Hormonálna nerovnováha

Hormonálna nerovnováha

Hormóny ovplyvňujú nielen sexuálny život a pohlavnú sústavu, ale často krát aj bežné fungovanie v praktickom živote. Hormonálna sústava neriadi len pohlavné aktivity, libido, chuť na sex, plodnosť a podobne, ale aj množstvo iných procesov a činností. Práve preto je dôležité u mužov aj žien udržiavať hormonálnu rovnováhu.

Hormonálna nerovnováha v tele môže mať za následok rôzne príznaky, niektoré viditeľné aj na pokožke, ako napríklad vyrážky či akné. U žien veľmi často nastáva po vysadení antikoncepcie, ale aj vplyvom veku.

To isté platí tiež u mužov, kde je hormonálna rovnováha z pohľadu sexuálneho zdravia najviac závislá od hladiny testosterónu. To, aké je riešenie problémov u oboch pohlaví a či stačí prírodná liečba alebo musíte vyhľadať len lekára, si povieme práve teraz.

Hormonálna nerovnováha u mužov a u žien: definícia a význam

Hormonálna nerovnováha u mužov a u žien: definícia a význam Za pojmom hormonálna nerovnováha v tele sa myslí z hľadiska sexuálneho zdravia a pohlavného života narušenie prirodzenej a zdravej hladiny pohlavných hormónov. Tieto hormóny ovplyvňujú procesy v rozmnožovacej sústave a tiež sexuálne funkcie.

Význam pohlavných hormónov je najmä v dvoch veciach. Prvou je úloha správneho a zdravého rozvoja pohlavnej sústavy a pohlavných znakov typických pre dané pohlavie. Kým testosterón vplýva u mužov napríklad na ochlpenie či mužské rysy postavy, u žien má estrogén vplyv napríklad na rast poprsia.

Správna hormonálna rovnováha má ale zmysel aj v neskoršom sexuálnom živote:

u žien aj u mužov vplývajú pohlavné hormóny napríklad na sexuálny apetít, čiže na libido, pričom ich nízka hladina vedie aj k zníženiu chuti na sex
testosterón u mužov ovplyvňuje plodnosť tak, že priamo podporuje spermatogenézu, čiže vznik mužských pohlavných buniek
u žien je dôležitý estrogén najmä z pohľadu ovulácie, keďže môže za dozrievanie vajíčka a teda aj za prípravu vajíčka na oplodnenie

Spomínané pohlavné hormóny sú vylučované najčastejšie v niektorej časti pohlavnej sústavy, pričom ich sekréciu riadia gonadotropné hormóny. Počas hormonálnej nerovnováhy prichádza obvykle k útlmu ich produkcie a to so sebou prináša viaceré problémy. Pohlavné hormóny v nerovnováhe je preto potrebné čo najskôr doplniť.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

MUŽSKÉ VS. ŽENSKÉ HORMÓNY

Hoci som vyššie hovoril o typických mužských a typických ženských pohlavných hormónoch, pravdou je, že aj u muža je istá hladina estrogénu a u žien zas istá hladina testosterónu. Dôležité je, aby boli aj tieto hormóny u opačného pohlavia v zdravej rovnováhe.

Hormonálna nerovnováha a jej príznaky

Hormonálna nerovnováha a jej príznaky Nedostatok pohlavných hormónov sa prejavuje viacerými príznakmi, pričom medzi symptómy nepatria len prejavy priamo sa týkajúce pohlavnej sústavy, ale napríklad aj priberanie, únava či rôzne vyrážky a akné.

Tu sú najčastejšie prejavy spojené s nedostatkom testosterónu a estrogénu:

Problém so sexuálnym apetítom: Ako prvé znamenie, že niečo nie je v poriadku s hormonálnou rovnováhou, sa objavuje zníženie libida. To so sebou prináša nižšiu chuť na sex, v extrémnom prípade celkovo nižšiu chuť na fyzický kontakt s partnerom.

Nižšia plodnosť: U mužov viac, u žien menej, no zníženie plodnosti je jednou z typických čŕt hormonálnej nerovnováhy. Pochopiteľne, nie je možné na testosterón či estrogén zvaliť všetky prípady neplodnosti, no vplyv je určite nezanedbateľný.

Psychické zmeny: U mužov aj u žien ovplyvňujú hormóny tiež mentálne zdravie a psychickú vyrovnanosť. Ich nízka hladina teda spôsobuje napríklad problémy s pamäťou, zníženie koncentrácie a výkyvy nálad, najčastejšie depresiu či úzkosti.

Problémy s menštruačným cyklom: Ženy so zníženou hladinou estrogénu môžu mať problémy aj s menštruáciou. Objavuje sa napríklad jej omeškanie, nepravidelnosť, niekedy aj úplné vymiznutie a bolesti.

Vonkajšie príznaky a symptómy na pokožke: typicky v prípade nedostatku estrogénu dochádza u žien aj k rôznym prejavom na koži či navonok. Objaviť sa môžu vyrážky podobné akné, prípadne môže prísť k vypadávaniu vlasov či naopak rastu ochlpenia.

Symptómy spojené s klimaktériom: Počas menopauzy sa ako dôsledok hormonálnej nerovnováhy objavujú typické klimakterické symptómy a prejavy. Ide najčastejšie o návaly tepla, pocity horúčavy, potenie v noci či o poruchy spánku.

Problémy s vitalitou a výkonnosťou: U mužov hormón testosterón vplýva nielen na sexuálny výkon, ale aj celkovo na ten fyzický. Jeho nedostatok sa tak odrazí vo zvýšenej únave, pocite nižšej energie, v znížení vitality a tiež v znížení fyzickej sily.

Hormonálna nerovnováha a jej príčiny

Hormonálna nerovnováha a jej príčiny Pokles hladiny pohlavných hormónov ovplyvňujú viaceré faktory. Niekedy ide o následok prirodzeného stavu, napríklad u žien je hormonálna nerovnováha bežná v tehotenstve, menopauze, po potrate či po pôrode. U mužov je to najmä vplyvom veku.

Toto sú príčiny a faktory, ktoré sú za hormonálnou nerovnováhou najčastejšie:

Vek: U mužov aj u žien dochádza prirodzene so stúpajúcim vekom k poklesu tvorby pohlavných hormónov. U žien sa toto obdobie nazýva menopauza, u mužov andropauza. Androgény, kam patrí aj testosterón, sa však u muža začínajú znižovať už od 25. roku.

Tehotenstvo: Z pohľadu žien je veľmi významným faktorom vplývajúcim na hormonálnu hladinu tehotenstvo. Počas neho sa do popredia dostávajú hormóny vplývajúce na plod aj popôrodnú starostlivosť, napríklad progesterón či prolaktín. Estrogén zas mierne ustupuje.

Hormonálne problémy: Medzi najvážnejšie neprirodzené príčiny hormonálnej nerovnováhy patria faktory spojené s hormonálnym systémom. Ide napríklad o nádory či funkčné poruchy hypotalamu, hypofýzy alebo štítnej žľazy či problém s gonadotropnými hormónmi.

Lieky, alkohol, fajčenie: Užívanie niektorých liekov môže tiež ovplyvniť hladinu niektorých hormónov, u žien je to už spomínaná hormonálna antikoncepcia. Okrem toho sú negatívnymi faktormi znižujúcimi hladinu a vplyv pohlavných hormónov aj alkohol a najmä cigarety.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Životospráva a životný štýl: To, ako trávime čas a čo konzumujeme, zasahuje do hormonálnej sústavy tiež. Stres, nedostatok pohybu a nadmerné preťažovanie organizmu vplýva na hormonálnu rovnováhu negatívne. Podobne aj niektoré potraviny, napríklad muži by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým podielom fytoestrogénov.

ZMENY POČAS CELÉHO ŽIVOTA

Mať hormóny v rovnováhe nie je vôbec jednorazová záležitosť, ale skôr dlhodobá otázka. U žien napríklad prichádza počas života k striedavému poklesu a stúpaniu hladiny rôznych druhov estrogénu, pričom takéto kolísanie je prirodzené. Dôležité je, ako naň telo reaguje.

Ako na dosiahnutie hormonálnej rovnováhy

Ako na dosiahnutie hormonálnej rovnováhy Hoci pod hormonálnou nerovnováhou sa môže myslieť aj zvýšená hladina pohlavných hormónov, oveľa častejšie dochádza k ich nedostatku. Práve z toho dôvodu sa pod dosiahnutím hormonálnej rovnováhy myslí zvýšenie najmä testosterónu a estrogénu.

Ako na to? Toto sú najviac využívané spôsoby riešenia:

Zmena stravovania

Jednou z najviac jednoduchých zmien s okamžitým efektom je správny výber jedál. U mužov by malo ísť o jedlá podporujúce stimuláciu testosterónu, napríklad niektoré druhy orechov, hovädzie mäso, ovocie či zeleninu. U žien by malo ísť o potraviny s obsahom fytoestrogénov, napríklad sója, mrkva, tofu, ľanové semienka, ovsené vločky či niektoré koreniny.

Zmena životného štýlu

Okrem jedálnička sa treba zamerať aj na životosprávu celkovo. Dôležitý je pohyb, netreba to však ale príliš preháňať. U žien je ideálny beh, u mužov skôr niečo intenzívnejšie. Vyhýbať sa treba samozrejme fajčeniu a alkoholickým nápojom. Dôležitý je tiež dostatok spánku a regenerácie, snažte sa naopak obmedziť stres.

Sex

Zdá sa to možno na prvý pohľad čudné, ale dostatok sexu naozaj pomáha aj na hormonálnu hladinu, najviac viditeľné je to v prípade mužov. Sex je nielen istým druhom pohybu, ktorý je sám o sebe prospešný pre hormóny, ale pomáha aj na zlepšenie libida. Navyše, vďaka nemu dochádza aj k produkcii iných dôležitých hormónov, napríklad dopamínu.

Sila prírody

Možno to znie na prvý pohľad nepravdepodobne, ale príroda sama nám dala dostatok prostriedkov na obnovenie hormonálnej rovnováhy, najmä ak ide o dôležité pohlavné hormóny. Napríklad Tribulus Terrestris či Maca pomáhajú mužom na stimuláciu testosteróu a Ľubovník bodkovaný či Senovka grécka zas ženám na estrogén. Kúpiť sa dajú aj ako čaje.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tabletky a výživové doplnky

Ak by vám forma čaju nevyhovovala, existujú aj výživové doplnky v podobe tabliet. Tie sú založené práve na rastlinných výťažkoch či extraktoch, môžu byť doplnené aj o rôzne vitamíny a minerály. Tieto tabletky sú špeciálne určené práve na podporu hormonálnej hladiny, pre mužov pomáhajú na testosterón a pre ženy zas na estrogén.

Liečba hormonálnou terapiou

Úplne na inej úrovni je už substitučná hormonálna terapia. V tomto prípade nejde o žiadne prírodné prostriedky, ale o nahradenie chýbajúceho hormónu jeho syntetickou verziou. Liečba prebieha vo forme hormonálnych liekov s perorálnym užívaním, ale výnimkou nie je ani podávanie do žily, napríklad u mužov cez testosterónové injekcie.

Najčastejšie otázky o hormonálnej nerovnováhe

Najčastejšie otázky o hormonálnej nerovnováhe Zaujíma vás o tejto problematike ešte niečo iné? Nie ste sami, nejedna internetová diskusia či internetové fórum ukazuje, že najmä ženy sa snažia dozvedieť čo najviac. Nezaostávajú ani muži, najmä kvôli vplyvu testosterónu na ich libido. Tu sú najviac kladené otázky:

Ako zistím, že u mňa nastala hormonálna nerovnováha?

Prvým signálom by mala byť prítomnosť vyššie spomínaných negatívnych symptómov. Veľa napovedať môže aj prítomnosť niektorých rizikových faktorov vymenovaných v príčinách. Ak je situácia vážna, je ale potrebné absolvovať vyšetrenie u odborníka, najčastejšie ide o endokrinológa.

Ak prichádza k poklesu hormónov prirodzene, prečo to riešiť?

Minimálne preto, aby ste si zachovali čo najkvalitnejší sexuálny život, no to určite nie je jediný dôvod. Hormonálna nerovnováha negatívne vplýva aj na celkovú fyzickú a psychickú výkonnosť a znižuje vitalitu. Ovplyvňuje tiež aj fungovanie metabolizmu a ďalších dôležitých procesov.

Postačia na hormonálnu rovnováhu len režimové opatrenia?

Nie, a s pribúdajúcim časom je to zrejmé. Áno, určite sú dôležité a odporúčam ich nepodceňovať a brať na vážnu váhu, ale netreba zostať len pri nich. Zmena stravovania či životosprávy pomôže, ale moja skúsenosť a tiež skúsenosť mojej partnerky je taká, že sú potrebné aj ďalšie formy, napríklad využitie rastlinných a prírodných prípravkov.

Kedy vyskúšať hormonálnu liečbu?

O tom, či je treba nasadiť hormonálnu liečbu, nemôže rozhodnúť muž alebo žena svojvoľne, musí ísť o lekársku indikáciu. Nakoľko ide o vážny zásah do hormonálnej hladiny, musí takejto terapii predchádzať odborné lekárske vyšetrenie a tiež stanovenie príčiny hormonálnej nerovnováhy.

V čom sú iné prírodné tabletky?

Zjednodušene najmä v tom, že sa jedná o prirodzenú stimuláciu hormonálnej hladiny, najmä pomocou rastlinných zložiek a prostriedkov. Nehovorím, že je to lepšie, na druhú stranu, z pohľadu možných vedľajších účinkov sú prírodné fytoestrogény či rastliny stimulujúce testosterón bezproblémové.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej rovnováhy a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej rovnováhy a prečo ich odporúčam Pokiaľ ide o prírodné prostriedky určené na zvýšenie hladiny dôležitých hormónov, čoraz populárnejšie sú voľne dostupné tabletky, čiže výživové doplnky. Na rozdiel od čajov a iných foriem majú výhodu najmä v jednoduchšom užívaní a dávkovaní.

Veľkým plusom je aj to, na akom princípe fungujú:

  • Tieto tabletky sú čisto rastlinného a prírodného charakteru, pričom ich účinné látky sú obvykle extrakty a výťažky bylín s komplexným pôsobením na hormonálny systém

Prípravky pre ženy obsahujú priamo vo svojom zložení rastliny a prírodné zložky, ktoré sú bohaté na fytoestrogény. Tie majú podobnú funkciu, ako ľudské estrogény. Ak ide o tabletky pre mužov, nachádzajú sa v nich najčastejšie extrakty rastlín patriacich medzi prírodné afrodiziaka a látky povzbudzujúce prirodzenú stimuláciu testosterónu u muža.

Bez ohľadu na značku majú tieto tabletky viacero zaujímavých benefitov:

môžete si ich objednať voľne bez lekárskeho vyšetrenia alebo predpisu, kúpiť sa dajú v lekárni a aj cez oficiálne eshopy niektorých výrobcov
ich pôsobenie je založené na rastlinných zložkách a vďaka absencii chemicky vyrábaných látok je užívanie bezproblémové
zabúdať netreba ani na jednoduché dávkovanie, väčšina tabliet sa dá navyše užívať aj dlhodobejšie, čím sa zlepšuje efektivita ich účinkov

Veľkou výhodou prípravkov sú širšie účinky, tu sú tie najčastejšie:

Vplyv na sexuálny život: Prvotným vplyvom týchto prípravkov je podpora libida a plodnosti, u žien aj zmiernenie negatívnych klimakterických príznakov

Podpora celkovej vitality: Vďaka širšiemu a bohatšiemu zloženiu prichádza k posilneniu nielen sexuálnej vitality, ale aj tej celkovej a to vrátane fyzickej výkonnosti

Špecifické účinky podľa pohlavia: Viacero tabliet môže mužom napríklad pomôcť s erekciou, u žien zas môže zlepšiť priebeh menštruačného cyklu

CENA NIE JE HLAVNÉ KRITÉRIUM

Upozorňujem, aby ste pri výbere pozerali nielen na cenu, ale najmä na kvalitu zloženia a tiež na skúsenosti užívateľov s danou značkou. To, že na trhu je veľký výber rôznych prípravkov a tabliet ešte neznamená, že všetky sú automaticky rovnako kvalitné. Nie, nie sú!

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Hladina testosterónu u mužov a estrogénu u žien je dôležitá a pre kvalitu sexuálneho života mimoriadne. To je aj dôvod, prečo sme ja aj moja partnerka skúsili tabletky spomínané vyššie. Výsledok? Z veľkej ponuky, ktorá je na našom trhu, sme nakoniec našli viacero prípravkov, ktorých pôsobenie je naozaj viditeľne pozitívne.

Kým muži to majú jednoduchšie, lebo im stačí užívať prípravky určené na libido, u žien je výber širší. Kúpiť si môžete všeobecné tabletky s prírodným fytoestrogénom, tabletky na menopauzu aj tabletky na podporu poprsia. Tu sú značky s najlepšími účinkami u nás:

‍♀ Pre ženy:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

‍♂ Pre chlapov na zvýšenie testosterónu:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

 

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.23

13 Hodnotení