Klitoris

Jednou z najviac erotogénnou zónou ženskej vonkajšej pohlavnej sústavy, ak nie vôbec to najcitlivejšou, je klitoris. Niekedy sa tomuto bodu na vonkajšej strane vagíny hovorí aj dráždec, čo vychádza už zo samotného účelu a funkcie, čiže sexuálneho dráždenia. Práve stimulácia tohto erotogénneho bodu vyvoláva u väčšiny žien orgazmus.

Klitoris je svojim využitím v sexuálnej oblasti ekvivalentom pohlavného údu u muža, prípadne jeho uzdičky. Ide o miesto, kde je sústredené veľké množstvo nervových vlákien a zakončení, čo pomáha sexuálnemu dráždeniu a stimulácii.

Nakoľko sa jedná o súčasť ženskej pohlavnej sústavy a zároveň o mimoriadne dôležité miesto z pohľadu kvality sexuálneho života, rozhodol som sa venovať klitorisu detailnejšie. Pozrieme sa nielen na to, akú má funkciu, ale aj na to, ako zvýšiť jeho význam.

Čo je klitoris

Čo je klitoris Klitoris je súčasťou vonkajšej pohlavnej sústavy, konkrétne súčasťou vagíny. Kde sa nachádza? Umiestnený je na vonkajšej strane blízko spojenia malých pyskov ohanbia nad vchodom vo vagíny. Aby ste ho uvideli, musíte však najprv veľké pysky odokryť.

  • Z biologického hľadiska je klitoris erektilným tkanivom, pričom na povrchu je vidno len žaluď klitorisa, jeho väčšia časť zvaná telo je pod kožou
  • Klitoris je plný nervových zakončení a špeciálnych senzitívnych nervových teliesok, zároveň je veľmi dobre prekrvený a počas dráždenia sa zdurí
  • Časť klitorisu, ktorá nie je vidno, je spojená s dolnou časťou symfýzy a lonovou kosťou

Hlavnou funkciou klitorisu je zabezpečenie čo najväčšieho pohlavného vzrušenia počas dráždenia jeho vonkajšej časti. Mechanizmus fungovania klitorisu je veľmi podobný ako mechanizmus fungovania pohlavného údu u muža. Na začiatku dráždenia je klitoris menší, počas stimulácie sa naplní krvou a stvrdne a najväčšie zväčšenie dosiahne pred orgazmom.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Z hľadiska štruktúry sa klitoris delí na dve časti:

menšia časť, ktorú je vidno na povrchu vagíny a nazýva sa žaluď, je pomenovaná podobne ako koncová časť na pohlavnom úde, pričom túto časť zakrýva istým spôsobom tiež predkožka a je zložená z toporivého tkaniva
väčšia časť, ktorá sa nachádza pod povrchom vagíny a nazýva sa telo, ktoré smeruje najskôr nahor k podbrušku a potom sa ohýba na opačnú stranu, pričom vo vnútri sa rozdeľuje na dve časti, takže má tvar písmena V

Ako som už povedal, klitoris slúži na sexuálne dráždenie a na toto dráždenie reaguje zväčšením vplyvom vyššieho prekrvenia. Po dosiahnutí sexuálneho vyvrcholenia je niekoľko minút veľmi citlivý, no potom je znova pripravený na sexuálnu stimuláciu. Celkovo je klitoris dlhý aj 8 cm, na povrchu je však vidno len jeho malá časť, zhruba len 10 % z objemu.

V súvislosti s týmto špeciálnym bodom a erotogénnym miestom je aj niekoľko zaujímavostí:

po prvý krát uznala odborná lekárska literatúra existenciu a zmysel klitorisu až v 16. storočí, konkrétne v knihe Renalda Columbusa z roku 1559
na špičke klitorisu sa môže nachádzať až 8 tisíc nervových zakončení, čo je dvakrát viac, ako u mužov, to sa odrazí aj na intenzite ženského orgazmu
klitoris má schopnosť sa pri vzrušení zväčšiť, dokonca u niektorých žien až trojnásobne, pričom z biologického pohľadu nikdy nemôže zostarnúť

ŽENSKÁ OBRIEZKA A KLITORIS

Negatívnou zaujímavosťou je súvislosť medzi klitorisom a ženskou obriezkou. Podobne ako u mužov, aj u žien sa v niektorých kultúrach vykonáva obriezka. Tá zahŕňa čiastočné alebo úplné odstránenie klitorisu, čo je vážny zásah do pohlavnej sústavy. Podľa mňa vážnejší, ako v prípade mužskej obriezky.

Ako stimulovať klitoris

Ako stimulovať klitoris Keďže v podstate jedinou funkciou klitorisu je priniesť žene potešenie a z hľadiska biológie alebo plodnosti iný vážnejších význam nemá, pozriem sa na túto časť pohlavnej sústavy aj z pohľadu sexuálneho života. Vzhľadom na to, že nielen veľa mužov, ale ani veľa žien netuší, ako správne klitoris využiť, rozhodol som sa zamerať detailne na túto oblasť.

Toto sú možnosti a spôsoby, ako dráždiť klitoris:

Rukou a prstami: Prvým a najbežnejším spôsobom dráždenia klitorisu je použitie prstov a neskôr aj celej ruky. Dráždenie by sa malo zamerať na tlakové pôsobenie a krúživý pohyb. S klitorisom je možné sa hrať podobne, ako napríklad s penisom, takže ho mierne naťahovať nahor a nadol. Netreba sa ho báť, ale zároveň to netreba s akčnosťou ani príliš prehnať.

Orálne a jazykom: Druhým spôsobom, ktorý už žena ale nemôže vykonať sama, je orálne dráždenie klitorisu. To spočíva najmä v použití jazyka, kde je dôležitá fantázia. Najlepšia stimulácia sa dosahuje pri krúživých pohyboch okolo klitorisu a na ňom, rovnako tak lízaním v štýle mačky zdola nahor. Použiť je možné aj pery a klitoris jemne cmúľať.

Erotickou hračkou: Veľmi zaujímavým a vzrušujúcim spôsobom stimulácie klitorisu je využitie niektorých sexuálnych pomôcok. Obľúbené sú najmä vibračné pomôcky, napríklad klasické vibrátory v tvare penisu, prípadne vibračné vajíčka alebo rôzne guličky. Existujú dokonca aj dilda so špeciálnym prídavným nástavcom na stimuláciu oblasti klitorisu.

Telom partnera: Posledným spôsobom sexuálneho dráždenia klitorisu je využitie celého tela, napríklad hrudníka. Ide o veľmi erotický a zmyselný štýl, kedy si partnerka ľahne obkročmo na partnera, na jeho hrudník nanesie dostatočné množstvo lubrikačného gélu a potom sa môže po jeho tele vagínou a najmä klitorisom kĺzať a posúvať, čo vyvolá vzrušujúce trenie.

Erotické pomôcky a hračky

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s klitorisom a dosiahnutím orgazmu

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s klitorisom a dosiahnutím orgazmu Klitoris je súčasťou pohlavnej sústavy a zároveň významným erotogénnym bodom. Toto jeho dvojité využitie so sebou prináša výhody aj nevýhody súčasne, pričom nevýhody sa týkajú problémov a ochorení. Klitoris je vystavený viacerým vplyvom a faktorom, takže často môže nastať problém s jeho zdravotným stavom alebo funkčnosťou.

Toto sú najvýznamnejšie prípady:

Bolesti a pálenie klitorisu: Jedným z najčastejších problémov, ktoré postihujú klitoris a jeho blízke okolie, je bolesť alebo pocit pálenia. Najčastejšie je za týmito symptómami podráždenie klitorisu, zápal, infekcia alebo alergická reakcia. Ak sa s týmito príznakmi vyskytnú tiež nejaké vredy či pľuzgiere, môže ísť o sexuálne prenosné choroby.

Svrbenie klitorisu: Pokiaľ trápi ženu svrbenie klitorisu alebo celého vonkajšieho ohanbia, najčastejšie sa jedná buď o zápal alebo o alergickú reakciu. Niekedy môže byť problém rozoznať tieto dve príčiny, no pri infekciách spojených so zápalom býva postihnutý nielen klitoris, ale bežne aj močový trakt alebo vnútro vagíny. Určite však treba navštíviť lekára.

Zápal a infekcia klitorisu: Asi najčastejším ochorením, ktoré postihuje klitoris, je jeho zápal. Ten môže vzniknúť na neinfekčnom podklade, napríklad pri precitlivenej alebo alergickej reakcii, oveľa častejšie ale vzniká na základe infekcie. Bežná je napríklad kvasinková infekcia, ktorá sa prejavuje bolestivosťou a pálením.

Alergia: Klitoris môže byť vystavený aj alergickým podnetom, následkom čoho prichádza k jeho zvýšenej citlivosti. Môže ísť o alergiu na kozmetické prípravky a produkty, na pracie prostriedky, ale aj niektoré zložky intímnych gélov, krémov alebo mastí. Problémom môže byť aj tesnejšie spodné prádlo, ktoré spôsobí začervenanie oblasti.

Pohlavne prenosné ochorenia: Jedným z častých problémov a ochorení klitorisu a aj celej pohlavnej sústavy sú zápaly spôsobené pohlavne prenosnými ochoreniami. Bežne sa vyskytujú papilomavírusové infekcie genitálií, ktoré sa prejavujú výskytom bradavíc, prípadne herpetická infekcia s pľuzgiermi a vredmi, ktoré svrbia a pália.

Zápal močových ciest: S klitorisom môže súvisieť aj zápal dolných močových ciest, napríklad zápal močovej trubice. Tá totiž vyúsťuje dosť blízko klitorisu a veľakrát sa infekcia močových ciest prenesie aj sem. Typicky sa potom vyskytuje pálenie, svrbenie a začervenanie klitorisu, samozrejme aj s príznakmi zápalu močových ciest.

Zhubný nádor: Celú vonkajšiu časť vagíny a genitálií môžu postihnúť aj zhubné nádory, čiže rakoviny. Obvykle sa týkajú najmä veľkých pyskov ohanbia, ale zhruba v 10 až 15 % aj klitorisu. Až v polovici prípadov zhubný nádor vzniká v dôsledku infekcie rizikovými vírusmi z kategórie onkogénnych humánnych papilomavírusov.

VYŠETRENIE AJ LIEČBA U ŠPECIALISTU

Viaceré z vyššie spomínaných ochorení a porúch si vyžadujú aj pohľad špecializovaného lekára, či už gynekológa, sexuológa alebo neurológa. Návšteva odborníka je dôležitá pre potvrdenie diagnózy, no najmä pre stanovenie účinnej liečby a vyriešenie problému.

Ako zlepšiť a podporiť ženské libido a sexuálny apetít

Ako zlepšiť a podporiť ženské libido a sexuálny apetít Na dosiahnutie sexuálneho vzrušenia je dôležitá nielen stimulácia erotogénnych zón, kam klitoris bezpochyby patrí, ale aj ideálny stav celej pohlavnej sústavy a 100 % funkčnosť všetkých procesov a funkcií. Zabúdať netreba ani na libido, ktoré určuje sexuálny apetít.

  • Libido ovplyvňuje sexuálny zážitok vo veľkej miere, pričom na jeho podporu je možné využiť viaceré jednoduché režimové zmeny v kombinácii s prírodnými afrodiziakami

Moja partnerka mala v minulosti problémy v sexuálnom živote. Šlo najmä o nedostatočnú chuť na sex a problém so vzrušivosťou počas pohlavného styku. Ukázalo sa, že ak dokáže prirodzene pôsobiť na hormonálnu hladinu či prekrvenie pohlavnej sústavy, vie tieto dva faktory úspešne ovplyvniť.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Čo jej pomohlo najviac? Predovšetkým tieto veci:

vyhýbať sa treba fajčeniu, alkoholu a nadmernému množstvu kofeínu, negatívne ovplyvňujú krvný obeh aj hormonálnu rovnováhu
nadváha a obezita neprospievajú nielen organizmu, ale aj pohlavnej sústave
rovnako tak stereotyp v spálni zabíja sexuálny apetít, netreba sa báť vyskúšať rôzne erotické pomôcky, kúpiť sa dajú aj v sexshope
pravidelný pohyb, napríklad beh, chôdza či plávanie, rozprúdia krv a sú veľmi dobré aj proti nadváhe
nezabúdajte na ovocie, zeleninu a morské plody s rybami, majú veľa minerálov a vitamínov, napríklad Zinok, Kyselinu listovú či antioxidant vitamín C
odporúčam tiež sójové produkty a plnotučné mlieka a jogurty, obsahujú fytoestrogény dôležité pre hormonálnu rovnováhu
do pozornosti dávam aj prírodné stimulanty libida, viaceré známe afrodiziakálne rastliny pomáhajú na jeho zvýšenie a dajú kúpiť aj vo forme krémov na vonkajšie použitie

Najčastejšie otázky o klitorise

Najčastejšie otázky o klitorise Klitoris púta pozornosť nielen žien, ale aj mužov. Vzhľadom na to, že sa jedná o dôležitú súčasť nielen reprodukčnej sústavy, ale najmä významný erotogénny bod a prostriedok k dosiahnutiu sexuálneho uspokojenia, smeruje najviac záujmu práve do týchto oblastí. Tu sú otázky z internetových fór a diskusií, ktoré vás zaujímajú najčastejšie:

Je klitoris jedinou cestou k orgazmu, alebo ho môže žena dosiahnuť aj inak?

Klitoris rozhodne nie je klitoris jediným spôsobom na dosiahnutie orgazmu, aj keď treba povedať, že väčšina žien dosiahne vyvrcholenie práve kvôli nemu. Intenzívnejší orgazmus je ale ten vaginálny, čiže dosiahnutý bežným pohlavným stykom a dráždením vnútra vagíny.

Vzrušuje ženy viac pomalá alebo rýchlejšia stimulácia klitorisu?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď platná pre všetky. Niektoré dokážu lepšie dosiahnuť orgazmus rýchlejším dráždením klitorisu, iné zas naopak pomalším. Dokonca sú aj ženy, ktoré potrebujú spôsob stimulácie striedať. Najlepšie je preto to priamo zistiť v praxi.

Čo robiť, ak na dosiahnutie orgazmu nepomáha žiadne dráždenie klitorisu?

V tomto prípade sa treba zamerať na dve príčiny. Prvou je chyba na strane muža, čiže si treba overiť, že dráždenie a stimulácia klitorisu sú vykonávané správnou technikou. Ak áno, druhou je miera libida a vzrušivosti u ženy, čo je dané už viacerými faktormi.

Je počet klitoriálnych orgazmov počas jedného pohlavného styku neobmedzený?

Obmedzený nie je, ale sú isté fyziologické limity a hranice. Podobne ako napríklad penis, ani klitoris nevydrží technicky nepretržité dráždenie. V tom prípade môže prísť k opačnému efektu, k bolestivosti. U niektorej ženy je to po niekoľkých orgazmov, u inej aj po jednom.

Môže byť klitoris na niečo alergický? Ak áno, tak na čo najčastejšie?

Áno, môže, pričom najčastejšie ide o klasickú precitlivenú reakciu nielen klitorisu, ale aj okolitej pokožky a celej vonkajšej časti vagíny. Bežnými podnetmi na alergickú reakciu sú nevhodná kozmetika, prací prostriedok, nevhodná textília alebo príliš tesná spodná bielizeň.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Ako fungujú prípravky na podporu ženského libida a prečo ich odporúčam

Ako fungujú prípravky na podporu ženského libida a prečo ich odporúčam Jedna z najlepších možností, ako zlepšiť kvalitu sexuálneho života u ženy, je zvýšenie jej sexuálneho apetítu a libida. To sa prejaví nielen vyššou túžbou po sexe, ale aj vyššou vzrušivosťou a u mnohých žien aj lepším a intenzívnejším prežitím orgazmu.

Ako to ale dosiahnuť? Riešením sú voľne dostupné prípravky:

  • Ide o tabletky na perorálne užitie alebo krémy na vonkajšiu aplikáciu, pričom spoločným menovateľom je prírodné zloženie založené na rastlinných afrodiziakach

Tieto prípravky obsahujú totiž rastlinné extrakty z bylín typu Damiána, Krpčiarka šípolistá či Žerucha peruánska, ktorá je u nás známa aj ako Maca a ide o jedno z najlepších afrodiziak na svete. V rámci zloženia možno medzi obsahovými látkami nájsť napríklad aj L-Arginín pre podporu prekrvenia pohlavnej sústavy, čo pomáha aj na vzrušenie.

Tabletky aj krémy majú spoločné aj niektoré iné pozitívne vlastnosti:

ich kúpa nie je viazaná na lekársky recept, čiže sa dajú kúpiť aj bez predpisu a to nielen v lekárni, ale aj cez internetový obchod priamo od ich výrobcu
užívanie či aplikácia sú možné dlhodobo aj niekoľko mesiacov, dokonca pre dosiahnutie optimálnych účinkov a pôsobenia je to nutnosť
nakoľko sa v prípravkoch neukrývajú žiadne chemické účinné látky, užívanie je bezproblémové a bez nejakých vážnych vedľajších efektov

 

Pokiaľ ide o krémy alebo gély, stačí ich použiť zvyčajne raz za deň, držte sa toho, čo píše príbalový leták. Pri výživových doplnkoch vo forme perorálnych tabliet zdôrazňujem zásadu neprekračovať maximálnu dennú dávku a užívať tabletky pravidelne každý deň.

VPLYV NA CELÝ SEXUÁLNY ŽIVOT

Vyššie spomínané prípravky nemusia pôsobiť len na jednu oblasť, čiže napríklad na vyššie libido alebo vzrušivosť, ale môžu mať širšie účinky. Závisí to samozrejme od značky, no niektoré tabletky pomáhajú aj na hormonálnu hladinu alebo lepší mentálny a fyzický výkon.

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Či už ide o tabletky alebo rôzne krémy a gély afrodiziakálneho typu, tieto produkty patria medzi veľmi žiadané aj u nás. Ponuka na trhu síce nie je tak bohatá, ako je tomu v prípade mužských podporných prostriedkov, no aj u nás sa nájde niekoľko zaujímavých značiek. Vyberať si ich ale treba nielen podľa ceny, ale hlavne podľa kvality.

Tá sa dá rozoznať napríklad podľa bohatého zloženia s vyššou koncentráciou látok, ale predovšetkým podľa referencií a skúseností z praxe. Moja partnerka má takýchto skúseností dostatok a rozhodol som sa zverejniť ich. Toto sú značky, ktoré sa jej osvedčili:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Erotické pomôcky a hračky

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

5 Hodnotení