Test plodnosti

Vyšetrenie plodnosti u mužov a žien, prípadne u celého páru, je dnes bohužiaľ čoraz viac nevyhnutnou súčasťou života. Môže za to postupne sa zvyšujúci vek, kedy sa páry pokúšajú otehotnieť, ale aj klesajúca plodnosť a to najmä u mužov. Podľa štatistík sa totiž spermiogram u mužov za posledných 50 rokov zhoršil o 100 %.

Kým u muža je však stále možné mať deti aj v neskoršom veku, tak u ženy napríklad po 30. roku života rastie pravdepodobnosť komplikácií. Aj preto veľa párov volí zistenie svojich šancí cez profesionálny test plodnosti.

Je pravda, že napríklad domáci test a jeho cena sú oveľa pohodlnejšie a výhodnejšie, no súčasťou vyšetrenia plodnosti je aj stanovenie konkrétnejších príčin neplodnosti. To môže mužovi aj žene pomôcť k nájdeniu vhodného riešenia.

Kedy je test plodnosti pre muža a pre ženu potrebný a aký má cieľ

Kedy je test plodnosti pre muža a pre ženu potrebný a aký má cieľ Plodnosť a neplodnosť sú pojmy, ktoré sú strašiakom mnohých párov. Väčšina z nich samozrejme neabsolvuje hneď na úvod vzťahu žiadne vyšetrenie či test. Keď sa začnú pokúšať o splodenie potomka a nedarí sa im to, začnú sa o túto tému zaujímať viac.

  • Obecne platí, že ako neplodnosť sa dá charakterizovať nechránený pohlavný styk bez otehotnenia po dobu aspoň 12 mesiacov
  • Táto definícia má aj svoje výnimky, napríklad v prípade žien vo veku nad 30 rokov sa interval znižuje aj na 6 mesiacov
  • Pokiaľ počas tohto obdobia nenastane oplodnenie vajíčka, mal by pár absolvovať test

Kým v minulosti sa problém s plodnosťou hľadal skôr u ženy, dnes sa tento pomer mení. V súčasnej dobe skoro 9 z 10 mužov, ktorí vyhľadajú odbornú pomoc s neplodnosťou, má nedostatočné hodnoty na spermiograme. Áno, aj vyšší vek ženy sa podieľa na znížení šance na bezproblémové otehotnenie, ale štatistiky sú k mužom neúprosné.

Čo sa týka cieľov vyšetrenia a testu plodnosti, tie najdôležitejšie sú:

potvrdenie alebo vyvrátenie prvotného podozrenia ohľadom neplodnosti, čiže zistenie, či muž alebo žena sú alebo nie sú neplodní
stanovenie príčiny neplodnosti, čiže sa neplodnosť nielen potvrdí, ale lekár určí aj to, čo je za ňou, prípadne či nejde o kombináciu viacerých faktorov
návrh zlepšenia plodnosti či návrh na jej liečbu v závislosti od stanovenej príčiny, čo je pre pár asi najdôležitejší cieľ vyšetrenia

VIAC O PLODNOSTI

Ak by ste sa chceli viac dozvedieť o tom, čo všetko vplýva na možnosť splodenia potomka, prípadne aj to, aké sú rizikové faktory a čo sa dá urobiť pre ich elimináciu, napísal som samostatný článok na tému plodnosť. V ňom sa dozviete oveľa viac podrobností o téme.

Test plodnosti pre mužov

Test plodnosti pre mužov Ako som spomenul už na úvod, muži majú najväčší problém so spermiami, čo ukáže najspoľahlivejšie jedine vyšetrenie spermiogramom. Okrem toho sa ale vykonávajú aj iné testy a vyšetrenia, pričom základom je samozrejme anamnéza. Z nej lekár zistí, ktorým smerom by sa mal zamerať a kde sú rizikové faktory pre neplodnosť.

Test mužskej plodnosti pozostáva najmä z týchto častí:

Fyziologické vyšetrenie

Nakoľko u mužov vplýva na plodnosť aj stav stoporenia a erekcie, prvotným vyšetrením je fyziologické vyšetrenie tejto oblasti sexuálneho života. Ak má totiž muž problémy so slabou alebo nedostatočnou erekciou, je potrebné riešiť v prvom rade tento problém. To platí samozrejme za predpokladu, že pár chce splodiť potomka prirodzenou cestou.

Spermiogram

Hneď po potvrdení, že erekcia je v poriadku, nasleduje známy spermiogram. Ide o ukazovateľ, kde sa hodnotia parametre spermií dôležité pre oplodnenie vajíčka. Súčasťou testu je mikroskopické vyšetrenie kvality ejakulátu a zistenie koncentrácie, motility a morfológie spermií. Posudzujú sa aj niektoré iné vlastnosti a parametre ejakulátu.

Funkčné testy spermií

Okrem spermiogramu je potrebné vykonať aj niektoré iné testy týkajúce sa spermií. Jednak sa robí mikrobiologické vyšetrenie ejakulátu a jednak sa v andrologickom laboratóriu robia aj funkčné testy. Ide napríklad o pokusné premytie spermií, test fragmentácie DNA spermií a tzv. Immunobead test. Tieto testy majú za cieľ odhaliť konkrétnu príčinu neplodnosti.

Ďalšie testy

V rámci ďalších testov sa vykonávajú najmä krvné testy. Najčastejšie ide o genetické vyšetrenie a o imunologické vyšetrenie. Pri genetickom sa sleduje identifikácia prítomnosti nejakého genetického problému a riziko prenosu na dieťa. Pri imunologickom vyšetrení je cieľom zistenie prítomnosti protilátok proti spermiám, ktoré by pochádzali z muža či ženy.

Domáci test plodnosti pre mužov

  • presnosť na viac ako 95%
  • v pohodlí domova
  • rýchle spracovanie

Test plodnosti pre ženy

Test plodnosti pre ženy Aj v prípade ženy je samozrejmosťou pre vyšetrenie plodnosti anamnéza. Zisťuje sa napríklad, či žena už predtým mala problémy s neplodnosťou, aké prebieha menštruácia, či nie sú prítomné nejaké infekcie, robí sa fyziologické vyšetrenie a zisťuje sa prítomnosť negatívnych psychologických aj metabolických faktorov.

Test ženskej plodnosti spočíva najmä z týchto 4 najdôležitejších vyšetrení:

Vyšetrenie ovulácie

Prvým vyšetrením, ktoré žena absolvuje, je vyšetrenie ovulácie. Práve týmto procesom sa totiž uvoľňuje zrelé vajíčko a to medzi 9. a 20. dňom ovulačného cyklu. Celý tento proces je primárnym a nevyhnutným predpokladom otehotnenia ženy. Vykonávajú sa teda meranie bazálnej teploty, vyšetrenie krvi, histologické vyšetrenie, ultrazvuk a špeciálne ovulačné testy.

Vyšetrenie vaječníkov

Druhým vyšetrením je vyšetrenie priechodnosti vaječníkov. Čiastočná či úplná nepriechodnosť môžu byť vážnym problémom ženskej plodnosti, avšak príčiny tohto stavu nemusia byť len trvalé, ale môžu byť aj dočasné. V rámci tohto vyšetrenia sa vykonávajú tri druhy úkonov a to laparoskopia, hysteroskopia a hystero-salpingografia.

Hormonálne vyšetrenie

Veľmi dôležitou súčasťou presnej diagnostiky neplodnosti a aj jej príčin u žien je tiež vyšetrenie hormonálnych hladín niektorých typov hormónov. Toto vyšetrenie sa robí z krvi a obvykle sa určujú hladiny hormónov estradiol, testosterón, prolaktín, progesterón, folikulostimulačný hormón a luteinizačný hormón.

Ďalšie testy

K ďalším vyšetreniam a testom, ktoré sa v rámci testu plodnosti pre ženy absolvujú, patria mikrobiologické vyšetrenia z krvi a poševného steru, imunologické vyšetrenia a genetické vyšetrenia. Dôležitý je aj postkoitálny test PCT, kedy sa odoberá žene vzorka z cervikálneho hlienu. Tento test sa robí do 8 hodín po nechránenom pohlavnom styku.

Najčastejšie otázky o vyšetrení a teste plodnosti

Najčastejšie otázky o vyšetrení a teste plodnosti Na internete sa šíria informácie, ale aj nepresnosti o teste a vyšetrení plodnosti naozaj rýchlosťou blesku. Dôsledkom toho je, že viaceré internetové fóra a diskusie sú zaplavené množstvom otázok mužov a žien, ktoré sa tejto témy dotýkajú najmä z praktického hľadiska. Pokúsim sa teda aspoň na tie najdôležitejšie odpovedať:

V akom poradí sa robia testy v prípade párov?

Vzhľadom na to, že vyšetrenia mužov sú väčšinou rýchlejšie a menej invazívne, v prvom rade sa robia testy plodnosti u mužov. Ako prvý sa robí spermiogram a behom chvíle je z neho možné zistiť, či je problém práve u muža. Až následne sa robia vyšetrenia plodnosti u ženy.

Je treba spermiogram absolvovať len v nejakom centre?

Odber sa robí väčšinou priamo v špecializovanom centre, kde sú na to samozrejme pripravené vhodné podmienky. Ak sa odber spermií rozhodne muž absolvovať doma, je to možné, ale treba si vyzdvihnúť sterilnú nádobu z centra a vzorku doručiť maximálne do 60 minút.

Znamenajú horšie výsledky spermiogramu automaticky neplodnosť?

Nie, určite nie. Platí však, že horšie hodnoty znamenajú nižšiu pravdepodobnosť bezproblémového počatia potomka u muža, čiže bude potrebné spraviť nejaké opatrenia na zlepšenie týchto hodnôt. V žiadnom prípade to ale neznamená, že muž dieťa nemôže mať.

Je postkoitálny test PCT vykonávaný u žien bezbolestný?

Áno, jedná sa o nebolestivé a bezproblémové vyšetrenie gynekologického typu. podmienkou však je, aby bola dodržaná pred testom 3 dňová sexuálna abstinencia, vďaka čomu nebudú v cervikálnom hliene prítomné spermie z predchádzajúceho pohlavného styku.

Dá sa nejakým spôsobom plodnosti pomôcť aj doma?

Áno, našťastie to možné je a to súborom niekoľkých zmien v rámci životosprávy a životného štýlu. Nehovorím samozrejme, že tieto zmeny vám zabezpečia okamžité vyriešenie problému a najmä v prípade ťažších príčin sa to nedá vôbec. Môže ísť ale o prospešnú podporu.

ODBORNÉ POSÚDENIE STAVU

Z viacerých otázok, ktoré som našiel na internete, som získal dojem, že mnoho mužov aj žien sa pýta príliš odborné otázky, ktoré patria výlučne do kompetencie lekára. Odporúčam preto investovať čas a navštíviť odborníka, niektoré otázky na internete naozaj nevyriešite.

Ako zlepšiť a podporiť plodnosť

Ako zlepšiť a podporiť plodnosť Plodnosť je ovplyvnená viacerými faktormi, najmä však životosprávou a životným štýlom. To je dobre, nakoľko tieto dva faktory viete veľmi významne ovplyvniť aj prostredníctvom niektorých jednoduchých zmien a opatrení. Ak sa k tomu pridá aj užívanie nejakých podporných prostriedkov, ide o výbornú kombináciu.

Aj na základe vlastnej skúsenosti teda odporúčam:

vyhýbajte sa alkoholu, kofeínu, mliečnym produktom, polotovarom a sýteným nápojom, ide o potraviny pôsobiace negatívne na spermie aj plodnosť
naopak, ryby, oleje, tekvicové a ľanové semienka, špenát a niektoré koreniny podporujú spermatogénezu u mužov
dôležité je dbať na dostatok pohybu, vyhýbať sa obezite a nadváhe, ale napríklad si dopriať aj dostatok spánku a regenerácie
zabúdať netreba práve ani na spomínané podporné prostriedky, ja mám veľmi dobré skúsenosti s bylinkami a rastlinami vo forme výživových doplnkov

Ako fungujú tabletky na plodnosť a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na plodnosť a prečo ich odporúčam Tabletky na podporu plodnosti, o ktorých teraz budem hovoriť, sú rastlinnými prípravkami 100 % prírodného charakteru. Tieto tabletky nepatria medzi lieky a preto ich získate aj bez predpisu. Nie sú však určite ani čarovným prútikom, ale podporným prostriedkom.

Tabletky pritom využívajú osvedčený princíp:

  • Prostredníctvom extraktov a výťažkov špecifických rastlín pôsobia na spermatogenézu u mužov a podporujú zdravé fungovanie pohlavnej sústavy aj tvorbu spermií

Ja osobne uprednostňujem prípravky, ktoré obsahujú známe rastliny podporujúce plodnosť, ktoré sa kedysi využívali vo forme čajov. Veľkým plusom je, ak tabletky obsahujú aj niektoré vitamíny a minerály prospešné pre plodnosť, napríklad Zinok, Selén či vitamín D. Dôležité je však najmä množstvo a koncentrácia týchto látok.

S týmito prípravkami mám dlhodobé skúsenosti a vidím na nich niekoľko pozitív:

pomer ceny a kvality je na veľmi dobrej úrovni, najmä ak ide o prípravky so širšími účinkami, ktoré pomáhajú aj na potenciu či libido
užívanie je možné aj dlhodobo a netreba sa obávať žiadnych nežiaducich či vedľajších účinkov typických pre prípravky so syntetickým zložením
podpora plodnosti je zabezpečená prirodzeným mechanizmom pôsobenia rastlín, vitamínov a minerálov

Tabletky tohto typu samozrejme nemôžu vyriešiť závažné príčiny spôsobujúce neplodnosť, na druhú stranu, mne sa ich užívanie osvedčilo. Treba počítať s tým, že výsledky sa nedostavia ale okamžite, obvykle je nutné dlhodobejšie dávkovanie, zväčša okolo 2 až 3 mesiacov.

DVA DRUHY PRÍPRAVKOV

Na trhu sú podľa zloženia a zamerania dva druhy prípravkov. Prvé sú tie, ktoré sú určené len na plodnosť, druhé tie, ktoré majú aj účinky u mužov na erekciu. Je jedno, pre ktorý sa rozhodnete, ja osobne by som odporúčal skúsiť oba druhy a vystriedať ich.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som mal s viacerými tabletkami určenými na podporu plodnosti pozitívne skúsenosti. Vždy som však dával prednosť tým, ktoré mali širšie účinky a pomáhali teda nielen napríklad na spermogenézu, ale aj na potenciu celkovo. Pochopiteľne, aj tie určené špeciálne len na podporu plodnosti majú svoje výhody.

Ak chcete kvalitné tabletky na podporu plodnosti vyskúšať a nechcete pritom strácať čas s nekvalitným značkami, toto je prehľad prípravkov, ktoré som sám skúsil. Nech sa páči, ku každej značke som napísal aj obsiahlu recenziu s jej zhodnotením.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.25

24 Hodnotení