Chilli – Čili

Chilli - Čili účinky, skúsenosti, užívanie a dávkovanie

Čili alebo chilli je názov, pod ktorým sa označuje exotický druh menších paprík rastúcich najmä v tropických a subtropických oblastiach Ázie, Afriky a strednej či južnej Ameriky. Niekedy sa tieto papričky označujú aj ako feferónky, avšak v tomto prípade už nejde o typický podlhovastý typ papričiek, nakoľko sa jedná o iný druh plodu.

Čili väčšina z vás pozná ako extrémne štipľavé papričky, ale dnes už existujú aj iné formy, najčastejšie korenie, čiže prášok. Ten sa však v prípade jedného konkrétneho druhu už označuje samostatne ako kajenské korenie a jemu sa budem venovať v osobitnom texte.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Samotná štipľavosť, ktorú vnímame, však nie je najdôležitejšou vlastnosťou týchto plodín. Naopak, ide len o prejav dôležitej látky zvanej kapsaicín. Práve kvôli tejto látke má chilli pozitívny vplyv napríklad aj na potenciu a libido.

Chilli: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Chilli: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Čili papričky majú veľmi dlhú históriu, podľa historických prameňov ich pestovali už v 6. storočí pred našim letopočtom indiánske kmene na území Ameriky. Chilli sa však vyskytovalo aj v Indii, Číne, Japonsku, Vietname, Afrike a v oblasti južnej a strednej Ameriky, predovšetkým v Mexiku. Veľmi často sa používa aj na Balkáne.

  • Chilli je exotický druh krovitých paprík Capsica s výraznou a typickou arómou
  • Existuje viacero odrôd týchto paprík, napríklad paprika čínska, krovitá, chlpatá či krovitá, ktoré sa líšia tvarom aj pálivosťou
  • Pre čili je typická najmä mierne sladká chuť a pálivosť, ktorá je daná látkou kapsaicín

Čili nemá len jednu farbu, naopak, papričky samotné môžu byť sfarbené na zeleno, žlto, oranžovo a samozrejme aj červeno. Čím červenšia je paprička, tým je plod zrelší. Zaujímavosťou je, že samotná látka kapsaicín spôsobujúca pálivosť sa rozpúšťa v tuku, napríklad v mlieku, ale aj v alkohole.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Chilli je veľmi žiadané kvôli veľmi priaznivým účinkom na viaceré systémy v organizme:

podporuje lepšie trávenie, väčšiu chuť do jedla, pôsobí priaznivo aj na žalúdok, ale samozrejme len v primeranej dávke
zlepšuje stav ciev, imunitného systému, chráni srdce a má schopnosť ničiť baktérie a parazity
ide samozrejme aj o veľmi dobré afrodiziakum a vďaka rozširovaní ciev podporuje aj kvalitnejšie stoporenie, rýchlejšiu erekciu a dlhodobejšie trvanie erekcie

Hoci najlepší spôsob, ako vyťažiť pozitívne účinky z Chilli papričiek, je konzumovať ich surové, tento spôsob má aj jednu veľkú nevýhodu a tou je fakt, že dlhodobá konzumácia nie je možná pre každého. Ak jednoducho nemáte radi štipľavé, máte problém. Čili totiž pôsobí pozitívne na telo až pri dlhšom užívaní.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chceli by ste vedieť o Chilli viac? Chcete vedieť, kde všade a kedy sa pestovala táto rastlina? Ak ste zvedavý na jej druhy alebo na to, čo je to tzv. superchilli, odporúčam vám prečítať si článok na Wikipédii, ktorý je na takéto informácie veľmi bohatý.

Látky a zloženie rastliny Čili

Látky a zloženie rastliny Čili Čili je zdrojom nielen kapsaicínu, ale aj vitamínov a ďalších látok pôsobiacich napríklad na cievy, nervovú sústavu, žalúdok či imunitu. Rôzne druhy minerálov tiež pomáhajú niektorým nevyhnutným metabolickým procesom v tele. Chilli však nemá až ta veľmi rozmanité zloženie, ako je tomu v prípade iných rastlín, no nahrádza to účinkami.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najdôležitejšie látky, ktoré Čili ponúka pre ľudské telo:

Kapsaicinoidy: Do skupiny kapsaicinoidov patrí aj rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorého je v Chilli naozaj dostatok. Zaujímavosťou je, že kým v samotnej rastline má táto látka za úlohu ochranu voči niektorým bylinožravcom a hubám, u ľudí má táto látka podporné účinky na krvnú cirkuláciu, rýchlosť metabolizmu a tiež aj stimuláciu žalúdočnej sekrécie a teda podporu trávenia.

Flavonoidy: Antioxidačné účinky, ale aj protizápalové a protivírusové pôsobenie, to všetko je charakteristické pre látky zvané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v Chilli. Pozitívne je, že flavonoidy dokážu aj stimulovať imunitný systém a tak zvyšovať jeho akcieschopnosť pri boji s infekciami či zápalmi.

Vitamíny: Čo sa týka vitamínov, tak Čili je veľmi dobrým zdrojom najmä vitamínu C. Obsahuje však aj vitamíny A alebo E, no nie až v takom veľkom množstve. Vitamín C má blahodarný účinok najmä na náš imunitný systém, ale aj na kosti, cievy, ďasná a to preto, že vytvára kolagén nevyhnutný pre zdravé fungovanie týchto tkanív. Navyše, vitamín C si nevie naše telo vytvoriť samo, takže čili je jeho veľmi dobrým zdrojom.

Minerály: Čo sa týka minerálov, v Čili nájdete napríklad draslík, mangán, železo alebo horčík. Najviac by som z týchto látok upriamil pozornosť na železo, nakoľko to zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a červených krviniek, čo pomáha zlepšiť krvný obeh a tým pádom aj prekrvenie napríklad pohlavnej sústavy.

Karotenoidy: Látky zvané karotenoidy sú veľmi dobré antioxidanty, ktoré majú vysokú biologickú aktivitu a chránia naše bunky pred oxidačným stresom a ich predčasným starnutím. Okrem toho podporujú aj imunitu. Betakarotén obsiahnutý v Chilli má priaznivý vplyv na biele krvinky a organizmus si z neho vie za istých podmienok vytvoriť aj vitamín A.

Látky a zloženie rastliny Čili

Chilli a jeho účinky

Chilli a jeho účinky Poďme sa teraz pozrieť na to najdôležitejšie, prečo som sa začal vôbec Čili zaoberať a to sú účinky rastliny na ľudský organizmus. Pre optimálny vplyv väčšiny týchto účinkov je nutné, aby ste plody konzumovali čerstvé a bez spracovania, ideálne dlhodobo. Našťastie to neplatí pre všetky účinky, najmä nie pre účinky na sexuálny život.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najdôležitejšie účinky, ktoré Chilli má:

Zvýšenie libida

Chilli je jednoznačne jedno z najviac účinných prírodných a prirodzených afrodiziak. Môže za to najmä jeho zloženie, ktoré dodáva telu energiu a vitalitu a zároveň ovplyvňuje libido. Už aj menšie množstvo Čili dokáže ovplyvniť organizmus natoľko, aby to stimulovalo tvorbu hormónov, následkom čoho sa zvýši chuť na sex. Tieto účinky poznali už staré indiánske kmene, najmä v strednej Amerike.

Podpora erekcie

Okrem zvýšenia libida podporuje užívanie Čili aj stoporenie a erekciu. Vďaka rozšíreniu ciev a zlepšeniu krvného obehu sa dostane krv oveľa lepšie, rýchlejšie a vo väčšom množstve aj do toporivých telies, čo má za následok rýchlejší a kvalitnejší nástup erekcie, ale napríklad aj jej udržanie po dlhší čas.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Zlepšenie trávenia

Ako som spomínal vyššie, užívanie Čili v rozumných dávkach podporuje sekréciu žalúdočných štiav a to vplýva pozitívne na proces trávenia. V primeranom množstve je Chilli lepšie ako bežné korenie a zlepšuje trávenie, ale napríklad aj odbúravanie tukových zásob. Aj preto sa veľmi často uvádza, že ľudia užívajúci Chilli sú chudší.

Zlepšenie fungovania kardiovaskulárneho systému

Rozšírenie ciev, zníženie krvného tlaku, zlepšenie činnosti srdca a prevencia pred srdcovou arytmiou. To sú ďalšie pozitívne účinky rastliny a jej plodov na náš organizmus, ktoré sa dotýkajú krvného obehu a srdcovocievnej sústavy. Navyše, kapsaicín účinne stimuluje celý krvný obeh a podporuje lepšie prekrvenie celého tela.

Zvýšenie imunity a obranyschopnosti

Chilli má schopnosť zlepšiť imunitu a ničiť baktérie, prípadne prispieť k lepšiemu priebehu akútnych ochorení, najmä zápalového a infekčného charakteru v oblasti dýchacej sústavy. Kapsaicín a vďaka nemu aj celé Čili sú považované za najlepšie prírodné antibiotiká, ktoré sú ideálne na prevenciu aj ako podpora pri liečbe zápalov a infekcií.

Podpora nervového systému a pohybového aparátu

Ak potrebujete uvoľniť svalstvo, poradiť si so zápalom kĺbov alebo problémami chrbtice, viacero zdrojov tiež odporúča užívanie Chilli. To pomáha aj pri reume, no tu sú jeho účinky zjavné až pri dlhodobejšom užívaní. Čili je taktiež veľmi dobré na zlepšenie fungovania nervovej sústavy a pomáha aj pri bolestiach hlavy.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Aké sú nežiaduce účinky užívania Chilli? V princípe žiadne, ale je to veľmi ovplyvnené najmä tým, či dodržujete správne užívanie a dávkovanie. Nadmerné užívanie totiž vyvoláva zmeny na sliznici žalúdka a napríklad v kombinácii s vysokým krvným tlakom môže byť rizikovým faktorom pre hemoroidy.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Dajte si pozor najmä na tieto prípady:

rizikové je užívanie v prípade tehotných a dojčiacich žien, kde to neodporúčam
rovnako tak ľudia so žalúdočnými vredmi alebo nízkym krvným tlakom by mali užívanie Chilli obmedziť
ak máte nízku hladinu cukru, inzulínu a triglycerolu v krvi, nemali by ste Čili užívať, nakoľko má schopnosť znížiť práve koncentráciu týchto látok v krvi

TABLETKY S EXTRAKTOM CHILLI

Pozitívnou vecou je, že pri tabletkách s extraktom Čili, najmä tých určených na podporu erekcie a libida, sa nežiaduce účinky nevyskytujú takmer vôbec. Je to aj preto, že z Chilli býva vyextrahovaná pálivosť, no pozitívne účinky zostanú.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Čili je ideálnou rastlinou a plodinou na pestovanie v domácich podmienkach a to tak v záhrade, ako aj v kvetináči za oknom v byte. Vyberte si ale väčšie odrody Chilli, nie okrasné. Pestovanie ako také je na prvý pohľad nenáročné, ale základom je mať kvalitné semená, inak budete z výsledku trocha sklamaní.

Pri pestovaní postupujte nasledovne:

semená na výsev treba skladovať v tme, suchu a nie pri extrémnom teple
semená treba sadiť v období pred jarou, najlepšie vo februári
ideálnou zeminou je špeciálny substrát na Chilli, ktorý viete kúpiť v záhradkárstve
prikrytie semien môže byť len tenkou vrstvou, určite ich nezahrabávajte príliš do zeme
teplota klíčenia by sa mala pohybovať okolo 25 stupňov Celzia, počas klíčenia musí byť zemina neustále vlhká
ak budete pestovať Čili vonku, najlepšie vo fóliovníku alebo v nejakom úkryte pred mrazom
dôležitý je dostatok slnka, pravidelné zalievanie a striedme hnojenie

Chilli papričky, prášok a korenie, tabletky

Chilli papričky, prášok a korenie, tabletky

Chilli papričky, prášok a korenie, tabletky Ak chcete užívať Chilli, máte na výber dve možnosti. Prvou je užívanie surových papričiek, čo je síce najprirodzenejšie, ale nie úplne vhodné na dlhodobé užívanie pre každého. Druhou možnosťou sú rôzne výživové doplnky, ktoré obsahujú extrakty a výťažky Čili.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najčastejšie formy:

Surové Čili papričky

Ak máte radi ostré, môžete si dopriať surové Chilli papričky v celosti. Konzumovať sa dajú buď k jedlu alebo samostatne, čo je však asi ozaj len pre odolné povahy. Ak ich budete využívať v kuchyni, je lepšie si ich nakrájať a určite by ste to s nimi nemali preháňať. Z dlhodobého hľadiska podľa mňa postačí aj jedna menšia paprička na dva či tri dni.

Prášok a korenie

Druhou možnosťou užívania výhod a benefitov pre zdravie je prášok a korenie. Môžete si ich kúpiť v obchode, prípadne si ich spraviť doma, ak pomeliete celé papričky na špeciálnom mlynčeku. Veľkou výhodou prášku a korenia je, že sa dajú pridávať aj do polievok alebo do tekutých jedál, v ktorých dokonale splynú s okolitou konzistenciou.

Tabletky

Tabletky sú už na rozdiel od predošlých foriem nie prirodzená, ale spracovávaná forma Čili. Buď ide o výživové doplnky na konkrétny účel, napríklad na chudnutie či na potenciu, alebo o výživové doplnky všeobecné, kde sa môžu okrem Chilli nachádzať aj iné látky. Ja dávam prednosť prvej skupine, ktorá má lepšie výsledky a účinky. Samozrejme, aj tabletky na potenciu či odbúranie tuku obsahujú aj ďalšie výťažky a extrakty, nielen Čili.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Čili

Užívanie a dávkovanie Čili Čo sa týka užívania a dávkovania, platí tu jedno základné pravidlo: s mierou a dlhodobo. Aby boli účinky Chilli viditeľné a vôbec prítomné, musíte konzumovať Čili v surovej alebo spracovanej forme dlhšiu dobu a najmä pravidelne. Zároveň však platí, že by ste to nemali preháňať, nakoľko si môžete žalúdok a organizmus podráždiť.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pri užívaní a dávkovaní sa skúste držať týchto zásad:

viac ako 5 surových Chilli papričiek by ste za týždeň skonzumovať nemali určite, ak pôjde o dlhodobé užívanie, malo by to byť ešte menej
tehotné ženy, dojčiace ženy a ľudia s nízkym krvným tlakom by nemali Čili užívať
ak budete kupovať surové papričky alebo prášok, overte si ich štipľavosť na obale
pokiaľ sa u vás vyskytnúť nejaké tráviace ťažkosti, užívanie prerušte
dodržujte maximálnu dennú dávku danú od výrobcu výživového doplnku

Ako fungujú tabletky s obsahom Chilli a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Chilli a prečo ich odporúčam Chilli je súčasťou viacerých tabliet, či už určených špeciálne na potenciu, chudnutie alebo ako všeobecných výživových doplnkov. Dôležité je však nielen to, aby sa Čili v tabletkách nachádzalo, ale aj to, v akej koncentrácii a kvalite sa tam nachádza. V prípade tabliet na potenciu a erekciu je zvyčajne len jedna z viacerých účinných látok v obsahu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tieto tabletky sú totiž založené práve na vhodnom zložení:

  • Základom tabliet je kombinácia výťažkov a extraktov rastlín pôsobiacich na libido a stoporenie, či už cez hormonálnu stimuláciu alebo cez lepšie prekrvenie penisu

Čili je v takýchto tabletkách doplňujúcou látkou, ktorej zmyslom je najmä lepšia cirkulácia krvi a roztiahnutie ciev, čo podporí a skvalitní stoporenie penisu. Zároveň však treba povedať, že prítomnosť či neprítomnosť Chilli v prípravku ešte automaticky neurčuje jeho mieru úspešnosti alebo viditeľnosti účinkov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ja sám ale mám s podobnými tabletkami pomerne bohaté skúsenosti a preto by som vám chcel predstaviť faktory, ktoré sú dôležité pri výbere konkrétnej značky tabliet:
základom by mal byť certifikát zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý poukáže na overenie zloženia a zdravotnú nezávadnosť prípravku
druhým dôležitým faktorom je správne zloženie a najmä dostatočná koncentrácia najdôležitejších účinných látok
tretím predpokladom úspešného výberu je možnosť bezproblémového dlhodobého užívania, nakoľko len také má najlepší vplyv na výsledný efekt a účinky

Veľkým plusom tabliet je, že sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Pozitívne hodnotím aj fakt, že väčšinou sú tieto tabletky bez vedľajších účinkov a dajú sa objednať aj priamo od výrobcov prostredníctvom ich eshopov. Šetrí to čas, peniaze, energiu a je to aj najviac dôveryhodná cesta.

CHILLI VS. KAJENSKÉ KORENIE

Do pozornosti by som chcel dať jeden dôležitý rozdiel, pretože veľa ľudí si vyššie zmienené dva pojmy mýli. Ak sa v tabletkách nachádza Kajenské korenie, ide o špecifický druh korenia z Chilli. Ak je tam Chilli, neznamená to zas automaticky Kajenské korenie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Čili môžete nájsť vo viacerých tabletkách na erekciu, potenciu a zvýšenie sexuálnej túžby. Veľkou výhodou týchto tabliet je ich komplexný účinok celkovo na potenciu a zlepšenie sexuálneho života, hoci samozrejme nezavrhujem ani samostatnú konzumáciu čisto surových Chilli papričiek.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Rovnako tak nemusí byť problémom, ak tabletky neobsahujú priamo Čili, ale skôr výťažky či extrakty z iných rastlín. Ak by ste chceli vedieť, ktoré značky tabliet sú najkvalitnejšie a najlepšie, tu je tabuľka s hodnotením tabletiek, ktoré u mňa účinkovali najlepšie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.99

15 Hodnotení

somarina jak traky, nejest feferonky dojciacim zenam, to kde ste nato prisli?

janetta píše 24 apríla 2019 o 22:03

Dobrý článok.

as píše 30 augusta 2019 o 08:28

Pridať komentár