Krpčiarka šípolistá – Horny goat

V tradičnom liečiteľstve a prírodnej ľudovej medicíne má Krpčiarka šípolistá, známa aj pod hovorovým pomenovaním Horny goat, nezastupiteľné miesto. Ide o veľmi silné afrodiziakum s potenciálom zlepšiť sexuálny apetít a zvýšiť sexuálnu energiu nielen pre mužov, ale dokonca aj pre ženy.

Účinnosť tejto rastliny pochádzajúcej z Číny a Japonska, je však veľmi širokospektrálna. Je to najmä vďaka naozaj veľmi bohatému zloženiu, napríklad v nadzemných častiach rastliny bolo zatiaľ identifikovaných až rekordných 37 zlúčenín flavonoidného charakteru.

Využitie Krpčiarky šípolistej v praxi má mnoho podôb od rôznych čajov, nápojov, extraktov až po najpohodlnejší spôsob užívania vo forme tabliet. Vzhľadom na viacero mimoriadnych vlastností je teda prirodzené, že som sa touto bylinou zaoberal detailnejšie.

Krpčiarka šípolístá: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Krpčiarka šípolístá: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Odborný názov tejto rastliny je Epimedium sagittatum a ide o menšiu trvalú bylinku pochádzajúcu z Ázie. Konkrétne je jej prirodzeným miestom výskytu najmä lesná oblasť Číny a Japonska, pričom rastlina je tradičnou súčasťou prírodnej ľudovej medicíny oboch krajín. V Ázii má prezývku „bylina roztopašného capa“, čiže po anglicky Horny Goat.

  • Krpčiarka šípolistá je na prvý pohľad nenápadná trváca bylina nižšieho až stredného vzrastu s bielymi kvetmi
  • Typickým poznávacím znakom sú listy srdcovitého tvaru a veľmi malej veľkosti
  • Rastlina rastie najviac v zomknutých trsoch, vďaka čomu sa využíva najmä v skalkách

Pôvodne síce Krpčiarka pochádza z Ázie, no dnes je už rozšírená prakticky vo všetkých podnebných pásmach a je možné ju pestovať aj u nás. Vďačí za to najmä odolnosti voči teplu aj chladu, vyžaduje však viac tieňa a ideálne je, ak sa má na čo popínať. Je mrazuvzdorná až do mínus 30 stupňov, takže prežije aj u nás.

Bylinka sa využívala najmä v tradičnom ľudovom liečiteľstve:

pomáha na zlepšenie prekrvenia a zvýšenie cirkulácie krvi, čo sa dá uplatniť tak pri podpore potencie, ako aj na zlepšenie prekrvenia napríklad končatín
v ľudovej medicíne je využívaná aj ako nervové tonikum, ktoré zvyšuje funkčnosť najmä periférnych nervov a schopnosť prijímať podnety z okolia
pomáha na zvýšenie imunitnej reakcie organizmu a najmä na zvýšenie psychickej vitality, napríklad ak je človek príliš unavený

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Z hľadiska potencie má Krpčiarka šípolistá niečo, čo nemá žiadna iná rastlina, ktoré som zatiaľ mal možnosť spoznať. Jej súčasťou je totiž flavonoid zvaný Ikarín, ktorý pôsobí na hladkú svalovinu ciev a pomáha ich roztiahnuť. Tento účinok je naozaj unikátny a má veľký efekt z hľadiska erekcie.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Obšírnejšie faktografické aj zaujímavé informácie tu bohužiaľ pre krátkosť priestoru a zameranie webu nechcem uvádzať, ale viem si predstaviť, že by ste sa ich radi dozvedeli. Za týmto účelom odporúčam Wikipédiu ako veľmi dobrý externý zdroj.

Látky a zloženie rastliny Horny Goat

Látky a zloženie rastliny Horny Goat Krpčiarka šípolistá má svoje pozitívne účinky založené na kombinácii veľmi zaujímavých prírodných účinných látok. Podobne ako aj v iných rastlinách podobného charakteru tu možno nájsť flavonoidy, fytosteroly či rôzne kyseliny, no najdôležitejšou látkou je jednoznačne Ikarín, ktorý má najväčší vplyv na účinnosť rastliny na ľudský organizmus.

Poďme ale pekne v poradí:

Ikarín: Túto látku musím vymenovať jednoznačne ako prvú a to pre jej ohromujúce účinky na cievy. Ikarín je totiž flavonoid a pôsobí veľmi podobne, ako syntetické látky vyvíjané pre lieky na erektilnú dysfunkciu, čiže pomáha roztiahnuť cievy. Neúčinkuje až tak agresívne, ale aj tak ide o mimoriadnu podporu pre mužov, ktorých trápi slabá erekcia.

Flavonoidy: V Krpčiarke šípolistej sa celkovo nachádza okrem Ikarínu až 37 zlúčenín flavonoidného charakteru, z nich je až 28 fenylflanovoidov s tzv. epimedínom C. Celkovo sú flavonoidy dôležité pre svoje antioxidačné účinky a najmä pre účinky na zlepšenie cirkulácie krvi a prekrvenia aj periférnych tkanív v dostatočnom množstve.

Kyseliny: Krpčiarka šípolistá je bohatá na viaceré užitočné kyseliny pre naše telo. Ide napríklad o kyselinu palmitovú, kyselinu stearovú, kyselinu olejovú, kyselinou linolovú a kyselinu linoleovú. Za zmienku stojí najviac kyselina linolová, ktorá podporuje spaľovanie tukov a teda znižuje aj množstvo nadmerného tuku v tele.

Fytosteroly: Prítomnosť fytosterolov nie je nič výnimočné, ide o látky nachádzajúce sa v rastlinách, ovocí a zelenine úplne prirodzene. Ich najväčší zmysel spočíva v ovplyvňovaní cholesterolu, konkrétne zabraňujú jeho vstrebávaniu z potravy do tela a tak dokážu znížiť jeho hladinu v krvi.

Ďalšie látky: Okrem vyššie spomínaných kategórii látok sa v rastline nachádzajú aj ďalšie zložky. Ide najmä o polysacharidy, tanín, vitamín E, ceryl alkohol, hentriacontán, bilobanol, magnoflorín, glukózu, fruktózu a niekoľko derivátov z benzopyránu.

Krpčiarka šípolistá a jej účinky

Krpčiarka šípolistá a jej účinky Ako už zrejme napovedá aj pestré a najmä veľmi pôsobivé zloženie, Krpčiarka šípolistá známa aj ako Horny Goat má bohaté účinky a to tak u mužov, ako aj u žien. Samozrejme, ja osobne dávam na prví miesto jej afrodiziakálne účinky a vplyv na kvalitu erekcie, no zďaleka sa netreba viazať len na túto jednu oblasť.

Naopak, pôsobenie je oveľa širšie:

Lepšia erekcia

Vďaka látke Ikarín, ktorá má priaznivé účinky na roztiahnutie ciev vyživujúcich penis, je Krpčiarka šípolistá ideálna na zlepšenie erekcie lepším prekrvením penisu a zvýšenou cirkuláciou krvi. U žien môže čaj s obsahom tejto rastliny zas spôsobiť lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy ako celku, čo sa prejaví zvýšením sexuálnej energie.

Zvýšenie libida a potencie

Zloženie rastliny pôsobí priaznivo aj na stimuláciu pohlavných hormónov, čo so sebou prináša zvýšenie sexuálneho apetítu a libida. Horny Goat je veľmi silné afrodiziakum, ktoré má zároveň priaznivý vplyv aj na tvorbu spermií a na celkové zvýšenie sexuálnej vitality. Pomáha aj pri problémoch s príliš rýchlou ejakuláciou.

Zlepšenie fungovania cievneho systému

Ak máte problém s cievami a nedostatočným krvným zásobením viacerých orgánov, môže byť Krpčiarka v tomto ohľade veľmi nápomocná. Pomáha s nedostatočným prekrvením mozgu, znižuje cholesterol a tým zlepšuje prietok krvi, normalizuje krvný tlak a pomáha prekrvovať aj dolné končatiny a periférne tkanivá.

Podpora imunity a vitality

Krpčiarka sa využíva aj pri problémoch s nedostatočnou obranyschopnosťou organizmu a pri nedostatku energie, najmä pri únave a psychickom vyčerpaní. Vďaka svojmu zloženiu patrí medzi imunostimulanty, pomáha napríklad aj pri bronchitíde.

Problémy s pohybovým systémom

Užívanie Krpčiarky sa môže pozitívne prejaviť aj pri problémoch s pohybovým aparátom, napríklad pri osteoporóze. Rovnako tak rastlina pomáha pri svalových bolestiach, stuhnutí svalov a pri nedostatočnom okysličení svalov. Pôsobí aj proti bolestiam kĺbov.

Ďalšie účinky

Zaujímavosťou je, že rastlina sa odporúča napríklad aj pre ľudí a závislých na nikotíne. Pomáha k lepšiemu fungovaniu nervovej sústavy a to najmä prostredníctvom zvýšenia citlivosti periférnych nervov. Prispieva tiež k zlepšeniu stavu prostaty u mužov a k lepšiemu zvládaniu postmenopauzálneho obdobia u žien. Pomáha aj pri ochoreniach pečene a obličiek.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Užívanie Krpčiarky by nemalo so sebou priniesť takmer žiadne nežiaduce účinky. Ak krátkodobo preženiete užívanie a prekročíte maximálnu dennú dávku, môžu sa dostaviť niektoré prejavy predávkovania, najmä závraty, sucho v ústach, nevoľnosť, smäd a v extrémnom prípade zvracanie či krvácanie z nosa.

Pozor by si mali dať aj niektoré špecifické skupiny možných užívateľov:

rastlina a ani prípravky s jej obsahom nie sú určené pre tehotné a dojčiace ženy a môžu byť nebezpečné
ak trpíte srdcovou arytmiou alebo neliečeným nízkym krvným tlakom, mali by ste užívanie konzultovať s lekárom
problém môžu byť aj poruchy zrážanlivosti a nadmerného krvácania, tiež plánovaný chirurgický zákrok
ak máte problémy s dýchaním, konzultuje užívanie byliny s lekárom
pokiaľ trpíte nádorovým ochorením citlivým na hormóny, Krpčiarku určite neužívajte

SAMOSTATNE NIE DLHODOBO

Ak budete užívať Krpčiarku napríklad vo forme čajov alebo v inej samostatnej forme, určite tak nerobte dlhšie ako 2 mesiace. Po tomto období si dajte mesiac pauzu a to aj v prípade, že sa u vás žiadne negatívne a nežiaduce účinky nevyskytli.

Pestovanie doma

Pestovanie doma V našich končinách je možné Krpčiarku pestovať a využíva sa aj ako okrasná rastlina v záhradách, napríklad na oddelenie chodníkov a záhonov. Využívajú sa najmä na farebné oživenie záhrady a keďže ide o trvalku, poslúži aj niekoľko rokov, takže je veľmi nenáročná na údržbu a starostlivosť.

Ak chcete Krpčiarku úspešne pestovať, riaďte sa týmito zásadami:

základom sú kvalitné semená, ktoré budú mať v budúcnosti vplyv na odolávanie voči poveternostným podmienkam a na kvitnutie
dôležité je tienisté alebo polotienisté miesto, nikdy nie priame slnko, zemina by mala byť priepustná, bohatá na organické látky a dostatočne vlhká
každý rok na jar odstráňte staré listy a dávajte pozor na škodcov; na zimu môžete nechať krpčiarku nezakrytú, bežné mrazy v našich podmienkach by mala prežiť

Čaj, prášok s extraktom, afrodiziakálne nápoje a tabletky

Čaj, prášok s extraktom, afrodiziakálne nápoje a tabletky Krpčiarku šípolistú je možné užívať vo viacerých formách, nakoľko pre svoje účinky býva súčasťou rôznych druhov prípravkov a produktov. Niektoré majú tekutú formu, iné sa dajú kúpiť ako prášok, najpohodlnejšie sú hotové tabletky a gélové kapsuly s ich obsahom. Výber formy závisí aj od toho, aké účinky uprednostňujete.

Tu je stručný prehľad tých najčastejších podôb:

Čaje a odvary

Ak si zakúpite alebo vypestujete sušenú vňať, môžete si z nej spraviť domáce odvary a čaje, je to len na vás. Vňať stačí zaliať vriacou vodou, nechať 10 až 15 minúť lúhovať a potom ochutiť napríklad medom alebo citrónom. Takýto čaj alebo odvar môžete piť dva krát za deň, najviac však 2 mesiace.

Extrakt vo forme prášku

Ako extrakt vo forme prášku na zarobenie s tekutinou je možné kúpiť Krpčiarku šípolistú na všeobecné povzbudenie organizmu aj ako prírodné afrodiziakum. Prášok je možné zmiešať s vodou, džúsom alebo ovocnou šťavou, zamiešať a nechať 2 až 3 minúty odstáť. Potom stačí už len užívať a to najlepšie pravidelne.

Nápoje

Ak sa vám nechcete zarábať nápoj a manipulovať s práškom, môžete si kúpiť Krpčiarku aj ako hotový nápoj. Takýmto spôsobom sa predáva niekoľko značiek tzv. afrodiziakálnych nápojov, ktoré sú určené buď na pravidelné a dlhodobé užívanie, prípadne na užitie priamo pred pohlavným stykom. Výhodou je, že tieto nápoje sú tak pre mužov, ako aj pre ženy.

Výživové doplnky ako tabletky

Poslednou formou sú výživové doplnky v podobe tabliet. Tu sa dajú kúpiť tabletky s extraktom Krpčiarky ako jednozložkové produkty, ktoré sú určené na všeobecné posilnenie potencie a prostaty, prípadne tabletky s komplexnejším zložením. Tie uprednostňujem a odporúčam aj ja a bližšie sa o nich zmienim nižšie.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Krpčiarky šípolistej

Užívanie a dávkovanie Borovice prímorskej Spôsob, doba, dĺžka a pravidelnosť užívania závisia od vášho stavu a od konkrétnej formy. V prvom rade sa treba dôsledne vyhýbať kontraindikáciám, ktoré môžu spôsobiť výskyt nežiaducich účinkov. Dodržiavanie maximálnej dennej dávky a zároveň aj prestávky pri dlhodobom užívaní sú kľúčom k úspechu.

Ak hovoríme o konkrétnom dávkovaní, tu je:

pokiaľ si spravíte čaj, ideálne je piť ho ráno a večer
ak budete užívať extrakt vo forme prášku, ktorý zarobíte so studeným nápojom, môžete takýto nápoj užiť zhruba hodinu predtým, ako požaduje účinok, prípadne dva krát denne na úvod a pri dlhodobejšom dávkovaní raz denne
pri hotových afrodiziakálnych nápojoch je základom tiež pravidelnosť užívania, obvykle je to raz za deň jedna ampulka nápoja s obsahom Krpčiarky šípolistej
pri všeobecných výživových doplnkoch býva dávkovanie najčastejšie v objeme 1 tobolky denne
ak ide o špeciálne tabletky na zlepšenie sexuálneho zdravia pre mužov, užívanie je možné buď jednorazovo 60 minút pred pohlavným stykom, prípadne pravidelne v objeme 1 až 2 tabliet každý deň po dobu 2 až 3 mesiacov

Ako fungujú tabletky s obsahom Krpčiarky šípolistej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Borovice prímorskej a prečo ich odporúčam Krpčiarka šípolistá je súčasťou viacerých značiek tabliet a iných prípravkov a to dokonca nielen pre mužov, ale aj pre ženy. Vďaka tomu, že pôsobí nielen na lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy, ale má svoj vplyv aj na sexuálny apetít a libido, ide o zaujímavú zložku každého prípravku, najmä tabliet pre mužov na potenciu.

Princíp fungovania týchto tabliet je jednoduchý:

  • V ich zložení sa nachádzajú látky pôsobiace na lepšiu cirkuláciu krvi do penisu, látky vplývajúce na libido a v prípade prípravkov pre mužov aj látky zlepšujúce ejakuláciu

Či už sa rozhodnete pre tabletky s obsahom Krpčiarky šípolistej alebo nie, v zásade je vyššie uvedený princíp všade rovnaký. Ja sám som vyskúšal viaceré značky a môžem povedať, že nezáleží až tak na tom, či prípravok obsahuje Krpčiarku alebo nie, jeho účinok je komplexný v každom prípade.

Hoci nezavrhujem prípravky obsahujúce extrakt z Krpčiarky šípolistej, nakoľko má svoje pozitívne účinky, sám sa prikláňam k tabletkám priamo na potenciu. Tu sú moje dôvody:

ich účinnosť je oveľa komplexnejšia a to nielen na prekrvenie pohlavného údu, čo zlepšuje erekciu, ale aj na iné oblasti týkajúce sa napríklad ejakulácie či plodnosti
veľkým plusom je, že vďaka špeciálne namixovanému zloženiu je dosiahnutá nielen maximálna účinnosť, ale aj minimálny výskyt nežiaducich účinkov
viacero výrobcov týchto tabliet ponúka možnosť vrátenia peňazí v prípade nespokojnosti s účinkami, čo je veľmi veľké plus

Aby mohli tieto tabletky naplno prejaviť svoju silu, počítajte s tým, že je potrebné dlhodobejšie užívanie. Výber rôznych značiek na našom trhu je veľký a vždy ide o tabletky bez predpisu. Je to spôsobené tým, že neobsahujú syntetické látky klasifikované ako liečivá, ale len 100 % prírodné zložky prirodzené pre naše telo.

SKÚSTE TO STRIEDAŤ

Ak chcete využiť naplno výhody a vplyv Krpčiarky šípolistej na erekciu a potenciu, môžete to skúsiť aj striedať. 2 alebo 3 mesiace môžete užívať komplexný prípravok s bohatším zložením a potom 2 mesiace napríklad čisto len nápoje či výživové doplnky s obsahom Krpčiarky.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Poďme sa teraz pozrieť na to, čo všetko je aktuálne na našom trhu z kategórie prípravkov na podporu potencie a erekcie dostupné. Výber je pomerne široký a ak by sme sa zamerali len na deklarácie od výrobcov, ide doslova o zázraky na počkanie. Nebudem vám však klamať, nie všetky prípravky sú rovnako účinné.

V mnohých prípadoch som aj ja sám pri užívaní videl veľký rozdiel medzi deklarovanými účinkami a praxou. Aby ste vy nestrácali čas a peniaze za nekvalitné značky, ponúkam prehľad tých, ktoré u mňa pôsobili najlepšie. Nech sa páči, tu sú:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.50

6 Hodnotení