Senovka grécka – Fenugreek

Senovka grecka ucinky (aj vedlajsie), skusenosti a pouzitie

Pískavica Grécke seno alebo Fenugreek, aj také názvy má táto kultúrna rastlina pochádzajúca z Ázie. V tamojších krajinách je známa ako liečivá rastlina, na podobné účely sa neskôr začala pestovať aj v Európe. Jej účinky v oblasti pohlavnej sústavy a sexuálneho života začali v poslednej dobe objavovať aj producenti rôznych prírodných prípravkov.

Ja som sa začal o Senovku grécku zaujímať najmä v momente, kedy som ju začal nachádzať nielen v zložení prípravkov pre mužov, ale aj v zložení tabliet určených pre ženy, najmä na podporu rastu a zväčšenia poprsia.

Využitie Senovky gréckej je možné vo viacerých formách. Ide napríklad o veľmi známe korenie v prášku, používa sa vo forme extraktov aj do čaju. Odvar zo semien sa zvykne variť aj v prípade bolestí hrdla.

Senovka grécka: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Senovka grécka: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Odborný názov Senovky je Trigonella foenum-graecum a ide o jednu z najstarších kultúrnych rastlín. Hoci pôvodne je bylina z Ázie, rozšírená je aj v Stredomorí, čo už možno hovorí aj jej samotný názov. Hoci sa rastlina pestuje aj ako krmivo pre dobytok, pre svoje účinky na ľudský organizmus má široké využitie aj v tradičnej medicíne a tiež vo farmácii.

  • Senovka grécka je jednoročná bylina so žltými semenami nachádzajúcimi sa v strukoch a zelenými trojpočetnými listami
  • Samotné struky sú tenké a až 10 cm dlhé, pričom môžu obsahovať aj 20 semien
  • Dnes sa pestuje aj v Nemecku či Francúzsku, najviac jej ale vyhovuje teplejšie podnebie

Senovka grécka má veľmi pestré využitie a v minulosti bola známa napríklad aj v Egypte, kde sa používali jej struky do olejov na balzamovanie. Ženy z Orientu konzumovali celé semená, pretože verili, že omladnú. V minulosti sa plody používali aj navonok, najmä na rôzne hnisavé rany a ako súčasť obväzov. Môže sa použiť aj na vyrážku.

Čo sa týka využitia v tradičnom liečiteľstve, Senovka je známa najmä ako rastlina, ktorá:

pôsobí na trávenie, najmä na podporu zdravej a správnej žalúdočnej a črevnej činnosti, napríklad tlmí príliš vysokú kyslosť v žalúdku
pomáha tiež na zníženie hladiny krvného cukru a na zníženie cholesterolu, čo zlepšuje prekrvenie pohlavnej sústavy a pomáha pri nadmernom búšení srdca
pomáha aj na ochorenia dýchacej sústavy, napríklad na bolesť v krku či angínu, uľahčuje tiež vykašliavanie

Z hľadiska špecifických účinkov pre mužov mi nedá nespomenúť vplyv na hormonálnu sústavu, čo má za následok napríklad podporu vyššieho libida u mužov. Používa sa tiež pre stimuláciu tvorby materského mlieka u dojčiacich žien a má tiež pozitívny vplyv na zväčšenie objemu prsníkov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak by ste chceli vidieť, ako Senovka vyzerá, prípadne poznať jej vedeckú klasifikáciu a dozvedieť sa ďalšie odbornejšie informácie, nebudem vás obmedzovať a rovno vám odporučím ako veľmi dobrý zdroj Wikipédiu, kde sa dozviete všetko potrebné.

Látky a zloženie rastliny Senovka grécka

Látky a zloženie rastliny Senovka grécka Fenugreek je rastlina bohatá na veľké množstvo rôznych druhov látok. Či už ide o bielkoviny, mastné oleje, alkaloidy, flavónové farbivá, éterické leje, triesloviny, saponíny alebo niektoré druhy minerálov, každá táto látka má určitý zmysel a najmä využitie. Spoločne vytvárajú unikátnu synergiu, ktorá sa prejaví v účinkoch.

Začnime však predstavením najdôležitejších látok:

Diosgenín: Jednou z najdôležitejších látok obsiahnutých v Senovke gréckej je diosgenín, ktorý bol v rastline objavený len pomerne nedávno. Ide o fytosterol, ktorý je nazývaný aj nutričnou bombou. Vďaka tejto látke dochádza k stimulácii ženského hormónu estrogén, ktorý má vplyv napríklad na rast poprsia alebo na tvorbu materského mlieka.

Flavonoidy: Látky s protivírusovým, protizápalovým a antioxidačným účinkom, to sú flavonoidy. Tieto polyfenolové látky sa vyskytujú najviac v ovocí a zelenine a v určitom množstve ich obsahuje aj Fenugreek. Pomáhajú aj na liečbu kŕčových žíl, na podliatiny a obnovujú prirodzený stav buniek.

Niacín: Táto látka sa nazýva tiež vitamín B3 alebo vitamín PP, prípadne kyselina nikotínová. Ide o vitamín rozpustný vo vode, ktorý je dôležitý pre energetický metabolizmus buniek. V našom tele sa prirodzene neukladá a preto je potrebné ho neustále dopĺňať. Má pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu v krvi, najmä je však nutný pre využitie energie z potravín.

Saponíny: V zložení Senovky gréckej nájdete aj triterpénové saponíny. Ide o živinové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť podľa viacerých výskumov na zníženie hladiny cholesterolu, ale napríklad aj na zníženie rizika výskytu rakoviny hrubého čreva. Niektoré štúdie naznačujú aj ich pozitívny vplyv na imunitu.

Ďalšie látky: Fenugreek okrem vyššie spomínaných látok obsahuje aj sliz, dusíkatý cholín, lecitín, bielkoviny, železo, éterické oleje, horkú živicu, netoxický alkaloid trigonelín, prírodné flavónové farbivá, mastné oleje, triesloviny a v listoch sa nachádza aj kumarín.

Senovka grécka a jej účinky

Senovka grécka a jej účinky Ako som naznačil už na úvod, Fenugreek má veľmi zaujímavé účinky prospešné pre sexuálnu oblasť a pre pohlavný systém. Toto samozrejme nie sú jediné dôležité účinky, rastlina pôsobí napríklad aj na trávenie alebo na krvný obeh. Všetky tieto jej účinky vychádzajú z pomerne bohatého zloženia účinných látok.

Tu sú najdôležitejšie vplyvy, ktoré Senovka grécka má:

Podpora laktácie a objemu prsníkov

U žien je Senovka grécka známa ako prostriedok na zvýšenie produkcie materského mlieka, najmä ak sa s kombinuje s Benediktom lekárskym. Spoločne by mali účinkovať rýchlo a pomôcť žene už do niekoľkých dní. Druhým zaujímavým účinkom je podpora rastu pŕs a to kvôli vyššej koncentrácii diosgenínu, čo je stimulant hormónu estrogén.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Zvýšenie libida a sexuálnej vitality

Druhým účinkom, pre ktorý sa Fenugreek nachádza pomerne často aj v prípravkoch pre mužov, je pôsobenie na libido, čiže na sexuálny apetít. Aj v tomto prípade treba hľadať za týmto účinkom pôsobenie na hormonálnu hladinu a tiež pôsobenie na lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy. Senovka je ale nielen výborné afrodiziakum, ale aj životabudič.

Podpora trávenia

V minulosti bolo užívanie Senovky veľmi známe tiež v súvislosti s trávením. Používala sa proti plynatosti a pomáhala látkovej premene. Ide o veľmi dobrý prírodný prostriedok na normalizáciu žalúdočnej a črevnej činnosti. Keďže nedráždi žalúdok a naopak tlmí kyslosť a pálenie v ňom, je to univerzálne tonikum.

Pomoc pri problémoch dýchacej sústavy

Ak máte angínu alebo vás trápi bolesť hrdla, Senovka grécka je známa tiež ako prírodný prostriedok proti týmto problémom. Je prínosná na boľavý krk, uľahčuje vykašliavanie, používa sa dokonca aj na prípravy kloktadiel. Na problémy s hrdlom sa používa aj v kombinácii s medom.

Podpora pri hojení a poraneniach

V rámci vonkajšieho použitia patrila Senovka už odpradávna medzi prostriedky využívané na hnisavé zápaly, vredy a proti opuchom. Bola tiež známa ako súčasť kombinácie viacerých bylín na odvary, ktoré slúžili napríklad na obmývanie rán alebo na obklady.

Ďalšie účinky

Senovka grécka je známa aj ako skvelý upokojujúci prostriedok na nadmerné búšenie srdca. Rovnako tak má vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, znižuje tiež hladinu krvného cukru. Pomáha aj na imunitu. Zaujímavým účinkom, ktorý by mala tiež mať, je prevencia proti chrápaniu.

Vedľajšie a negatívne účinky

Senovka grécka: Vedľajšie a negatívne účinky Ak budete dodržiavať rozumnú mieru dávkovania, nemali by sa pri užívaní Senovky gréckej ukázať žiadne nežiaduce alebo vedľajšie účinky. Dodržujte najmä dávkovanie podľa konkrétneho prípravku a dbajte na všetky kontraindikácie, ktoré bude výrobca spomínať na obale prípravku.

Čo sa týka kontraindikácií a interakcií všeobecne, pozor si dajte na tieto prípady:

ak sa u vás vyskytne precitlivená alebo alergická reakcia, užívanie rastliny či produktu s jej obsahom prerušte a poraďte sa s lekárom
ak máte nízku hladinu krvného cukru, mali by ste pri Senovke byť veľmi opatrný, má totiž účinky práve na zníženie cukru v krvi
ak ide o tinktúry s obsahom kombinácie Senovka grécka a Benedikt lekársky, tieto tinktúry obvykle nie sú určené pre tehotné a dojčiace ženy
ak máte problémy s nadmerným potením alebo nadmerným močením, môže to byť problém tiež, rastlina totiž podporuje potenie aj vylučovanie tekutín z tela

POZOR PRI DOJČENÍ

Samostatná Senovka grécka je mnohými zdrojmi odporúčaná pri dojčení na podporu tvorby mlieka. Tento účinok by sa mal dostaviť do 3 až 4 dní, pričom rozdiel by mal byť viditeľný. Nepreháňajte to teda s príliš dlhým užívaním.

Pestovanie doma

Senovka grécka: Pestovanie doma Je možné Senovku grécku pestovať aj doma v našich podmienkach? Áno, musíte ale žiť v oblasti s teplejším podnebím. Dôležité je nielen teplo, ale aj vlaha a celkovo podmienky čo najviac podobné Stredomoriu. Keďže ide o jednoročnú bylinu, je to jednoduchšie, treba však pamätať na to, že je silne aromatická a podľa toho vybrať aj príslušné miesto.

Pri pestovaní sa riaďte týmito pravidlami:

dôležité sú kvalitné semená, takže určite by nízka cena nemala byť jediné kritérium, práve naopak, treba si zaobstarať kvalitnejšie
semená vysievajte na jar do plných riadkov a priamo na miesto, kde bude Senovka rásť, takže nepoužívajte priesady
rastlina nevyžaduje žiadne špeciálne zaobchádzanie, netreba extra hnojenie, pôda však musí byť vápnitá a mať dostatok spodnej vlahy

Čaj, korenie aj tablety

Senovka grécka: Prášok, čaj aj tablety Senovka grécka sa dá užívať vo viacerých formách, pričom všetky majú spoločné to, že sa jedná o užívanie vnútorné. Na vonkajšie sa už dnes príliš rastlina nepoužíva. Pri výbere by nemala zohrávať úlohu len cena, ale aj skúsenosti užívateľov, prípadne ich recenzie. Mnoho produktov sa dá kúpiť aj cez lekáreň, iné nájdete len v špeciálnych eshopoch.

Tu je prehľad najčastejších foriem, ako sa dá Feungreek užívať:

Čaje, tinktúry a odvary

Senovka grécka sa dá užívať v tekutej forme a to tak, že si kúpite sušený extrakt a spravíte si nápoj doma sami, prípadne si kúpite už hotový produkt. Veľmi často sa predáva čaj s dvojkombináciou Senovka grécka a Benedikt lekársky, ktorý by mal zvýšiť tvorbu mlieka a urýchliť jeho tok. Čaj si môžete spraviť aj zo sáčkov obsahujúcich tieto bylinky zvlášť.

Korenie a mletá forma

Senovka grécka sa používa aj na dochutenie jedla, čiže ako korenie. Mletá forma nie je žiaden problém, semená sú síce tvrdé, ale priemyselne sa dajú pomlieť pomerne rýchlo. Nikdy sa však nepoužíva na korenenie rastlina samotná, má totiž príliš prenikavú vôňu. Najčastejšie ju nájdete v kari korení, Chutney korení, sambare alebo berbere.

Kapsule s jednozložkovým charakterom

Semená sa využívajú vo forme extraktu aj ako súčasť tabliet, pričom sa dajú kúpiť aj prípravky s obsahom len Senovky gréckej. V tomto prípade ide najmä o tabletky so všeobecným účinkom, čiže napríklad aj na podporu trávenia, ale aj na podporu imunity, zníženie cukru v krvi a na ženské problémy.

Tabletky so širšími účinkami

Ja osobne dávam prednosť tabletkám so širším zložením a širšími účinkami. V prípade týchto tabliet platí, že Senovka tu síce nie je jedinou alebo dominantnou zložkou, no je zas možné využiť pozitívne vplyvy aj iných rastlín. Najčastejšie ide o tabletky určené pre mužov na potenciu a libido a pre ženy na prsia.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Senovky gréckej

Užívanie a dávkovanie Senovka grécka Samotné užívanie má na to, ako dokážete pozitívne účinky rastliny využiť. V prípade, že budete užívať formu hotového prípravku, riaďte sa v prvom rade odporúčaniami a dávkovaním priamo od výrobcu produktu. Základom je dodržiavanie maximálnej denne dávky, čím sa vyhnete aj možným nežiaducim účinkom.

Toto sú ďalšie pravidlá pri užívaní Senovky gréckej v rôznych podobách:

v prípade užívania čaju je lepšie užívať čaj pravidelne počas dňa v menších dávkach, napríklad trikrát za deň
ak budete užívať čaj aj s Benediktom lekárskym, môžete ich užívať súčasne, ideálna doba na užívanie sú 3 dni, potom si dajte prestávku
v prípade korenia to určite nepreháňajte a neužívajte ho každý deň
tinktúra sa užíva maximálne v objeme 20 kvapiek na jedno použitie, viac ako jedno za deň môže byť problémom
v prípade tabliet sa užívajú obvykle 2 až 3 tabletky a to dvakrát za deň
pokiaľ by ste chceli prestať s užívaním, lepšie je spraviť tak postupne a to napríklad počas jedného týždňa znižovať dávku
bez ohľadu na formu, ako náhle sa začnete nadmerne potiť alebo častejšie močiť, znížte dávkovanie

Ako fungujú tabletky s obsahom Senovky gréckej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Senovky gréckej a prečo ich odporúčam Senovka grécka sa stáva čoraz častejšou zložkou rôznych druhov voľne dostupných prípravkov. Ako som už spomínal, môže ísť o tabletky na podporu zväčšenie poprsia, ale napríklad aj tabletky extra pre mužov na zvýšenie vitality, libida a celkovo sexuálnej energie. Použitie Senovky je naozaj veľmi rozmanité.

Tieto tabletky, bez ohľadu na účel, majú spoločnú jednu vec:

  • Účinné látky obsiahnuté v nich, kam patrí aj Fenugreek, pôsobia prirodzene a dlhodobo, pričom sú obvykle doplnené aj o rôzne aminokyseliny, minerály alebo vitamíny

Na trhu je pomerne veľké množstvo viac či menej účinných a úspešných prípravkov obsahujúcich extrakty z tejto rastliny. Odporúčam sa pri výbere riadiť najmä konkrétnymi skúsenosťami v praxi. Pozerať treba tiež na zloženie, kde obvykle platí, že širšie zloženie so sebou prináša aj širšie účinky.

Kúpiť je možné aj jednozložkové výživové doplnky založené len na Senovke gréckej, kde je jej väčšia koncentrácia. Prikláňam sa ale k tabletkám s pestrejším zložením. Tu sú dôvody:

zloženie týchto tabliet je obvykle špeciálne nakombinované tak, aby bola účinnosť čo najvyššia a to sa zväčša aj darí
veľkou výhodou je absencia klasických vedľajších účinkov, čo so sebou prináša možnosť dlhodobého užívania
tieto tabletky sú zároveň dostupné bez predpisu a kúpiť si ich môžete aj priamo od výrobcu, mnoho z nich má oficiálny eshop

Určite radím neostať len pri jednej značke a skúsiť ich viacero. Ak hľadáte napríklad podporu zväčšenia poprsia, kvalitných prípravkov na našom trhu je pomenej, no výber tu stále je. Muži to majú o niečo lepšie, lebo napríklad tabliet na zlepšenie libida s obsahom Senovky gréckej je viac, no aj tu treba pozerať na kvalitu, nielen na cenu.

ŠIROKÉ ÚČINKY AKO VEĽKÉ PLUS

Či už hovoríme o tabletkách pre ženy alebo pre mužov, spoločným znakom všetkých produktov s obsahom Fenugreek je veľká šírka účinkov. Či už ide o podporu kardiovaskulárneho systému alebo libida, v tomto ohľade je rastlina veľmi univerzálna.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Senovka grécka: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Stále vyššiu popularitu si získavajú prírodné produkty s rastlinnými extraktmi. To so sebou prináša zároveň tlak na nové a nové produkty, čo mnoho výrobcov zneužíva a uvádza na trh aj menej účinné prípravky. Laik sa často krát má problém zorientovať v tom, čo je kvalitné a čo nie.

Ak by ste chceli poradiť, skúseností v tejto oblasti mám na rozdávanie. Sám som vyskúšal viacero tabliet na libido, moja partnerka prípravky na zväčšenie poprsia. V nasledujúcej tabuľke nájdete prehľad tých, s ktorými sme boli najviac spokojní:

‍♀ Pre ženy:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

‍♂ Pre mužov:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.97

29 Hodnotení

Zobraziť produkty