Ženšen – Panax Ginseng

Ženšen, Všehoj ázijský, Panax Ginseng. To všetko sú názvy jednej rastliny, ktorá patrí bezpochyby medzi najviac známe liečivé byliny na svete. Rastlina je známa najmä svojim koreňom, pričom najznámejšie odrody sú Ženšen kórejský, Ženšen čínsky a Ženšen pravý. Vo východnej tradičnej medicíne je rastlina známa už niekoľko storočí.

Ženšen sa považuje za univerzálny podporný prostriedok pre duševné aj fyzické zdravie a najmä pre vitalitu. Zároveň je však súčasťou viacerých značiek podporných tabliet určených na zlepšenie erekcie, potencie a plodnosti.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

To je práve ten dôvod, prečo som sa rozhodol pozrieť naň bližšie. Rastlina ako taká síce nie je považovaná za nejaké známe prírodné afrodiziakum, ale v skutočnosti sú jej účinky na zdravý pohlavný život mimoriadne pozitívne.

Ženšen: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Ženšen: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Panax Ginseng, ako sa Ženšen najčastejšie odborne nazýva, je rastlina typická zelenými väčšími listami a zelenobielymi kvetmi. Najčastejšie rastie v lesoch, izolovane potom napríklad aj v horských oblastiach juhovýchodnej Ázie. Typický výskyt je na severovýchode Číny, vo východnom Rusku a vyskytuje aj v horách Severnej Kórei.

  • Ženšen je vytrvalá bylina dorastajúca až do výšky 60 cm, pričom nadzemná časť rastliny každoročne odumiera
  • Najdôležitejšia je ale podzemná časť, ktorú tvorí mohutná koreňová hlava nepravidelného tvaru s 1 až 2 rozvetvenými koreňmi mrkvovitého tvaru
  • Listy sú dlhé a stopkaté, na vrchole je okolík zložený z 50 kvetov, plodom sú červené kôstkovice

Výskum samotnej rastliny sa začal už v polovici 19. storočia, pričom sa skúmali rôzne druhy tejto rastliny. Najlepšie vlastnosti majú Ženšen pravý, Ženšen čínsky a Ženšen kórejský, ale existujú aj Ženšen päťlistý, Ženšen sibírsky, Ženšen indický alebo zákonom chránený Ženšen americký. Ten si teda len tak ľahko nekúpite.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Rastlina má pritom veľmi široké využitie v tradičnej medicíne:

pôsobí stimulačne na centrálny nervový systém, vďaka čomu zlepšuje napríklad pozornosť, koncentráciu a celkovo duševnú výkonnosť
zlepšuje funkčnosť pohlavnej sústavy a vzhľadom na to, že ide o veľmi kvalitné prírodné afrodiziakum, pomáha aj pri zlepšení potencie a plodnosti u mužov
podporuje kardiovaskulárny systém, lepšie trávenie a spomaľuje starnutie

Napriek tomu, že v Ázii je Ženšen známy už veľmi dlho, u nás nebol príliš rozšírený. Možno aj preto trvalo dlhší čas, než sa u nás začal viac užívať, nakoľko mnoho ľudí ho tu historicky nepoznalo. Myslím si však, že vzhľadom na viac ako 5000 rokov používania v tradičnej čínskej medicíne, je táto bylina už dostatočne overená z pohľadu účinkov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Pokiaľ sa chcete dozvedieť niečo viac o stavbe rastliny, možnostiach jej využitia, ale napríklad aj o rozšírení a použití, odporúčam článok na Wikipédii na tému Všehoj ázijský. Myslím, že získate naozaj dostatok užitočných údajov.

Látky a zloženie rastliny Ženšen

Látky a zloženie rastliny Ženšen Panax Ginseng obsahuje veľké množstvo rôznorodých prospešných látok. V zložení možno nájsť aminokyseliny, polysacharidy, vitamíny či silice, no najviac cenené sú látky zvané ginsenosidy. Najčastejšie sa využíva jeho koreň, ale do popredia sa dostávajú už aj listy.

Toto sú tie najvýznamnejšie látky, ktoré Ženšen obsahuje:

Antioxidanty: Začnem antioxidantami, čo sú látky zodpovedná za ochranu organizmu pred príliš rýchlym starnutím. Ich úlohou je eliminovať voľné radikály, ktoré bunkám spôsobujú oxidačný stres a tým urýchľujú ich starnutie. Medzi najlepšie antioxidanty, ktoré Ženšen obsahuje, patrí maltol.

Polysacharidy: Podpora energie, vitality a životodarnej sily Ženšenu pochádza zo zložených sacharidov. Ide však nielen o stavebné a zásobné látky, ale napríklad aj o dôležitú súčasť podpory imunitného systému. Dobrým príkladom je napríklad ginsan, ktorý podporuje správne fungovanie imunity a obranyschopnosti tela stimuláciou buniek imunitného systému.

Kyseliny: Ženšen je bohatý aj na rôzne druhy mastných kyselín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné na správne fungovanie takmer všetkých procesov od metabolizmu až po nervový systém. Nachádzajú sa tu aj kyselina vanilová a kyselina salicylová, ktoré patria medzi dôležité látky priaznivo ovplyvňujúce stav buniek.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Saponíny: Saponíny patria medzi látky významne pôsobiace na zdravie močovej a pohlavnej sústavy. Rovnako tak môžu mať niektoré druhy saponínov veľmi pozitívny protizápalový účinok, čo predurčuje Ženšen aj pri problémoch so zápalmi v tele. Práve spomínané ginsenosidy patria medzi významné saponíny, ktoré ale nájdete jedine v Ženšene pravom.

Ostatné: Koreň ale aj listy Ženšenu obsahujú taktiež vitamíny, silice, aminokyseliny, kyslé peptidy, glykopeptidy, gintonín, uhľohydráty, glukózu, fruktózu, tiamín, celulózu, riboflavín a ďalšie prospešné látky. Hoci bylina nie je svojim zložením typická rastlina spadajúca do kategórie prírodných afrodiziak, viacero látok podporuje zdravší pohlavný život a to je to najdôležitejšie.

Ženšen a jeho účinky

Ženšen a jeho účinky Názov, ktorý sa pre Ženšen vžil tiež, je Všehoj ázijský. Spomínam ho pri účinkoch práve z dôvodu, že nič lepšie ma pre stručné opísanie pozitívnych efektov. Ženšen sa dá najlepšie charakterizovať ako životabudič a v tomto ohľade funguje nielen na bežnú životnú energiu, ale aj na tú sexuálnu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najdôležitejšie účinky, ktoré má:

Zlepšenie prekrvenia pohlavnej sústavy

Ženšen podporuje normalizáciu krvného tlaku a zároveň pomáha lepšiemu prekrveniu periférnych ciev. To všetko je dôležité aj pre prekrvenie pohlavnej sústavu, u mužov najmä pre lepšie prekrvenie penisu. Vďaka tomu dochádza k lepšej erekcii, jej dlhšiemu trvaniu a ku kvalitnejšiemu prekrveniu pohlavného údu.

Zvýšenie libida

Druhým veľmi dôležitým účinkom pre potenciu a plodnosť je stimulácia hormónov, čo u mužov vedie najmä k zvýšeniu libida. To ovplyvňuje priamo chuť na sex, takže Ženšen sa zaraďuje týmto svojim účinkom medzi prírodné afrodiziaka. Netvrdím, že neexistuje nejaká lepšia bylina alebo rastlina podporujúca libido ešte viac, ale ja osobne som bol s účinkami mimoriadne spokojný.

Podpora duševného zdravia a vitality

Zlepšenie stavu nervovej sústavy, ústup únavy, zlepšenie pamäte a schopnosti sa sústrediť, to všetko pomáha podpore duševného zdravia a rovnako tak celkovej vitality. Účinky proti únave sú dokonca aj klinicky potvrdené a ak trpíte dlhodobou únavou či vyčerpaním, ženšen vás naštartuje. Rovnako tak má pozitívne účinky pri Alzheimerovej chorobe.

Zlepšenie imunitného systému

Ak chcete zlepšiť svoju imunitu, je na to Ženšen mimoriadne vhodným prostriedkom. Viaceré látky, napríklad panaxozidy, pomáhajú proti zápalom, celkovo má Ženšen antibakteriálne účinky a zlepšuje napríklad aj hojenie rán.

Podpora trávenia a pečene

Ak máte problém s peristaltikou čriev a zdravým trávením, môže vám Ženšen pomôcť naštartovať plynulé zmeny a zlepšenie. Rovnako to platí aj pri problémoch metabolizmu celkovo a tiež u ľudí s problémami pečene.

Ďalšie účinky

Nesmiem samozrejme zabudnúť na antioxidačný efekt, čiže spomalenie starnutia. Ženšen zvyšuje nielen duševnú vitalitu, ale aj fyzickú výkonnosť a vytrvalosť, takže je obľúbený aj u športovcov. Rovnako tak pomáha znížiť napríklad tuky či cukry v krvi.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Čo sa týka výskytu nežiaducich účinkov, je to veľmi individuálne. Správne užívanie v rozumných dávkach by nemalo zdravým ľuďom spôsobiť problém, ale existujú určité výnimky. Tie spočívajú v situáciách, kedy sa Ženšen užíva naraz s niektorými liekmi alebo v kombinácii s niektorými látkami.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť v týchto situáciách:

kombinovanie s jedlami či nápojmi obsahujúcimi kofeín, napríklad s kávou, čajom alebo jedlami s obsahom guarany môže spôsobiť problém s krvným tlakom a srdcom
kombinovanie Ženšenu s liekmi na neurologické choroby alebo s liekmi na srdce alebo zrážanlivosť krvi by ste mali určite konzultovať s lekárom
ojedinele sa môžu vyskytnúť tráviace problémy, bolesti hlavy alebo poruchy spánku, niekedy ide len o začínajúce a veľmi krátkodobé sprievodné javy

NIE PRE TEHOTNÉ A DOJČIACE ŽENY

Ženšen nie je vhodný na užívanie pre budúce mamičky alebo čerstvé mamičky, ktoré ešte dojčia. Môžu za to koncentrácie niektorých látok ovplyvňujúce a až príliš stimulujúce kardiovaskulárny a nervový systém.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak by ste chceli pestovať rastlinu doma, asi vás moc nepoteším, nakoľko je to trocha problémové. Už aj podľa pôvodného výskytu ste si zrejme domysleli, že podmienky pre ideálny rast Ženšenu sú odlišné od tých našich, no nie nedosiahnuteľné. Pestovanie musí teda prebiehať buď vo vnútri, alebo v skleníku.

Riadiť sa treba týmito pravidlami:

základom je dostatok slnečného žiarenia počas celého obdobia, nie však priame slnko
vyberte si kvalitné semená, odporúčam semená Ženšenu pravého, pričom pred výsevom je potrebné ich stratifikovať
pôdna vlhkosť musí byť okolo 10 %, pH pôdy od 5,5 do 6,5
na semená je dobré použiť aj fungicíd, nakoľko na začiatku rastu je bylina háklivá na hubové ochorenia
ideálna teplota je od 21 do 25 stupňov Celzia
pokiaľ budete rastlinu hnojiť, použite čisto a len organické hnojivá

Tabletky, čaj, tinktúra, sirup a káva

Tabletky, čaj, tinktúra, sirup a káva Panax Ginseng je možné užívať v rôznych formách. Najviac sa využívajú čaje a tabletky, kde je jednoduché dávkovanie a užívanie. Rôzne odvary či tinktúry si môžete pripraviť aj doma z podrvených častí koreňa, no podľa mňa je to príliš náročné na čas a energiu. Samozrejme, kvalitná surová rastlina už niečo stojí, takže to ide aj do peňazí.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najčastejšie formy, ako môžete Ženšen užívať:

Čaje a odvary

V lekárňach aj na internete je možné kúpiť hotové čaje obsahujúce výťažky a extrakty Ženšenu, prípadne v kombinácii s ďalšími látkami. Doma si môžete z podrveného koreňa zaliatím a lúhovaním s horúcou vodou spraviť tiež čaj alebo odvar. Takýto nápoj podporuje najmä vitalitu a má povzbudzujúce účinky.

Kvapky, sirupy a tinktúry

Rôzne sirupy a kvapky sa tiež dajú kúpiť ako hotový produkt, pričom ide najčastejšie o prípravky na báze výživových doplnkov s výťažkami koreňa. Ak si chcete spraviť doma tinktúru, môžete to skúsiť napríklad s vodkou, kde zmiešate sušených Ženšenový prášok s 1 decilitrom čistej vodky a po 14 dňoch máte tinktúru ideálnu na povzbudenie tela a ducha.

Káva

Ak chcete začínať ráno osviežením, skúsiť môžete aj kávu. Rôzne nápoje viac či menej podobné káve sa dajú kúpiť ako hotové produkty, ktoré obsahujú nielen Ženšen, ale napríklad aj trstinový cukor a smotanu. Získate tak kompletnú kombináciu na ráno, ale pozor: slovo káva je tu použité len pre ilustráciu, nakoľko príliš veľa kofeínu takýto nápoj neobsahuje. Panax Ginseng ho ale nahradí v plnej miere.

Tabletky

Gélové tabletky ako výživový doplnok sú pre mňa z pohľadu užívania a dávkovania najlepšou možnosťou. Tu máte na výber buď samostatné prípravky obsahujúce najmä štandardizovaný výťažok Ženšenu, alebo si môžete vybrať tabletky špeciálne podporujúce erekciu a potenciu. Nie všetky, ale mnoho kvalitných a známych značiek, má vo svojom zložení aj Ženšen a jeho prítomnosť je pri ich účinkoch kľúčová.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Ženšenu

Užívanie a dávkovanie Ženšenu Viac ako pri iných rastlinách a bylinách priaznivo ovplyvňujúcich erekciu a potenciu je Ženšen potrebné užívať a dávkovať s mierou, nakoľko jeho nadmerné užívanie môže spôsobiť niektoré vyššie zmienené vedľajšie účinky. Určite preto dodržiavajte maximálnu dennú dávku a prípadné kontraindikácie uvedené na obale od výrobcu konkrétneho prípravku.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Takto by malo fungovať dávkovanie v prípade väčšiny produktov:

pokiaľ ide o kupovaný čaj, tu sa odporúča maximálne 2 až 3 šálky za deň
ak si čaj alebo odvar spravíte doma, viac ako jednu šálku denne určite nepite
v prípade kávy platí to isté, prípadne sa riaďte dávkovaním od výrobcu
domácu tinktúru užívajte maximálne raz za deň a to najviac 20 kvapiek
čo sa týka tabliet, ak obsahujú len čisto Ženšen, maximom sú obvykle 2 tabletky, v prípade akútnych problémov s vitalitou a imunitou krátkodobo možno 3 za deň
ak sa rozhodnete pre tabletky zamerané na potenciu, libido a erekciu, dodržujte to, čo je napísané na obale

Ako fungujú tabletky s obsahom Ženšenu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Ženšenu a prečo ich odporúčam Hoci určite nezatracujem žiadne iné formy užívania Ženšenu, ak hľadáte niečo, čo vám pomôže najmä na zlepšenie vašej potencie a erekcie, musím dať do popredia tabletky s účinkom práve na sexuálnu stimuláciu. Nemôžem preto odporúčať tabletky čisto len s výťažkom Ženšenu, ale musím sa zamerať na komplexnejšie zloženie.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Princíp ich fungovania je jednoduchý:

  • Vďaka správne namixovanému zloženiu podporujú tieto prípravky lepšie prekrvenie počas erekcie, zvyšujú libido stimuláciou testosterónu a podporujú aj spermatogenézu

Panax Ginseng zohráva v zložení viacerých prípravkov kľúčovú úlohu. Nie je prítomný samozrejme v každej značke tabliet, ale tak, kde sa nachádza, sa prejavujú jeho pozitívne účinky práve na potenciu, plodnosť a libido. Práve kombinácia viacerých vplyvov je podľa mňa najväčším benefitom.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Hoci sa dajú kúpiť aj doplnky čisto len s výťažkom a obsahom Ženšenu, ja uprednostňujem komplexné tabletky. Prečo?

zloženie tabliet je prispôsobené tomu, aby prípravok dosiahol maximálnu efektivu pri posilnení libida a potencie
Ženšen sám o sebe môže mužom s problémami v sexuálnej oblasti pomôcť, ale museli by ste ho konzumovať v príliš veľkých množstvách, aby bol výsledok taký, ako pri komplexných prípravkoch
niektoré značky sa viac zameriavajú na určitý sexuálny problém, takže si môžete vybrať

Podobne ako pri výživových doplnkoch založených len na báze Ženšenu, aj tieto prípravky sú dostupné bez zbytočnej administratívy. Kúpiť ich môžete bez lekárskeho predpisu, takže návšteva lekára ani žiadne vyšetrenia nie sú potrebné. Výhodou tiež je, že ponuka je pomerne široká a každá značka tabliet pomáha aj v niektorej špecifickej oblasti sexuálneho života.

CENA VS. KVALITA

Vzhľadom na to, že tabletky určené na podporu potencie nepatria do kategórie lacných výživových doplnkov, má veľa ľudí tendenciu hľadať len tie najlacnejšie značky. Ak si kúpite lacné tabletky bez účinku, pôjde v podstate o najdrahšiu možnosť a vyhodené peniaze.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Za posledné roky som vyskúšal naozaj veľmi veľké množstvo značiek tabliet, ktorých účinkom by mala byť podpora potencie ako takej. Nie všetky fungujú samozrejme rovnako, no tie najlepšie vám vedia pomôcť aj vďaka tomu, že obsahujú Ženšen. Nezatracujem samozrejme ani tie, ktoré túto bylinu neobsahujú.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Aby som vám uľahčil výber a neskromne tak trocha aj odporučil tie, ktoré by mohli podľa mňa najviac pomôcť, pripravil som nasledujúcu tabuľku najúspešnejších produktov na trhu z tejto oblasti. Nech sa páči, pripájam k nim aj vlastné zhodnotenie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.53

15 Hodnotení