Luteinizačný hormón

Luteinizačný hormón

Medzi hormóny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie pohlavnej sústavy, sexuálneho zdravia a reprodukčných funkcií patrí aj luteinizačný hormón. Tento hormón má veľký význam tak pre ženy, ale aj pre mužov, pričom v oboch prípadoch ovplyvňuje najmä plodnosť, čiže schopnosť mať potomstvo.

Folikulostimulačný a luteinizačný hormón patria do skupiny gonadotropínov, čiže vplývajú na činnosť pohlavných žliaz. Vysoký alebo zvýšený stav tohto hormónu v tele môžu signalizovať u žien nefunkčnosť vajenčíkov, u mužov zas nefunkčnosť semenníkov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Oveľa väčším problémom je ale nedostatok tohto hormónu, nakoľko znižuje plodnosť, keďže neprichádza k dostatočnej stimulácii pohlavných žliaz. Hormón je dôležitý pre správnu produkciu testosterónu u mužov, u žien zas kvôli estrogénu a progesterónu.

Čo je luteinizačný hormón a aký má význam

Čo je luteinizačný hormón a aký má význam Luteinizačný hormón sa zvykne nazývať aj lutropín alebo luteotropný hormón a označuje sa najčastejšie skratkou LH. Hodnoty luteinizačného hormónu sa u žien a mužov značne odlišujú, u žien dokonca aj podľa toho, v akej fáze menštruačného cyklu sa žena nachádza.

  • Luteinizačný hormón je produkovaný gonadotropnými bunkami adenohypofýzy v časti zvanej Pars Distalis a patrí medzi glykoproteíniy a gonadotropíny
  • Sekrécia hormónu závisí od noradrenalínu a je inhibovaná aj dopamínom a endorfínmi
  • U mužov aj u žien je dôležitý pre plodnosť, nakoľko podporujte tvorbu testosterónu a ovplyvňuje aj uvoľňovanie estrogénu a produkciu progesterónu

Luteinizačný hormón sa vytvára v podmozgovej žľaze zvanej hypofýza, odkiaľ sa krvou dostáva ďalej do tela, najmä do pohlavnej sústavy. U mužov pôsobí od puberty na vývoj Leydigových buniek a zároveň v semenníkoch podporuje hormón testosterón. Ten je významný najmä z hľadiska sexuálneho apetítu, ale tiež aj z hľadiska produkcie spermií.

U žien je proces pôsobenia hormónu o niečo komplexnejší, najmä pre ovuláciu:

zhruba 15 dní pred menštruáciou sa začne produkovať zvýšené množstvo hormónu, ktoré sa dostáva cez krvný obeh do vaječníkov
vo vaječníkoch hormón podporuje vývoj vačkov zvaných folikuly, ktoré obsahujú vajíčka a teda budúci zárodok života
jedno vajíčko zo všetkých sa následne presunie cez vajcovody do maternice, kde môže byť oplodnené spermiou a vznikne tak plod

Okrem tohto vplyvu sa pôsobením luteinizačného hormónu folikul mení na žlté teliesko. To je dôležité pre produkciu progesterónu, čo je zas hormón nevyhnutný na prípravu tehotenstva a počas jeho prvých týždňov pre podporu maternice. Okrem toho sa hormón podieľa aj na regulácii menštruačného cyklu a tiež vplýva na hormón estrogén.

Hodnoty luteinizačného hormónu u mužov a žien sú odlišné, toto treba o nich vedieť:

počas dňa sa hormón vylučuje pulzne, zhruba 20 krát za deň
u žien počas menštruácie je najvyššia intenzita tesne pred ovuláciou
najvyššie hodnoty sú v lete, naopak najnižšia hladina hormónu býva v zime
medzi dňami sa môžu hodnoty líšiť aj o tretinu, krátko po zaspatí je hladina najvyššia
zaujímavosťou je, že okrem času okolo ovulácie je najvyššia hladina aj po menopauze
u mužov je koncentrácia tohto hormónu pomerne nízka, napríklad bežne počas života je u nich hladina na úrovni ženskej hladiny vo folikulárnej fáze

POZOR NA EXTERNÉ VPLYVY

Samotnú hladinu a hodnoty hormónu v organizme môžu ovplyvňovať aj niektoré externé a dočasné faktory. Môže ísť napríklad o krátkodobý vplyv po užití preparátov s obsahom estrogénov či progesterónu, aktuálna podváha alebo naopak, aktuálna obezita.

Nedostatok luteinizačného hormónu a príznaky či poruchy s tým spojené

Nedostatok luteinizačného hormónu a príznaky či poruchy s tým spojené Znížená hladina tohto hormónu má obvykle u mužov aj žien za následok narušenie maximálnej plodnosti, môže dokonca pri dlhodobom pôsobení spôsobiť sterilitu. Rovnako tak nedostatočná hladina hormónu môže spôsobiť problémy u dievčat a chlapcov počas vývoja ich pohlavných sústav a pohlavných orgánov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ak je hladina hormónu nízka, môžu nastať tieto symptómy a problémy:

Poruchy výživy: Podvýživa, diétovanie a obmedzovanie sa v príjme potravy, to sú časté problémy priamo nadväzujúce na nedostatok luteinizačného hormónu. Ešte väčší problém nastáva v momente, keď ide o anorexiu.

Stres: Nadmerné vystavovanie organizmu stresu má priamu súvislosť s hormonálnou nerovnováhou luteinizačného hormónu. Jedným z častým súvisiacich problémov je práve zníženie hladiny tohto hormónu vplyvom mentálneho preťaženia tela.

Problémy so žľazami vylučujúcimi hormón: S nízkou hladinou luteinizačného hormónu môžu súvisieť obehové poruchy hypotalamu a hypofýzy, zvýšená funkcia štítnej žľazy a nádory, zväčšenia alebo narušená funkčnosť kôry nadobličiek.

Genetické ochorenia: Niektoré choroby a malforácie podmienené genetickou predispozíciou tiež súvisia s nedostatkom hormónu. Príkladom sú Kalmanov syndróm, Reifensteinov syndróm alebo kryptochoridizmus.

Iné problémy a symptómy: Súvislosť s luteinizačným hormónom a jeho nízkou hladinou môže mať aj časté vystavovanie organizmu RTG žiareniu. Okrem toho prichádza k oneskoreniu puberty a k prejavom súvisiacim s nižším libidom.

Nadbytok luteinizačného hormónu a príznaky či poruchy s tým spojené

Nadbytok luteinizačného hormónu a príznaky či poruchy s tým spojené Opačnou situáciou je naopak zvýšená hladina luteinizačného hormónu. Tá so sebou prináša poškodenia orgánov pohlavnej sústavy, u mužov najmä semenníkov a u žien zas vaječníkov. Zvýšené hodnoty môžu tiež súvisieť s problémom hypofýzy, najmä s jeho nádorovým ochorením, ktoré spôsobí vysokú produkciu hormónu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú problémy a symptómy súvisiace s vysokou hladinou hormónu v tele:

Nadmerné užívanie alkoholu: Veľmi častým problémom spojeným s nadbytkom luteinizačného hormónu, je užívanie alkoholu. Nemám však na mysli občasné užívanie, ale dlhodobé a nadmerné, čiže už alkoholizmus.

Dlhodobé užívanie niektorých liekov: To, že lieky majú viacero nežiaducich a vedľajších účinkov, je známe. Zvýšenie hodnôt luteinizačného hormónu môže mať na svedomí aj dlhotrvajúce užívanie psychotropných liekov a liekov z kategórie antidepresív.

Problémy tráviaceho systému: Prejedanie sa spojené s obezitou, to je pomerne častá porucha spojená so zvýšenou hladinou luteinizačného hormónu. Môžu tiež nastať funkčné dysfunkcie týkajúce sa tráviacej sústavy, napríklad pankreasu alebo čriev.

Preťaženie organizmu: Ak je telo vystavované nadmernej záťaži, môže sa u neho vyskytnúť zvýšená hladina luteinizačného hormónu, hoci aj len po kratšiu dobu. Platí to najmä pre prípady dlhodobej fyzickej námahy alebo pre prípady nadmerného pôsobenia stresu.

Genetické ochorenia: V súvislosti so zvýšenou hladinou luteinizačného hormónu sa môžu vyskytovať aj niektoré choroby genetického charakteru. Dobrým príkladom sú Klinefelterov syndróm alebo Shereshevsky-Turnerov syndróm u mužov.

Nádorové ochorenia: S vysokou hladinou luteinizačného hormónu môžu súvisieť aj niektoré druhy nádorov, najmä tie, ktoré sa týkajú hormonálnej hladiny. Môže ísť o nádory spojené s hypofýzou alebo štítnou žľazou, prípadne nádory, ktoré vylučujú gonadotropín.

Poruchy a ochorenia pohlavnej sústavy: Ide napríklad o stav primárnej dysfunkcie gonád, syndróm polycistických ovárií prejavujúci sa neprítomnosťou menštruácie, nefunkčnosť semenníkov a vaječníkov alebo o predčasnú pubertu u mladých dievčat.

Iné problémy a symptómy: Zvýšená hodnota luteinizačného hormónu môže súvisieť aj s poraneniami hlavy alebo so zápalovými ochoreniami mozgu, napríklad mozgových blán. Problém s hladinou tohto hormónu nastáva aj pri zníženej funkcii štítnej žľazy.

Zníženie alebo zvýšenie luteinizačného hormónu

Zníženie alebo zvýšenie luteinizačného hormónu Vzhľadom na to, že udržanie rovnováhy a správnej hladiny luteinizačného hormónu je dôležité nielen pre pohlavný život alebo reprodukčné zdravie, je potrebné hľadať možnosti, ako znížiť alebo ako zvýšiť luteinizačný hormón. Riešenie spočíva najčastejšie v kombinácií režimových opatrení a riešení prípadných patologických príčin.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najčastejšie spôsoby na zvýšenie a zníženie luteinizačného hormónu:

Zmena životosprávy a stravovania

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako normalizovať hladinu luteinizačného hormónu, je pristúpiť k zmene životosprávy. Nakoľko napríklad znížená hodnota tohto hormónu je spojená s hladovaním, prílišným diétovaním a podváhou, treba sa zamerať na zvýšenie hmotnosti, no pri dodržaní zdravého jedálnička.

Ak je podváha spôsobená anorexiou, je lepšie, ak navštívi postihnutý človek aj odborníka kvôli lekárskemu pozorovaniu. K zvýšeniu hladiny hormónu zas prichádza pri obezite a prejedaní sa, kedy treba začať držať diétu. Veľmi negatívnym faktorom je aj nadmerná konzumácia alkoholu, ktorú treba obmedziť a ak treba, tiež s pomocou odborníka.

Režimové opatrenia

Okrem zmeny životosprávy a jedálnička je dôležité pristúpiť aj k niektorým režimovým opatreniam. Treba sa vyhýbať napríklad užívaniu niektorých liekov, najmä tým syntetickým obsahujúcim hormóny. Problémom môže byť aj dlhodobé užívanie antidepresív a psychotropných liekov, ktoré hladinu hormónu príliš zvyšujú.

Problémom môžu byť aj niektoré diagnostické procedúry, napríklad k prílišnému zníženiu hladiny hormónu prispieva časté ožarovanie RTG žiarením. V rámci režimových opatrení by ste sa mali zamerať aj na zníženie stresu alebo sa vyhýbať dlhodobej ťažkej fyzickej námahe. Oba faktory totiž hladinu hormónu znižujú.

Liečba ochorení a porúch spojených s hladinou hormónu

V prípade, že predošlé dva spôsoby nepomáhajú alebo nie sú realizovateľné, keďže príčina hormonálnej nerovnováhy luteinizačného hormónu je patologického charakteru, je potrebná odborná liečba. Ak ide o poruchy štítnej žľazy, treba zistiť ich dôvod a pristúpiť k medikamentóznej liečbe. To isté platí pri problémoch s pankreasom alebo črevami.

Ak sa jedná o vážnejšie ochorenia, najmä genetické, musí byť liečba komplexnejšia. Pri nádorových chorobách sa zvykne voliť aj chirurgické odstránenie nádoru, prípadne kombinácia s chemoterapiou a rádioterapiou. Ak ide o poruchy funkcie vaječníkov alebo semenníkov spôsobené inými príčinami, treba sa primárne zamerať na ich riešenie.

SYMPTOMATICKÁ LIEČBA

Okrem riešenia a liečby príčin nedostatku alebo nadbytku luteinizačného hormónu je možné sa zamerať aj na symptomatickú liečbu. Pokiaľ je u mužov napríklad nedostatok testosterónu alebo u žien nedostatok estrogénu, je možné ich dočasne nahradiť z externých zdrojov.

Najčastejšie otázky o luteinizačnom hormóne

Najčastejšie otázky o luteinizačnom hormóne Muži aj ženy sa zaujímajú veľmi živo o tému luteinizačného hormónu a to nielen v súvislosti s ideálnymi hodnotami tohto špecifického gonadotropného hormónu v tele. Rozhodol som sa teda nájsť na internetových fórach a v diskusiách otázky, ktoré sa opakujú najčastejšie a skúsiť na ne na jednom mieste čo najlepšie odpovedať. Nech sa páči, tu sú:

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

V čom spočíva diagnostika hladiny luteinizačného hormónu?

Hladina hormónu sa stanovuje najčastejšie v krvnom sére. Okrem toho sa vykonáva aj diagnostika možných súvisiacich porúch, čiže porúch menštruácie, znakov predčasnej puberty alebo nástupu predčasnej menopauzy. Skúmajú sa aj hodnoty progesterónu a testosterónu.

Aká je ideálna norma a hodnota hormónu u žien?

Čo sa týka hladiny hormónu u žien, tá závisí od fázy menštruačného cyklu. V začiatočnej folikulárnej fáze je obvykle hodnota v intervale od 1,68 do 15 IU na liter krvi, v konečnej luteálnej fáze je to podobné, 0,61 až 16,3 IU/l. Najviac je to v strede cyklu, až do 56,6 IU/l.

Ako sú na tom muži, kde je optimálna hladina u nich?

Hoci je luteinizačný hormón dôležitejší a komplexnejší v účinkoch u žien, má svoje opodstatnenie aj u mužov. Na rozdiel od hladiny u žien, muži ho majú v krvi podstatne menej. Najčastejšie sa hladina pohybuje v intervale 1,24 až 7,8 IU na liter krvi v krvnom sére.

Má súvis luteinizačný hormón s plodnosťou mužov?

Áno, hoci nie úplne priamo. Tento hormón sa totiž dostáva pomocou krvného riečišťa do semenníkov, ktoré sú zodpovedné za produkciu tvorbu testosterónu. Ten zas ovplyvňuje aj tvorbu spermií, čiže čím viac testosterónu je v tele, tým viac spermií sa produkuje.

Je pravda, že sa hodnota luteinizačného hormónu využíva pri ovulačných testoch?

Áno, je to skutočne tak, ovulačné testy založené na princípe využitia moču skutočne fungujú na báze zisťovania hladiny tohto hormónu v moči. Vďaka tomuto testu sa dá zistiť, či je žena vo svojich najplodnejších dňoch, čiže či nastal nárast hladiny luteinizačného hormónu.

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej hladiny a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej hladiny a prečo ich odporúčam Nakoľko udržanie normalizovanej a zdravej hormonálnej hladiny v tele je nevyhnutné pre plodnosť aj vysokú kvalitu sexuálneho života, jednou z možností na podporu hormonálnej rovnováhy sú aj prírodné prostriedky vo forme voľne dostupných tabliet.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Prípravky tohto typu fungujú pritom na veľmi prirodzenom princípe:

  • V týchto tabletkách nájdete rastlinné a bylinné extrakty spolu s inými prírodnými látkami, ktorých cieľom je stimulácia testosterónu u mužov a estrogénu u žien

Kým tabletky pre mužov obsahujú výťažky rastlín spadajúcich medzi prírodné afrodiziaka, napríklad Maca, Tribulus Terrestris či Senovka grécka, prípravky pre ženy sú bohaté na extrakty bylín s obsahom fytoestrogénov. Ide napríklad o Ďatelinu lúčnu, Hloh obyčajný alebo Ploštičník strapcovitý. Ako doplnok môžu byť v obsahu aj minerály či vitamíny.

Pokiaľ ide o charakteristiku prípravkov, tu sú ich najdôležitejšie vlastnosti:

sú dostupné bez receptu, nakoľko neobsahujú žiadne syntetické a chemické liečivá, pričom si ich môžete kúpiť aj priamo cez internet od ich výrobcov
ich pôsobenie je práve kvôli zloženiu prirodzené, pričom okrem podpory hormonálnej rovnováhy pomáhajú napríklad aj na libido, erekciu či menštruáciu
ich užívanie je bezproblémové, výskyt vedľajších účinkov je len minimálny, dôležité je však dodržiavať maximálnu dennú dávku

Práve posledná vlastnosť, čiže absencia nejakých závažnejších nežiaducich a negatívnych účinkov, je veľmi dôležitá. Aby ste totiž podporili hormonálnu rovnováhu, musíte užívať tieto prípravky dlhšiu dobu, obvykle aj niekoľko mesiacov. Vtedy sú ich účinky najviac viditeľné.

ŠIRŠIE ZLOŽENIE AJ ÚČINKY

Ak sa rozhodnete podporiť svoju hormonálnu hladinu pomocou prírodných tabliet, určite si voľte najmä tie, ktoré majú širšie zloženie. Obvykle sú totiž takéto prípravky spojené aj s viacerými účinkami, takže ich pôsobenie napríklad na sexuálne zdravie je ešte širšie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Problémy s libidom som mal v minulosti aj ja, preto mám pomerne bohaté skúsenosti práve s prípravkami spomínanými vyššie. Taktiež moja partnerka užívala tabletky obsahujúce fytoestrogény, čo sa pozitívne prejavilo na jej sexuálnom apetíte, ale aj na normalizácii menštruačného cyklu ako takého.

Z našich skúseností teda môžeme potvrdiť, že ako podporný a navyše veľmi prirodzený prostriedok tieto tabletky fungujú. Treba si ale určite vyberať kvalitnejšie značky a nepozerať len na nízku cenu. Tu sú tabletky, ktoré u mňa a mojej partnerky fungovali najlepšie:

‍♀ Pre ženy:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

‍♂ Pre chlapov:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.50

26 Hodnotení