Vaječníky

Ženské vaječníky patria z hľadiska plodnosti medzi najdôležitejšie orgány v rámci pohlavnej sústave, ak vôbec nie sú tie najdôležitejšie. Práve v nich totiž prebieha tvorba a dozrievanie vajíčok v procese zvanom oogenéza a tak sú ich zdravý stav a 100 % funkčnosť nevyhnutné pre splodenie potomka a teda aj pre tehotenstvo ako také.

Podobne, ako aj iné časti ženskej rozmnožovacej sústavy, aj vaječníky môžu postihnúť rôzne problémy. Niekedy ide len o ochorenia dočasného charakteru, napríklad ak sú vaječníky prechladnuté a zapálené, najčastejšie na podklade infekcie.

Horšie však je, ak ich postretne väčší problém typu nádor, cysta alebo nejaká fyziologická zmena. Vtedy môže byť ohrozená aj plodnosť ženy a čo je horšie, v úvodných štádiách sa tieto choroby nemusia prejaviť vôbec. Práve preto je dôležitá aj prevencia.

Čo sú vaječníky

Čo sú vaječníky Ako som už spomínal, vaječníky sú súčasťou vnútornej pohlavnej sústavy. Sú zodpovedné predovšetkým za tvorbu ženských pohlavných buniek, čiže vajíčok. Okrem toho ide ale aj o súčasť endokrinnej sústavy, nakoľko vo vaječníkoch dochádza aj k tvorbe hormónov.

  • Vaječníky sú párový orgán, čomu zodpovedá aj ich umiestnenie po oboch stranách maternice s ktorou sú spojené cez vajcovody, nazývané niekedy aj vajíčkovody
  • Každý vaječník má mandľový tvar, je uložený v malej panve a jeho veľkosť je závislá jednak od veku, ale zároveň aj od fázy reprodukčného cyklu
  • Okrem produkcie vajíčok sa tu produkujú aj hormóny skupiny estrogénov

Pokiaľ ide o funkciu v rámci pohlavnej sústavy a plodnosti, vo vaječníkoch nastáva tvorba a dozrievanie folikúl, neskôr sa z nich stávajú vajíčka schopné oplodnenia zo strany spermie. Celkovo počas reprodukčného veku dozrie okolo 300 až 400 folikúl v procese zvanom oogenéza, ktoré sa potom procesmi ovulácie a fertilizácie môžu dočkať oplodnenia.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Pokiaľ ide o stavbu vaječníkov, rozlišujeme tu dve časti:

prvou časťou je kôra, kde sú uložené primárne folikuly, ktoré dozrievajú na sekundárne folikuly, pričom niektoré z nich sa môžu zmeniť na Graafove folikuly a sú schopné produkovať hormóny zo skupiny estrogénov
druhou časťou vaječníka je dreň, ktorá je tvorená riedkym väzivom a hladkými svalovými bunkami, je bohato cievne zásobená a je aj rovnako bohato inervovaná, pričom jej funkciou je výživa vaječníkov

Ak ide o druhú funkciu vaječníkov, čiže produkciu hormónov, tento párový orgán má zodpovednosť za produkciu estriolu, estradiolu a estrónu. Každý z týchto hormónov má mierne odlišnú funkciu, napríklad estradiol podporuje ovuláciu, estriol je dôležitý v období tehotenstva pre odhalenie vývojových chýb a estrón má zmysel po prechode.

S vaječníkmi ako párovým orgánom reprodukčnej sústavy viažu aj tieto zaujímavosti:

veľkosť vaječníkov je počas života rozdielna, u ženy, ktorá ešte nerodila má vaječník dĺžku do 5 cm a hmotnosť do 14 gramov, v starobe to môže byť menej
rovnako tak povrch vaječníkov sa počas života mení, najskôr je hladký, postupom pribúdajúcich sa rokov sa zvrásňuje a na starobu je už tuhý a úplné vráskavý
vzhľadom na prepojenosť vaječníkov s maternicou cez vajíčkovody súvisia aj zápaly či infekcie so všetkými týmito orgánmi a najčastejšie postihujú všetky tri postupne

SÚVIS PLODNOSTI A HORMONÁLNEJ ROVNOVÁHY

To, že vo vaječníkoch sa produkujú nielen vajíčka, ale aj hormóny zo skupiny estrogénov, len potvrdzuje, že hormonálna rovnováha súvisí s plodnosťou. Jednak ju ovplyvňuje, najmä stav a uhniezdenie vajíčka, zároveň je nerovnováha príznakom problémov s plodnosťou ako takou.

Príznaky spojené s vaječníkmi a čo môžu znamenať

Príznaky spojené s vagínou a čo môžu znamenať Vaječníky najčastejšie postihujú príznaky typické aj pre ostatné orgány pohlavnej sústavy, čiže bolesti a fyziologické zmeny. Viaceré poruchy a ochorenia sa však prejavujú nielen priamo symptómami spojenými s oblasťou vaječníkov, ale napríklad aj problémami s ovuláciou, menštruáciou či pošvou.

Tu sú symptómy a prejavy, ktoré netreba brať na ľahkú váhu:

Zväčšené vaječníky: Zväčšenie vaječníkov znamená najčastejšie nejakú fyziologickú anomáliu v nich alebo na ich povrchu. Ide o bežný príznak nádorov a cýst, podľa zväčšenia je možné zistiť aj pokročilosť takéhoto ochorenia. Pokiaľ zväčšenie nastalo u ženy prvýkrát a nie sú prítomné iné symptómy, stačí ho najskôr sledovať.

Bolesť vaječníkov: Bolesti sú už vážnejším príznakom a podľa toho, či sa vyskytujú samovoľne, počas menštruácie, počas pohlavného styku alebo v súvislosti s iným prípadom môžu poukázať na rôzne druhy problémov. Najčastejšie ide o zápal vaječníkov, môže sa však jednať aj o symptóm pre ich torziu či výskyt nejakých cýst.

Vaginálny výtok: Výskyt výtoku z pošvy býva často príznakom infekčných a zápalových ochorení. Prejavuje sa tak zápal maternice, zápal vajcovodov aj zápal vaječníkov. Ak je výtok hlienový a hnisavý, môže ísť aj o prejav kvapavky či iného pohlavne prenosného ochorenia. Rozhodne je to príznak, ktorý nepodceňujte.

Menštruačné a ovulačné anomálie: Problémy s menštruáciou sú znakom zlyhávania funkčnosti vaječníkov alebo iných častí pohlavnej sústavy. Môže ísť ale o príznak aj zápalu vaječníkov či prejav rakoviny, ktorá už narušuje fungovanie vaječníkov. Problémy s ovuláciu môžu mať aj hormonálne príčiny, najmä hormonálnu nerovnováhu.

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s vaječníkmi

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s vagínou Medzi najbežnejšie poruchy a ochorenia týkajúce sa tejto časti pohlavnej sústavy patria zápaly, ktorých dôsledkom môžu byť aj problémy s funkčnosťou a teda aj plodnosťou. Okrem toho môžu vaječníky postihnúť nádorové ochorenia alebo ochorenia fyziologického charakteru, napríklad rôzne zmeny štruktúry.

Toto sú najdôležitejšie problémy:

Zápal vaječníkov: Laický názov pre toto ochorenie je aj prechladnutie vaječníkov, pričom najčastejšie ide o zápal spôsobený na základe bakteriálnej infekcie. Postihuje bežne nielen vaječníky, ale aj vajcovody, čomu sa už hovorí adnexitída. Medzi typické prejavy patria bolesti v podbrušku pri sexe, močení a menštruácii a tiež pošvový výtok.

Predčasné zlyhanie vaječníkov: Odborne sa táto porucha nazýva predčasné ovariálne zlyhanie a jeho príčiny môžu byť vrodené, ale napríklad aj získané počas zlyhania, napríklad ťažké fajčenie. Typickými prejavmi ochorenia sú nízka hladina estrogénu a vysoká hladina folikulostimulačného hormónu. Dôsledkom tohto ochorenia je neplodnosť.

Polycistické vaječníky: Cysty sa na vaječníkoch vyskytujú pomerne často, môžu aj prasknúť a tak ani nepríde k ich špecifickej liečbe. Syndróm polycystických vaječníkov je však vážnejší stav, ktoré má netradičné príznaky. Pri vyšetrení sa však obvykle zistí zväčšenie vaječníkov a to práve vplyvom cýst. Najčastejšou formou terapie je hormonálna liečba.

Nepriechodné vaječníky: Nepriechodnosť vaječníkov je laický pojem a skôr sa ním myslí celková nepriechodnosť vaječníkov a vajíčkovodov. Príčinou tohto stavu môžu byť rôzne fyziologické problémy či vrodené anomálie, ale napríklad aj dlhodobo neliečený zápal či nádor vo vajíčkovodoch. Čo je však najdôležitejšie, následkom je neplodnosť.

Rakovina vaječníkov: Medzi najnebezpečnejšie ochorenia, ktoré postihuje aj niekoľko tisíc žien ročne u nás, patrí zhubný nádor vaječníka. Najčastejšie súvisí toto ochorenie s vyšším vekom a nezdravým životným štýlom. Rakovina sa dlhodobo neprejavuje nijak a tak sa obvykle zistí až v neskoršom štádiu, kedy môže prerásť aj do vajcovodov.

Nádor zo žĺtkového vaku: Za týmto ochorením sa skrýva nezhubný nádor, konkrétne patriaci do skupiny zárodočných nádorov postihujúcich v prípade žien vaječníky. Choroba sa vyskytuje skôr v mladšom veku a počas dospievania, prejavuje sa však nebolestivým zväčšením vaječníkov. Skoré zachytenie nádoru zvyšuje šancu na úplné vyliečenie.

Torzia vaječníkov: Otočené vaječníky sú niečo podobné, ako otočené semenníky u mužov. Ide o akútny stav, kedy nastáva priškrtenie zásobenia vaječníkov krvou a tak sa tento párový orgán ocitne bez prívodu kyslíka aj potrebných živín. Najčastejšie sa prejavuje akútnou bolesťou v postihnutom mieste v oblasti podbruška, nevoľnosťou a zvracaním.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

 

PRAVIDELNÉ PREHLIADKY U LEKÁRA

Základom prevencie voči viacerým ochoreniam sú pravidelné gynekologické prehliadky. Mnoho žien ich príliš v láske nemá a chcú, aby ich mali čo najskôr za sebou. Bez dôkladného vyšetrenia však môže lekár prehliadnuť začínajúce problémy, na to treba pamätať.

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu vaječníkov a plodnosť

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu vagíny a libida u žien Podpora plodnosti u žien je založená na podobnom prístupe, ako je tomu aj u mužov. Mojej partnerke sa osvedčila najlepšie kombinácia režimových opatrení spoločne s preventívnymi zmenami a tiež užívaním prírodných produktov zameraných na podporu vaječníkov.

  • Nie je žiadnym tajomstvom, že najlepšia podpora je tá prirodzená, čo sa využíva aj v prípravkoch s rastlinným zložením a v produktoch obsahujúcich vitamíny a minerály

Stačí zájsť na niektoré z internetových fór alebo známu webovú diskusiu a je jasné, že mnoho žien takéto látky využíva. Môže ísť o formu bylinných čajov, ale čoraz viac populárnejšie sú výživové doplnky vo forme tabliet a kvapiek. Dôvod? Jednoduchšie užívanie a dávkovanie, najmä z hľadiska pohodlnosti a presnosti.

Zabudnúť by ste nemali ale ani na niektoré dôležité zásady:

dostatočne dlho, aj niekoľko mesiacov pred plánovaným otehotnením, treba prestať užívať hormonálnu antikoncepciu
nadváha a obezita sú nepriateľom plodnosti a správneho fungovania pohlavnej sústavy, treba preto zmeniť jedálniček a konzumovať viac ovocia a zeleniny
pozor ale na odtučnené mliečne výrobky, môžu narušiť pravidelnosť ovulácie
dôležitý je hlavne prísun niektorých vitamínov a minerálov, napríklad vitamínov B8 a B9, prípadne minerálov typu Zinok, Selén či Horčík
fajčenie treba vylúčiť úplne, kontrolovať musíte aj konzumáciu alkoholu
pravidelný pohyb je veľmi dôležitý, odporúčam beh, plávanie a čo najčastejšiu chôdzu
obmedziť treba stres a nadmerné fyzické aj psychické vyčerpanie, dôležitý je tiež spánok, ideálne aspoň 8 hodín nepretržite
plodnosť je aj záležitosť hormónov, pre ženy je dôležitá sója či ľanové, sezamové a slnečnicové semienka, ktoré obsahujú fytoestrogény
podobne fungujú aj viaceré rastliny a byliny, ktoré tiež podporujú hormonálnu rovnováhu a je možné si ich kúpiť aj vo forme čajov

Najčastejšie otázky o vaječníkoch

Najčastejšie otázky o vagíne Najviac otázok sa na internetových fórach a v diskusiách pýtajú ženy hlavne ohľadom rôznych problémov spojených s vaječníkmi. Zaujímajú ich tiež veci ohľadom plodnosti a neplodnosti, rovnako tak rôzne druhy rizík. Keďže je mojim cieľom pokryť tému vaječníkov ako dôležitej časti pohlavnej sústavy kompletne, prinášam tie najčastejšie otázky z oblasti:

Klesá výkonnosť vaječníkov v priebehu starnutia ženy?

Prirodzene áno, potvrdzujú to aj viaceré štúdie a výkony. Tie ukazujú, že s pribúdajúcimi rokmi kvalita vajíčok a funkcia vaječníkov klesá, zároveň prudko klesá aj počet folikulov vo vaječníkoch. Veľa však záleží aj od pravidelnosti menštruácie, rovnako tiež od hormónov.

Ktoré ochorenia a faktory môžu u ženy znížiť kvalitu vajíčok?

Okrem už spomínaného vyššieho veku alebo problémov s výkonnosťou vaječníkov si treba dávať pozor aj na kardiovaskulárne choroby, ochorenia štítnej žľazy a problémy s chudokrvnosťou. Tieto kategórie problémov najviac ovplyvňujú aj stav a kvalitu vajíčok.

Aký je rozdiel medzi akútnym a chronickým zápalom vaječníkov?

Najmä v dôsledkoch na plodnosť a neplodnosť ženy. Pri akútnom zápale je neplodnosť nanajvýš dočasná, najmä kým pominie zápal. Chronické postihnutie vaječníkov jednak môže trvať aj roky, no jeho následkom je trvalá neplodnosť, najmä pri nedostatočnej liečbe.

Ak sa objavuje bolesť vaječníkov aj bruška, je to príznak tehotenstva?

Môže, ale aj nemusí. Podľa skúseností žien ale môže ísť aj o príznak zápalu vaječníkov alebo dokonca o prejav výskytu nejakej cysty. Bolesti sa môžu objaviť v čase zahniezďovania vajíčka. Oveľa spoľahlivejším prejavom je meškanie alebo vynechanie menštruácie.

Existujú aj nejaké menej typické prejavy rakoviny vaječníkov?

Áno a práve to, že sú menej typickými, môže znamenať, že ich ženy budú ignorovať alebo si ich spájať s iným problémom. Ide predovšetkým o nadúvanie brucha, problémy s vyprázdňovaním, strata chuti do jedla, nevoľnosti a bolesti počas pohlavného styku.

Ako fungujú prípravky na podporu plodnosti a prečo ich odporúčam

Ako fungujú prípravky na podporu ženského libida a prečo ich odporúčam Plodnosť u žien závisí nielen od stavu či funkčnosti vaječníkov, ale tiež aj od správnej hormonálnej rovnováhy. Ak chcete podporiť obe oblasti, mám pre vás dobrú správu. Na trhu je čoraz viac voľne dostupných prípravkov zameraných účinkami práve na tento cieľ.

Najväčšou výhodou týchto produktov je zloženie:

  • Základom účinkov sú látky prírodného charakteru, či už vitamíny alebo rastlinné extrakty, ktoré podporujú funkciu vaječníkov a tiež zlepšujú hormonálnu rovnováhu

Bežne sú súčasťou týchto prípravkov napríklad Kyselina listová, čiže vitamín B9 alebo Zinok, čo je minerál všeobecne podporujúci plodnosť. Okrem nich sa tu nachádzajú aj rastliny obsahujúce fytoestrogény, napríklad Angelika čínska či Fenugreek. Všetky tieto látky sú pre telo prirodzené a ich cieľom je podporiť aj hormonálnu hladinu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Či už ide o tabletky, kvapky alebo inú formu produktov, všetky majú spoločné výhody:

vďaka prirodzenému zloženiu je ich užívanie bezproblémové, obávať sa netreba ani o žiadne vážnejšie vedľajšie účinky alebo nežiaduce efekty
prípravky ponúkajú dobrý pomer ceny a kvality a to najmä kvôli širším účinkom, viaceré podporujú nielen sexuálnu vitalitu, ale tiež aj fyzickú a mentálnu
kúpa je možná bez predpisu, receptu či predošlej návštevy lekára a navyše, viacero značiek sa dá kúpiť nielen v lekárni, ale aj cez internet v ich oficiálnom eshope

Veľkým plusom je tiež jednoduché užívanie. Dávkovanie je obvykle založené na dlhodobom užívaní aj niekoľko mesiacov a oproti napríklad rôznymi bylinkovým čajom s podobnými rastlinnými výťažkami ponúka oveľa jednoduchšie, pohodlnejšie a presnejšie užívanie.

MOŽNÉ KONTRAINDIKÁCIE

Pred začiatkom užívania odporúčam venovať pozornosť tomu, čo píše príbalový leták daného prípravku, najmä časti kontraindikácie a interakcie. Niektoré rastlinné zložky totiž môžu byť problémové počas tehotenstva alebo dojčenia, prípadne sa vylučujú s hormonálnou liečbou.

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Prípravky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Na trhu je aktuálna ponuka rôznych druhov prípravkov veľmi široká, no treba rozoznávať medzi kvalitnými a menej kvalitnými produktmi. V prvom rade sa netreba orientovať len podľa ceny, ale hlavne podľa zloženia a koncentrácie jednotlivých látok. Pozerať tiež treba na účinky v praxi, nielen na tie, ktoré deklaruje výrobca na obale prípravku.

Práve referencie a skúsenosti ostatných žien by vám mohli pomôcť s výberom konkrétnych značiek. Presvedčil som aj svoju partnerku, aby sa o tie svoje podelila a tak v nasledovnej tabuľke uvediem tie značky prípravkov, ktoré jej pomohli na plodnosť najlepšie:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.33

3 Hodnotení