Kyselina D-asparágová – DAA

Kyselina D-asparágová - DAA: účinky, dávkovanie, skúsenosti

Jednou z látok, ktorá sa využíva na podporu hladiny testosterónu u mužov, je aj Kyselina D-asparágová, v skratke nazývaná aj DAA. Ide o špecifickú formu Kyseliny asparágovej, ktorá sa bežne nachádza v tele človeka a má význam na podporu hormonálnej hladiny vrátane stimulácie rastového hormónu a na testosterón.

Hoci sa Kyselina D-asparágová nachádza aj v potravinách, oveľa lepším zdrojom jej príjmu sú špeciálne prípravky vyrábané za účelom či už zvýšenia testosterónu alebo za účelom podpory fyzického výkonu. Predaj touto formou je aj najčastejší.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Veľmi často sa využíva aj synergický efekt spolupôsobenia DAA spoločne s inými podobnými aminokyselinami, napríklad L-Arginínom alebo L-Citrulínom. Predmetom mojej dnešnej recenzie je ale len Kyselina D-asparágová.

Kyselina D-asparágová: pôvod, popis a využitie

Kyselina D-asparágová: pôvod, popis a využitie Z chemického hľadiska vychádza Kyselina D-asparágová z Kyseliny asparágovej, ktorá obsahuje karboxylovú skupinu a patrí medzi kyslé, polárne a hydrofilné kyseliny. Je dôležitou súčasťou viacerých biochemických procesov v tele a prekurzorom pre syntézu niektorých esenciálnych aminokyselín, napríklad lyzínu alebo metionínu.

  • Kyselina D-asparágová je formou Kyseliny asparágovej, ktorá je využívaná primárne ako posilňovač hladiny testosterónu
  • Druhou formou Kyseliny asparágovej je Kyselina L-asparágová, z ktorej môže Kyselina D-asparágová vzniknúť počas varenia alebo zahrievania potravín s jej obsahom
  • Látka patrí medzi biogénne aminokyseliny a je jednou z 21 dôležitých aminokyselín

Nakoľko je Kyselina asparágová neesenciálnou aminokyselinou, naše telo si ju môže v prípade potreby tvoriť aj samo. Deje sa tak napríklad v podmozgovej žľaze, v hypotalame a v semenníkoch. Zaujímavé je, že táto kyselina má vplyv zas na stimuláciu látok, ktoré spätne podporujú aktivitu tak v podmozgovej žľaze, ako aj v semenníkoch.

Kyselina D-asparágová - DAA

  • vplyv na hladinu hormónov
  • podpora libida a plodnosti
  • účinky pre športovcov a naberanie svalov

DAA, čiže Kyselina D-asparágová má viacero významov v ľudskom tele:

je dôležitá pre fyzickú výkonnosť organizmu, napríklad pomáha na zníženie únavy a naopak zlepšuje fyzický výkon a podporuje výdrž
má význam aj v prípade bunkových funkcií a je dôležitá pre stimuláciu produkcie imunogolulínov a protilátok v tele
je nosičom minerálov Draslík a Horčík, čím sa podieľa na ich lepšej distribúcii po tele a naopak sa podieľa na očiste tela od nadbytočného amoniaku

Kyselina D-asparágová je známa najmä u mužov, ktorí sa venujú viac športovaniu, posilňovaniu alebo sa snažia o nárast fyzickej sily a kondície. To však vôbec neznamená, že je možné jej účinky využiť len u športovcov, práve naopak, vďaka pôsobeniu na testosterón z nej môžu ťažiť aj muži, ktorých cieľom je zlepšenie sexuálneho apetítu.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Chcete poznať vzorec, dozvedieť sa niečo viac o chemickom spracovaní, fyzikálnych vlastnostiach alebo iné odbornejšie informácie v súvislosti s Kyselinou D-asparágovou? V takom prípade vám odporúčam siahnuť po Wikipédii, je to dobrý externý zdroj.

Kde DAA možno nájsť

Kde DAA možno nájsť Či už ide o samotnú Kyselinu asparágovú alebo jej formu, Kyselinu D-asparágovú, existuje viacero rastlinných aj potravinových zdrojov, kde ju možno nájsť. Cieľom príjmu týchto zdrojov je posilnenie jej hladiny v tele a sekundárne teda aj zvýšenie testosterónu a v prípade športovcov aj zvýšenie fyzickej výkonnosti.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najznámejšie a najčastejšie zdroje tejto látky:

Sója: Medzi jeden z najlepších zdrojov Kyseliny D-asparágovej vôbec možno považovať sóju. Má aj vysoký obsah bielkovín, vápnika a železa, čo sa hodí najmä pre športovcov. Z foriem spracovania sóje sa však vyhýbajte sójovej múke, je nezdravá.

Obilniny a zelenina: Bohatým zdrojom Kyseliny D-asparágovej je napríklad kukurica, ale tiež ovsené otruby. Rovnako tak môžete siahnuť po cestovinách, pohánke a jedlách s obsahom prosa a jačmeňa. Dlhozrnná biela ryža obsahuje tiež dostatok tejto aminokyseliny.

Ovocie: Čo sa týka ovocia, tu je možné nájsť DAA tak v čerstvom, ako aj v sušenom ovocí. V prípade čerstvého ovocia uprednostnite do jedálnička hlavne banány, slivky, čerešne a nektarinky. Zo sušeného ovocia odporúčam marhule a broskyne.

Mäso: Kyselinu D-Asparágovú možno nájsť aj v mäse. Najviac je jej v červenom hovädzom mäse, či už v steakoch alebo v pečienke, ale aj v hydine, napríklad v kuracích prsiach. O niečo menej aminokyseliny nájdete v kačacom, bravčovom a jahňacom mäse.

Rastliny: DAA sa nachádza nielen v klasických potravinách, ale je obsiahnutá aj v rastlinných zdrojoch. Zo všetkých dávam do pozornosti najmä tzv. Zelený jačmeň, nazývaný niekedy aj Mladý a jačmeň a riasy Chlorella. Obe rastliny pomáhajú aj na imunitu.

Vajcia, mliečne výrobky a ostatné zdroje: Medzi ďalšie zdroje DAA sa dá zaradiť cukrová trstina a melasa, ale napríklad aj mliečne výrobky a vajcia obsahujúce špecifický proteín kazeín. Aminokyselinu možno nájsť aj v masle alebo v niektorých jogurtoch. Veľmi dobrým zdrojom sú syry, napríklad v parmezáne alebo mozzarelle je DAA dostatok.

Kyselina D-asparágová a jej účinky

Kyselina D-asparágová a jej účinky O vplyve na fyzickú výkonnosť a testosterón sme si už niečo aspoň letmo povedali, no DAA má oveľa zaujímavejšie účinky a to pre celý organizmus. Niektoré vplyvy súvisia priamo s primárnym vplyvom pôsobenia na hormonálnu hladinu, iné sú od tohto prvotného účinku nezávislé. Isté ale je, že Kyselina D-asparágová určite stojí za povšimnutie.

Tu sú všetky jej významné účinky na človeka:

Vplyv na hladinu hormónov

Prvým vplyvom je pôsobenie na hormonálnu hladinu a to hneď vo viacerých ohľadoch. Prvým je stimulácia už spomínaného testosterónu, no tu účinky DAA nekončia. Pôsobí totiž aj na uvoľňovanie gonadotropných hormónov, svalového hormónu a rastového hormónu. Ten posledný menovaný je dôležitý práve pre športovcov pre lepší výkon.

Kyselina D-asparágová - DAA

  • vplyv na hladinu hormónov
  • podpora libida a plodnosti
  • účinky pre športovcov a naberanie svalov

Podpora libida a plodnosti

V súvislosti s pôsobením na testosterón dochádza vďaka Kyseline D-asparágovej aj k podpore v oblasti sexuálneho života. Jednak ide priamo o podporu libida, čiže sexuálneho apetítu, ale zároveň aj o podporu plodnosti. Látka totiž nepriamo pomáha na zvýšenie spermatogenézy, čiže produkcie mužských pohlavných buniek. V období menopauzy zvyšuje libido aj u žien.

Účinky pre športovcov

Zabudnúť samozrejme nemôžem v prípade DAA na tých, ktorí užívajú túto kyselinu za účelom podpory počas športového výkonu. Kyselina D-asparágová zlepšuje výkon a podporuje fyzickú výdrž, čo sa hodí pri akomkoľvek druhu cvičenia. Okrem toho pomáha aj na zvýšenie sily a pocitu energie a tiež na rýchlejšiu regeneráciu.

Vplyv na vitalitu

Bez ohľadu na to, či športujete alebo nie, DAA má potenciál vám pomôcť na zvýšenie celkovej fyzickej aj psychickej vitality. Kyselina pomáha lepšie prekonať a zvládnuť únavu, látka tlmí aj ospalosť a vďaka vplyvu na testosterón zvyšuje životnú silu a životnú energiu. nejde síce o nejaký extrémny životabudič, ale vplyv je viditeľný.

Podpora mentálneho zdravia

Jedným zo zaujímavých účinkov DAA je podpora a vplyv na mentálne zdravie. Čo tým myslím? Kyselina D-asparágová totiž pomáha na správne fungovanie centrálnej nervovej sústavy a slúži ako špeciálny neurotransmitter na prepojenie komunikácie v mozgu. To má za následok zlepšenie pamäte, podporu mozgovej činnosti a tiež zlepšenie koncentrácie.

Ďalšie účinky

Kyselina D-asparágová zvyšuje tiež produkciu imunoglobulínov a tak pomáha na zlepšenie imunity. Má vplyv na odstránenie amoniaku z tela a z tohto dôvodu sa hodí pri zvýšenom množstve toxínov v organizme. Aminokyselina sa tiež podieľa na tvorbe sacharidov, lipidov a proteínov, nakoľko je súčasťou tzv. Citrátového cyklu.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

DAA: Vedľajšie a nežiaduce účinky Hoci Kyselina D-asparágová má pozitívne účinky vo viacerých oblastiach, sú situácie, kedy môže pôsobiť aj negatívne. Ak ste muž, ktorí potrebuje zvýšiť testosterón a máte pocit, že vám napríklad tabletky s obsahom DAA dostatočne nezaberajú, určite nezvyšujte dávky. Prekročenie maximálnej dennej hranice totiž má zväčša len negatívne dôsledky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pozor si treba dať aj v týchto prípadoch:

pokiaľ máte menej ako 25 rokov, testosterón sa u vás tvorí prirodzene a nepotrebujete zvyšovať jeho prítomnosť pomocou externých zdrojov
pokiaľ máte problém s nestabilnou hormonálnou hladinou, neužívajte Kyselinu D-asparágovú
to isté platí aj vtedy, ak trpíte hypertyreózou, čo je špecifické ochorenie štítnej žľazy
ženy by mali užívanie konzultovať s lekárom, tehotné a dojčiace ženy by nemali DAA užívať vôbec
nadmerná dávka môže spôsobiť problémy s koncentráciou, nervozitu, nestabilitu emócií a môžu nastať aj psychické poruchy

UŽÍVANIE S PAUZOU

Aby ste sa vyhli nadmernej hladine Kyseliny D-asparágovej, skúsenosti mnohých mužov ukazujú, že najlepšie je dať si počas užívania prestávku. Hoci sú prípravky stavané primárne na pravidelné dávkovanie, po 2 týždňoch sa odporúča dať si 1 týždeň pauzu.

Kapsule pre športovcov, potraviny, prášok aj komplexné výživové doplnky

DAA: Kapsule pre športovcov, potraviny, prášok aj komplexné výživové doplnky DAA sa využíva zrejme najviac vo forme výživových doplnkov a rôznych podporných prípravkov a to práve pre oblasť fitness, posilňovania a športu. Postupne sa formy jej možného využitia rozrastali až do dnešnej podoby, kedy je možné si vybrať z tabliet, prášku aj rôznych špecifických foriem využitia v praxi.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú najčastejšie a najznámejšie možnosti, ktoré máte:

Potraviny a prirodzené zdroje

Kyselinu D-asparágovú si naše telo síce vie vyrobiť, no napriek tomu odporúčam zamerať sa aj na príjem z externých zdrojov čo najviac prirodzeného charakteru. Ide predovšetkým o potraviny, najmä sóju, kukuricu a niektoré druhy mäsa, ktoré som spomenul vyššie. Do pozornosti dávam aj niektoré rastliny, ktoré sú všeobecne prospešné pre celkové zdravie.

Prášok

Asi najčastejšou formou užívania DAA pre účely podpory fyzického výkonu je prášok. Ten obvykle obsahuje 100 % Kyselinu D-asparágovú bez akýchkoľvek prímesí a iných účinných látok, pričom na trhu sú aj mimoriadne kvalitné produkty. Kúpiť sa dajú menšie balenia s objemom 100 gramov alebo väčšie pre profesionálov s objemom 400 gramov.

Tabletky pre športovcov

Na podporu fyzickej výkonnosti sa dá užívať nielen prášok, ktorý sa zarába s nejakou ovocnou šťavou, ale aj kapsule s obsahom Kyseliny D-asparágovej. V ich zložení je okrem DAA obvykle aj nejaký vitamín či minerál, napríklad Zinok. Tieto tabletky sú určené svojim účinkom najmä na zníženie vyčerpania a na podporu športového výkonu.

Kyselina D-asparágová - DAA

  • vplyv na hladinu hormónov
  • podpora libida a plodnosti
  • účinky pre športovcov a naberanie svalov

Výživové doplnky na libido

Čoraz viac sa dostáva Kyselina D-asparágová aj do prípravkov určených na podporu libida a na zvýšenie testosterónu. Zatiaľ je však takáto forma stále akoby v plienkach, nakoľko tie najlepšie značky sú skôr postavené na iných účinných látkach, konkrétne z kategórie prírodných afrodiziak. Ponuka tabliet s DAA na libido tu ale je, hoci obmedzená.

Užívanie a dávkovanie látky Kyselina D-asparágová

Užívanie a dávkovanie látky Kyselina D-asparágová Poďme sa teraz pozrieť na základné pravidlá a princípy užívania a dávkovania Kyseliny D-asparágovej, aby ste mohli využiť jej pozitívne efekty naplno. Nakoľko pri potravinách nehrozí nejaké významnejšie riziko predávkovania sa, zameriam sa v nasledujúcom texte viac na ostatné zdroje a formy využitia tejto látky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pri ich užívaní dodržujte tieto pravidlá:

štandardná denná dávka DAA sa pohybuje od 2 do 3 tisíc miligramov
ak užívate Kyselinu D-asparágovú skôr na posilnenie sexuálneho apetítu, lepšia je denná dávka 2 gramov, pri zvýšenom výkone a športovaní je lepšia hranica 3 gramov
ak ide o prípravky so širším zložením, ktoré nie sú určené pre športovcov ale skôr pre zvýšenie libida, užívanie je dvakrát denne a obvykle po 2 tabletky
tabletky so všeobecným zložením sa majú užívať mesiac a následne by mala nasledovať mesačná pauza
v prípade prášku sa odporúča zmiešanie 3,5 gramu s ovocnou šťavou raz denne, pričom po 12 dňoch sa odporúča dať 7 dní prestávku

Ako fungujú tabletky s obsahom Kyseliny D-asparágovej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Kyseliny D-asparágovej a prečo ich odporúčam DAA sa vyskytuje čoraz viac už aj v prípravkoch určených na podporu sexuálneho apetítu, čiže libida. Zatiaľ je ale takýchto produktov ešte pomerne málo a Kyselina D-asparágová je tu len jednou z mnohých účinných látok. Zloženie nie je navyše až také bohaté a obsahuje skôr rôzne vitamíny a minerály než účinné prírodné afrodiziaka.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Čo však treba pochváliť, to je princíp fungovania týchto tabliet:

  • Prípravky sú založené na prírodnom a rastlinnom zložení, takže v rámci účinných látok tu sú vitamíny, minerály či aminokyseliny, no určite nie žiadne syntetické zložky

Keď som sa však pozrel na zloženie prípravkov s obsahom Kyseliny D-asparágovej, musel som bohužiaľ skonštatovať, že od môjho ideálu majú ešte ďaleko. Áno, nepochybne je táto látka veľmi dôležitá pre testosterón, ale existujú už aj lepšie prostriedky na jeho zvýšenie. Musím teda len dúfať, že v budúcnosti sa to v tomto ohľade zlepší.

Kyselina D-asparágová - DAA

  • vplyv na hladinu hormónov
  • podpora libida a plodnosti
  • účinky pre športovcov a naberanie svalov

Zároveň chcem pochváliť výrobcov a ich prípravky, že sa snažia spraviť maximum pre zmazanie náskoku zo strany konkurencie. Ich tabletky totiž majú viacero nesporných výhod:

tabletky si viete pochopiteľne kúpiť bez nejakých obmedzení, nakoľko ide o voľne dostupné prípravky, pričom objednávka je možná aj cez internet
pôsobenie prípravkov je pomerne široké, neobmedzujú sa teda len na sexuálny apetít, ale aj na celkové zvýšenie vitality a výkonnosti
výhodou je odladené zloženie z hľadiska možnosti dlhodobého užívania a minimálny výskyt nežiaducich účinkov

Práve príliš široké účinky sú ale podľa mňa najväčším problémom. Nepochybne prichádza vďaka týmto tabletkám k zlepšeniu sexuálneho apetítu a k vplyvu na testosterón, podľa mňa by to ale mohlo byť oveľa lepšie a cielenejšie. Práve preto sa prikláňam k názoru, že zatiaľ odporúčam skôr overené značky na trhu.

NIE CENA, ALE KVALITNÉ ZLOŽENIE

Pri výbere tabliet určených na podporu testosterónu treba v prvom rade pozerať na kvalitné zloženie. Aj keď je Kyselina D-asparágová určite zaujímavá, na trhu ešte stále prevládajú tabletky s iným zložením, ktoré majú lepšie výsledky. Pri ich výbere však nepozerajte primárne na cenu, nemusí sa to vôbec vyplatiť.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

DAA: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Sám som vyskúšal aj tabletky, kde bola Kyselina D-asparágová dominantnou zložkou a na jej účinkoch závisel vplyv tabliet na libido. Musím povedať, že určité rezervy tu stále sú, aj keď sa mnohí výrobcovia snažia známejšej konkurencii vyrovnať. Ich snahu si cením, no musím byť objektívny.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Práve objektívne porovnanie všetkých možností ma vedie k záveru, že existujú aj lepšie alternatívy a ja sám s nimi mám aj dosť bohaté skúsenosti. Nech sa páči, tu sú tabletky na podporu testosterónu a libida, ktoré u mňa pôsobili najlepšie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.58

24 Hodnotení

Chcem kúpiť