Estrogén

Estrogén

Medzi typické hormóny vyskytujúce sa najmä v ženskom tele patrí estrogén. Tento hormón je dôležitý pre správny priebeh menštruácie, ale aj pre plodnosť a počatie. U ženy sa jeho tvorba začína prakticky so začiatkom puberty a účinky hormónu sú zjavné aj navonok, najmä pri rozširovaní bokov a pri raste poprsia.

Existujú pritom viaceré typy hormónov zaradené medzi estrogény a ich nedostatok alebo naopak nadbytok v tele môže spôsobiť aj vážne komplikácie. Základom je preto udržiavať hormonálnu rovnováhu a to čo najviac prirodzenými formami.

Estrogén nie je jediný dôležitý hormón v ženskom tele. Estrogén a progesterón spolu súvisia, no druhý menovaný je dôležitejší najmä pre obdobie pôrodu. V tomto článku sa ale primárne zameriam na estrogén a jeho význam z hľadiska plodnosti a potencie.

Čo je estrogén a aký má význam

Čo je estrogén a aký má význam Ako som už povedal, estrogény patria medzi typické ženské hormóny. V menšej miere sa môžu vyskytovať aj u mužov, u žien vznikajú tieto hormóny vo vaječníkoch, žltom teliesku a v placente. V menšom meradle ich produkujú aj pečeň, nadobličky a prsníky.

  • Tri hlavné druhy estrogénov sú Estradiol, Estriol a Estrón, ktoré sa syntetizujú z androgénov a to vplyvom činnosti špecifických enzýmov
  • Každý z týchto hormónov má špecifickú funkciu a účinky v ženskom tele
  • Počas života aj v rámci rôznych období cyklu sa ich hladina v tele neustále mení, u dospievajúcich dievčat prevažuje napríklad Estradiol, po menopauze zas Estrón

Estrogén je teda mimoriadne dôležitým hormónom pre sexuálne zdravie ženy, ale nielen preň. Správna hladina a správna funkčnosť ovplyvňujú aj pohybový aparát, metabolizmus, kardiovaskulárny systém, stav maternice a v neposlednom rade aj libido, čiže sexuálny apetít. Táto oblasť spolu s plodnosťou je z môjho pohľadu najdôležitejšia.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú najvýznamnejšie účinky jednotlivých estrogénov:

Estradiol má vplyv na rast reprodukčných orgánov, počas menštruácie pomáha dozrievaniu vajíčka a ovulácie, počas tehotenstva reguluje cievy v maternici

Estriol je dôležitý predovšetkým počas tehotenstva pre zdravý vývoj plodu, pričom sa vytvára v placente a jeho hladina počas gravidity narastá

Estrón je zo všetkých druhov estrogénov najslabším hormónom a je produkovaný primárne v nadobličkách, pričom je dôležitý najmä v období po menopauze

Estrogény patria oficiálne medzi steroidy, ktorých názov je odvodený z tzv. estrálneho cyklu, v ktorom hrajú pomerne dôležitú úlohu. Hormóny prenikajú bunkovou membránou a viažu sa na špeciálne receptory vo vnútri buniek. Ak by ste sa chceli dozvedieť o estrogénoch niečo viac z biologického hľadiska, dobrým zdrojom je Wikipedia, stačí si tam nájsť článok.

V prípade, že je funkcia alebo hladina estrogénu v tele nízka, objavujú sa tieto symptómy:

problémy s neskorým nástupom menštruácie alebo oneskorením pohlavného vývoja
u žien do 40 rokov sa objavujú návaly horúčavy, nočné potenie a skorá menopauza
problémy sú aj v sexuálnej oblasti, najmä s nízkym libidom a bolesťami pri sexe
časté sú zmeny nálady, depresie, podráždenosť, nespavosť alebo bolesti hlavy
častejšie sú aj rôzne infekcie súvisiace s močovým mechúrom

AJ HORMONÁLNA ANTIKONCEPCIA

Zaujímavosťou je, že estrogény sú vďaka svojim účinkom súčasťou aj viacerých farmaceutických prípravkov. Typicky ide najmä o dve kategórie a to buď antikoncepčné hormonálne tabletky alebo o lieky pre ženy po menopauze.

Nedostatok estrogénu, nadbytok estrogénu a príznaky či poruchy s tým spojené

Nedostatok estrogénu, nadbytok estrogénu a príznaky či poruchy s tým spojené Aby mohlo telo fungovať správne, musí byť hladina estrogénu ako aj všetkých súvisiacich hormónov v rovnováhe. Svoj podiel na tom majú najmä životospráva a životný štýl, no sú tu aj iné faktory, ktoré hladinu estrogénu ovplyvňujú. Napriek všetkej snahe sa ale môžu vyskytnúť situácie, že ho bude v tele nedostatok alebo nadbytok.

Toto sú najčastejšie príznaky a problémy súvisiace s nadbytkom estrogénu:

Problémy súvisiace s prsníkmi: Vzhľadom na to, že estrogén veľmi vážne ovplyvňuje napríklad poprsie a jeho rast, príliš vysoká hladina hormónu sa prejaví práve v tejto oblasti. Najčastejšie sa vyskytujú bolesti v prsníkoch, prípadne môže vzniknúť opuchnutie.

Tráviace a metabolické problémy: Nadváha a obezita úzko súvisia so situáciu, že sa v tele nachádza príliš veľa estrogénu. Nahromadenie tukových zásob sa môže pritom vyskytnúť nielen u žien, ale dokonca aj u mužov, ktorí majú tohto hormónu v tele príliš veľa.

Problémy s končatinami alebo vlasmi: Nadbytok estrogénu vplýva negatívne na prekrvenie končatín, čo sa prejavuje pocitom studených nôh a studených rúk. Okrem toho môže nastať vypadávanie vlasov, prípadne ak nie vypadávanie, tak ich zvýšená lámavosť.

Mentálne problémy: Správna hladina hormónov u žien ovplyvňuje aj ich náladu a mentálny stav. Pokiaľ je v tele príliš veľa estrogénu, môže sa to prejaviť príliš častou zmenou nálad a to z jedného extrému do druhého. Myseľ je príliš rozbúrená a nedokáže sa sústrediť.

Menštruačné problémy: Estrogén ovplyvňuje nielen poprsie, ale aj celý hormonálny systém a to so sebou prináša tiež vplyv na ženský cyklus. Výsledkom príliš veľkej koncentrácie hormónu v tele môžu byť viac bolestivá a najmä viac krvácavá menštruácia.

Ak je ho v tele naopak nedostatok, čo je častejšia situácia, vyskytujú sa prípady:

Problematická menštruácia: Najčastejšie sa začne nedostatok estrogénu prejavovať problémom s menštruáciou. Tá sa môže oneskorovať, môže byť nepravidelná, extrémnym prípadom je úplné vynechanie menštruácie. Vyskytovať sa môžu aj bolesti.

Problémy v sexuálnej oblasti: Hormóny pôsobia na libido nielen u žien, ale aj u mužov. Nedostatok estrogénu alebo jeho nesprávna funkcia v organizme vyústia do zníženého sexuálneho apetítu, v tom najhoršom prípade aj k zníženej sekrécii pošvy.

Znížená plodnosť: V súvislosti so sexuálnou oblasťou treba spomenúť aj plodnosť, čiže v prípade žien šancu na otehotnenie. Táto šanca klesá práve s klesajúcou hladinou estrogénu a aj preto vyšetrenie neplodnosti zahŕňa meranie ich koncentrácie.

Nedostatok energie a vitality: Ak má žena nedostatok estrogénov, prejaví sa to poklesom jej výkonnosti. To sa týka fyzickej únavy a pocitu slabosti, ale napríklad aj problémami s mentálnou vitalitou. Najčastejšie sú bolesti hlavy, závraty a problémy s koncentráciou.

Problémy a symptómy spojené s kožou a vlasmi: Podobne ako pri prebytku, aj pri nedostatku estrogénu môžu nastať problémy s kvalitou a zdravím pokožky. Koža môže byť dehydrovaná a s akné, vyskytnúť sa môže tiež vypadávanie alebo rednutie vlasov.

Zvýšenie estrogénu

Zvýšenie estrogénu Ako vidno, nízka hladina estrogénu je naozaj serióznym problémom. Do tejto situácie sa môžu dostať pritom nielen ženy vo vyššom veku, ale aj tie mladšie. Problémy pritom môžu byť naozaj ďalekosiahle, pričom mám predovšetkým na mysli problém s otehotnením a problém v sexuálnej oblasti, čiže s nízkym libidom.

Existuje niekoľko možností, ako zvýšiť estrogén v tele:

Estrogén v strave a v potravinách

Prvou a pre organizmus najprirodzenejšou cestou je zvýšenie estrogénu cez potraviny. Estrogénne účinky majú viaceré jedlá a nie je napríklad len známa sója, ktorá má dokonca slabší efekt na estrogény. Určite však aj tak odporúčam zaradiť do jedálnička sójové mlieko, jogurt, tofu alebo sójové bôby.

Medzi ďalšie zaujímavé zdroje estrogénov patria semienka, konkrétne sezamové a ľanové semená. Rovnako tak ide o orechy, napríklad pistácie, arašidy alebo vlašské orechy. Zo strukovín majú estrogény biela a čierna fazuľa, z ovocia broskyne, jahody, marhule a slivky. Dobrým zdrojom je aj cesnak, ten navyše pomáha na imunitu.

Prírodný estrogén

Okrem potravín nám nadelila estrogén aj príroda a to najmä vo forme rastlín a bylín. Tie sú dobrým zdrojom fytoestrogénov, čo sú rastlinné estrogény s účinkami veľmi podobnými tým ľudským. Takéto estrogény obsahuje viacero rastlín, napríklad Hloh, Ďatelina, Imelo, Šalvia, Pamajorán, Angelika lekárska a podobne.

Z týchto bylín a rastlín si môžete pripraviť napríklad odvar, čaj, tinktúra alebo nálev do kúpeľa. Čaj sa dá pripraviť napríklad zo šalvie, odvar z kombinácie hlohu, imela, šalvie, pamajoránu a ďateliny. Kúpiť si môžete aj hotové čaje, prípadne hotové tinktúry.

Estrogén v tabletkách

Pohodlnejšou, jednoduchšou a hlavne efektívnejšou cestou, ako využiť silu prírody, sú aj výživové doplnky vo forme tabliet s perorálnym užívaním. Takýmto štýlom si viete kúpiť napríklad tabletky s obsahom prírodného estrogénu určené špeciálne pre mladé ženy, ktoré môžu obsahovať aj špecifické izoflavóny či vitamín C.

Druhou možnosťou sú tabletky určené napríklad pre ženy, ktoré potrebujú doplniť estrogény v čase menopauzy. Aj v tomto prípade platí, že zloženie účinných látok je čisto prírodné a v prípravkoch možno nájsť tak extrakty zaujímavých rastlín, ako aj rôzne minerály či vitamíny. Bohaté zloženie so sebou prináša samozrejme aj široké a pestré účinky.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Estrogénové krémy

Estrogénový krém je možnosťou, ako využiť silu prírodných estrogénov vo vonkajšej forme. Tieto krémy majú pritom viacero účinkov, môžu napríklad pomáhať na čistenie intímnych partií, zvlhčovať ich a zvyšovať kvalitu a najmä zdravý stav pošvovej sliznice. Aplikujú sa totiž obvykle priamo na genitálie.

Niekedy nemusí ísť pritom len o klasické krémy, môže ísť aj o estrogénové gély alebo jemne rozpustné čapíky, ktoré sú už špeciálne určené proti vaginálnej suchosti. Treba však povedať, že tento typ prípravkov pôsobí už naozaj špecificky a lokálne, lepšou možnosťou sú preto práve vyššie spomínané tablety, kde je aj výhodnejšia cena.

Hormonálna joga

Poslednou zaujímavou možnosťou, ako zvýšiť estrogén v tele, je hormonálna joga. Ide v podstate o jogu, ktorá je ale obohatená o niektoré nové metódy a technicky, pričom cieľom je reaktivácia tvorby estrogénu v tele pomocou špecifických cvikov. Hormonálna joga vychádza z kombinácie tradičnej jogy a tzv. kundaliny jogy.

Aby ste však dosiahli výsledky, musí sa jednať o dlhodobé a pravidelné praktizovanie tohto cvičenia. Cvičiť by ste mali pod dohľadom skúseného lektora, aby ste vykonávali jednotlivé cviky správne. Hormonálna joga by mala mať tiež pozitívny vplyv na zdravie, vitalitu, svaly, kosti a nervový systém.

SKOMBINUJTE VIAC MOŽNOSTÍ

Mojej partnerke sa osvedčila kombinácia viacerých postupov súčasne, najmä kombinácia úpravy stravovania spoločne s užívaním špeciálnych prípravkov určených na podporu estrogénu v tele. Vyskúšala tiež rôzne druhy bylín a to najmä vo forme čajov.

Najčastejšie otázky o estrogéne

Najčastejšie otázky o estrogéne Téma estrogénov a ich účinkov či význame v ľudskom tele je veľmi zaujímavá, no ako som zistil, veľa žien sa v problematike nie vždy úplne správne orientuje. Aby som to napravil, rozhodol som sa pozrieť si na internetových fórach a v diskusiách otázky, ktoré sa v tejto téme najviac opakujú. Tu sú a pripájam k nim aj moje odpovede:

Súvisí nedostatok estrogénu s libidom?

Áno a to mimoriadne výrazne, podobne ako u mužov súvisí nedostatok testosterónu s libidom. Ak má žena nízku hladinu estrogénov v tele, prejavuje sa to najmä na nechutenstve k sexu, nízkom sexuálnom apetíte a vo vážnych prípadoch aj v nedostatočnej vlhkosti pošvy.

Aké sú hlavné funkcie estrogénu u mužov a u žien?

V prípade žien sú dôležité estrogény najmä počas dospievania a v období reprodukcie. Pomáhajú totiž vývoju sekundárnych pohlavných znakov, napríklad poprsia, dôležité sú aj pre vývoj maternice a stav plodnosti. U mužov ovplyvňujú napríklad spermie a libido.

Ktoré ochorenia najčastejšie znižujú hladinu estrogénov u žien?

Na hormonálnu hladinu vplývajú najmä vážnejšie ochorenia imunitného systému, napríklad autoimunitné choroby, prípadne poruchy štítnej žľazy, ktorá je za tvorbu hormónov zodpovedná. Rovnako tak rakovina a jej následná liečba ovplyvňujú hladinu estrogénu v tele.

Aké by mali byť optimálne hodnoty estrogénov?

Hladiny jednotlivých druhov estrogénov počas život kolíšu. Najčastejšie sa sleduje hodnota Estradiolu, čo je hlavný estrogény hormón a steroid. Počas menopauzy by mala byť hladina od 40 pmol/l, vo folikulárnej fáze od 110 pmol/l a v ovulačnom vrchole až od 480 pmol/l.

Naozaj môžu prírodné výživové doplnky pomôcť s nedostatkom estrogénu?

Odpovedať jednoznačne áno pochopiteľne nemôžem, pretože závisí na príčine nedostatku estrogénu a rovnako tak aj na aktuálnej hladine. Pri vážnych problémoch je nutná substitučná liečba, ale v prípade bežných situácií môžu takéto prípravky žene pomôcť tiež.

Ako fungujú tabletky na podporu estrogénu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu estrogénu a prečo ich odporúčam V prípade, že by ste chceli podporiť svoju hladinu estrogénov čo možno najviac prirodzeným a zároveň efektívnym spôsobom, mali by ste vyskúšať tabletky. Na trhu je viacero druhov týchto prípravkov pre ženy, najmä pre konkrétne situácie typu menopauza a podobne.

Tieto tabletky majú prírodné zloženie:

  • V zložení sú extrakty rôznych druhov rastlín doplnené o aminokyseliny, minerály, vitamíny, mastné kyseliny, alkaloidy a iné látky, ktoré pôsobia na hormonálnu hladinu

Tieto prípravky môžu pomáhať napríklad na negatívne prejavy menštruácie, ale napríklad aj na lepšie zvládnutie menopauzy. Existujú tiež tabletky so všeobecným účinkom na estrogény a hormonálnu hladinu, ktoré môžu užívať prakticky všetky ženy. V ich zložení sú aj známe rastliny ako Maca, Benedikt lekársky, Srdcovník obyčajný alebo Angelika čínska.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prípravky majú okrem zloženia ďalšie zaujímavé plusy:

tabletky si môžete kúpiť bez akýchkoľvek problémov, sú voľne dostupné, nemusíte mať žiaden recept alebo predpis
užívanie je možné dlhodobo a bez výskytu nežiaducich či vedľajších efektov, práve vďaka prírodnému zloženiu a absencii syntetických látok
veľkým plusom je možnosť kúpy cez internet, či už od spoľahlivých eshopov alebo dokonca aj priamo od výrobcu, ak má u nás oficiálny eshop na svojom webe

Pochopiteľne, širšia účinnosť je vďaka širokému zloženiu samozrejmosťou a tiež veľké plus. Ak potrebujete znormalizovať hladinu estrogénu a zároveň napríklad aj podporiť libido, nie je to žiaden problém, tieto tabletky majú oba účinky naraz.

KÚPIŤ LEN OVERENÉ ZNAČKY

Produktov, ktoré sľubujú zázračné účinky a deklarujú všetky výhody spomínané vyššie, je na našom trhu pomerne veľa. Odporúčam zamerať sa len na známejšie a overené značky, ktoré majú dostatok pozitívnych referencií od užívateľov.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja osobne som pochopiteľne tabletky na podporu hladiny estrogénu a špeciálne určené pre ženy neužíval, ale moja partnerka má s viacerými značkami bohaté skúsenosti. Tu platí, že najviac viditeľné účinky sú pri dlhodobom užívaní, no závisí samozrejme aj na kvalite prípravku, najmä na koncentrácii látok.

Netreba pozerať ale len na to, čo deklaruje výrobca, nie všetky účinky sú v prípade každého prípravku rovnako intenzívne. Odporúčam pozerať na skúsenosti a hodnotenia z praxe. Ak chcete poradiť, toto sú tabletky, ktoré si moja partnerka chváli najviac:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.18

33 Hodnotení