Kustovnica čínska – Goji

Kustovnica čínska - Goji: účinky, užívanie, použitie, cena

Elixír mladosti, sexuálnej vitality, potencie a plodnosti, tak sa zvykne prezývať rastline zvanej Kustovnica čínska, niekedy tiež Goji. Pod označením Goji sa myslia plody tejto rastliny, ktoré sú charakteristické oranžovo-červenou farbou. Ide o bobuľovité ovocie, ktorého liečivé účinky poznali už v stredovekej Číne a preto bola a je rastlina súčasťou tradičnej medicíny.

Pravidelná denná dávka by mala významne predĺžiť dlhovekosť, zlepšiť vitalitu, zvýšiť životnú silu, podporiť chudnutie a zlepšiť sexuálnu potenciu a plodnosť. Použitie rastliny a jej plodov je preto veľmi populárne aj v rôznych tabletkách na potenciu či podporu plodnosti.

Nakoľko som podobné prípravky vyskúšal aj ja, začal som sa o rastlinu a jej vplyv na zdravie zaujímať o niečo viac. Výsledkom je nielen táto recenzia, ale aj komplexný článok o tom, aké účinky a vplyvy rastlina má na ľudské zdravie a organizmus.

Kustovnica čínska: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Kustovnica čínska: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Kustovnica čínska je rastlina pochádzajúca pôvodom z Ázie, konkrétne z Činy. Dnes sa pestuje aj na plantážach v Tibete a Mongolsku, v Himalájach je Goji známe ako Ovocie Šťastia. Celkovo je v tradičnej ázijskej aj čínskej medicíne rastlina synonymom pre zdravie, dlhovekosť a vitalitu. Bylina je považovaná za elixír života.

  • Kustovnica čínska je rastlina, ktorá obvykle rastie v skupine a tvorí ker, pričom v prípade ideálnych podmienok v pôde a okolí môže mať až 2 metre
  • Veľmi známe sú plody rastliny zvané Goji, ktoré sú červené až oranžové a oválne
  • Chuťovo je Goji kombináciou chuti brusníc a sušených hrozienok

Rastlina a jej plody boli dlhší čas mimo pozornosť väčšiny populácie, no to sa začína v posledných rokoch meniť. Výhodou je tiež fakt, že pestovanie je možné aj v našom podnebnom pásme, rovnako tiež to, že cena sušenej rastliny aj plodov na čaj je veľmi priaznivá. Goji sa tiež môže v kombinácii s iným ovocím jesť vo forme griliášu.

Kustovnica čínska - Goji

  • zlepšenie sexuálneho života
  • pomoc s imunitou a obranyschopnosťou
  • podpora trávenia, metabolizmu a vplyv na chudnutie
  • pomoc proti starnutiu a na vitalitu

Viacero jej vplyvov bolo už podrobených vedeckému skúmaniu a toto sú tie najdôležitejšie:

ako som spomenul už skôr, ide o známy prírodný prostriedok na dlhovekosť a tiež na spomalenie predčasného starnutia, nakoľko rastlina obsahuje veľa antioxidantov
posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť tela, má protizápalové účinky a pomáha aj proti rôznym mikroorganizmom a plesniam
rastlina tiež vplýva na trávenie a tráviaci systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a celkovo zlepšuje funkciu a zdravie kardiovaskulárnej sústavy

Z pohľadu oblasti, ktorá ma zaujíma, čiže sexuálneho života, sa Kustovnica a Goji využívajú najmä pre podporné a stimulujúce účinky na plodnosť, potenciu a u mužov aj na zdravé fungovanie prostaty. Goji podporuje aj tvorbu zdravých spermií, stimuluje testosterón a prispieva k vyššej sexuálnej vitalite.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Samotná rastlina je veľmi zaujímavá aj z hľadiska biologického, no na predstavenie Kustovnice čínskej z tohto pohľadu tu nemám príliš veľa priestoru. Ako dobrý externý zdroj ale odporúčam pozrieť tento článok na Wikipédií, kde sa tieto zaujímavé informácie dozviete.

Látky a zloženie rastliny Kustovnica čínska

Látky a zloženie rastliny Kustovnica čínska Rastlina a jej plody Goji sú veľmi bohaté na aminokyseliny, no nie je to zďaleka jediná kategória účinných látok. Sú tu aj rôzne stopové prvky a vitamíny, rôzne antioxidanty a aktívne polysacharidy. Vďaka takto bohatému a unikátnemu zloženiu je rastlina veľmi dobrým prírodným prostriedkom pre všeobecne prospešné účinky na zdravie.

Tu sú jednotlivé obsahové látky popísané detailnejšie:

Aminokyseliny: Prvou dôležitou skupinou látok obsiahnutých v rastline sú aminokyseliny. V rastline a ovocí sa nachádza až 18 druhov aminokyselín a to vrátane všetkých esenciálnych. Sú tu arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán a valín. Prvá spomínaná je známa aj pre podporné účinky na potenciu mužov.

Karotenoidy: Druhou skupinou látok sú karotenoidy, ktoré sú v Goji zastúpené veľmi výrazne a im vďačia tieto plody za svoje červené zafarbenie. Medzi tie najdôležitejšie patria Zeaxatín a Kryptoxyntín, ktoré sú dôležité napríklad aj pre ľudský zrak. Okrem toho majú tieto látky silné antioxidačné účinky, čiže pôsobia proti predčasnému starnutiu.

Polysacharidy: Veľmi cennými látkami obsiahnutými v Kustovnici čínskej a Goji sú polysacharidy. Nie sú tu však bežné polysacharidy, ale ich aktívny typ zvaný lycium polysacharidy. Tie sa podieľajú na podpore fungovania imunitného systému, taktiež pôsobia proti voľným radikálom a podporujú bunkový rast vrátane obnovy a opravy DNA.

Stopové prvky: Celkovo sa v Kustovnici a Goji nachádza až 12 stopových prvkov. Sú tu napríklad Zinok, Železo, Meď, Vápnik, Selén či Fosfor. Veľmi kvalitne je tu zastúpené Železo, je ho tu dokonca viac, ako v špenáte. Rastlina je tiež unikátnym zdrojom minerálu Germánium, ktoré je známe pre svoje protirakovinové pôsobenie.

Vitamíny: Okrem minerálov a stopových prvkov je Goji veľmi dobrým zdrojom najrôznejších vitamínov. Sú tu provitamín A, vitamíny skupiny B, konkrétne vitamín B1, B2 a B6. Nájdete tu aj vitamín E, beta-sisterol a tiež vitamín C, ktorého rastlina a plody obsahujú 500 krát viac, ako napríklad pomaranč.

Kustovnica čínska a jej účinky

Kustovnica čínska a jej účinky Vyššie spomínané účinné látky ovplyvňujú účinnosť a pôsobenie rastliny a jej plodov veľmi zásadným spôsobom. Ako vidno z pomerne bohatého zloženia, najviditeľnejšie bude Kustovnica vplývať na životnú vitalitu, imunitu, kardiovaskulárny systém a na sexuálnu potenciu.

Niektoré účinky sú liečivé, iné podporné:

Zlepšenie sexuálneho života

Prvým účinkom, ktorý musím určite spomenúť, je vplyv Goji na sexuálne zdravie. Rastlina a jej plody pomáhajú k vyššej sexuálnej potencii, používajú sa aj v prípravkoch určených na zlepšenie erekcie. Okrem toho je tu aj pozitívny vplyv na hladinu testosterónu a plodnosť.

Pomoc proti starnutiu a na vitalitu

Druhým dôležitým účinkom Kustovnice čínskej je pôsobenie proti starnutiu a to vďaka veľmi bohatému zastúpeniu antioxidantov. Tie účinne obmedzujú vplyv voľných radikálov spôsobujúcich starnutie buniek a zároveň pomáhajú zvýšiť pocity energie a vitality.

Podpora trávenia, metabolizmu a vplyv na chudnutie

Kustovnica čínska pomáha na zlepšenie trávenia a metabolizmus, čo môže pomôcť aj tým, ktorí by chceli zhodiť z nadváhy. Podporuje tiež činnosť pečene, pomáha na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a na metabolizmus tukov, pôsobí tiež pri cukrovke.

Pomoc s imunitou a obranyschopnosťou

Goji obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo je známy stimulant imunitného systému a obranyschopnosti organizmu. Okrem toho pôsobia rastlina a jej plody aj protizápalovo, antibakteriálne a pomáhajú napríklad na problémy s plesňami a inými mikroorganizmami.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie účinky rastliny patria podpora srdca, vplyv na krvný tlak, podpora kostí a svalstva, pozitívny vplyv na zrak, zlepšenie spánku, zlepšenie stavu pokožky, pomoc pri fungovaní obličiek a odbúranie stresu.

Kustovnica čínska - Goji

  • zlepšenie sexuálneho života
  • pomoc s imunitou a obranyschopnosťou
  • podpora trávenia, metabolizmu a vplyv na chudnutie
  • pomoc proti starnutiu a na vitalitu

Vedľajšie a negatívne účinky

Kustovnica čínska: Vedľajšie a negatívne účinky Podobne ako aj pri iných liečivých rastlinách a bylinách, aj Kustovnica čínska a jej plody Goji sa musia konzumovať v primeranom množstve. V opačnom prípade sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky, najmä tráviace problémy a nevoľnosť. Problémom môže byť aj prípadná alergická reakcia na niektoré obsahové látky.

Problémom sú aj niektoré kontraindikácie a interakcie s liekmi:

v prípade, že ak máte problémy so zrážanlivosťou krvi alebo ak užívate lieky na zrážanlivosť krvi, užívajte plody veľmi opatrne
to isté platí, ak máte cukrovku alebo užívate lieky na cukrovku
ak máte problém s krvným tlakom alebo užívate lieky na krvný tlak, treba sa o užívaní poradiť s lekárom
počas dojčenia a v tehotenstve si treba tiež dať na konzumáciu plodov pozor

GOJI A DETI

Podľa toho, čo som sa dočítal, malé deti by nemali plody Goji užívať vôbec. Týka sa to detí do veku 3 rokov. V prípade výživových doplnkov, ktoré extrakt z rastliny alebo jej plodov obsahujú, sa treba držať toho, čo odporúča ohľadom dávkovania pre deti príbalový leták.

Pestovanie doma

Kustovnica čínska: Hloh obyčajný: Pestovanie doma Ak by ste si chceli vypestovať Kustovnicu čínsku a jej plody doma, je to možné aj u nás. Rastlina nemá problém ani so zimou, no na pestovanie odporúčam nie množenie, ale kúpiť si sadenice. Najlepšie sú odrody veľkoplodej Kustovnice čínskej, skôr kvitnú a skôr dozrievajú. Rodiť môžu už v prvom roku po vysadení, najneskôr v tom druhom.

Pri pestovaní sa držte týchto zásad:

rastlinu treba sadiť do kyprej pôdy a prvý rok si vyžaduje v prvom rade dostatok vlahy
po vysadení treba spraviť rez, aby ste získali dostatok základných výhonov kríka, najdôležitejší je ten na jar
po jarnom reze treba rastlinu dostatočne prihnojiť, či už základným hnojivom alebo aj obohateným kompostom, následne len 0,2 % roztokom dusíkatého hnojiva
obávať sa nemusíte žiadnych škodcov, v tomto ohľade netreba žiadna starostlivosť
zber plodov je pri plnej zrelosti od augusta do októbra, v závislosti od odrody
zber nevykonávajte rukou, plody môžu sčernieť, treba ich striasť na plachtu
následne plody buď zamrazte alebo sušte v tme pri teplote najviac 35 stupňov Celzia a skladujte v nekovovej nádobe

Čaj, sušená rastlina, sušené plody aj tabletky

Kustovnica čínska: Hloh obyčajný: Tinktúra, čaj, zápar aj kapsule Goji sa dá využiť viacerými spôsobmi. Konzumovať môžete aj samotné plody, kúpiť sa dá aj sušená rastlina, tradičnou formou sú rôzne čaje a ako som spomenul na úvod, extrakt z rastliny a jej plodov je čoraz častejšou súčasťou rôznych výživových doplnkov a tabliet. Predaj rastliny a jej plodov je tak cez eshopy, ako aj cez kamenné obchody.

Poďme sa na jednotlivé formy pozrieť trocha bližšie:

Čaje a odvary

Tradičným spôsobom využívania liečivých účinkov rôznych rastlín je čaj a to isté platí aj Kustovnici čínskej. Príprava čaju nie je náročnou záležitosťou, stačí si kúpiť napríklad sušené plody a na jednu šálku pridať 2 až 3 lyžičky plodov. Čaj potom povarte 15 minút a môžete vypiť. Skonzumovať môžete aj uvarené plody alebo si z nich spraviť odvar.

Čerstvé aj sušené plody

Kúpiť si môžete aj sušené plody, ktoré je možné konzumovať samostatne alebo v kombinácií s iným ovocím či orechmi. Sušené plody odporúčam nechať napučať vo vode alebo na vlhkom vzduchu, aby zmäkli. Plody môžete použiť do koktailov, smoothies, cereálnych zmesí na raňajky, koláčov, kaší a podobne. Veľmi dobre chutia s čučoriedkami a medom.

Sušená rastlina

V tradičnej ázijskej medicíne sa využíval koreň Kustovnice čínskej a to vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Rovnako sa tak používali listy a mladé výhonky, napríklad aj na prípravu šalátov a čajov. U nás sa dajú kúpiť tieto časti ako čerstvé aj sušené, stačí si nájsť na internete recepty na odvary a podobné využitie. Dajte si však pozor na dávkovanie.

Výživové doplnky

Kustovnica čínska sa čoraz viac a častejšie objavuje aj vo výživových doplnkoch. Ide o tabletky voľne dostupného charakteru na perorálne užitie, ktoré sú svojimi účinkami orientované na podporu sexuálneho zdravia. Rastlina tu je zastúpená najčastejšie vo forme extraktov z jej plodov, ktoré sú bohaté na minerály, vitamíny, aminokyseliny a ďalšie látky.

Kustovnica čínska - Goji

  • zlepšenie sexuálneho života
  • pomoc s imunitou a obranyschopnosťou
  • podpora trávenia, metabolizmu a vplyv na chudnutie
  • pomoc proti starnutiu a na vitalitu

Užívanie a dávkovanie Kustovnice čínskej

Užívanie a dávkovanie Kustovnice čínskej Ak sa rozhodnete konzumovať Goji samostatne, je veľmi dôležité dodržiavať určité limity. Mám na mysli najmä maximálnu dennú dávku, pretože nadmerné užívanie týchto plodov môže mať aj negatívne účinky, napríklad na trávenie či kardiovaskulárny systém. Veľa záleží tiež od formy, napríklad pri tabletkách sa stačí držať príbalového letáku.

Užívanie a dávkovanie rastliny alebo jej plodov by malo byť nasledovné:

odporúčaná dávka plodov je od 6 do 10 gramov denne, koreň a listy majú maximálnu dávku 15 gramov za deň
ak budete robiť tinktúru, tá sa môže piť maximálne po 3 lyžice dvakrát za deň a do 1 litra tinktúry sa môže pridať maximálne 80 gramov plodov
čaj pite 1 až 2 krát za deň, tak, aby ste neprekročili 10 gramov plodov za deň
pokiaľ budete konzumovať plody samostatne, tak platí, že 1 bobuľka je asi 1 gram, čiže maximom za deň je konzumácia 10 plodov
aby Goji nestratilo účinnosť a dôležité obsahové látky, nemalo by prísť do kontaktu s kovom a to tak pri skladovaní, ako aj pri konzumovaní

Ako fungujú tabletky s obsahom Kustovnice čínskej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Kustovnice čínskej a prečo ich odporúčam Kustovnica čínska alebo extrakt z Goji sa nachádza najčastejšie v tabletkách pre mužov určených na podporu erekcie, potencie a plodnosti. Našiel som ho aj v prípravkoch určených na podporu zdravého fungovania prostaty, no dominantné je využitie rastliny či jej plodov vo výživových doplnkoch s vplyvom na erekciu.

Tieto tabletky majú obvykle širšie zloženie:

  • Okrem Kustovnice čínskej v nich môžete nájsť aj extrakty iných rastlín a tiež vitamíny, aminokyseliny a stopové prvky, ktorých cieľom je prirodzená podpora potencie muža

Zloženie účinných látok je teda maximálne prirodzené a prírodné. Naopak, nenájdete tu určite žiadne syntetické a chemické látky. Takéto zloženie prináša plusy, napríklad absenciu nežiaducich efektov, ale zároveň platí, že miera účinku tabliet môže byť rôzna u každého muža a väčšinou je potrebné dlhodobejšie užívanie.

Hoci sa dá Goji užívať aj samostatne ako bežné ovocie, ja odporúčam pre viditeľnejšiu a účinnejšiu podporu sexuálneho života skôr tabletky. Tu sú moje dôvody:

v prípravkoch je obvykle viac látok a širšie zloženie so sebou prináša aj širšie účinky a to nielen v oblasti sexuálneho života
zloženie je vyvážené nielen s ohľadom na žiaduce účinky, ale aj tie nežiaduce, tieto tabletky sú totiž známe bezproblémovým užívaním aj dlhšiu dobu
cena za tabletky je prijateľná a ak si to dáme do pomeru s kvalitou či výsledkami, tak výživové doplnky sú oveľa efektívnejšia voľba

Väčšina tabliet pomáha na erekciu, plodnosť, potenciu, niektoré aj na libido alebo na posilnenie sexuálnej vitality. Pri výbere konkrétnych značiek sa však neorientujte len podľa toho, čo deklaruje výrobca, ale aj podľa reálnych skúseností a referencií užívateľov. Vyhýbajte sa neznámym značkám bez akýchkoľvek hodnotení.

KÚPITE BEZ PREDPISU

Z hľadiska dostupnosti je veľkou výhodou, že tieto tabletky sú predávané ako voľne predajné výživové doplnky. To so sebou prináša benefit, že ich môžete kúpiť bez receptu. Dobre si však prečítajte vždy príbalový leták, najmä kvôli kontraindikáciám.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi V oblasti prípravkov určených pre mužov na zvýšenie ich sexuálnej vitality alebo zlepšenie potencie som ako doma. Skúseností v tejto kategórii mám na rozdávanie a môžem potvrdiť, že viacero značiek má na sexuálny život naozaj viditeľné účinky. Sú to aj tie, kde je Kustovnice čínska obsiahnutá v zložení, ale aj také, kde nie je.

Nakoľko chcem, aby bol tento môj článok o rastline a jej plodoch Goji naozaj komplexný a hodnotný, rozhodol som sa o svoje skúsenosti s výživovými doplnkami a tabletkami prírodného charakteru podeliť. Tu sú značky, ktoré u mňa fungovali najlepšie:

Kustovnica čínska - Goji

  • zlepšenie sexuálneho života
  • pomoc s imunitou a obranyschopnosťou
  • podpora trávenia, metabolizmu a vplyv na chudnutie
  • pomoc proti starnutiu a na vitalitu

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.39

18 Hodnotení

Chcem kúpiť