masť.

Tu sú najčastejšie podoby využitia rastliny popísané trocha detailnejšie:

Čaje

Bylinný čaj zo Zlatobyle obyčajnej si môžete spraviť v domácich podmienkach veľmi rýchlo, stačí si k tomu kúpiť len usušenú rastlinu. Najčastejšie sa predáva vňať v balení po 50 gramov, no možno sa vám podarí nájsť aj väčšiu gramáž. Stačí 1 až 2 čajové lyžičky na 8 minút lúhovať vo vriacej vode, precediť a potom už len vypiť.

Zlatobyľ obyčajná

  • podpora močových ciest a obličiek
  • podpora psychiky a mentálneho zdravia
  • účinky na tráviacu sústavu

Tinktúra

Pokiaľ preferujete studenú formu, okrem čaju sa dá kúpiť aj tinktúra. Ide o kvapky s obsahom extraktu zo Zlatobyle a 40 % alkoholu. Tinktúru si môžete kúpiť hotovú, ale môžete si ju spraviť aj doma, napríklad s vodkou. V tomto prípade sa tiež používa sušená rastlina, veľmi dôležité je ale neprehnať to s alkoholom.

Zápar a masť na vonkajšie použitie

Ako som spomínal predtým, okrem vnútorného použitia sa dá Zlatobyľ obyčajná použiť aj navonok. Môžete si kúpiť napríklad hotovú masť na rôzne druhy kožných ochorení či ekzémov, prípadne si môžete spraviť z posekanej čerstvej alebo sušenej rastliny zápar. Stačí 2 polievkové lyžice prevariť s vodou a máte hotový základ napríklad na obklady či kloktanie.

Tablety

Poslednou a podľa mňa aj najpohodlnejšou možnosťou je kúpiť si tabletky s obsahom Zlatobyle obyčajnej. Nenašiel som však žiadne takéto pilulky či kapsuly s obsahom čisto len extraktu z tejto rastliny, mám na mysli skôr prípravky s komplexnejším zložením. V nich sa Zlatobyľ využíva pre močopudné účinky a ide o tabletky určené na močové cesty.

Užívanie a dávkovanie Zlatobyle obyčajnej

Užívanie a dávkovanie Zlatobyle obyčajnej Ak sa rozhodnete pre užívanie čaju alebo tinktúry čisto len zo Zlatobyle obyčajnej, upozorňujem, aby ste počas užívania robili prestávky. Bez prerušenia môže spôsobiť dlhodobé užívanie problémy s obličkami, odporúča sa preto po troch týždňoch urobiť jeden týždeň prestávku.

Tu sú rady ohľadom samotného dávkovania rastliny a rôznych produktov s jej obsahom:

čaj by sa mal piť dva až tri krát za deň, v závislosti od intenzity problémov
ak ide o tinktúru, tá sa dávkuje obvykle tiež tri krát za deň, podľa sily koncentrátu závisí počet kvapiek, najčastejšie je to 9 až 10 kvapiek
tinktúru môžete užívať samostatne aj si ju zriediť s malým množstvom vody
masť sa používa tak, aby ste si z nej dali len na tri prsty, nie viac
pokiaľ ide o tabletky, pri akútnych problémoch sa môžu užívať až 3 denne, pri dlhodobejšom dávkovaní je maximálna denná dávka 1 tableta denne
čaj, tinktúru aj tabletky užívajte pred jedlom, zvyšuje to účinnosť samotných obsahových látok a zložiek

Ako fungujú tabletky s obsahom Zlatobyle obyčajnej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Zlatobyle obyčajnej a prečo ich odporúčam Ako som spomínal vyššie, Zlatobyľ obyčajná sa dá nájsť aj v tabletkách, pričom ja sám som vyskúšal najmä tie, kde bol extrakt či výťažok z rastliny jednou z viacerých účinných zložiek. Oproti čajom je výhoda týchto prípravkov jednak v jednoduchšom dávkovaní, ale zároveň aj v tom, že širšie zloženie prináša aj komplexnejšie účinky.

Princíp fungovania týchto prípravkov je pomerne jednoduchý:

  • V tabletkách sú viaceré obsahové látky, ktoré pri dlhodobom pôsobení zlepšujú stav a zdravie močových ciest, pričom môžu vplývať na akútne problémy a aj na prevenciu

Ako ste už asi pochopili, ide o tabletky určené na podporu fungovania močového systému. Práve tento účinok Zlatobyle je najdôležitejší a využíva sa aj v týchto prípravkoch. Tabletky sú založené na čisto prírodnom zložení, štandardne obsahujú extrakty a výťažky viacerých rastlín a bylín, ktorých synergické pôsobenie je pre močové cesty najlepšie.

Pochopiteľne, nejedná sa o tabletky, ktoré by mohli byť náhradou odbornej liečby, majú však významnú podpornú funkciu. Navyše, vidím v nich viacero nezanedbateľných pozitív:

ich pôsobenie je veľmi prirodzené, nakoľko sa v rámci účinných látok nenachádzajú žiadne synteticky alebo umelo vyrábané zložky
tabletky majú aj širšie účinky, pomáhajú či už pri rôznych zápaloch, ale napríklad aj ako prevencia a to dlhodobo
kúpiť si ich môžete bez predpisu a voľne, viacero značiek má dokonca svoje vlastné oficiálne eshopy, takže objednať sa dajú aj online

Vďaka tomu, že Zlatobyľ obyčajná je jednou z viacerých zložiek a látok, je pôsobenie prípravkov naozaj pomerne široké. Môžu pomáhať na akútne problémy a uľaviť od niektorých negatívnych symptómov, ale majú napríklad aj vplyv na preventívne vyplavovanie baktérií z močových ciest.

BEZ OBÁV O VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Vďaka zloženiu pozostávajúceho z prírodných a rastlinných látok sa netreba obávať žiadnych vážnejších vedľajších či negatívnych účinkov. Tieto tabletky pôsobia navyše veľmi prirodzene a užívať ich môžete aj dlhodobo, pokojne aj niekoľko mesiacov.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Zlatobyľ obyčajná: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ak by ste chceli skúsiť niektoré značky tabliet určených na podporu zdravia močových ciest, odporúčal by som zamerať sa pri výbere najmä na praktické skúsenosti a referencie. Určite netreba za každú cenu šetriť a pozerať len na cenu, rovnako tak treba pristupovať opatrne k rôznym sľubom, ktoré deklarujú výrobcovia.

Hoci ponuka prípravkov je celkom široká, neznamená to automaticky, že všetky značky sú rovnako účinné v praxi. Ak nechcete len hádať a tipovať, môžete sa inšpirovať mojimi vlastnými skúsenosťami. U mňa najlepšie fungovali nasledujúce prípravky:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.33

24 Hodnotení

Chcem kúpiť